icon

Ako sa majú deti učiť písať? Tlačené/písané/Comenia?

amalka07
9. máj 2026

Ahojte, chcela by som vedieť aký je názor rodičov na aktuálnu reformu v školstve, u nás niektoré učiteľky dosť presadzujú len tlačené a comenia skript, mne však ten comenia script príde ako úplne zbytočný. Pravda, nevyznám sa do nejakých výskumov a podobne, len môj názor. Pre mňa osobne bolo vždy najlepšie písať písaným písmom. A ak ho deti nebudú ovládať budú mať v staršom veku dosť problém čítať niektoré typy písem, čo sa ak nebudú poznať ten comenia nestane. Aký názor na to máte vy?

Strana
z4
anonym_9a8085
10. máj 2026
@sara07

@amalka07 mali sme už pred vstupom do 1 ročníka v papieroch od cpp doporučene comeniou pisat , škola bola kategoricky proti a nepovolila
tak sa naučil klasiku a v 3 triede už potom proste povolili
to isté najmladšie , stredne si to samé zvolilo, mal spolužiakov čo tak pisali a triedna to vôbec neriešila ... čo nam vyhovovalo
a na druhom stupni už v podstate nik neriešil kto ako pisal čim
my sme mali tento postup, či to plati naopak neviem
ale u nás comeniou pišu rychlejšie a čitatelnejšie

@sara07 rýchlejšie sa naučia comenia script, ale úrčite nepíšu rýchlejšie.

anonym_9a8085
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_9a8085 to je akoby som povedala, ze kalkulacka kazi logicke myslenie alebo automat robi z vodicov nenej sikovnych vodicov. ok, mozno by na pretekoch vyhrali skor s manualom ale na ceste je bezpecnejsie, ked ma vodic moznost venovat sa inym veciam a na konci dna jazdit bezpecnejsie. samozrejme ze pisane, tym ze je zlozitejsie rozvija viac motoriku, ale nie su zaujimavejsie sposoby ako toto rozvyjat ako bazirovanim na sluckach a presnych tvaroch? nie je v sucasnej dobe dolezitejsie preferovat obsah nad formu?

@anonym_06fa15 práve v súčastne dobe keď sa bijeme o prácu s AI, je zlepšovanie jemnej motoriky viac než na mieste! Inak k tej kalkulačke… vieš že mozog, ktorý sa nepoužíva, “krpatie”?

anonym_06fa15
10. máj 2026
@amalka07

@anonym_06fa15 áno, práve si presne povedala čo je problém. Myslím, že každý vodič, ktorý jazdí na automate ti dosvedčí, že po istej dobe mu to ide horšie na manuálnej prevodovke, a ak by došlo k situácii, že bude musieť, spraví yo väčší problém ako keby to je opačne. A tá kalkulačka už absolútne. Keby deti iba manuálne ťukajú do kalkulačky ich vedomosti by boli nulové. Nehovorím, že to bežným ľuďom do života nestačí, ale tvrdiť, že to neuberá na logike je hlúposť, ak budú len ťukať a nechápať čo robia, načo im to bude.

@amalka07 logika sa da rozvijat aj inak. mali by sme ju rozvijat tak, aby to bolo efektivne a zaroven vyuzitelne v dnesnom svete. nikto v dospelosti nepise rucne. tak mozno by sme mali logiku, trpezlivost a pod rozvijat cez nieco, co aj tie deti v zivote vyuziju. a napr ten spominany manual umoznuje sa soferom sustredit na ine ako na radenie. doprava je ina ako pred 50r, kde bolo 1 auto a ceste. vodic ma sledovat milion iny veci, je uz zbytocne riesit radenie, to ti povie kazdy kto.mal ked auto s dobrym manualom

anonym_06fa15
10. máj 2026
@anonym_9a8085

@anonym_06fa15 práve v súčastne dobe keď sa bijeme o prácu s AI, je zlepšovanie jemnej motoriky viac než na mieste! Inak k tej kalkulačke… vieš že mozog, ktorý sa nepoužíva, “krpatie”?

@anonym_9a8085 ale ved kto hovori, ze ho nemame pouzivat. prave mame. mame sa sustredit na obsah toho co chceme povedat, co citame. nie ci mame krasopis a krasny prednes. nezda sa mi, ze by to nase pisane pismo malo taky prinos pre deti, zatial vo vsetkych porovnaniach len zaostavame a to v zahranici uz davno pisane pismo nepouzivaju. sustreduju sa na to, co je pre sucasny zivot dolezite, praca s informaciami, s textom a pod. jemna motorika sa da rozvijat aj inak ako len krasopisom, co na konci dna aj tak nikto nepotrebuje

amalka07
autor
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@amalka07 logika sa da rozvijat aj inak. mali by sme ju rozvijat tak, aby to bolo efektivne a zaroven vyuzitelne v dnesnom svete. nikto v dospelosti nepise rucne. tak mozno by sme mali logiku, trpezlivost a pod rozvijat cez nieco, co aj tie deti v zivote vyuziju. a napr ten spominany manual umoznuje sa soferom sustredit na ine ako na radenie. doprava je ina ako pred 50r, kde bolo 1 auto a ceste. vodic ma sledovat milion iny veci, je uz zbytocne riesit radenie, to ti povie kazdy kto.mal ked auto s dobrym manualom

@anonym_06fa15 ale ja som nič z toho nikde nepoprela, ja súhlasím. Ja len konštatujem, že to, čo si ty tvrdila v predchádzajúcej odpovedi je veľmi nesprávne, pretože v živote nie je vždy úplne dobté si veci uľahčovať. Niečo áno, ale nie všetko, a najmä keď sa to učíme, pretože z ťažšieho na ľahšie prejde každý, ale opačne je to o dosť zložitejšie. A samozrejme, že na logiku je veľa iných možností ako ju cvičiť. Takisto ako je ale pravda aj to, že vedieť matiku neznamená mať logiku.

anonym_176174
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_9a8085 ale ved kto hovori, ze ho nemame pouzivat. prave mame. mame sa sustredit na obsah toho co chceme povedat, co citame. nie ci mame krasopis a krasny prednes. nezda sa mi, ze by to nase pisane pismo malo taky prinos pre deti, zatial vo vsetkych porovnaniach len zaostavame a to v zahranici uz davno pisane pismo nepouzivaju. sustreduju sa na to, co je pre sucasny zivot dolezite, praca s informaciami, s textom a pod. jemna motorika sa da rozvijat aj inak ako len krasopisom, co na konci dna aj tak nikto nepotrebuje

@anonym_06fa15 mňa by zaujímalo, keď sa tu stále takto oháňať dookola iba tými porovnávania mi zo zahraničim. Kde sa reapne porovnávame? Lebo ja mam 4 deti vo veku od 8 do 20 a absolutne si nepamätám, ze by niekedy absolvovali nejaké medzinárodné porovnávania

anonym_06fa15
10. máj 2026
@amalka07

@anonym_06fa15 ale ja som nič z toho nikde nepoprela, ja súhlasím. Ja len konštatujem, že to, čo si ty tvrdila v predchádzajúcej odpovedi je veľmi nesprávne, pretože v živote nie je vždy úplne dobté si veci uľahčovať. Niečo áno, ale nie všetko, a najmä keď sa to učíme, pretože z ťažšieho na ľahšie prejde každý, ale opačne je to o dosť zložitejšie. A samozrejme, že na logiku je veľa iných možností ako ju cvičiť. Takisto ako je ale pravda aj to, že vedieť matiku neznamená mať logiku.

@amalka07 pre mna to ale nie je zjednodusovanie. ale investovanie casu, co by som s tymto stravila, do niecoho uzitocnejsieho

amalka07
autor
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@amalka07 pre mna to ale nie je zjednodusovanie. ale investovanie casu, co by som s tymto stravila, do niecoho uzitocnejsieho

@anonym_06fa15 nepochopila si, veď presne to som tam ja uviedla - nieco je dobré si uľahčovať ale nie všetko. Pretože z tazsieho na ľahšie prejde každý, opačne je to ale zložitejšie. Samozrejme, že ak niečo nerobíme tak nám to uľahčí čas a môžme robiť niečo iné, to ale neznamená, že to nepotrebujeme a že robíme dobre

sara07
10. máj 2026
@anonym_9a8085

@sara07 rýchlejšie sa naučia comenia script, ale úrčite nepíšu rýchlejšie.

@anonym_9a8085 nejdem sa dohadovat
píšeme doma diktáty viem aká bola rychlost a chybovost pred a po
za chybu sa rata aj zle napisané písmeno alebo zle nadpojené pismeno, podla cpp ale dysgrafia to ešte nie je
nám to pomohlo, každy nech si piše ako chce

anonym_9a8085
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_06fa15 odkiaľ máš stále tie porovnávanía? Ja som v zahraničí žila roky a naši ľudia sú všade žiadaní. Rozhodne sme boli vzdelaním skôr poriadne popredu. A to tí píšem z toho, čo som si s ľuďmi odrobila a nie z nejakých tabuliek, ktoré nemusia ani zodpovedať skutočnému stavu. Máme kvalitných ľudí a ak si dáme vtlcť do hlavy hlúposti, pôjde to ešte viac dole vodou.

Hovorím, iné veci je potrebné v našom školstve upraviť a písmo to nie je. Len ako tu nado mnou pani spomenula, je to skôr o učiteľoch, že sa im nechce, že ich je málo, sú vyhoretí a uľahčujú si na úkor vzdelania detí.

V ČR všetky prospechové štipendiá na VŠ vychytajú Slováci, tak aké zaostávanie? Som zvedavá, koľké tu, čo sa obhajujete školstvom a výsledkami detí v zahraničí, ste tam aj čo i len rok pobudli.

ema22270
10. máj 2026

Písané písmo je za mňa fajn.. Tlačeným napr syn píše tak, že ledva dá nejakú medzeru medzi slovami a potom to vyzerá všelijako.. samozrejm časom asi to písmo bude iné, každý si ho prisposobi podľa seba..

julish
10. máj 2026
@anonym_9a8085

@anonym_06fa15 odkiaľ máš stále tie porovnávanía? Ja som v zahraničí žila roky a naši ľudia sú všade žiadaní. Rozhodne sme boli vzdelaním skôr poriadne popredu. A to tí píšem z toho, čo som si s ľuďmi odrobila a nie z nejakých tabuliek, ktoré nemusia ani zodpovedať skutočnému stavu. Máme kvalitných ľudí a ak si dáme vtlcť do hlavy hlúposti, pôjde to ešte viac dole vodou.

Hovorím, iné veci je potrebné v našom školstve upraviť a písmo to nie je. Len ako tu nado mnou pani spomenula, je to skôr o učiteľoch, že sa im nechce, že ich je málo, sú vyhoretí a uľahčujú si na úkor vzdelania detí.

V ČR všetky prospechové štipendiá na VŠ vychytajú Slováci, tak aké zaostávanie? Som zvedavá, koľké tu, čo sa obhajujete školstvom a výsledkami detí v zahraničí, ste tam aj čo i len rok pobudli.

@anonym_9a8085 kedy sme boli vzdelanim popredu? Mali sme niekedy najlepsie svetove univerzity alebo vyskum? Ze prospwchove stipendia zidkavaju slovaci, hovori skor o tom, ze najlepsi studenti odchadzaju het…

julish
10. máj 2026

Inak skuste niekedy napisat pisanym pismom ludom z inych krajin… sa zasmeju.

anonym_06fa15
10. máj 2026
@amalka07

@anonym_06fa15 nepochopila si, veď presne to som tam ja uviedla - nieco je dobré si uľahčovať ale nie všetko. Pretože z tazsieho na ľahšie prejde každý, opačne je to ale zložitejšie. Samozrejme, že ak niečo nerobíme tak nám to uľahčí čas a môžme robiť niečo iné, to ale neznamená, že to nepotrebujeme a že robíme dobre

@amalka07 za mna ten cas, ktorym si nieco ulahcim, mozem vyuzit na to, ze sa zdokonalujem aj napr v jemnej motorike ale cez nieco, co aj mozem v zivote vyuzit. doba pisarov je prec, nevidim zmysel na tom bazirovat, ked sa da venovat niecomu inemu, co rovnako rozvija motoriku, sustredenie, logiku a zaroven to v zivote aj pouzijem. pisanym som pisala len na strednej, akonahle som nemusela, presla som na VS na polotlacene, aby som rychlejsie a citatelnejsie pisala. od strednej skoly som pisane pismo nevyuzila, no este ze som sa v nom tak vytrenovala (som uz starsi rocnik, vtedy sme pisali o sto sest). vsetok ten cas som mohla radsej vyuzit na nieco osoznejsie, co by mi aj c zivote pomohlo.

anonym_06fa15
10. máj 2026
@anonym_9a8085

@anonym_9a8085 Medzinárodné porovnania vzdelania (napr. PISA od OECD) sa nerobia na „elitných“ deťoch, ale na reprezentatívnej náhodnej vzorke škôl a žiakov z celej krajiny. Testujú sa hlavne schopnosti ako porozumenie textu, logické myslenie, matematická a prírodovedná gramotnosť, teda skôr práca s informáciami než memorovanie.

Slovensko má v týchto testovaniach dlhodobo skôr klesajúci trend a zhoršovanie výsledkov začalo ešte pred covidom. Zároveň OECD často upozorňuje, že problémom býva skôr dôraz na reprodukciu učiva a formálnosť.

amalka07
autor
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@amalka07 za mna ten cas, ktorym si nieco ulahcim, mozem vyuzit na to, ze sa zdokonalujem aj napr v jemnej motorike ale cez nieco, co aj mozem v zivote vyuzit. doba pisarov je prec, nevidim zmysel na tom bazirovat, ked sa da venovat niecomu inemu, co rovnako rozvija motoriku, sustredenie, logiku a zaroven to v zivote aj pouzijem. pisanym som pisala len na strednej, akonahle som nemusela, presla som na VS na polotlacene, aby som rychlejsie a citatelnejsie pisala. od strednej skoly som pisane pismo nevyuzila, no este ze som sa v nom tak vytrenovala (som uz starsi rocnik, vtedy sme pisali o sto sest). vsetok ten cas som mohla radsej vyuzit na nieco osoznejsie, co by mi aj c zivote pomohlo.

@anonym_06fa15 stále si nepochopila, dobre, aj tak máš svoju pravdu.

euka210
10. máj 2026

@amalka07 moji 3 chlapci na ZS tak skaredo pisu, ze je to asi jedno...a to pisali v 1.roc.krasne. Aby niekto po nich precital, tak musia napisat tlacenym.
Mne osobne pisane nevadi...lebo stale pisem pekne.
Deti maju horsiu jemnu mototiku ako kedysi. A kedze mame mobily a pc, tak pisane pismo sa bude vyuzivat stale menej a menej.

euka210
10. máj 2026
@anonym_06fa15

@anonym_9a8085 Medzinárodné porovnania vzdelania (napr. PISA od OECD) sa nerobia na „elitných“ deťoch, ale na reprezentatívnej náhodnej vzorke škôl a žiakov z celej krajiny. Testujú sa hlavne schopnosti ako porozumenie textu, logické myslenie, matematická a prírodovedná gramotnosť, teda skôr práca s informáciami než memorovanie.

Slovensko má v týchto testovaniach dlhodobo skôr klesajúci trend a zhoršovanie výsledkov začalo ešte pred covidom. Zároveň OECD často upozorňuje, že problémom býva skôr dôraz na reprodukciu učiva a formálnosť.

@anonym_06fa15 ...cim to asi je? Lebo deti sa ucia coraz menej a menej, ucivo sa rokmi len redukuje, lebo ved memorovanie je zle...a zlepsenie ziadne.

eli3k
10. máj 2026
@euka210

@anonym_06fa15 ...cim to asi je? Lebo deti sa ucia coraz menej a menej, ucivo sa rokmi len redukuje, lebo ved memorovanie je zle...a zlepsenie ziadne.

@euka210 presne.
Dokonca som zazila,ze na matematike ucitelka ziaka neopravila,ze ma zle vypocitane,ale ho iba poprosila,ci sa na to pozrie znova, ci je to skutocne tak 🙈 aby sa chudacika citovo nedotkla asi. Ukazka jednej z foriem formativneho hodnotenia, ktore je tiez obsahom novely skolskehi zakona. Uberame z narokov, lebo vieme ako to v beznom zivote na SK chodi. Sme tak nizko, ze bud sa odrazime od dna alebo pojdeme este nizsie... 🍿

anonym_06fa15
11. máj 2026
@euka210

@euka210 lebo do zivota potrebujeme nieco ine a stale nase skolstvo spi a robi dookola to iste. ja som si presla komplet vsetkymi urovnamiv casom, ked sme akoze mali hviezdne skolstvo, a tolko zbytocnosti a zabiteho casu s vecami, ktore mi ale v nicom nepomohli, otras. spatne ako clovek s praxou a skusenostami, tak krasne by sa ten cas dal vyuzit. skoda. doba sa meni a my sa tu stale ucime systemom ako za marie terezie.

anonym_06fa15
11. máj 2026
@amalka07

@anonym_06fa15 stále si nepochopila, dobre, aj tak máš svoju pravdu.

@amalka07 ale pochopila. len si nemyslim, ze pisane pismo je to nevyhnutne

zuzada29
11. máj 2026

@amalka07 moj nazor je taky, ze nevidim dovod preco by sa deti nemali naucit klasicke písané a aj tlacene písmo. Roky to tak bolo a zvladali sme, vsetko co clovek vie ho nejakym sposobom obohacuje. Vidim to na detoch ze su hotové ked maju prečítať písané písmo, ked ich ucia len Commeniu. A do buducna nevieme co z deti vyrastie. Ucitel, novinár, zurnalista, majitelka svadobnej agentury, vsade sa im znalosť pisaneho pisma zíde.

anonym_8116af
11. máj 2026
@anonym_a04c90

@amalka07 deti ktoré sa učia Comeniu sa zvyčajne samé naučia bez problémov čítat aj bežné písané písmo. Väčšinou ešte na 1.prvom stupni ZŠ. Šlabikár a Čítanka s ktorými som sa stretla z ktorého sa učí Comenia, majú pod každým novým písmenom a článkom aj prepis na písané písmo. Samozrejme oveľa menej je tam toho ale postačuje to, aby sa deti naučili čítať aj takto a to samé. Len vďaka tomu, že to tam ,,obkukali,, A nakoniec v praxi v dospelosti väčšina ľudí používa tlačene písmo, teda možeme povedať, že commeniu, písané ide do úzadia. Nielen u nás na Slovensku.
Ze odborníci zo školstva pretlačaju do popredia commeniu, nie je náhoda. Spojíte písané písmo je oveľa zložitejšie. Každé ma 4 znaky a spájanie deťom robí veľké ťažkosti, spôsobuje chybovost, nečitatelnost... Co je pri comenii v oveľa menšej miere. Deti z toho len ťažia, nehovoriac o dysgrafikoch a lavakoch. Za mňa určite comenia a viem o com hovorím.

@anonym_a04c90 prosim, ako presne pomaha/skodi lavakom urcity typ pisma? Syn je lavak a mame problem, ze to, co napise, si zakryva, nevidi a rozmazava, ale ze by to vyriesilo ine pismo mi nenapadlo.

amalka07
autor
11. máj 2026
@anonym_06fa15

@amalka07 ale pochopila. len si nemyslim, ze pisane pismo je to nevyhnutne

@anonym_06fa15 ale stále len rozprávaš ako ty si prestala písať písaným, no žiadne fakty, žiadne nové informácie, stále opakujem len to isté a vôbec nereaguje na to, čo ti tu ľudia odpisujú

anonym_06fa15
11. máj 2026
@amalka07

@anonym_06fa15 ale stále len rozprávaš ako ty si prestala písať písaným, no žiadne fakty, žiadne nové informácie, stále opakujem len to isté a vôbec nereaguje na to, čo ti tu ľudia odpisujú

@amalka07 opakujem sa lebo sa ti snazim vysvetlit moj nazor. tvrdis, ze pisane pismo je uzitocne a ze tu nesuhlasis so zjednodusenim. chapem to spravne? ak ano, moj nazor je iny, podla mna tu je zjednodusenie na mieste, uz to nie je potrebne v praxi. a ze radsej vyuzime ten cas na nieco uzitocnejsie. kludne aj na rozvoj motoriky ale cez nieco ine, co v zivote aj vyuzijeme.

julish
11. máj 2026
@amalka07

@amalka07 ake dokazy potrebujes? Proste pisane moze byt ako kaligrafia pre tych, co chcu. S ohlaeom na sucasne poznanie v didaktikach a pragmaticke zvazovanie proste pisane ubuda. Je to uz takpovediac stara skola, co sa ho zastava. Obdobne diskusie maju za sebou aj v inych krajinach, u nas to nejako dlhsie trva

julish
11. máj 2026
@eli3k

@euka210 presne.
Dokonca som zazila,ze na matematike ucitelka ziaka neopravila,ze ma zle vypocitane,ale ho iba poprosila,ci sa na to pozrie znova, ci je to skutocne tak 🙈 aby sa chudacika citovo nedotkla asi. Ukazka jednej z foriem formativneho hodnotenia, ktore je tiez obsahom novely skolskehi zakona. Uberame z narokov, lebo vieme ako to v beznom zivote na SK chodi. Sme tak nizko, ze bud sa odrazime od dna alebo pojdeme este nizsie... 🍿

@eli3k zakon nijako nevstupuje do statnych vzdelqvacich programov ci kurikul. Vidis, aj kvoki drilovaniu pisaneho pisma a nezmyselnych pouciek v skole neostava cas na nacvik doleziteho - prace s informaciou.

amalka07
autor
11. máj 2026
@anonym_06fa15

@amalka07 opakujem sa lebo sa ti snazim vysvetlit moj nazor. tvrdis, ze pisane pismo je uzitocne a ze tu nesuhlasis so zjednodusenim. chapem to spravne? ak ano, moj nazor je iny, podla mna tu je zjednodusenie na mieste, uz to nie je potrebne v praxi. a ze radsej vyuzime ten cas na nieco uzitocnejsie. kludne aj na rozvoj motoriky ale cez nieco ine, co v zivote aj vyuzijeme.

@anonym_06fa15 áno presne to tvrdím a celý čas tvrdím aj to, že súhlasím s niektorými vecami, ktoré vravíš. Veci si treba zjednodušovať, oni pomôžu ale nie vždy a nie vždy to, že nieco je rýchlejšie a ľahšie znamená, že je to aj lepšie. Každému vyhovuje niečo iné a keďže nie sú bohužiaľ možnosti na to, aby sme učili každého osobitne, mali by sme sa snažiť pracovať tak, aby každý dostal možnosť vyskúšať si to, čo mu môže vyhovovať. A práve o tom je to, že na tlačené písmo môže ten, komu to vyhovuje prejsť kedykoľvek. Ale ak deťom nedáme možnosť písať písaným písmom , oberieme tie deti, pre ktoré by to mohlo byť pozitívne a nápomocné o možnosti.

amalka07
autor
11. máj 2026
@julish

@amalka07 ake dokazy potrebujes? Proste pisane moze byt ako kaligrafia pre tych, co chcu. S ohlaeom na sucasne poznanie v didaktikach a pragmaticke zvazovanie proste pisane ubuda. Je to uz takpovediac stara skola, co sa ho zastava. Obdobne diskusie maju za sebou aj v inych krajinach, u nas to nejako dlhsie trva

@julish k tomu by som dodala to isté, čo vmojej predchádzajúcej odpovedi

anonym_8d7b5e
11. máj 2026

@amalka07 písať tlačeným. Určite nie comenian, písané a tlačené učiť dokopy ako u nás v prvej triede . Deti píšu comenian ale musia vedieť čítať aj klasické písané a tlačené.

Strana
z4