icon

Ako sa majú deti učiť písať? Tlačené/písané/Comenia?

amalka07
Dnes o 12:34

Ahojte, chcela by som vedieť aký je názor rodičov na aktuálnu reformu v školstve, u nás niektoré učiteľky dosť presadzujú len tlačené a comenia skript, mne však ten comenia script príde ako úplne zbytočný. Pravda, nevyznám sa do nejakých výskumov a podobne, len môj názor. Pre mňa osobne bolo vždy najlepšie písať písaným písmom. A ak ho deti nebudú ovládať budú mať v staršom veku dosť problém čítať niektoré typy písem, čo sa ak nebudú poznať ten comenia nestane. Aký názor na to máte vy?

Strana
z3
anonym_769940
Dnes o 12:35

@amalka07 Je to uplne jedno.

simsalabim
Dnes o 12:41

@amalka07 vacsina dospelych podla mna tak ci tak casom prejde na nejaku verziu Comeniany, aspon v mojom okoli. Uz na SS malokto pisal pisanym.

anonym_a04c90
Dnes o 12:59

@amalka07 deti ktoré sa učia Comeniu sa zvyčajne samé naučia bez problémov čítat aj bežné písané písmo. Väčšinou ešte na 1.prvom stupni ZŠ. Šlabikár a Čítanka s ktorými som sa stretla z ktorého sa učí Comenia, majú pod každým novým písmenom a článkom aj prepis na písané písmo. Samozrejme oveľa menej je tam toho ale postačuje to, aby sa deti naučili čítať aj takto a to samé. Len vďaka tomu, že to tam ,,obkukali,, A nakoniec v praxi v dospelosti väčšina ľudí používa tlačene písmo, teda možeme povedať, že commeniu, písané ide do úzadia. Nielen u nás na Slovensku.
Ze odborníci zo školstva pretlačaju do popredia commeniu, nie je náhoda. Spojíte písané písmo je oveľa zložitejšie. Každé ma 4 znaky a spájanie deťom robí veľké ťažkosti, spôsobuje chybovost, nečitatelnost... Co je pri comenii v oveľa menšej miere. Deti z toho len ťažia, nehovoriac o dysgrafikoch a lavakoch. Za mňa určite comenia a viem o com hovorím.

eli3k
Dnes o 13:05

Dobry postreh. Nejako som to pri prvom neriesila a teraz to vidim a lutujem, ze sa nenaucil spojite pismo. Je to na zaciatok pre deti tazsie, ale aj logickejsie. Jedno slovo je jeden tah, jednoliaty. Po slove prirodzene medzera. Moj doteraz pripaja tie pismena kadejako aj ich kadejako rozdeluje, lebo mu "nedrzia" spolu.
Dovod,ze casom aj tak piseme hybridne je zaroven aj dovodom naucit sa pekne pisat spojito vo veku 6-10r, lebo to ma hlbsi vyznam. Spojite upokojuje a nuti sustredit sa. Pokial dieta nema dysky, priklanam sa k spojitemu pismu.
Potom nech si pise kto chce ako chce.
Na comenianu nepotrebujes skolu ani ucitela.

anonym_003208
Dnes o 13:08

@amalka07 Jasně, pro Comenia Script:

Ja naopak Comenia Script vnímam celkom pozitívne. Podľa mňa nie je cieľom, aby deti písali „krajšie“ podľa starej predstavy, ale aby písali čitateľne, rýchlo a bez zbytočného stresu. Comenia Script je jednoduchší, prehľadnejší a bližší tlačenému písmu, ktoré deti bežne vidia v knihách, pracovných listoch aj na obrazovkách.

Nemyslím si, že tým deti prídu o schopnosť čítať písané písmo. To sa dá učiť aj pasívne — teda aby ho vedeli prečítať, aj keď ním samy nemusia písať každý deň. Navyše dnes je dôležitejšie, aby dieťa vedelo formulovať myšlienku, písať bez odporu a malo funkčný rukopis, než aby dokonale napodobňovalo klasické krasopisné tvary.

Za mňa je Comenia Script praktickejší kompromis medzi tlačeným a písaným písmom.

marca12
Dnes o 13:09
@anonym_a04c90

@amalka07 deti ktoré sa učia Comeniu sa zvyčajne samé naučia bez problémov čítat aj bežné písané písmo. Väčšinou ešte na 1.prvom stupni ZŠ. Šlabikár a Čítanka s ktorými som sa stretla z ktorého sa učí Comenia, majú pod každým novým písmenom a článkom aj prepis na písané písmo. Samozrejme oveľa menej je tam toho ale postačuje to, aby sa deti naučili čítať aj takto a to samé. Len vďaka tomu, že to tam ,,obkukali,, A nakoniec v praxi v dospelosti väčšina ľudí používa tlačene písmo, teda možeme povedať, že commeniu, písané ide do úzadia. Nielen u nás na Slovensku.
Ze odborníci zo školstva pretlačaju do popredia commeniu, nie je náhoda. Spojíte písané písmo je oveľa zložitejšie. Každé ma 4 znaky a spájanie deťom robí veľké ťažkosti, spôsobuje chybovost, nečitatelnost... Co je pri comenii v oveľa menšej miere. Deti z toho len ťažia, nehovoriac o dysgrafikoch a lavakoch. Za mňa určite comenia a viem o com hovorím.

@anonym_a04c90 Nie kazde dieta ma poruchu. A to uz pomaly nebudeme od deti nic vyzadovat? Pisane pismo je tazke,tak nech si nenamahaju rozumceky a ucia sa tlacenu alternativu.... Viem,ze viacero skol uz preferuje commeniu,no ja som stale za pisane pismo. Ale tak v podstate je to jedno,ake pismo sa naucia. Pisat a citat budu vediet,tak ci tak.

anonym_b4c0b2
Dnes o 13:10

Moj 5 rocny vie citat vsetko, je jedno akym pismom to je napisane a pise len velke tlacene. Rozne knizky maju rozne typy pismen, tak sa opytal ked nevedel. Nemyslim, ze s citanim by mal byt problem skrz to.

kacena4
Dnes o 13:16

tak v prvom rade tlacene pismo je TLACENE strojov. comenia script je pisane nespojene pismo najblizsie podobne tlacenemu. nie je to reformou ze sa ho ucia na skolach. moje deti sa ho ucili pred cca 10 rokmi ked sa o reforme ani nesnivalo. statistiky hovoria ze vacsina ludi v dospelosti prejde na "tlacene" pismo, uz cast ziakov na II.stupni pise "tlacenym". skoly to akceptuju, nakolko pisane spojene je velmi narocne na jemnu motoriku a grafomotoriku, ktoru maju dnesne deti velmi narusenu. tak preco im neulahcit zivot?! o nic nepridu ked nebudu vediet citat pisane pismo

anonym_8982ab
Dnes o 13:19

Môj názor je, že ten prvý ročník, okrem iného, je na to, že sa naučí dieťa písať. A presne za ten istý čas sa naučí písať písaným písmom. Potom sa tlačeným učiť nemusí. Kedže prirodzene sa písaním jemná motorika vycvičí, tak tlačeným to už bude vedieť.

anonym_a04c90
Dnes o 13:20
@marca12

@anonym_a04c90 Nie kazde dieta ma poruchu. A to uz pomaly nebudeme od deti nic vyzadovat? Pisane pismo je tazke,tak nech si nenamahaju rozumceky a ucia sa tlacenu alternativu.... Viem,ze viacero skol uz preferuje commeniu,no ja som stale za pisane pismo. Ale tak v podstate je to jedno,ake pismo sa naucia. Pisat a citat budu vediet,tak ci tak.

@marca12 nie, nemá každé dieťa poruchu ale z triedy kde je cca 24 prvákov, má vacsia polovica problém s písaním a s osvojovanim znakov písomen. Následne kvôli tomu aj s čítaním. Deti sú flustrovane, nervózne, rovnako rodičia. Prvé roky v škole by nemali byť o tom, že sa tam deti trápia. Škola sa im zhnusi, získajú odpor a toto sa s nimi povlečie ďalších xy rokov v škole. Ja hovorím, že zjednodušime to tým zopár deťom, ktoré to potrebujú a tie, ktoré to nepotrebuju, im to neuškodí. Ovocie vo vyšších ročníkoch budú z toho zbierať všetci. Deti budú vedieť lepšie, krajšie, bez menšej chybovosti písať, rovnako aj čítať. Ľahšie sa budú teda učiť aj iné predmety. Pocítia úspech a rovnocennost s chytrejšimi deťmi v škole. Budu si viac veriť. Deti dnes nie sú ako v minulosti, majú na pleciach toho oveľa viac ako sme mali my v ich veku. Nemôžeme zadubene trvať na 100 rokoch zaužívanom, treba ísť s potrebami detí. A určite nie je potreba spojíte písané písmo drilovat...

marca12
Dnes o 13:22
@anonym_a04c90

@marca12 nie, nemá každé dieťa poruchu ale z triedy kde je cca 24 prvákov, má vacsia polovica problém s písaním a s osvojovanim znakov písomen. Následne kvôli tomu aj s čítaním. Deti sú flustrovane, nervózne, rovnako rodičia. Prvé roky v škole by nemali byť o tom, že sa tam deti trápia. Škola sa im zhnusi, získajú odpor a toto sa s nimi povlečie ďalších xy rokov v škole. Ja hovorím, že zjednodušime to tým zopár deťom, ktoré to potrebujú a tie, ktoré to nepotrebuju, im to neuškodí. Ovocie vo vyšších ročníkoch budú z toho zbierať všetci. Deti budú vedieť lepšie, krajšie, bez menšej chybovosti písať, rovnako aj čítať. Ľahšie sa budú teda učiť aj iné predmety. Pocítia úspech a rovnocennost s chytrejšimi deťmi v škole. Budu si viac veriť. Deti dnes nie sú ako v minulosti, majú na pleciach toho oveľa viac ako sme mali my v ich veku. Nemôžeme zadubene trvať na 100 rokoch zaužívanom, treba ísť s potrebami detí. A určite nie je potreba spojíte písané písmo drilovat...

@anonym_a04c90 Potom by ale ministerstvo malo zjednotit pismo. Na kazdej skole sa zacnu ucit rovnake pismo a nie kazda skola ma svoje pravidla.

anonym_8982ab
Dnes o 13:24

spojité písmo by sa naučili presne za ten 1 rok. Ten kto má problémy, žiaľ tie problémy nezmiznú a aj pri comenia scripte ich stále má.

anonym_d4eed8
Dnes o 13:28
@anonym_a04c90

@anonym_a04c90
"Pocítia úspech a rovnocennost s chytrejšimi deťmi v škole. Budu si viac veriť. "
Toto som uz niekde videla a videla som aj ako to cele vyzeralo v realite 🤮 to je akoze spravne?
Mozno by detom (asi aj ucitelom) trebalo od zaciatku vysvetlovat, ze kazdy ma ine schopnosti a nie nastavovat skolstvo a system podla "slabsich" deti. To co som videla a zazila naozaj nebolo ani pekne, ani spravodlive,obycajna anarchia.
Viem,ze to asi myslis dobre,ale pre celok to takto dobre nie je!

anonym_a04c90
Dnes o 13:28
@anonym_8982ab

spojité písmo by sa naučili presne za ten 1 rok. Ten kto má problémy, žiaľ tie problémy nezmiznú a aj pri comenia scripte ich stále má.

@anonym_8982ab samozrejme, že s osvojenim comenie diagnóza nezmizne ale vďaka nej môže mať oveľa lepšie hodnotenie v škole a jednoduchsie učenie.

sara07
Dnes o 13:29

začinali sme s klasikou písmom a v 4 triede prešli na comeniu ktorá im viac vyhovuje
comeniu som ich sama učila , môžu si vybrat ktorý typ písma, preferuju comeniu vedia rychlejšie pisat, s čitanim nemaju problém
pri prvačikoch sa učili najskôr tlačené velké písmena a potom klasické písané
to že sa učia v prvej triede tlačené velke pismena na začiatku neznamena že idu pisat comeniou

sara07
Dnes o 13:30
@anonym_d4eed8

@anonym_a04c90
"Pocítia úspech a rovnocennost s chytrejšimi deťmi v škole. Budu si viac veriť. "
Toto som uz niekde videla a videla som aj ako to cele vyzeralo v realite 🤮 to je akoze spravne?
Mozno by detom (asi aj ucitelom) trebalo od zaciatku vysvetlovat, ze kazdy ma ine schopnosti a nie nastavovat skolstvo a system podla "slabsich" deti. To co som videla a zazila naozaj nebolo ani pekne, ani spravodlive,obycajna anarchia.

@anonym_d4eed8 však kto komu brani naučit dieta pisat klasickým písaným alebo naopak

anonym_a04c90
Dnes o 13:33
@anonym_d4eed8

@anonym_a04c90

@anonym_d4eed8 každý má iné schopnosti ale tu hovoríme o písaní a čítaní. Základ ktorý musia mať všetci. Teóriu aj prax vidím denne a rokmi vidím aj to, čo sa viac osvedčilo. Teším sa, že konečne to začína dochádzať aj vrchnosti v školstve.

midka
Dnes o 13:34
@anonym_a04c90

@anonym_a04c90 uprimne ak z 24 prvakov, ma viac ako polovica z nich problem s pisanym pismom, obavam sa, ze problem nebude v pisme, ale niekde uuuplne inde....

anonym_a04c90
Dnes o 13:35
@midka

@anonym_a04c90 uprimne ak z 24 prvakov, ma viac ako polovica z nich problem s pisanym pismom, obavam sa, ze problem nebude v pisme, ale niekde uuuplne inde....

@midka nebavíme sa tu o dôvode prečo to tak je ale ako im v tom pomôcť.

anonym_d4eed8
Dnes o 13:39
@sara07

@anonym_d4eed8 však kto komu brani naučit dieta pisat klasickým písaným alebo naopak

@sara07 tak uz vidim deti sa vo volnom case ucit spojite 😂😂
Je to tazsie na jemnu motoriku a sustredenie. Bez spoluprace ucitel-rodic-dieta to vidim skoro nerealne.
Cize ked sa nezacne ucit v skole spojite, uz sa ho s velkou pravdepodobnostou nenauci, lebo ved tlacenym pisat vie,relativne rychlo.
V prvych rocnikoch som urcite za spojite pismo. Potom akekolvek citatelne 🙂

michaela329
Dnes o 13:44

Ja som napríklad prešla na comeniu na druhom stupni a na SŠ som sa vrátila k spojenému - ja som ním jednoducho písala rýchlo, aj vysokej škole som jediná písala spojeným a ako jedna z mála som vedela bez problémov rychlo spoznámkovať prednášku. Pre mňa bolo teda benefitom. Za mojich čias sme mali úpravu znamkovanu a mávala som trojky, písala som jednoducho škaredo - nijako ma to nepoznačilo, lebo mne to rodičia nevytýkali.

anonym_d4eed8
Dnes o 13:50
@anonym_a04c90

@anonym_d4eed8 každý má iné schopnosti ale tu hovoríme o písaní a čítaní. Základ ktorý musia mať všetci. Teóriu aj prax vidím denne a rokmi vidím aj to, čo sa viac osvedčilo. Teším sa, že konečne to začína dochádzať aj vrchnosti v školstve.

@anonym_a04c90
Kazdy sa to musi naucit, ale nie rovnako dobre. Je to tak so vsetkym. Jednoducho vzdy bude niekto komu to nevyhovuje prave takto. Cize u nas to nie je o type pisma,ale o PRISTUPE.

Spojite pismo je narocnejsie, vyzaduje si vacsie sustredenie a ma aj vacsi benefit pochopenia co je to slovo, kde zacina a konci. Ukludnuje.
Comeniana je lahke a nauci sa ho dieta hocikedy aj vo vyssom rocniku bez problemov pokial nema dysky. Roztrzite, rychle.

demartka
Dnes o 13:58

Spojité písmo nikdy a nikde v bežnom živote človek nepotrebuje-všetko vyplníme elektronicky alebo veĺkými tlačenými písmenami. To znamená, že jediné miesto je škola. Je na zamyslenie, či ten čas nevenovať niečomu inému-napr.nácvik čítania s porozumením, ktoré u nás ,,pokrivkáva,,.
Druhá vec-je stále viac detí s dyskami, áno, reálne z 18 detí má 10 úľavy a nie, nie je to učiteĺkou. Pre tieto deti je comenia dobrou voĺbou.
Tretia vec- drvivá väčšina predškolákov nevie správnw držať ceruzku, nevedia kresliť, nemajú uvoĺnenú ruku. Na mobile či tablete fičia denne a rodič povie-no nechce kresliť, čo mám robiť?
Bolo by dobré uvedomiť si, do akej doby deti vychovávame, čo budú v živote potrebovať a na to ich reálne pripraviť.
Mozgové hemisféry sa dajú rozvíjať mnohými spôsobmi, písané písmo nie je jediné.
Tretia vec-

slovakboy
Dnes o 13:59

@amalka07 ja som za comeniu. Je ľahšie. Písané je náročnejšie a keď sa ho už nauči, comeniu bude vedieť. Ale načo trápiť deti s náročnými vecami? Beztak toho majú dosť veľa čo musia zvládnuť. Je to podobné ako keď by teraz nútili študentov kreslit výkresy ceruzou a perom. Pritom už ani z 3D výkresov sa nerobia 2D a všetky kóty ostávajú v priestore. Dokonca technické normy sa menia a vykresy už sa ani v práci nepoužívajú. Písané písmo bolo pre písanie atramentovymi perami.

doriiis
Dnes o 14:01

Som ročník 1989 a písaným písmom nepíšem od 5. triedy na ZŠ. Oveľa ľahšie a rýchlejšie sa píše písaným písmom. Už vtedy to nikomu nevadilo, nevidím dôvod, prečo by malo teraz

guiseppinka
Dnes o 14:11

Nikde v zahranici sa neuci pisane pismo... ked sme kedy davnejsie v Pl riesili pismena a napisala som pisane L, S a Z tak cumeli ako puci, ze je to podobne.
Paradoxne vo vela EU krajinach su vyhodnocovane texty s vlastnymi odpovedami strojovo a stroje to precitaju (co sa tiez cudujem, lebo ked vidim ako rakusania a poliaci pisu a, tak ziram) a nase spojite pismo je pre stroje necitatelne

andreatytler
Dnes o 14:24

@amalka07 Presne toto je dovod preco ma Slovensko take zle vysledky v medzinarodnych skolskych testoch. Riesi a hodnoti sa font a uhladnost pisma, nie to ci deti textu chapu. Reforma skolstva na toto nestaci. Tu je potrebna reforma zmyslania ludi.

anonym_9a8085
Dnes o 14:25

@amalka07 Kto sa čo i len trošička vyzná vie, že rýchlosť písania = rýchlosť myslenia. Ruka = mozog. Cieľom nútenia k tlačenému písmu je ohlúpenie naších detí.
Comenia script má význam len u dyslektikov, čo je diagnóza, ktorú vidno najskôr v treťom ročníku ZŠ a vtedy sa dá individuálne jedno či dve deti z triedy smerovať na toto písmo, ostatné deti majú vedieť písané.
My ovečky slovenské hlupučké si necháme aj sr.ť na hlavu. Doteraz to bolo všetkým jedno. Keď sa rodičia neozvete, nič nezmôžeme.

sisaka
Dnes o 14:32

Včera som to písala v inej téme. Tak ako píše
@guiseppinka, v zahraničí sa na písané písmo v mnohých krajinách už dávno kašle.
Dcéra sa už pred vyše 20. rokmi písané písmo neučila, len sa s ním oboznámili v 3. ročníku a decká písali ďalej tlačeným. Syn o 10 rokov neskôr - detto.
V dnešnej dobe nie je kde použiť písané písmo, všetko sa vypisuje online v počítači/telefone, nanajvýš sa človek niekde podpíše.
Drilovanie krasopisu v 21. storočí mi príde fakt smiešne, v škole by sa mali zamerať na obsah písomného prejavu, naučiť deti písomne sa vyjadrovať, lebo kým na Slovensku buzerujú v prvej triede deti, či písmenko “a” vyzerá presne ako predloha, či nie je moc “tučné” alebo moc “chudé”, inde deti tvoria a píšu vlastné texty, aj s chybami, ale vlastné.
To isté s čítaním, do nemoty opakujúce sa, nič nehovoriace nudné vety zo Šlabikára, kým inde si deti vyberajú knihy podľa ich schopnosti čítať a podľa ich záujmu…

anonym_9a8085
Dnes o 14:42

Každá jedna pani učiteľka, ktorá už má čo to za sebou, mi povedala, že je blbosť deti učiť písať len tlačeným. Keď si pozriete nejaké štúdie, aký obrovský vplyv má písané písmo na rozvoj myslenia a mozgu, nebudete tu písať nezmysly a presadzovať commenia script.

Strana
z3