Nedostatok spánku v prvom roku s bábätkom: skúsenosti mamičiek
U čerstvých mamičiek (najmä v prvom roku po pôrode) dochádza k výraznému a dlhodobému narušeniu spánku. Výskumy ukazujú, že môžu prísť až o 40 % hlbokého spánku, REM fáza sa skracuje a nočné budenie sa mnohonásobne zvyšuje. Mozog potom nefunguje v režime odpočinku, ale zostáva v pohotovostnom režime – neustále v strehu.
Zaujímavé (a často málo známe) fakty z výskumov:
🔹 V prvom roku materstva zmizne približne 645 hodín spánku - čo zodpovedá takmer 2 mesiacom odpočinku.
🔹 Nočné budenie sa u čerstvých mamičiek zvyšuje až 9× oproti bežnému stavu.
🔹 Pracovná pamäť môže klesnúť o 32 %, schopnosť správne sa rozhodovať o 24 %.
🔹 Emočná reaktivita (rýchle zahltenie, slzy, výbuchy) stúpa až o 50 %.
🔹 Mozog je nastavený na ochranu a prežitie, nie na výkon, preto má mnoho žien pocit, že „už nie sú samy sebou“.
🔹 Návrat k „štandardnému“ spánku môže trvať 12 - 18 mesiacov.
🔹 Jeden chránený blok 4–5 hodín spánku v kuse má väčší regeneračný efekt než niekoľko krátkych, prerušovaných zdriemnutí.
Toto všetko nie je zlyhanie, lenivosť ani precitlivenosť. Je to fyziologická reakcia mozgu na dlhodobé preťaženie - len sa o nej málo hovorí.
Ako ste to mali vy? Prekvapila vás niektorá z týchto informácií? Čo vám v prvom roku s bábätkom chýbalo najviac - spánok, pomoc, pochopenie okolia?

Moje zombie obdobie, vela fotiek, malo spomienok, velmi tazko som niesla toto obdobie, dodnes neviem ako som to prezila, potvrdzujem vysledky vyskumu🤪
Ked sme prisli z porodnice, oboch synov som mala najskor v postielke pri posteli prve tri mesiace. Tie boli velmi narocne, lebo niekolkokrat sa zobudit na kojenie, vydrzat kym sa babo naje a znova ho ulozit, a to 6x za noc…to bolo narocne. Ked uz mali cez tri mesiace, dala som si ich k sebe a kojila v polospanku. Odvtedy som enormnu unavu vobec necitila. Uz sa to dalo zvladat uplne v pohode.
@modrykonik asi som výnimka, moje dieťa spalo pomerne dobre a keď bola niekedy ťažká noc, dospala som cez víkend, muž sa postaral
Potvrdzujem
@modrykonik asi som výnimka, moje dieťa spalo pomerne dobre a keď bola niekedy ťažká noc, dospala som cez víkend, muž sa postaral
@anonym_10572c aj take deti su, moja mamina zahlasila, ze som bola dobre dieta a ten rok doma so mnou si oddychla😂

Mňa len prekvapilo, že výskum hovorí len o prvom roku lebo mi pride, že ten druhý je horší 😃😋