Čo robiť, keď 13-ročná dcéra nechce spať sama?
Dobry den mam dceru ma 13 rokov a stale spi s nami v spalni. Nespi s nami v posteli. V nasej spalni ma svoju postel. Ma uz aj zariadenu svoju izbu, ale nechce tam ist. Snazim sa jej vysvetlit, ze uz je velka slecna a bolo by fajn, keby uz spala v izbe sama. Ale odmieta to. Nechcem ju nasilu vyhodit zo spalne. Mam este syna 6 rocneho zachvilu a aj ten spi s nami. Ani ten nechce ist do svojej izby. Aj spolu ich tam posielam a nechcu. Ako nejako mi to nevadi, len uz predsa 13 rocna slecna by som cakala, ze bude chciet byt sama a tesit sa z vlastnej izby a sukromia. Nevie ci ju tam poslat aj ked nechce alebo nech spi teda stale s nami.
Aj nasi s tym maju problem...13r pocuva rozpravku, hudbu... pri 2 mladsich co su spolu som s nimi kym nezaspia.
@betulinka1 Keď to rodičom nevadí, tak je to OK. Môj starý otec spomínal, že keď on bol malý, tiež sa spalo v jednej izbe, ale napr. mal 6, keď ho s ostatnými deťmi dali mimo, do nejakej zadnej miestnosti, vedľa stajne, tam bolo vždy teplo, spali na posteli so senom, viac detí. Takže asi to aj zaviselo od zvykov, konkrétnej lokality, možnosti tej ktorej rodiny 🤷 kde ako k tomu pristupovali rodicia, kedy dávali decká od seba...
Ja mám zlú spomienku z detstva, ako sme sa so sestrou báli v búrke a búchali našim na dvere spálne, a oni nás i tak nepustili, museli sme sa vrátiť do našej izby s revom (mohli sme mať okolo 5, 6 rokov 🫤 toto je tiež extrém. Snažím sa vyhovieť synovi, len nám to prekáža, ozaj sa nevyspime, a som celkom zvedavá, čo bude, keď tu bude aj plačúci novorodenec. No uvidíme, možno časom sám od seba pochopí, že ma viac pokoja vo svojej izbe. No nemám to srdce 5 ročného poslať preč alebo počúvať, ako vedľa plače.
@zuzinka888 prosim ta to o com trepes?? Ake potrebg chces vysvetlovat 13 rocnej😁ze si ty bezdetna mudra pani
Neviem si to ani len predstaviť a hlavne nechcem...Potom sa mladé ženy čudujú, že majú za muža "mamin cecok" (myslím toho chlapca samozrejme) . O dcére, čo má 13 rokov, sa nemôžem ani slušne vyjadriť, lebo toto je vizitka matky...To až kam si nechala toto zájsť? To dievča má 13!!!!!!!!! Ešte stále ti to nedošlo?
ja som sa tiež ako dieťa bála. kebyže nemám brata v izbe, tak určite tiež spím s rodičmi… v svojej izbe som bola od 12 rokov ale aj to často chodil bracho ku mne spať do postele, keď sme zaspali rodičia ho preniesli k nemu do izby, až kým som fakt už taká veľká pubertiačka nebola…
syn ale spal v svojej izbe od 3,5 roka s tým že až nadránom k nám liezol do postele…
@mandarinka555 deti sú rôzne. keď sa raz bojí sama spať tak sa bojí. a ty radšej budeš vypisovať výkričníky a svoje deti traumatizovať…
A ja by som sa nepytala, uz davno by tam boli, mne akosi toto ide proti srsti, spalna je pre partnerov/manzelov, nie pre deti
@oblecenie99 ved to ani ja nemam srdce ich s placom vyhodit. Ja verim, a snazim sa dcere vysvetlovat , ze je slecna a urcite sa jej bude pacit vo svojej izbe ked aspon raz vyskusa spat sama. Ale nasilu s placom ich nedokazem vyhodit. Snad to cim skor pochopi.
Neviem proste sa boji sama. Ja sa jej snazim vysvetlit, ze som vedla v izbe, necha si otvorene dvere aj ona aj my. Ona by sla ale s bratim. Len ten zase place ze on nechce. No snad to cim skor poriesime. Su dost na nas naviazani obaja. Snazim sa im vysvetlit, ze oni maju svoju izby, my svoju. Ale zase aby sa triasli v noci a plakali hlavne syn naozaj nechcem. Niesom ten typ vyhodit ich nasilu z izby. Mne to srdce neda . Najradsej by som bola, keby sami od seba sa uz rozhodli , ze chcu byt sami. Ale 6 rocny (bude mat len 6) by mi plakal. Takze nasilu to riesit nemozem a ani nechcem. Skor dcera ta by uz mohla. Sama si uvedomujem , ze ma 13 a mohla by uz chciet byt sama . Len neviem ako je “donutit, presvedcit” aby uz isla sama do izby tak, aby to pochopila a sama chcela. Pretoze nechcem ju “vyhodit” z izby nasilu ked sa boji.
Autorka, chodi tvoja dcera do taborov, skoly v prirode, lyzovacku zo skoly, na prespavacku u kamosky?
@guudy nie prespat nechce nikde. Ani u kamosky by mi neprespala a ani do taborov nechce. Na vylety zo skoly chodi , ale prespat neprespi ani u mojich rodicov. Ale zase ked si my s muzom vyrazime von, tak nema problem ked je so starsimi surodencami doma.
Normálne by som ich dala spať spolu do izby, 1-2 noci budú nešťastný potom ich to prejde. Veď budú spolu, ani jeden z nich nebude sám.
6 ročného by som zobrala na nákup nech si kúpi posteľné prádlo podľa svojho vkusu a malú lampu do izby.
Niektoré tu musíte mať naozaj smutný sexuálny život, ak poznáte len misonára v spálni 😂
Autorka, spravili ste nejakú chybu vo výchove, si myslím. Hádam sa s vami nekupu ešte aj vo vani.... 🤔
Vy máte ešte aj staršie deti doma (okrem týchto dvoch)?
Mozno sa to zlomi. Ked muz nebyval dakedy doma, tak za mnou do postele prisli obe deti, aj syn v case, ked mal 13. Ale len prve mesiace toho veku. Smerom k 13,5 to ustalo. Teraz uz nikdy nepride. A dcera bude mat 13 coskoro, tak, aj citi potrebu, tak obcas pride. Vzdy je to vtedy, ked sa jej nedari zaspat. A dlllho obaja chceli, aby ked zaspavaju, som pri nich chvilu bola. Dcera doteraz vlastne, ale ako som bola chora, tak som nevladala a nejak teraz je to uz tak, ze dam pusu, pritulim a idem prec.
Tym chcem povedat, ze ono sa to moze behom par dni zmenit. Pokial vas to neobmedzuje....
no hej, to je zas iné, aj moje deti prišli niekedy ku mne do postele sa pomojkat trosku ešte aj v staršom veku, ale mali svoje postele v detskej izbe, kde správali cca od 3 rokov.
@markaterka presne toto som sa aj ja chcela spytat.doma dalsie uz starsie deti,v spalni 2 vacsie deti,a kde maju rodicia svoj klud?
@autorka a tieto 2 deti si kde robia ulohy?kde maju svoj priestor na hracky,oddych?vy s muzom kde mate sv9j priestor na venovanie sa sebe(sex atd),ked v spalni spia deti a v dome su este starsie deti,ktore predpokladam ze nechodia o 20tej spat?
Fakt je na case hlavne dcere vysvetlit,ze uz je velka.coho sa tak boji?pri zapnutej lampe by to neslo?
Kolega mal tiež takto 13 ročnú v spálni, lebo sa strašne bojíííí... Až raz zahlásila, že by v noci nemuseli sexova´t, lebo ju to ruší. Celý čas ich pri tom pozorovala, aj keď sa tvárila , že spí. Tak prášila do detskej.
Autorka,
čoho sa dcera boji? Ja som od makeho decka mávala nočné mory, blbe sny a vydávala kadečo. Nie niesom na hlavu ani nemám žiadnu psycho dg.
V spalni so
nyvala varená pečená, došla som po polnoci casto sa placom a strachom. Takže do veľkej miery pochopenie mam.
Ani starsieho syna som nemienila vyhadzovať zo spálne. Az ked sme sa prestahivalu, maju deti detskú izbu. V starom byte bol vedľa dedskej sused, ktorý chlastu a neskutocne sceny robil. Znelo to akoby stal priamo v našej izbe.
Takže sa z tej izby stála muzova kancelária na ho.
Teraz majú veľkú detskú izbu. Starsi si mohol vybrať postel aka sa mu páči, spolu s ocinom zložili a išiel spať do svojej izby. V spalni mal ale pre istotu ešte jeden matrac na zemi nachystaný ustlané. Keby náhodou 🙂 Aj to veru par krat vyuzil. Tiez mi bolo blbé, ze tam je sam. Mal medzi 3-4 rokom. Mladsi mal skoro rok a soal s nami v posteli. Ale - zacal moc cestovať v no i tak som oznamila, ze deti budú spat spolu v detskej a ja snimu, keďže som milovaná ešte kojila. V roku som prestala. Akonáhle mladsi prespal cele noci, bolo to uplne super. Nechali sme otvorené dvere, oni v detskej, my v spalni, všetci spokojní. Teraz spíme pri detoch len keď sú chore, je tam extra matrac.
Ja som vacsinou za to, aby sa deti neboli keďže to poznám a teda mala som to aj v 16tich, tie strachy a desne sny.
Ale vždy sne zastávali v svojej izbe a jeden z rodičov sa presúvali, ked som ja v tej spalni ostala.
Nik by sa riadne nevysopal.
Naši su spokojní a my tiež. Som veľmi rada, ze to je takto. Neviem a nechcem si to predstaviť ako to máš ty autorka.
Proste im oznam, že sa sťahujú do svojej izby a hotovo. Spolu obaja. Mozno im to nejak vysvetliť a kludne aj s vychovnym poradcom ci psychologom. Tretí clovek by to možno aj vedel lepšie podat aj vzhľadom na vek detí.
Skúste to pokial mate miesto.
Su dost na vas naviazani... chapes ze takto naviazane je ozaj kazde dieta? Ja mojim keby dovolim tiez by mozno spali v spalni. Raz za rok-ked su chori ze sa prestriedame podla potrieb ale inac... 4-7-10rocne su v izbe. Takto uz vyse roka. A predtym uz starsie deti ako sme sa stahovali maju svoju izbu aj tam spia. Teda dcera 4 roky. Takze dcera mala 3 a syn 7.
I ked si myslim ze tvoja dcera uz by mala byt v puberte. Uz sa podla mna pomaly ale isto sama vystahuje...
Nečítala som všetky komentáre vopred sa priznávam , syn spí vo svojej izbe od narodenia , striedavo v izbe s ním spíme my - ja cez týždeň ,manžel víkendy a sviatky , plánujeme to takto pokiaľ nezačne chodiť do škôlky +- .Nedojčím takže nočná obsluha -voda/cumel/mlieko ,je zvládnuteľná aj pre manžela.
Možno budem za sebca ale JA potrebujem svoj priestor aspoň v noci aspoň tie víkendy , to sa cítim úplne skvelo , neorerusovany spánok ,ticho ....
Keď som bola malá ,spala som s rodičmi a bratom v spoločnej spalni a ďalšia izba bola obývačka . Mne to veľmi vadilo ,otcovo chrápanie ....až tak že som sa sama odsťahovala vždy na noc späť do obývačky na gauč. Potom mi kúpili na vianoce roztahovacie kreslo 😊, to bol super darček. Bolo to v čase ZŠ asi 8-9 ročník , potom som takto fungovala ešte 2 roky na strednej a potom som sa odsťahovala úplne , mala som popri škole brigádu a platila som to z toho , ale jesť som chodila domov stále 😅. Až po maturite som prestala a odišla som pracovať do zahraničia .....vydávala som sa mladá 23 ročná , teraz už som stará s 1 malým deckom a verím že bude mať povahu po mne a bude sa chcieť osamostatniť čo najskôr .
Môj brat je zas úplný opak ten by čučal pri mame asi doživotne.
Takže úplne chápem že vekovo pubertalna dcéra sa od teba nechce odpojiť , je taká povaha 🤷 ,a vám to viacmenej ani nevadí natoľko aby ste to postupne no zároveň rázne zmenili.
@linalinabizu tak ale autorka pisala ze vlstnu izbu maju aj syn aj dcera, len sa nechcu prestahovat, takze na vyber maju, vy ste na vyber nemali.
Mna by zaujimalo, existuje nejaka studia alebo kniha, dokedy maju rodicia spať s detmi ?

Nie je to uplne bezne,asi ani zdrave a myslim ze je na vas rodicoch urcit hranice.Jento v takomto vekunjednoznacne na mieste.Aj 6 rokov uz je vela.Podla mna toto ide za vani ako rodicmi,nie za detmi.