5,5 ročný prváčik. Nejaká mamička, ktorej dieťa šlo do školy skôr než dovŕšil 6 rokov?
Prosim vas, ako nastup mladsieho dietatka prebieha, co vsetko je k tomu potrebne? Mame dieta ktore bude mat o rok v decembri 6. Vsetci kamarati zo skolky odidu do skoly, aby neodstal v skolke sam s cudzimi detmi, premyslame o skorsom nastupe do skoly. Myslite ze je to ok,?? a co vsetko je v tom pripade potrebne vybavit? Pytam sa mamiciek, ktorym slo do skoly mladsie dietatko. dakujem
@zuzka_puska nedala by som tak malé dieťa do prvého ročníka.
Ako tu už bolo kdesi nado mnou písané, potrebuješ vyšetrenie u psychológa, či je dieťa vôbec schopné a zrelé na predčasné zaškolenie. Pretože ono to nie je len tak.... dieťa je povinné školskej dochádzky po dovŕšení 6. roku života (do 1.9. daného školského roka). Takže 5,5 ročné dieťa ešte nie je školopovinné. Plus (aspoň u nás v meste je to tak), že dieťa, ktoré je "poseptembrové" ostáva v strednej skupine v škôlke a ani nepostupuje k predškolákom.
A z pohľadu mamy a učiteľky.... nedala by som, pretože dnes je v triedach väčšinou takmer polovica detí, ktoré mali odklad.... takže si zober, že tvoje 5,5 ročné dieťa sa môže ocitnúť v škole v triede so spolužiakom, ktorý bude mať 5.9. 7 rokov.... a to je u takto malých detí sakramentsky rozdiel....
Kamarátov si nájde 🙂
kamarátov by som vôbec neriešila. Tých si deti vždy rýchlo nájdu a ak by aj s nimi išiel do školy naraz, neznamená, že sa budú stále baviť a že si nenájde nových. Takže to vôbec nerieš. December - no mne sa to zdá už dosť neskoro. Radšej by som ho nechala v škôlke. Poznám veľa detí augustových. Aj takých, ktorí išli do školy v septembri a aj takých, ktorí mali odklad. -Tie šikovnejšie deti nemali problém a tie hravé si aspoň ešte užili rok v škôlke a nikto nemal pocit, žeby tam zaostávali. Ale decembrové dieťa, to už je dosť veľký rozdiel v tomto veku. Aby zbytočne netrpel. Ten 1 rok pri deťoch je strašne veľa a nič mu neujde. Kamarátka má 2 deti augustové. Chlapec bol v pohode a s dcérou mali veľké problémy prvý polrok. Potom už aj ľutovala že ju nedala o rok neskôr. Ale vrátiť sa už nemohla. V rodine máme tiež 2 prípady septembrových detí. Pri 1 je to v pohode ale s druhou dcérou majú veru problémy. Aj už ľutujú že nepočkali. Čo poznám deti narodené na jeseň- väčšinou všetky majú odklad. Nikto nemal problém nájsť si kamarátov a nikto nemá pocit, že by im niečo ušlo. Skôr si myslím, že by mali problémy v škole, ak by išli o rok skôr. Predsa len na niektoré veci mali čas dozrieť. Držím palce, nech sa správne rozhodnete ale ja by som ani len neuvažovala nad skorším nástupom, nech je dieťa akokoľvek šikovné. Nič mu neujde.
Ja som šla do školy rok skôr, a teda som veľmi vďačná 🙂 vždy všade som bola v triede najmladšia, ale teda nijako mi to nezobralo detstvo, nijako som nezaostavala, neboli nikdy žiadne problémy. Myslím, že je správne dat ho do školy s kamarátmi, lepšie sa adaptuje na prvý ročník, učiteľov a učenie ak ta ma "svojich"... Myslím, že je je do ci ma 4roky, či má 7, ale ak ideš niekde s "partiou" lepšie prijme nové veci
@arasidka123 presne tak, aby to dieťa potom nebralo ako zlyhanie a netrápilo sa psychicky. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš.
@ewhita no podľa mňa nie je jedno koľko má to dieťa rokov a hlavne pri takto malých deťoch tie rozdiely sú vidno. Dcéra mala roky kamarátku o 2 roky staršiu a bol medzi nimi rozdiel. Prejavilo sa to hlavne keď mala dcéra 10 a kamarátka 12. Pri dospelých rozdiel pár rokov nemusí byť citeľný ale pri takto malých deťoch je. Dokonca má jednu kamarátku mladšiu o 1,5 roka a tie rozdiely sa pomaly zmazávajú až teraz, keď má kamarátka 16 a dcéra pomaly 18. Ale ešte stále tam vidno ten rozdiel. V niektorých veciach si rozumejú ale v niektorých je 16ročná ešte nezrelá. Netvrdím že skoro 18 ročná je zrelá na všetko ale určite viac ako tá 16 ročná. dúfam že som sa dobre vyjadrila a chápete čo som tým chcela povedať. Aby nevznikli nejaké nedorozumenia 🙂
Jednoducho - môže byť dieťa zodpovedné, spoľahlivé, šikovné ale emocionálne dozreje neskôr a môže to byť v neskoršom veku problém.
@ewhita ale ono to nie je len o partii... dnes sú na deti iné nároky už v prvom ročníku aké boli na nás, keď sme boli prváci (teda na mňa určite, ale možno som stará raketa už, neviem 🙂 ) Hlavný problém týchto predčasne zaškolených detí je neschopnosť udržať nielen pozornosť 45min. na jednej hodine, ale celkovo zvládnuť celý deň... už na druhej-tretej hodine sú vo vývrtke, že musia sedieť, počúvať, robiť, čo im niekto nakáže... sú to ešte škôlkari...
Náš Samko mal 6 rokov koncom júla, šiel hneď nato do školy. Zvládol to, lebo bol veľmi šikovný, ale dosť bolo poznať rozdiel medxi spolužiakmi, niektorí v septembri-októbri mali už 7 a aj ten rok urobí veľký rozdiel. Stále som potom uvažovala, či som urobila dobre...
Takže za mňa 5.5 ročné dieťa určite nie. Ale nie je to náš prípad, naše dieťa, rozhodnutie je na vás a na odborníkoch.
@kvetinka75 ja mám napr. syna, ktorý sa narodil koncom júna a uvažovala som o odklade, pretože bol veľmi nepozorný a taký typický škôlkar... 🙂 Ale dala som na tlak okolia a nastúpil tak, ako mal.... jasné, už bude tretiak, takže sme to zvládli, ale bol to boj... do decembra mi plakal denne pri každej domácej úlohe (lebo nechápal, nechcel chápať, prečo to musí robiť, on sa proste chcel hrať....) Mal množstvo spolužiakov s odkladom a boli to podstatne vyzretejšie deti.... teraz bude tretiak a keď si pomyslím, že by pri odklade bol "iba" druhák, tak by to bolo oveľa ľahšie, pretože je vyzretý, rozumný, úplne iný... a opäť by bol ten druhý ročník ľahší, ako reálne bol... 🙂
@zuzka_puska “vybaviť” budete musieť návštevu centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie,dieťa musí absolvovať vyšetrenie u psychológa - jednak testy školskej zrelosti a taktiež intelektové posúdenie. Pri predčasnom zaškolení však posledné slovo nemá rodič,ak psychológ neodporučí nástup, zápis nie je možný. Každopádne,ťažko posúdiť teraz ako to bude s dieťatkom vyzerať o rok..toto by som na vašom mieste zatiaľ vôbec neriešila,máte ešte dostatok času. A už vôbec by som sa ho nesnažila nejak systematicky pripravovať do školy. Dieťa postupne dozrieva a aj keď sa po niektorých stránkach javí ako dostatočne a primerane zrelé pre školu,v niektorých to tak vôbec byť nemusí, mám na mysli hlavne osobnostnú,sociálnu,či pracovnú zrelosť - to vidím často v práci aj ja,keď rodič príde s dieťatkom na posúdenie školskej zrelosti - veľa detí bez problémov ovláda “veci” potrebné do školy (farby,tvary,niektorí aj písmenká,vedia básničky,počítať,ovládať tablety,rozumejú pomaly anglicky atď.), no majú problém počas tých 45min vydržať,obsedieť,”bojujú” so mnou,že toto sa im nechce robiť, pripadne vôbec sa so mnou nebavia (lebo “viete,on/ona sa musí obkukať”), potom je to pre mna ako psychológa možno ešte výraznejší dôvod na odklad..a to som písala o deťoch,ktoré k augustu dovŕšili 6 rokov..niečo sa nacvičiť dá,ale niečo skratka “neošálite”..Nechcem tým však povedať,že to musí byť tak aj u vášho synčeka (zopár predčasných zaškolení som už odporučila,musím povedať,že to však boli deti zväčša septembrové,pripadne októbrové),ale momentálne je ešte veľmi skoro o tom premýšľať..takže si užívajte zatiaľ škôlku,je to super obdobie..😉
Len horsie je to,ze ak ho tam chcete dat,len kvoli kamaratom,lahko sa moze stat,ze v triede nebude s ani jednym z nich. Mozno tak s jednym. Ako moj syn so spoluziackou. Kamoskina dcera detto. "Az" 3 zo skolky boli v triede. Toto ozaj nie je dobry argument,ak dieta nevykazuje znamky nadmernej inteligencie. V skole je to viac o ucive ako o kamaratoch
@piacere ja mám doma tiež júnovú. Prvá myšlienka tiež bola, že odklad ale psychologička neodporúčala. Bola jednoznačne najvyspelejšia z triedy, že by ju to posunulo vzad. Tak išla riadne do školy. V podstate sme prešli hladko celou ZŠ ale sem-tam sa veru vyskytli problémy.
ale to možno tým, že každý je na niečo iné a jej keď niečo nesadlo, tak to nešlo tak hladko. Ale s úlohami sme sa babrali veru veľmi dlho. Lebo bol čas na všetko iné len na úlohy nie.
@kvetinka75 dobre si sa vyjadrila 🙂 , jasne, ale to veelmi záleží od dieťaťa a asi len mamka ktorá vidí aké to dieťa je ako veci chápe a ako ich prežíva to môže posúdiť. Ja (nechce m sa radiť ako vyspelejsia) ale napr na strednej aj vš škole som sa často chytala za hlavu, aký sú tí mladí ľudia "hlúpi" a detskí, pritom som bola najmladšia a o 2roky staršie spolužiačky boli rozmyslanim úplne niekde v puberte. Véd mamka asi musí vidieť ci je to dieťa teraz veelmi hravé, alebo si radšej podebati s dospelými na vyššej úrovni ako jeho rovesnici
@piacere hej no, hlúpo som sa vyjadrila, jasne ze ta partia nieje vôbec najdôležitejšia. Ja len ze sa lepšie adaptuje keď tam bude mať kamarátov, ako keby mal ísť ako 5,5rocny niekde inde do školy. Ako som písala vyššie, tak mamka musí poznať dieťa najlepšie. Niektoré 5,5rocne sú fakt hravé, a niektoré si listinu knihy a vypytuju sa zaujímavosti, lebo chcú už nadávať info. + určite bude musieť ísť ku psychologičke(aspoň niekedy sa muselo) a ta to tiež bude vedieť posudit, pametam si, že sa somnou veeela rozprávala, ukazovala mi zvieratá, písmená, "skúšala" ma a iste si tam všíma tu pozornosť deti a ich vyspelosť
V žiadnom prípade. Keby bol mimoriadne vyspelý, zrelý, sám inklinoval k učeniu, tak by som o tom aspoň uvažovala. Ale ak je jediným argumentom, že mu odídu kamaráti tak je to riadna hlúposť. Prečo mu to robíš? On ešte nevie vyhodnotiť správne situáciu a vieme aké sú deti - do týždňa má nových kamarátov. To je ako by si mu ukradla kúsok detstva. Ja by som to nikdy neurobila. Radšej o rok neskôr ako skôr.
V pondelok začína škola, trocha neskoro na riešenie takejto veci, nie??? Na zápise nebol, testy školskej zrelosti sa robia v škôlke v predškolskej triede aj psychologické testy. Celkom nechápem príspevok. Akože v pondelok donesiete dieťa do nejakej školy, kde ani nie je zapísané a vybavená vec??? Alebo bude chodiť od septembra do škôlky a popritom absolvuje testy aby mohol niekedy v októbri prestúpiť do školy?? Divné
@zuzka_puska uprimne toto by ma ani nenapadlo. Kamarati boli aj budu.
@anett9 písala, že o rok v decembri. Takže teraz do zápisu ktorý bude na jar to asi budú riešiť.
@kvetinka75 to som prehliadla, v tom prípade je to na dieťati, či do toho času patrične vyspeje a na posudku psychológov
ja som 19 august a na sebe viem ze fakt som bol detsky-chalani su dlhsie detsky ako baby- a ked tam boli skoro o rok starsie baby, aj chalani, bolo to citit a oni viac vnimaju kto je slabsi clanok, utahovali si zo mna. iba jeden bol mladsi o 4 dni odo mna v triede. Nedavaj ho skor..ak tvoj je az december.
@zuzka_puska chápem vaše obavy. Ako rodič pozeráte na všetky stránky života vášho dieťaťa. Ja mám zatiaľ trojročného syna. No môj synovec dovŕšil práve teraz 6 rokov. Sestra bola vždy za odklad nástupu do prvej triedy. Odborne sa venuje deťom, no rodina stále naliehala, že na čo odklad. Počkala si na odborné stanovisko psychologičky. Synovec má síce vyššie IQ, je šikovný ale nesustredený. Psychologička navrhla odklad s vysvetlením, že nejde ani tak o prvý a druhý rok na ZŠ, ale o tie ďalšie roky. Dieťa bude musieť vynaložiť oveľa väčšie úsilie aby bolo úspešné tak ako jeho spolužiaci ale o trošku starší. Aj v učení, aj pohybovo. Osnovy a ich náročnosť sa každým rokom na ZŠ zvyšuje a dieťatko nemusí stíhať s ostatnými. Treba pozerať trošku ďalej ako je súčasnosť. Hlavne v takýchto veciach.
@zuzka_puska myslim,ze budes prekvapena kolko deti pojde neskor do skoly alebo to uplne inej. Ono zas nie je zle mat kamaratov aj vo vyssom rocniku. Ja mam letne deti a uvazujem ich dat do skoly az 7r, samozrejme uvidime aki budu v tom case, ale skor som tomu naklonena. Netreba sa ponahlat, dospelost mu neujde,radsej byt dlhsie dietatom.
Aj ja som šla skôr do skoly, ale zasa ja som bola z tych deti, co uz sa v skôlke nudili :D mna odporucili v skolke, aby moji rodicia skusili a musela som psychologicke testy urobit, ci som na to vhodna. Ja som nikdy nemala deficit toho roku, jedine ze som mladsia koncila zakladku, strednu a aj vysku som mala hotovu v 23 rokoch 🙂 skor som to brala ako vyhodu, ale zasa ako ucitelka viem, ze to zalezi od dietata. Mala som takych prvakov, ktori neboli zreli este ani ako 7rocni a aj takych co sli skor a boli vyspelejsi ako zvysok skupiny
@zuzka_puska ahoj, mam dceru 23 augusta. Dala som ju do skoly hned po dovrseni siestich rokov. Je najmladsia v triede aj so spoluziakom, ktory je este dva dni po nej. Sice je mozno na urovni tych spoluziakov alebo este predstihuje. Je velmi sikovna. Syna mame oktobroveho a dali sme ho do skoly, ze mal skoro sedem rokov. Nic mu neuslo, isiel do skoly, kde nikoho nepoznal a nasiel si kamaratov uplne v pohode. To, co chcete vy spravit, by som ja urcite nerobila len kvoli kamaratom. To je velka somarina. Nechajte ho este rok v skolke sa vyhrat.
@zuzka_puska ahoj, ja mam decembroveho synka, takze momentalne 5,5 roku a jde do skoly. Napisu Ti vic do soukromy zpravy, jak bude vic casu...
Našej tiež zle vychádzajú roky (je novembrová), takže väčšina kamarátiek jej už minulý rok odišla do školy. Ja som o škole ani neuvažovala, aj keď si myslím, že na zvládnutie školy už mala minulý rok, naviac sa mi tento rok v škôlke už dosť nudila. Ale chcela som napísať hlavne ohľadom tých kamarátov. Našej všetky kamarátky zostali, len oni už teraz idú do druhej a naša do prvej, naďalej sa kamarátia, tešia keď sa stretnú a teraz už budú na jednej lodi, v jednej škole, družine. A naviac dcéra má nové kamošky zo škôlky, s ktorými ide teraz do triedy.
@zuzka_puska ja mám vnuka ten je 30.9. a išiel o rok neskôr i keď bol veľmi šikovný, ale bol hravý. Síce sa v tej škôlke posledný rok akože trocha nudil - vydobil si, že nespával, ale vidno to v škole.V škole je samostatný od prvej triedy, všetko sa učí sám, my ani nevieme, že chodí do školy. Dnes ide už do 6. triedy a nikto sa s ním nikdy neučil, všetko sa sám naučil v škole. Ono to skutočne závisí hlavne od psychickej vyspelosti dieťaťa, lebo oni tú zručnosť mnohí majú, ale je to tlak na psychiku dieťaťa. U psychicky nevyzretého dieťaťa, to môže spôsobiť i nejaké poruchy v puberte, keďže ten tlak sa stále v škole stupňuje a potom rodič chce krúžky a všade chce aby bol úspešný a tam sa môže prejaviť tá psychická nevyzretosť. V živote mu nič neujde, alebo ako mamička sa chcete pochváliť, že aký je váš syn šikovný, že už išiel do školy ako 5,5 ročný? Kam sa to ženiete?
@zuzka_puska V dnešnej dobe, kedy už aj 6 ročných detí je v triede pomenej a veľakrát prevažujú už 7 ročné deti by som 5,5 ročné dieťa do školy nedávala.
Moj nastupoval minuly rok ako 5 rocny, 6 rokov mal 15.9. a mozem to len a len odporucit. Ale samozrejme sme boli u psychologicky na testy, a ona ho jednoznacne odporucila. Robil tie najtazsie testy a zrobil ich lepsie ako deti s odkladom. Nemal v skole absolutne problem a je aj taka povaha ze ho pozna cela skola, nieje utiahnuty, s kazdym sa skamarati a to je najnizsi z triedy. Treba to brat komplexne a poznat svoje dieta.

Ja som mala takéhoto spolužiaka októbrového a na prvom stupni nebol žiadny problém, bol nadaný, ale ako začala puberta, tak očividne trpel. Nezdá sa to, ale rok-rok a pol je veľký rozdiel v emocionálnom vývoji a všetko sa nedá iba rozumom utiahnuť.
Nemožné vedieť, čo by bolo inak, ale podľa mňa tá "detskosť" oproti zvyšku triedy viedla k problémom, čo by sa inak nevyskytli 😐