icon

Ako komunikovať s deťmi o nevhodnom správaní?

Dnes o 16:25

Ahojte, mam doma 8rocne dievca, ktore navstevuje zakladnu skolu. Skola je dost velka, chodi do nej vela ziakov. Ma aj kruzky a stretava sa s roznymi ludmi. Je komunikativna, priateľská, nema problem s nikym. Uz dlhsie uvazujem nad tym, ze by som sa s nou chcela preventivne porozpravat o tom, co je vhodne a co nevhodne spravanie od spoluziakov, ci dokonca dospelych ludi. Ide mi o prevenciu sexualneho obtazovania. Neviem ako tuto temu vytiahnut, nechcem len tak z nicoho nic. Mate tip na nejaku rozpravku, knihu, kde by sa rozoberala tato tema primerane jej veku? Alebo aspon nieco, na co by som nasledne mohla nadviazat? Mam pocit, ze sa o tomto vseobecne malo rozprava a deti, ktore sa stretnú s obtazovanim ani netusia, ze ide o obtazovanie. Vdaka

doriiis
Dnes o 16:36

Keď už to chces vysvetľovať, tak používaj dospelácke výrazy a vysvetľuj normálne. Lebo presne pre to, že veci sa nevysvetľujú tak, ako sú potom to dieťa nevie rozoznať kedy je niečo zle a kedy ešte nie

krasneleto
Dnes o 16:42

@anonym_autor takisto razim teoriu na rovinu , ale primerane veku... moja bude mat sice 11, ale tematicky sme zacali zlahka, sama prisla z ihriska s otazkami, tak som odpovedala pravdivo, dospelacky, nie do podrobna / napriklad tema sex/ a adekvatne veku... takisto co sa tyka cudzich ludi, ako sa ma zachovat, keby jej chcel niekto nahovorit, ze som mu kazala ju odviest, nech vzdy pyta, aby ten clovek mi zavolal, ze jej nikdy nebudem bez fotky pisat z ineho telefonu, atd atd... takisto v teme sikany, co je sikana, sexu ako takeho, ze to patri medzi ludi, ktori sa lubia... neviem, ale neprislo mi ani na um nejakou hravou formou... sexualne obtazovanie a zlo vo svete vysvetlovat... narovinu ale citlivo

moonlight1210
Dnes o 16:48

Skus nieco pohladat tu:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLzyce_ZY...

Ale ako ti povedali, komunikovat to nasledne potom treba co najviac priamo, rozhodne nie v narazkach.
Lebo dieta si nedomysli, nenajde medzi tym analogiu a nespozna, ze to uz je ono (ako sa niekto k nemu chova), kym nevie, toto presne ma uz byt ono, lebo ste mu to ukazali/povedali.

Ked to bude poznat len z jemnej verzie (vecne obavy rodicov, ze to musi byt "pre detsky sluch"), tak ho "predator" lahko oblbne, aj keby malo spociatku pochybnosti. Dokonca ho oblbne skor, lebo si vsimne, ze v tych pochybnostiach nie je dieta sebaiste a pevne. Ale tapa.
Tak mu ich vyvrati a pouzije ich dokonca naopak, ze nimi podpori svoje navnady, na ktore ho bude chytat (trebars: Aha, ty sa bojis, ze ti urobim toto a hento? Si sikovne a mudre dievca, ze na to myslis. Ostatne decka take nebyvaju. Ale vidis ze ja take veci nerobim. Mna sa bat nemusis. - alebo nieco podobne.)

sara07
Dnes o 17:06

na denniku N včera zrovna bol podcast alebo članok ohladne tejto temy ako to vysvetlit, čomu sa vyhnut
su knihy určite rozličné typy ,niektore som videla aj v knižnici, neviem ako kolko toho chceš povedat ...