icon

Ako pomôcť tichej dcérke v škole?

24. jún 2026

Ahojte baby mam 7 ročnú dcérku, ktora chodi do prvej triedy. Je to tiché dieta, v skole ma iba jednu kamarátku. Problém je v tom, že v triede nema žiadne kamarátky. Cez prestávky sedí sama. Ze vraj sa s nou nikto nehrá. Posledne dni mi hovorí, že sa bojí spolužiačky, ta sa k nej zle chova. Zvažujem preloženie do inej triedy no mam strach, či to nebude to iste. Tým ze moje dieťa je tiché, nesmele, utiahnute neviem co robit. Idu prázdniny preto rozmýšľam, o tom preložený po prázdninách do inej triedy. Poraďte...

anonym_99c639
24. jún 2026

My sme zmenili školu - a nič lepšie sa nemohlo stať. Prešli sme z veľkej sídliskovej na malú dedinskú, veľký rozdiel.

anonym_8050e9
24. jún 2026

Ja by som cez prázdninách okrem inej školy hľadala aj psychologickú, ktorá bude pracovať s tvojou dcérkou
Lebo dobre rozmýšľaš, je rticha, nekomunikativna, tak sa veľmi ľahko môže stat že ani v novej triede nebude mat kamosky a problém sa bude opakovať

guudy
24. jún 2026

@anonym_autor riesit s triednou ucitelkou. Kedze je uz koniec roka, uz vela neporiesis, ale v prvom rade o tom ma ucitelka vediet. A pracovat so svojim dietatom na osmeleni, idealne so psychologom. Ak je naozaj az tak velmi ticha, je pravdepodobne, ze nezapadne ani do dalsich kolektivov. Musite zamakat najma vy.

anonym_977e2a
24. jún 2026

Ja mam dcéru, ktorá je tichá a utiahnuta. Kvôli tomu, že nemala kamarátky, dali sme ju na inú školu.. nepomohlo ani to. Konci teraz 9 triedu. Nebola ani na rozluckovej, lebo nechcela. Celý čas chodí aj psychologovi a dokonca aj psychiatricke chodila. Nepomohlo. Kamošku ma len jednu z ulice. Našťastie s tou ide na strednú školu. Tak snáď sa osamelí pri nej. Ale musím povedať, že celých 9 rokov som sa trápila i ja ..ze je samotarsky typ a nevie si nájsť kamarátku.

anonym_8050e9
24. jún 2026
@anonym_977e2a

Ja mam dcéru, ktorá je tichá a utiahnuta. Kvôli tomu, že nemala kamarátky, dali sme ju na inú školu.. nepomohlo ani to. Konci teraz 9 triedu. Nebola ani na rozluckovej, lebo nechcela. Celý čas chodí aj psychologovi a dokonca aj psychiatricke chodila. Nepomohlo. Kamošku ma len jednu z ulice. Našťastie s tou ide na strednú školu. Tak snáď sa osamelí pri nej. Ale musím povedať, že celých 9 rokov som sa trápila i ja ..ze je samotarsky typ a nevie si nájsť kamarátku.

@anonym_977e2a ale to nemusí byt hanblivosti, veď psychiater tam musel dať nejakú dgn.
Nie je v hre napr sociálna robia ?

autor
24. jún 2026
@anonym_977e2a

@anonym_977e2a no viem co prežívaš, tiez sa trápim. Ja ju chcem dat do triedy kde ma tu jednu kamarátku, no neviem. Proste som z toho zničená, dokonca ju deti aj vyčlenili. Ani toto jej nepomaha.

anonym_8d86a8
24. jún 2026

@anonym_autor ake mate aktivity mimo skolu? Znami? Navstevy? Vylety, ihrisko s nejakou komunitou kde su deti? Ako zijete vy ako rodicia, ste spolocenski, mate okolo seba kamaratov? Ake ma zaujmy dcera?

autor
24. jún 2026

Moja ma rada deti, rada sa hrá. Len ona sa nevie alebo sa hanbi prvá ozvat. Ona proste sa hanbi spraviť ten prvý krok. Lenze zo školy chodi smutná, nechce tam chodiť. Učiteľka ju cely rok dávala sedieť s chlapcami ani toto nepomohlo. Aj ked som učiteľku prosila nech ju necha sediet s dievčaťom nevyhovel mi.

autor
24. jún 2026
@anonym_8d86a8

@anonym_autor ake mate aktivity mimo skolu? Znami? Navstevy? Vylety, ihrisko s nejakou komunitou kde su deti? Ako zijete vy ako rodicia, ste spolocenski, mate okolo seba kamaratov? Ake ma zaujmy dcera?

@anonym_8d86a8 No ona to ma po muzovi ten kamaratov nema. Na ihrisku sa hrá iba s tou jednou kamarátkou.

anonym_a12dc2
24. jún 2026
@anonym_autor

Moja ma rada deti, rada sa hrá. Len ona sa nevie alebo sa hanbi prvá ozvat. Ona proste sa hanbi spraviť ten prvý krok. Lenze zo školy chodi smutná, nechce tam chodiť. Učiteľka ju cely rok dávala sedieť s chlapcami ani toto nepomohlo. Aj ked som učiteľku prosila nech ju necha sediet s dievčaťom nevyhovel mi.

@anonym_autor nerozumiem postoju ucitelky. Hlavne v prvom rocniku by sa mala postarat o to, aby ziadne dieta nebolo vyclenene. U nas napriklad deti cirkulovali, kazdy tyzden sa navzajom prestriedali, aby kazdy sedel s kazdym, aspon chvilu. Takto sa tvoja dcerka upne na tu jednu dievcinu a ked bude napriklad chora, dcerka bude uplne sama. Este raz by som napisala ucitelke a poziadala, aby ju posadila k dievcatu, nerozumiem tymto nasilnym spajanim, pre deti je prirodzenejsie inklinovat k rovnakemu pohlaviu, ako u chlapcov, tak u dievcat. Ak by nepomohlo, kludne by som sa obratila na zastupcu skoly. Ja byt na mieste ucitela, v prvom rade by som sa pozerala na zaujem dietat a na jeho dobry pocit zo skoly.

anonym_97cfa9
24. jún 2026

Tú spolužiačku, čo sa k nej správa zle, by som si podala.

mimaapeto
25. jún 2026

dcérka prestupovala z dedinskej škôlky do školy pred 3 rokmi... prvý školský deň som ja mala hrču v hrdle keď som ju tam videla samú... deti sa poznali zo škôlky z mesta... tiež je dcéra tichšia... vravela že je pre deti stena atd.. ale ja som už po 2 týždnoch bola za triednou ju poprosiť či sa s tým dá niečo robiť... pani učiteľka si ju vzala pod svoje krídla, každý mesiac mení sedenie detí , deti sedia so spojenými lavicami po 4 rocoh... po pár týždňoch to bolo lepšie... dcérka už aj mala kamarátky... a už začali aj pozvania na narodenínové oslavy atd... teraz je tretiačka a chodí na prespávačky aj dievčatá k nám... už to nie je také že sa všetky spolu bavia ale má tam svoju skupinu a je to lepšie

anonym_127a5e
25. jún 2026

Šikanu by som okamžite riešila. Žiadne také, že učiteľka nemá záujem na riešení, trvala by som na svojom, ak by sa stále tvárila, že sa jej to netýka, sťažovala by som sa riaditeľke, vyhľadala by som rodičov spolužiačky, kľudne opakovane, kým by sa to nevyriešilo. Bola by som otravná, vôbec by mi nebolo trápne opakovane sa vracať k problému, až kým by nedošlo k náprave. Ak by to napriek tomu nepomohlo, dcéru by som preložila inam. Čo sa týka jej hanblivosti, ešte je vo veku, že jej vieš pomôcť. Treba ju vodiť na miesta, kde sú deti - krúžky, ihriská, herne, rôzne akcie. Ideálne keď tam nie je veľká skupina detí, len pár. Ak si nenájde kamarátku na jednom krúžku, treba vymeniť za iný, aj viackrát. Nebrať ten krúžok ako záujmovú činnosť, ale ako príležitosť k socializácii. Trénovať s ňou v rámci hier rozhovory (ako sa prihovoriť, ako odpovedať, atď.). Vyhľadávať v rámci rodiny a známych tých, ktorí majú deti v jej veku, vtedy je možnosť, že si prítomná pri deťoch a vieš pomôcť pri začatí rozhovoru. Ak stretne niekoho, čo si aspoň pár viet spolu prehodia, hneď dohodnúť s rodičmi, aby sa dievča prišlo k vám domov hrať, prípadne časom aj prespať. Keď bude dcéra len s jednou kamarátkou, nie v kolektíve, a doma v bezpečí, pomôže jej to uvoľniť sa.

anonym_127a5e
25. jún 2026

Ešte mi napadlo, že vôbec by som sa nebránila presunu do inej triedy/školy, keďže tam, kde je, nezapadla. Takto by mala šancu na nové kontakty. Prípadne sa dohodnúť s riaditeľkou, či niekde v inej triede tiež nie je nejaké tiché dieťa, že by si sadli spolu do lavice a možno by si rozumeli.

anonym_eaee2b
25. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_977e2a no viem co prežívaš, tiez sa trápim. Ja ju chcem dat do triedy kde ma tu jednu kamarátku, no neviem. Proste som z toho zničená, dokonca ju deti aj vyčlenili. Ani toto jej nepomaha.

@anonym_autor v škôlke mala kamarátky?

autor
25. jún 2026
@anonym_977e2a

@anonym_977e2a chcela som ti napísať, ale nedá sa.

autor
25. jún 2026
@anonym_eaee2b

@anonym_autor v škôlke mala kamarátky?

@anonym_eaee2b no tu jednu kamošku mala, ale áno v škôlke ich mala asi tak 2 kamošky.

autor
25. jún 2026

Dnes prišla s revom domov, ze dostali nanuk a spolužiačka jej ho zobrala. Už aj predtým jej ta spolužiačka zobrala jogurty, teraz nanuk. Ona sa opýtať mojej ci si môže zobrať, moja sa boji povedat nie a potom ide zrevana zo školy.

aurelia2000
25. jún 2026
@anonym_autor

Dnes prišla s revom domov, ze dostali nanuk a spolužiačka jej ho zobrala. Už aj predtým jej ta spolužiačka zobrala jogurty, teraz nanuk. Ona sa opýtať mojej ci si môže zobrať, moja sa boji povedat nie a potom ide zrevana zo školy.

@anonym_autor Nenapísala si až tak jednoznačne, že triedna učiteľka bola od teba o všetkom informovaná. Lebo nesmelost dcerky je jedna vec a toto, čo teraz píšeš, je už šikana. Bez tvojho pricinenia sa to triedna nedozvie a nebude riešiť. Samozrejme, že učiteľ má metódy na stmelovanie kolektívu, hore boli v jednom príspevku spomínané. Choď za tou triednou, aj keď je už koniec roka, veď teraz majú triedne aktivity.

777januska777
25. jún 2026
@aurelia2000

@anonym_autor Nenapísala si až tak jednoznačne, že triedna učiteľka bola od teba o všetkom informovaná. Lebo nesmelost dcerky je jedna vec a toto, čo teraz píšeš, je už šikana. Bez tvojho pricinenia sa to triedna nedozvie a nebude riešiť. Samozrejme, že učiteľ má metódy na stmelovanie kolektívu, hore boli v jednom príspevku spomínané. Choď za tou triednou, aj keď je už koniec roka, veď teraz majú triedne aktivity.

@aurelia2000 nemyslím si, že je to šikana. Spýtala sa jej či si môže vziať, tá druhá je možno viac dramatická a nemusí si ani uvedomovať, že je problém. Keďže ako autorka povedala, spýtala sa jej. Dcéra autorky nevie povedať nie.