icon

Rady na zlepšenie spánku pre nespavé dieťa

slavicka97
4. nov 2025

Ahojte.
Moja malá od narodenia štrajkuje zo spánkom. Za celý čas od pôrodu som mala možno týždeň kludných noci, že sa nebudila. No teraz to prešlo do extrému, budí sa takmer nonstop a s takým revom, že o tom určite vie minimálne polka susedov. Už to pomaly prestávam zvládať 😞
Čo by som mohla urobiť aby som jej ten spánok zlepšila? Neviem či nejaké masáže pred spaním alebo nejaký čajík (mám z DM na dobrú noc).

cyneric
4. nov 2025

Spomínaš pôrod, hovoríme tu teda o novorodencovi/batoľati predpokladám (ale zase, spomínaš aj čaj a ten by sa mal dávať až od polroka...). Nezávisle od toho či je dieťa nakŕmené, odgrgnuté, bezkolikové, má vhodne oblečené (nie je mu teplo alebo zima), je v postielke a podľa papiera mu nič nechýba, deti od určitého týždňa môžu začať bez príčiny plakať - poobede alebo v noci, začína to okolo 2-3 týždnov a vyvrcholí to niekedy počas druhého mesiaca s tým že by to malo začať ustupovať okolo 3-4 mesiaca. Zatiaľ consensus k tomuto javu je, že to spôsobuje vývoj nervovej sústavy ktorý napreduje rýchlejšie než schopnosť detí "ukľudniť sa" a spracovať všetky vnemy ktoré pochytalo za deň (čo videlo, počulo, dotyky a pod). To, a že deti sa v rannom veku učia ako prechádzať z prvej fázy spánku do ďalšej a skracovať čas ktorý je na to potrebný. Pri starších deťoch to môžu byť zuby, bolesť z rastu, absencia schopnosti plynule prechádzať z jedného spánku do druhého, to už je skôr na pediatra aby vylúčil tieto fyziologické príčiny. Inými slovami, ak dieťa bolia zuby tak masáž nôh mu nepomôže zaspať - tvoje dieťa si v tomto poznáš najlepšie.

Pre seba si zaobstaraj slúchadlá na tlmenie hluku a ak je to možné, tak niekoho na občasné opatrovanie z rodiny, že by si dohnala spánkový deficit. Ak je dieťa inak úplne v pohode, trochu plaču mu v noci neublíži a ani nebude traumatizované do konca života, oddýchnutá (v rámci možností) matka je dôležitejšia.

anonym_c28f1d
4. nov 2025

@slavicka97 poradiť ti veru neporadím, skúšala som všetko možné aj nemožné, rady od kamošiek, dokonca som aj knižku kúpila. Veru dlho nechcela spať. Nespala ani v mš. Moja mama mala pravdu, dieťa je po mne ani ja som nechcela spať. Vyriešila to puberta, teraz spí a spí že ju tri budíky nezobudia. Cez víkend do jednej poobede, ale nechci vedeiť kedy chodí spať 😉

anonym_d5838f
4. nov 2025

Nepíšeš základné veci. Vek dietata, sposob uspavania, koľko ma spankov, ci je prikrmy, a mnoho dalsieho

slavicka97
autor
4. nov 2025
@anonym_d5838f

Nepíšeš základné veci. Vek dietata, sposob uspavania, koľko ma spankov, ci je prikrmy, a mnoho dalsieho

Malá už má 17 mesiacov, jeden spánok 2 hodinový a papá už skoro všetko z toho čo môže. Uspávam ju pri sebe v posteli na prsníku

anonym_8f0c15
4. nov 2025
@slavicka97

Malá už má 17 mesiacov, jeden spánok 2 hodinový a papá už skoro všetko z toho čo môže. Uspávam ju pri sebe v posteli na prsníku

@slavicka97 a ked sa v noci zobudi chce prso?
Ak hej zrusila by som cecok ma z teba asi dudel.

slavicka97
autor
4. nov 2025
@anonym_8f0c15

@slavicka97 a ked sa v noci zobudi chce prso?
Ak hej zrusila by som cecok ma z teba asi dudel.

@anonym_8f0c15 nie práveže nechce

anonym_8e42ad
4. nov 2025
@slavicka97

@anonym_8f0c15 nie práveže nechce

@slavicka97 taj ci tak by som zrušila kojenie, počkala týždeň, dva, keď sa to nezlepší, skus ju dat spat do inej izby, veľa detom to pomohlo

lenkakamen
4. nov 2025
@slavicka97

@slavicka97 určite zrušiť kojenie, jej to bohaté stačilo...pre tvoj psychický stav je len toto riešenie...

anonym_807684
4. nov 2025

@slavicka97 Zrušiť kojenie je blbosť, to by som neurobila. Môj sa odstavil sám v dvoch rokoch a aj tak to spánku nepomohlo. Tiež odpratať dieťa do inej izby je blbosť, pretože dieťa potrebuje cítiť bezpečie. Ak ho odpraces, bude v ešte väčšom strese.

slavicka97
autor
4. nov 2025
@anonym_807684

@slavicka97 Zrušiť kojenie je blbosť, to by som neurobila. Môj sa odstavil sám v dvoch rokoch a aj tak to spánku nepomohlo. Tiež odpratať dieťa do inej izby je blbosť, pretože dieťa potrebuje cítiť bezpečie. Ak ho odpraces, bude v ešte väčšom strese.

@anonym_807684 to som nemala v pláne ani odstaviť kojenie ani ju presúvať do druhej izby

anonym_d5838f
4. nov 2025
@slavicka97

@slavicka97 kedy vstáva? O koľkej ma spánok? Ma ho neprerusovany? Kedy chldi spat? Mate predspankovu rutinu?
V noci ked sa zobudí, spi v postieľke, je pri tebe, vo vlastnej izbe ?
Vyžaduje si prso, vodu, ma plnú plienku, brucho ju neboli? Vsetko popis.

daves
4. nov 2025

@slavicka97 Os črevo - mozog je známa verím dnes už každej mamičke. Kombinácia práškového probiotika Laktera a probiotických kapsúl s levanduľou.
O týchto probiotikách bol aj dokument. Pekný a poučný. Páči sa link
www.ceskatelevize.cz/porady/14806023280-ja-lact...

anonym_807684
4. nov 2025
@slavicka97

@anonym_807684 to som nemala v pláne ani odstaviť kojenie ani ju presúvať do druhej izby

@slavicka97 viem, že nie. Ale ti to tu radia a nielen tu, odstaviť býva asi najčastejšia rada pri deťoch, ktoré sa v noci budia. Tak som mala potrebu napísať, že to vôbec nemusí mať na spánok vplyv.

anonym_8e42ad
4. nov 2025
@anonym_807684

@anonym_807684 pre niekoho to môže byť blbost, pre niekoho spôsob, ako dieťa prespí noc, je tu takých príspevkov od mamičiek s rovnakými skúsensťami viac, ako dosť. Nepíšem to predsa ako univerzálny recept, každé dieťa je iné, jedno spí lepšie s mamou v posteli, iné vo svojej postieľke, alebo vo svojej izbe. Jedno spí lepšie po odstavení, iné buntoší, aj potom.

pralinka86
4. nov 2025

Mozno to chce len vyckat.. u nas zacali ako tak spavat az po roku a pol.. dovtedy kazdu hodinu dve hore, niekedy len 30min a uz sa mrvili.. tazke obdobie to bolo. A potom zrazu utalo a prespali celu noc, vtedy sa prestali aj dojcit uplne