Je správne, aby dieťa spalo s matkou?
Ahojte, krátka otázka. Kľudne sa ženy rozpíšte.
Je podľa vás správne, aby dieťa do 7-10 rokov spalo s matkou ? 🙂
@marek_97 tri deti a 14 rocne rodicovstvo ma naucilo jednu vec, na nic sa neda pripravit. co ak dieta bude autista, co ak dieta bude kontaktne alebo vyslovene nekontaktne, co ak dieta bude mat nejake ine postihnutie nedajboze, mozno nejaku metabolicku poruchu, cokolvek. netusis co sa mu stane nestane, ako bude veci prezivat, ci to bude introvert, extrovert, casto chore, pokojne,, nepokojne vies niektore dieta je v 9 rokoch este naozaj dieta a ine je uz vyspele. nase prezivanie a aj dospievani ovplyvnuje milion fakorov ktore naozaj neovplyvnis. ja ked som mala 8, mala som spoluziacku ktora nam rada rozpravala ducharske pribehy. naozaj strasidelne. v tom case nas bolo naozaj vela deti a mavali sme skolu na dve smeny. cast deti sa ucila doobeda a cast poobede. ja som sa vecer tak strasne bala ked nam to cez prestavku v zime po tme hovorievala, ale doma som sa nepriznala. som nekontaktny typ cloveka takze som sa im do postele netlacila ale viem si predtavit ze keby som bola ina tak sa tam nasackujem naveky.
neviem ci sa da na nieco take pripravit. skor nie. ale ak sa v hlave na nieco pripravis a nastavis si schopny potom z toho vybocit? lebo je mozne ze sebe aj svojmu okoliu vdaka tomu pripravis zopar frustrujucich chvil ked veci nepojdu tak ako si si vybajil a bude ta to na podvedomej urovni stresovat.
tazko sudit a posudzovat ludi a rodiny okolo nas. nikto nevieme ako to maju, co prezivaju.
@marek_97 ja som tiez este 10 rocna obcas doliezla k mame do postele. V tych 7/8 som tam podla mna spala vzdy ked som chcela aj ked som mala svoju izbu.
Vobec neriesim co je spravne a nespravne, ved ked dieta potrebuje tu blizkost rodica, tak dat mu ju je nozaj to najmenej, co mozeme spravit.
@pralinka25 tak asi v tom bude pravda, často počúvam, že riešim až príliš dopredu ale zaujímal ma aj pohľad “širšej verejnosti” 😀
@marek_97
v predstihu riesia taketo veci nevedomi optimisti 😉
Dohodnete sa, ze dieta bude spavat samo a narodivsa vam zrovna dieta kontaktné. Dieta je clovek ako ty aj priatelka. Vy spite spolu v posteli a dueta strcite inde aby spalo same, hmm.. Predstav si, ze by zena povedala - chod spat do obyvacky.
Niektore deti radsej lepsie spia same aj v inej ozbe. Ine vobec. Kamoskine zaspavali same, kazde vo svojej dedskej. Od 3 a 5 rokov zmena a deti chodili k rodicom do spalne. Vyriesili to dedskou postelou 140x200 a vzdy heden rodic siel s dietatombjednym do dedskej, druhy ostal v spalni s druhym.
Toto nenaplanujes. A pokial odmietnes dieta, ktore sa v noci boji a posles ho prec do dedskej, sklames jeho doveru. Bude vediet, ze sa na teba nemoze obratit, lebo si ho nechal v stichu ked sa bal. Z tohoto urcite nevychovas precitliveleho upistaneho muža. Skir sebavedomeho, samostatneho - ano paradoxne, ktory bude vediet lasku davat a prijmat. My spime spolu v spalni vsetcia. Deti maju 4 a skoro rok. Ten velky ma svoju postel prisunutu k nasej na strane ocina. Pri mojej strane je postiekllka, takze niesta dost.
Zazivala som nicne strachy dlhe roky a keby mam spat sama vtedy, zblaznila by som sa. Len by ma zajlujimali, ako si prisiel zrivna na konkretny vek o ktorom pises 🙂 ?
Spanie s dieťaťom pre mňa veľmi veľa znamená. Syn už 16r ,odišiel ako 5rocny do svojej postele, bolo to zvláštne nemať ho už pri sebe ale o rok pribudla dcérka a išli sme odznova. Syn spaval velmi dobre, nechodil k nám, hádam ani raz neprišiel odkedy od nás odišiel.
S dcérkou som spavala len ja, bola velmi náročná, vela preplakanych noci a aj dní. Ja som isla ale skoro späť do práce a robim aj nočné, takze ked som doma (už má 10rokov) spím s nou a neviem sa toho nabažiť lebo viem, ze to zachvilu skončí. Dala mi este rok, ze teda este môžem byť s nou 🤗 ked som v nocnej, spi sama, lebo posledne spania s manzelom sa nevyspala čo chrapal. Muz chodi aj tak prvy spávať so sliepkami, on je vecer nepouzitelny, takze o nic neprichadzame v manzelstve, vsetko si vynahradzame pocas dňa.
Za mňa teda ,spať s dieťaťom pokial ono mňa nevyhodi, pri podmienkach ake mame my doma.
Najkrajšie časy boli,keď som spala v strede medzi manželom a synom.
@marek_97 tak zaujem o pohlad inych je super. aj ja si tu chodim citat prave preto ze ma zaujima ako viaceri ludia vnimaju rozne veci. to je v pohode. len sa neupinaj na predstavy. fakt co sa tyka rodicovstva najdolezitejsia a najprospesnejsia vec je flexibilita.
ako sa hovori -to nevymyslis to je zivot- v rodicovstve plati milion nasobne. tam je take mnozstvo premennych ze az.
vies my sme s prvym extremne narocnym dietatom zvladli aj dost vela cestovat. pri druhom som si myslela ze ake to bude v pohode. dieta fajne, spalo dobre aj pohodove a dosli nam do toho take potravinove alergie ze mame problem sa pohnut z domu a riesit stravu. ani ja ani muz nemame alergie. prisposobis sa ale ten naivny plan ako vsetko bude je teraz smiesny.
vies ako sa hovori ze ked chces boha rozosmiat povedz mu o svojich planoch. aj toto do toho spada 😀
ale zaujimat sa je fajn. kto sa zaujima vela sa dozvie.
@marek_97 joj a ja ze to len zeny si idu “nemam problem tak si nejaky vyrobim” 😂
Este dieta nie je ani na svete, asi este ani “zamiesene” nie je, ale tu panko riesi ci bude v poriadku ak v 10 rokoch bude spavat s matkou v posteli 😂😂😂 no zlaty moj, poviem ti len jedno k tomu - na rodicovstvo ta ziadne knihy, sablony, prieskumy a hypotezy nepripravia. A uprimne, keby moj chlap takto riesil veci na 100 rokov dopredu a este aj na mk, tak rychlo utekam prec od neho a nie ze dieta s nim planujem 🙈🚩🚩🚩
Syn má vyše 4 roky a v posteli sa už všetci tlačíme. O spaní v svojej posteli nechce ani počuť. Vraj tam pôjde až keď bude obrovský a bude pracovať v škôlke. 😱 Dúfam že len žartuje. 😂
Syn/ 8 spi so mnou, v noci sa boji. Ak mam nocnu, vola si k sebe starsie sestry. Manzela nie, ten ma neuveritelne nekludny spanok, prehadzuje sa, sermuje rukami, nevyspi sa pri nom nikto a ja uz toboz nie, zobudim sa na kazdy pohyb. Spime tak, ako nam to vyhovuje.
@marek_97 čím skôr zabudni na toto čo píšeš
""Mne proste ide o to, že v prípade ak by som mal chlapca nechcel by som, aby bol extrémne citlivý a toto môže byť zlé pri hľadaní ideálnej partnerky, sám ním som niekedy a žena hľadá empatického a citlivého muža do doby kým nemusí za neho zabíjať pavúka 😂""
A, keď bude citlivy, tak ho budeš chcieť prerobiť?
Jeden nas známy je taký, že pred 8 r synom povie, že je padavka, mamin maznáčik nevyzerá, že prijal jeho povahu a strašne mu tým škodí .Veď si predstav, že teba by niekto chcel meniť.A deti sa vplyvom puberty menia.Vidis aj ty riešiš veci čo 90% mužov ani nenapadne.Ty si spal s rodičmi do akého veku?
@marek_97 TY kde vidíš že ja na teba útočím to malo byť mierene na srandu a nie na útok. Načo sa to teda pýtaš ak sa ťa to netýka priamo.
@marek_97 toto spanie detí s rodičmi je individuálne. Napr. Moja sestra má tri deti a najmladšia prišla trochu neskôr takže ty prvý dvaja už boli veľký. Najmladšia snimi spávala do 12 rokov a musela odísť do svojej izby len preto že prišli vnúčatá a už by sa všetci do jednej posteli nedali 🙂
keď nebol muž doma , dcéra aj na strednej za mnou prišla, kecali sme a zaspali v spálni. Keď bola na základke, pravidelne som si ľahla s ňou a kecali sme. To bol taký náš rituál keď zaspávala, tak som odišla. Celú noc sme spolu nespali. Teda občas , keď som zaspala skôr ako ona. Nikto z toho doma tragédiu nerobil.

@marek_97 prepáč ale máš skreslený pohľad na rodičovstvo a na dieťa, chapem to kedže ešte nemáš skúsenosti ale ono to nefunguje tak, že si povieš aké nemá resp. Má byť a take aj bude ( mam na mysli povahové črty ) proste sa narodí dieťa s nejakou povahou a s tou treba pracovať tak aby ste boli všetci spokojní. Ak je napr dieťa citlivé ty ho neprerobíš a nie je to ani tvoja úloha, ty mu máš pomôcť naučiť sa popasovať s tým že citlivý je. Mám citlivého brata a vďaka tomu, že mama ho brala takeho aký je A snažila sa mu poradiť je z neho vyrovnaný človek, ktorý keď je to potrebné navzdory citlivej povahe dosť zvládne. To bol príklad ale celkovo nie je dobre sa až príliš upínať na predstavy o rodičovstve a výchove lebo môžete skĺznuť do stavu, kde budete robiť veci ktoré ani vám ani drobcovi príjemné ani na osoh nebudú v snahe držať sa svojich ideálov