icon

Zavedenie správneho spánkového režimu pre bábätko

11. júl 2025

Čaute maminy, som v tomto nová a ešte stratená,mám 2 mesačné bábätko,ktoré mi krásne cez noc prespinká celú (klop,klop) teda od takej 22tej cca chceme to dat aspoň od 21 hodiny aby už spinkala
Moja otázka teda znie ak Vám vaše babatka vstanu napr.o 6tej kedy ich dávate znova ľahnúť? Alebo teda od ktorej hodiny vám začína ráno? Pomaly jej chcem zavádzať rezim( robím hlavne večerné rutiny s kúpanim) a toto mi nieje jasne,či to robím správne pretože napr. keď mi vstane o 6tej ju nakojím,odgrgám,prebalím a znova dám ľahnúť do perinky a zas mi zaspí niekedy jej to trvá dlhšie inokedy po chvíli zaspí.a Spí max 2hodky takže okolo 8-9 to isté urobím len stým,že ju uz prezlečiem z pyžamá a potom ju dám do hojdacieho kresielka atď..
Myslíte si,že je to fajn?

anonym_3be065
11. júl 2025

Je tu aj super spánková poradňa, kde ti poradí odborníčka. Skús sa spýtať aj tam https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

biba_18
11. júl 2025

ja som nakojila, prebalila, a znovu s ním ľahla, spali sme aj do ôsmej pol deviatej spolu...

jaass
11. júl 2025

@anonym_autor áno, všetko robíš dobre a hlavne, nejako sa neupinaj na režimy lebo každému bábätku vyhovuje niečo iné 🙂 2 mesačnému ešte netreba rezim si myslím, nechaj všetko plynúť 💪 ja som svojho absolútne nenastavovala na spanok, nastavil sa sám keď mal rok a pol, vypýtal sa do postielky a zaspinkal. Takisto s odplienkovanim, absolútne som ho netlacila, neponúkala mu nocnik. Minule nám došli plienky, povedala som, že už plienky nemáme ale že ideme kúpiť. Išiel po nocnik, povedal, že už plienky nie, že bude pišať do nocnika. Čize sa odplienkoval za 5 minút. Nemal ani jednu nehodu. Vždy načas prišiel a sadol. Ja si myslím, že deti veľmi dobre vedia čo kedy a ako. Len my dospeli mame v sebe nejako dane, že vtedy dáme spať, vtedy odplienkvoat a stále mame nejaké presvedčenie ktoré nie vždy je okey. Fakt by sme tým deťom mali trochu načúvať. Ale to je môj názor 🙏

biba_18
11. júl 2025
@jaass

@anonym_autor áno, všetko robíš dobre a hlavne, nejako sa neupinaj na režimy lebo každému bábätku vyhovuje niečo iné 🙂 2 mesačnému ešte netreba rezim si myslím, nechaj všetko plynúť 💪 ja som svojho absolútne nenastavovala na spanok, nastavil sa sám keď mal rok a pol, vypýtal sa do postielky a zaspinkal. Takisto s odplienkovanim, absolútne som ho netlacila, neponúkala mu nocnik. Minule nám došli plienky, povedala som, že už plienky nemáme ale že ideme kúpiť. Išiel po nocnik, povedal, že už plienky nie, že bude pišať do nocnika. Čize sa odplienkoval za 5 minút. Nemal ani jednu nehodu. Vždy načas prišiel a sadol. Ja si myslím, že deti veľmi dobre vedia čo kedy a ako. Len my dospeli mame v sebe nejako dane, že vtedy dáme spať, vtedy odplienkvoat a stále mame nejaké presvedčenie ktoré nie vždy je okey. Fakt by sme tým deťom mali trochu načúvať. Ale to je môj názor 🙏

@jaass presne tak. ja som môjho aj uspávala na rukách - a každý ma strašil že čo budem robiť keď bude starší. a čo som robila? nič. keď bol starší už to sám nechcel a pekne spal v postielke... alebo že ho nevyvláčaj po rukách, bude rozmaznaný - no nie, nebol, bolo to jedno samostatné dobrodružné dieťa ktoré ma nepotrebovalo celý deň keď sa hralo ... odplienkovanie tiež nebolelo, trvalo to tiež len chvíľu ...

carrot_apple
11. júl 2025

@anonym_autor v prvom rade si treba uvedomiť, že má 2 mesiace a nemôžeš ho nastaviť ako TY chceš, do cca ukončeného 5mesiaca môže spať ako ONO potrebuje, a potom 6mesačné dieťa má spať, 45 minút doobeda,2hod poobede a 45 minút podvecer max do 17:00 aby ti šlo spať o pol8večer a prespalo pekne celú noc(2x kojenie napríklad), postupne odoberáš z podvečerného spánku (-10min) potom z doobedného (-10min) a 2hodiny poobede musí spať vždy, Je to nosný spánok pre vývin mozgu... základ je mať úplnú tmu, malé bábatko nevie ešte rozpoznať deň a noc, TY mu musíš ukázať že je noc a treba spať a to spôsobuje hormon,kt. sa vytvára v tme aj dospelému ... samozrejme sú výnimky,ale mám 3 deti a poviem ti, kebyže mi niekto toto povedal pri prvej dcére= bozkávam mu ruky, pri druhom som šla podľa tohto a aj pri 3ťom a žiadny problém, spia ako JA chcem.