Spoločné spanie v posteli s bábätkom: Ako to zvládnuť?
Ahojte. Prosím vás, tie, ktoré spávate spoločne s bábätkom v posteli "na voľno" - čiže bez hniezda či zavinovačky, proste dieťa voľne vedľa vášho tela. Ako sa dokážete vyspať? Mám 16 dňového synčeka. Máme postieľku prirazenú k našej posteli, bez bočnice, mám ho na dosah ruky, je v spacom vaku a v hniezde, ale keď ho tam dám spať do postieľky, začne po chvíli tlačiť a stonať a nevie spať, asi sa mu v noci ťažšie kaká (na to už robíme opatrenia).
Keď si ho dám v noci k sebe, dokáže prespať dlhšie a je o čosi kľudnejší, lenže mne sa tak hrozne zle spí. Nedokážem prespať dlho v jednej polohe, o chvíľu som dolámaná, mávam ešte zimnice z laktácie a vtedy mám potrebu sa zakryť až ku krku ale to s malým pri sebe vôbec nemôžem, býva mi zima na ramená, ruky, prsia, je mi nepohodlne, mávam aj návaly tepla a potím sa a malý je niekedy odo mňa mokrý, a navyše musím spať pri baterke lebo sa bojím spať s ním po tme a nevidieť, či má voľný noštek, či je všetko ok. Bojím sa zaspať hlboko.
Ako ste si zvykli na takéto nepohodlné spanie? Vidím že malý je pri mne v posteli spokojnejší, ale ja mám veľký spánkový deficit a toto mi v tom moc nepomáha. Zároveň však keď je v postieľke, nespí dobre. Ani tak, ani tak 🤷 pritom denné spánky bez problémov, spí buď pri mne alebo na mne a vôbec vtedy nemá bolesti bruška, ale v noci to vždy začne, aj keď spí pri mne, hoci vtedy je to o čosi lepšie než keď je v postieľke. Čo s tým?
Zvykla som si, kúp si hrubšie pyžamo na gombíky keď aj kojíš alebo si ľahni v župane 😊 malej som na plienku kúpila snuza hero a hneď som pokojnejšie spala
Bodaj by ste spali dobre, ked mate zasvietene. To je totalna blbost.
Nechať v postieľke, keď treba pohladiť, držať za ruku, nedávala by som k sebe do postele.
Spať v tme. jemné svetlo rozsvieť, len keď je to veľmi nutné
My sme ho mali tak ako mate vy. V postielke a jednu stranu otvorenu aby bol na dosah ruky. Nespaval s nami kedze ja nemavam dobry spanok a spat s nim by to este zhorsilo. Naucil sa v postielke. Pre nas to bolo aj bezpecnejsie. Musis brat ohlad aj na seba.
@frida1990 taky maly bol este v postielke ktora bola pri posteli a maly dole na dosah ruky.
Ja som sa naucila spat akoby v polospanku, budila som sa na kazdy jeho zvuk. Az mozno 1-2mes.spal rovno pri mne v posteli, nic sa mu nestane.
Ked sa tak nevyspis, tak radsej nech spi vedla v postielke.
A lampu zrus. Ja som tak mala pri prvom a potom aj ako starsi si vyzadoval v noci svetlo.
Pri dalsich som zasvietila len ked sa zobudili.
ja viem spať bez toho aby som sa hýbala, takže mne to fakt nerobilo problémy. ak by mi to problémy robilo, bol by v postielke a držala by som ho za ruku napr…
ale v podstate nikdy nespal tak že úplne pri mne, stačil taký vzdialenejší kontakt, to až keď bol starší mi bol nalepený na nose až…
Dieta ma svoju postielku a rodicia svoju.Je to najma bezpecnejsie.
Dieta ma svoju postielku a rodicia svoju.Je to najma bezpecnejsie.
@maminkadeticiek aj najpohodlnejsie.
mali sme hniezdo ktore som mala v posteli a tak sme spali, lebo spali dlhšie
hniezdo sme mali až pri poslednom, inak som mala take vytvorene z kojaceho valca hniezdo pri starších
niekedy pomohlo mu dat pod hlavu plienku čo som mala predtym na sebe
hlavne zhasni svetlo alebo si daj na oči ako byva v lietadlach
pri svetle sa nevyspi nikto...
ešte som mávala nad hlavou take jemne svetlo čo sa len zatlačilo
ked sa nevyspiš pravaže vytuhneš tak ako nechceš ,
@frida1990 a preco si chces zvykat na take nepohodlne spanie? Evidentne sa ti tak dobre nespi a dieta potrebuje oddychnutu mamu. Ved je v postielke v bezprostrednej blizkosti teba. Problem je skor v kakani a to sa casom vyriesi. Ked si ho das do postele k sebe, nevyspis sa roky ako to tu pisu niektore mamicky, co tak spavaju s detmi. Navyse, dieta si na to tak zvykne, ze nebudes vediet odist ani od 2 rocneho. Lebo nebude mat spravne spankove navyky. Poznam vela mamiciek, co maju 2-3 rocne dieta, ktore spi na matke a ta sa nemoze ani pohnut, ani si nic urobit a nevedia to tie deti odnaucit, su z toho frustrovane a vycerpane a navyse takyto spanok nemoze byt zdravy ani pre dieta. Spanok v postielke je ovela bezpecnejsi, existuje xy pripadov, kedy sa pri spolocnom spani stalo nestastie. Ved dieta nie je same, ma ta po ruke, kontakt aj blizkost je. Ja som nevedela spat, ked bolo dieta pri mne, bala som sa, tak spalo v postielke. Oddychnute aj dieta aj ja. Citova vazba, blizkost, vsetko funguje.
Bodaj by ste spali dobre, ked mate zasvietene. To je totalna blbost.
@anonym_17c6b9 ale to mám batarku s červeným svetlom, nie klasickú lampu, svieti jemne
Radšej častejšie vstať ku dieťaťu, ktoré spí v postieľke, ako sa nevyspať kvôli polohe,nedajbože priľahnúť dieťa.
@frida1990 súhlasím s @domka222.
Ja som mala pri sebe dieťa keď bolo naozaj zle inak len v postieľke. Či funel, mrncal, vrtel sa bol tam. Ja som sa tiež nevedela vyspať s dieťaťom pri sebe a pri druhom už som že vôbec nemala taký inštinkt maminkovsky lebo som bola tak ustata zo vstávania že som pomaly na nohách zaspala. A bála som sa ho mat pri sebe. Vymyslela som mu polohu aby sa cítil bezpečne a to vždy zabralo.
Dieta spalo na druhej polovici postele, zo zaciatku v perinke, neskot spaci vak, obklopene z druhej strany vankusmi, mali sme tak miesto ale zaroven blizko na naciahnutie.. a svietila non stop celu noc mini detska nocna lampicka.. lahsie sa mi prebalovalo, odkontrolovane v noci, mne nerobila prblem..
A ono to chce podla mna aj cas, este ste spolu kratko, nevies sa proste uvolnit a spat..
@frida1990 Spala som takto s 2 detmi. Musis si polozit dieta vyssie. K celu postele takmer. Tak, ze aj ked hlboko zaspis a oticis sa, tak tvarou max. narazis do jeho noh a zobudis sa. Ziadna romantika, ze babatko spi pod tvojim ramenom. To som si dovolila az pri druhom ked som sa naucila spat nehybne. Dieta mi spalo v spacom vaku s mojou prikrivkou nemalo nic spolocne.
@frida1990 dieta ma byt v postieľke. Čím skôr ho to naučíš, tým lepšie. Nechápem inak toto, to ho chces prilahnut alebo co?
@frida1990 mam akurat polrocne dieta a stale spi s nami. Vsetci sme si zvykli spat v jednej polohe. Lepsie mat na vyber iba jednu polohu a pospat si nez 100x vstavat ku postielke. Dieta spi vo vaku a my pod paplonom. Ked daco otocim nakojim a pokracujem dalej v spanku. S najstarsim sme tak fungovali do dvoch rokov.
@frida1990 Spala som takto s 2 detmi. Musis si polozit dieta vyssie. K celu postele takmer. Tak, ze aj ked hlboko zaspis a oticis sa, tak tvarou max. narazis do jeho noh a zobudis sa. Ziadna romantika, ze babatko spi pod tvojim ramenom. To som si dovolila az pri druhom ked som sa naucila spat nehybne. Dieta mi spalo v spacom vaku s mojou prikrivkou nemalo nic spolocne.
@beata_k Ale potom nie je zas problem, ze dieta by sa mohlo otocit a zaborit si hlavu do jej vankusa? Lebo ked da dieta vyssie, k celu postele, bude na urovni jej vankusa…
@frida1990 ked sa zacne vrtiet, tak iba vystrčiť ruku do jeho postieľky a pohladkať ho. Aj ked si myslim, ze 16 mesačné dieta uz nevies priľahnúť.
S tak malým som nespala v jednej posteli, bol v tej bočnej postieľke, chytila som ho za ruku, riťku... spinkal pekne. Baterku vypni a kúp červené svetielko do zástrčky. Bude to lepšie, neboj sa. Už keď je väčší, tak sa sám vypýta k nám do postele, spí medzi mnou a mužom, vankúše máme malé kvôli tomu, aby mal miesto bez, my dvaja na kraji a on nohy vyložené na jednom a rukami drží druhého 😃 Vrtí sa ako kobra, ale ten strach už pominul, lebo ho lepšie vnímame u seba.
@beata_k Ano, to je pravda, to som skor myslela na seba, tiez zvazujem spolocne spanie (dieta ma 4m). Tiez nemam uplne najvacsi vankus, mam 50x70, ale aj tak sa tohto bojim…
@stanzi Dala by som este mensi vankus. Ja som mala vyslovene len pod hlavou. A teda aj nieco na koniec postele aby nevypadlo. Ja som si striedala strany. Po kazdom krmeni som si lahla na iny bok aby som nespala stale na tom istom. Dieta som potom tiez podla toho ukladala aby som ho vzdy mala celom k sebe.
@stanzi Mala som maly vankusik, iba pod hlavu. Nie 90x70. Dieta, ktore sa samo otaca uz nie je male babatko.
@beata_k tiež sme spali tak isto.Dcera hore v zavinovačke a my dosť ďaleko s poduskou
@frida1990 ešte chvíľu ho nechaj v postieľke, keď sa cítiš nekomfortne potis sa, zima...on ta citi vôňu, chytis ho za ruku hlavne sa snaz spat tieto prvé deň, týždne aj, keď mi je jasné, že počuješ každé funenie a preglgnutie.A, keď je výrazne kludnejsi, tak si ho daj do postele sprav okolo neho voľné miesto, poznám ženu, ktorá mala dieťa v hlbokej časti kočíka v posteli
už bol prípad žeby matka priľahla svoje dieťa? ja mám teda extra tvrdý spánok ale nestalo sa mi to ani raz (2deti, obe posteľove)

Radšej častejšie vstať ku dieťaťu, ktoré spí v postieľke, ako sa nevyspať kvôli polohe,nedajbože priľahnúť dieťa.