Je vhodné, aby dieťa spalo s rodičmi v posteli?
Je nebezpecne ak dieta spi so ˇnou na posteli?? Som radsej ked je pri mne ale zas na druhej strasne sa bojim co ak predtame dychat ze predsa len v tej postielke ma monitor dychu
Môj teraz 6r spal s nami v posteli keď bol malý a budil sa tak sme ho vzali a spal oveľa lepšie a aj my, lebo nás nebudil.
Sprav tak ako to ty citis. Ja som s druhorodenou spala od porodnice. Uz v porodnici nezniesla byt v postielke sama. V postielke len vrieskala, tak pre svoje dusevne zdravie a stipku spanku spala od zaciatku vedla mna.🤷 Pri prvorodenom som ho uspavala 3hodiny kazdu noc na rukach a davala do postielky. Ale rano pospal chvilocku aspon do 7. Ked som mala druhe dieta, tak prve vstavalo o 5, takze by ma zabilo noc stravit uspavanim a pokusmi polozit do postielky.
Nepohodlné hlavne. Ako pracujúci sme sa obaja potrebovali vyspať a nie sa tlačiť na krajoch postele 🙂. Dieťa by malo mať svoju vlastnú postieľku. Keď tak tu aj také co sa dajú prepojiť s veľkou posteľou. Keďže viem ze deti sa radi tulia s rodičmi, tak malému dovolíme byt s nami v posteli cez víkend ráno alebo keď sa ide spať a potom ho priateľ odnesie do jeho postele. Ale cez týždeň nehrozí u nás.
Samozrejme, bolo to tak odjakživa. Bábätko sa napája na dych matky, keď ju má pri sebe, a teda neprestane dýchať, keďže spolu su uplne prepojení, preto je to aj skvelá prevencia syndrómu náhleho úmrtia novorodenca.
Bezpecne to rozhodne nie je. Ja som nespala dobre lebo som sa bala pohnut a moj muz ked spi tak sa nekontroluje. Ten by ho aj zalahol. Ked spalo vedla v bezpeci postielky a na monitore ja som spala lepsie.
@lelelienka prepáč, ale odporúča to možno tak lekár z obdobia komunizmu, prípadne lekár, ktorý nemá snahu v ďalšom vzdelávaní 😊
Ja žasnem, koľko je tu komentárov, kde sa vyslovene píše o spoločnom spánku ako o nebezpečnom.
Autorka, odporúčam naštudovať si niečo odborné, namiesto “rád” z tejto diskusie 🙂
Spánok v jednej posteli s malým bábätkom za mňa bezpečný nie je a môžete mať naštudovanú literatúru akú len chcete. Nechceli by ste ani jedna reálne zažiť pohľad na mŕtve dieťa, ktoré ste v spánku v noci priľahla. Mamička sa niekoľko nocí vyspala, ale myslím, že to bola krutá daň za to, že ju budú celý život prenasledovať nočné mory 🥺 za mňa teda dieťa bezpečne vo svojej postieľke.
Inak čítala som zahraničné usmernenia pre pediatrov od WHO aký postoj zaujať k spoločnému spaniu a tam to nebolo vôbec tak démonizované ako sa to tu spomína.. bolo to viac menej na rozhodnutí rodiny a aj celkovo ich spôsobe žitia o bábätku a pod. Vyslovene tam bolo písané, že ak sa dodržia zásady spoločného spania vie byť spanie bezpečné a že u kojených detí ak je mama v noci príliš unavená je bezpečnejšie kojiť po ležiačky ako po sediačky ak by sa stalo, že mama dostane mikrospánok a zaspí tak ak kojí v správnej polohe na posteli ( tvar písmena C ) dieťa nezaľahne, kdežto ak by takto zaspala po sediačky mohla by sa na dieťa prevaliť alebo by sa jej mohlo vyšmiknúť z rúk a pod. Ale bolo tam jasne prízvukované, že je to hlavne na tom aby sa matka aj dieťa cítili bezpečne... Ak sa žena pri spoločnom spaní nevyspí, je z toho nervózna, bojí sa a dieťa dokáže spať samé v postieľke tak tam je jasné, že spoločné spanie nebude fungovať... Treba urobiť tak aby to všetkým vyhovovalo a samozrejme aby to bolo čo najbezpečnejšie
Keď bol syn úplne maličký, spal medzi nami v posteli ale tak, že bol v hniezde a to bolo na tvrdšej podložke kúsok vyvýšenej, aj kvôli refluxu. Keď trochu podrástol a začal sa už hemžit, šiel z hniezda von a už spal pri nás normálne. Prikrytý vlastne ani nebýval, lebo sa mu to nepáčilo, čiže väčšinou som ho nakojila, on sa odkotulal preč a spal kúsok odo mňa. Môj muž spí tiež tvrdo, čiže potom som bola vždy pri mužovi ja a dieťa vedľa mňa z druhej strany. Človek vtedy spí inak, ľahšie, nebála som sa, že ho priľahnem.
Je
A teda, už je to tu napísané, treba byť proste pozorní k tomu, čo nám a dieťaťu vyhovuje, ako sa pritom cítime. Pri prvom sme spali a spíme celý čas spolu, pri druhej som prvý mesiac a pol bola v inej izbe, práve kvôli tomu, aby ju starší syn v spánku neprilahol. Potom bola chvíľku v postieľke porazenej k posteli, potom normálne v postielke, keďže s tým bola úplne ok a potom šla k nám do postele, keď už mala pár mesiacov, vedela sa prekotulat, ozvať sa, keby čosi. Stále ale teda som ja bola akousi bariérou medzi ňou a synom. Jedným z rizík je napr. poživanie alkoholu aj v malej miere. Čiže napr. ak si otec zvykne dať večer pivo k telke alebo pohár vína, jeho spánok je potom iný, tvrdší ako obyc.spanok. A to je napr. rizikovejšie, keďže prirodzene by sa zobudil na to, že sa dotýka bábätka, ale s alkoholom v krvi sa nemusí. Treba proste nad tým trochu popremýšľať, vyskúšať.
Ja som s oboma detmi spala v posteli, boli dojcene. Obe mi spali pokojnejsie, ani vstavat v noci sme nemuseli, rychlo pochopili, ze v noci sa spi. Zvlastne je, ze hoci dovtedy som mala tvrdy spanok, pri detoch sa zobudim aj na to, ked dychaju zrychlene, co je znak, ze im stupa teplota. Na kazde vybocenie z normalu, zakuckanie, ked sa im neda dychat, zacnu prehltat sople a pod.. Ja som sa prave citila bezpecnejsie, ze ich mam "pod dozorom". Asi je to u kazdeho inak. Kym pri mne spi dieta, muz spi v inej izbe. Ked pojde dieta do postele, muz sa vrati. Starsia sa tak sama odstahovala, teraz radsej spi sama. Teraz je pri mne mladsia a tiez to nebude naveky. Ja som sa zobudila aj na to, ked zacali zrazu prehltat sliny a zacalo ich napinat.. crevny virus, znak, ze nudu grcat. Rychlo som ich pretocila z chrbatika. No neviem, ako by sa mi zgrcali sami v postielke, ako by boli do rana v teplotach... kedze choroby casto nastupuju v noci. mne sa prave toto zdalo nebezpecne.
Nie. Bola som raz na NUDCH s dieťaťom a sestričky sa rozculovali, že rodičia spia s deťmi v posteli a potom deti padajú z postelí a co je horšie, mali aj prípady kedy rodičia omylom udusili svoje deti. Na každého zvážení.
Je to na zvážení každého, však žiadna mamička si neľahne do postele s tým, že si ide počas spánku priľahnúť dieťa...ale bohužiaľ aj keď si myslela, že spí ľahko, že jej sa to nemôže stať, stalo sa a dieťatko si chodí pozerať na cintorín...
Ahoj,predtým ako som mala deti,sa mi spanie s bábätkom zdalo nebezpečné, nepohodlné a pod. Keď sa mi narodil 1.syn,ktorý bol drobec,bola som rada,že chce veľa papať a to aj v noci (kojený). Zobrala som ho k nám do postele a boli sme všetci spokojní a vyspaní. Druhý bol u nás menej,ale tiež s nami spával. Muž sa síce naučil spať na samom kraji postele a dodnes ho tam občas objavím a nechápem,ako môže spať na takom malom priestore a to už nemáme dieťa v posteli viac ako 5 rokov😅 Doteraz spím sa deťmi v našej posteli,ak sú choré, lebo ich mám pod kontrolou. Vtedy ide muž spať do izby k deťom.
@dooodka ok veď si daj pokojne dieťa do postele, môj názor mi vyvracať nemusíš, to sa ti totiž nepodarí, v tomto trvám na tom že to nie je vhodné ani bezpečné, ďalej ma presviedčať nemusíš 🙂
vypočuj si podcast s MUDR Dobiasom, ktorý par krat isiel zachrankou k dietatu ktore spalo v noci s mamou...Je to na kazdeho rozhodnuti, pokial bol maly babatko, neriskovala som. teraz si uz vlezie sam
Zalezi na dietati. Najstarsieho som davala do postielky, potom som to vzdala ked bol xkrat za noc hore a ani som niekedy nevedela kde je ked som sa prebrala. Postielku sme predali ked mal asi polroka, len veci som tam odkladala. Prostredna mala rada postielku, mala ju bez bocnice, a tam sa jej spalo najlepsie. Potrebovala svoj priestor. Najmladsia dojde, nakoji sa a sama sa odplazi do postielky, ale uz nie je male babenko. Isla som na to podla dietata. Kazde to ma inak a inak to vyzaduje. Ja som bola kludnejsia ked boli deti pri mne. Nemohla by som kludne spat keby boli v inej miestnosti aj keby mali 5monitorov.
@gelifil áno reálne a bola to obrovská tragédia pre celú tú rodinu...tebe sa to stať nemusí, ale ďalšej matke áno...a ako som písala vyššie, žiadna matka nejde do postele s tým, že sa to stane, ale tvrdiť, že mne sa to stať nemôže, lebo mám ľahký spánok, no neviem, lebo aj táto mamina to hovorila, že má ľahký spánok, že sa zobudí na všetko a nezobudila sa...
@ajuscha tomuto príbehu by som teda vôbec neverila. Neverím, že sa jednalo o zdravé dieťa a reálne takto zomrelo... Je nás tu dosť, čo spali so svojimi deťmi, žiadna nemala nikdy problém. A keby mam ďalších desať detí, všetky budú spať so mnou , pretože je to pre deti ti najzdravšie, najprirodzenejšie a najkrajšie.
@lucia245 ten príbeh je reálny, bola som tam nebudem tu rozprávať detialy, nakoľko som viazaná mlčanlivosťou. Len ma udivuje, že to vôbec dokážete spochybniť. By som vás poslala za tou matkou a by ste to pochopili. A nie je to jediný príbeh, ktorý sa stal, že matka priľahla svoje dieťa,len verte, že taká sa do diskusie nezapojí. Ale to, že vy o tom neviete, neznamená že sa to nedeje.
@ajuscha Tiez ma sokuje ako tu ludia spochybnuju tieto informacie. Staci ze im znama povedala ze nikdy ziadne dieta nezomrelo na SDIS ked bolo v posteli s matkou a je to svata pravda. Veria ze existuje nejake telepaticke prepojenie matky a dietata. Ale tak co sa cudovat ked veria na vestenie a davaju si na kocik cervene stuzky aby to ochranilo ich dieta pred "zoci" ci sko sa vola ta posadnutost z toho ze sa niekto na dieta pozrie.

@asocial Presne tak inštinkt mamky 😊 je viac ako nejaký prístroj. My sme monitor tiež nepotrebovali a pri dvojičkách sme ho doma v skrini mali.