icon

Ako učiteľky riešia tlak rodičov na známky?

Včera o 17:44

Ahojte. Ak ste tu nejaké pani učiteľky rada by som sa poradila. Učím tretí rok na ZŠ a ako zvyknete vy riešiť to, a či sa tiež stretávate s tým, že rodičom ide najmä o to aké má dieťa známky, a nie o to čo naozaj vie. Neustále dostávam správy prečo dieťa dostalo 2 a nie 1, keď to vysvetlím a odôvodním tak vždy príde otázka, či za to fakt to dieťa muselo dostať 2 a hneď príde citové vydieranie ako sa on snažil, aký je smutný a neviem čo a píšu mi správy pomaly na 20 riadkov. Často ide o to, že dieťa nedodrží nejaké kritéria (a viac než 1), ktoré vždy jasne odkomunikujem, napíšem aj do edupage a stále som na vine ja, pretože neberiem ohľad a som bezcitná..
Plánujem aj odísť zo zš lebo mi to fakt lezie na nervy a keď som sa o tom bavila s kolegyňami, ktoré učia tiež ANJ, tak niektoré mám pocit, že dávajú tým deťom 1ky za nič a nároky majú neskutočne nízke a tie deti takmer nič nemusia..

anonym_a01f54
Včera o 17:48

Nenechaj sa vydierať, zredukuj komunikáciu s rodičmi. Neklamte deťom, aké sú šikovné, lebo keď prídu na strednú, chytáme sa za hlavu a ich rodičia tiež.

anonym_ebee82
Včera o 17:50

@anonym_autor nie som učiteľka, ale na rodičovskom nám vysvetľoval učiteľ známkovanie. Písanie, podľa tabuliek...čítanie podľa toho, kto ako číta, niekto sa snaží a nejde mu to, tomu prižmúri oko, teda, ak číta v slabikách, ale správne...za domáce úlohy dáva body, za aktivitu na hodine dáva body. 3 červené body, jednotka.

anonym_e2a30b
Včera o 17:53

Napísala by som len 1 mail, ze takéto bolo bodovanie a takto mu vyšla známka.
Na zvyšok by som nereagovala. Samozrjeme nadriadena by bola informovaná

Niektorí rodičia sú proste zúfalí

autor
Včera o 17:53
@anonym_a01f54

Nenechaj sa vydierať, zredukuj komunikáciu s rodičmi. Neklamte deťom, aké sú šikovné, lebo keď prídu na strednú, chytáme sa za hlavu a ich rodičia tiež.

@anonym_ebee82 ja vždy rodičom vysvetlím, ako čo hodnotím a oni mi píšu, že ich deti sú iné a dajú mi 1000 argumentov na tie moje ale jednoducho výkon, ktorý daný žiak v daný moment podal nezodpovedá známke 1.
@anonym_a01f54 ja to nerobím ale kolegyne áno a ja len vypleštím oči zakaždým a myslím si, že sa mi sníva..

anonym_68872d
Včera o 17:54

@anonym_autor Daj im jednotky a budes mat aj ty pokoj

anonym_fb015e
Včera o 17:58
@anonym_68872d

@anonym_autor Daj im jednotky a budes mat aj ty pokoj

@anonym_68872d toto mi hovorí aj môj manžel 😆, problém je ale v tom, že nebude mať pokoj. Deti jej začnú robiť zle, budú ju šikanovať a týrať, keď zistia, že 1 majú všetci bez zásluh.

anonym_b8e238
Včera o 18:00
@anonym_autor

@anonym_ebee82 ja vždy rodičom vysvetlím, ako čo hodnotím a oni mi píšu, že ich deti sú iné a dajú mi 1000 argumentov na tie moje ale jednoducho výkon, ktorý daný žiak v daný moment podal nezodpovedá známke 1.
@anonym_a01f54 ja to nerobím ale kolegyne áno a ja len vypleštím oči zakaždým a myslím si, že sa mi sníva..

@anonym_autor Ak sú ich deti "iné", nech idú na diagnostiku a žiadajú o úľavy s papierom v ruke, inak nech nevyjednávajú. Nestretávam sa s tým v takejto miere, ale nevypisovala by som si s nimi, maximálne vetu, ktorú si použila tu, že výkon zodpovedal takému hodnoteniu, aké bolo udelené. Na rodičku by som vysvetlila pred všetkými známkovanie a ak chcú diskutovať, môžu si prísť na osobnú konzultáciu a výsledky si pozrieť, trištvrte z nich si to rozmyslí, aj kvôli času, aj kvôli tomu, že za klávesnicou je každý väčší hrdina.

domkakvet
Včera o 18:06

@anonym_autor uz som o tom pocula, ze sa davaju dobre znamky, len aby bol pokoj, tak ze za chvilu vsetci smer gymnazium.

anonym_7af0ed
Včera o 18:10

@anonym_autor Napis im, ze napr. 1 bola za max. 3 chyby, Vase dieta malo 5 chyb, takze ma 2. Ak by pokracovali, tak by som odpisala, ze skola nie je trznica. Ale rozhodne je najlepsie co najstrucnejsie odpovedat, vobec im nevysvetlovat system bodovania, ani metodiku-stracas tym cas a oni nadobudaju dojem, ze sa da vyjednavat.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Včera o 18:24
@domkakvet

@anonym_autor uz som o tom pocula, ze sa davaju dobre znamky, len aby bol pokoj, tak ze za chvilu vsetci smer gymnazium.

@domkakvet áno u nás to tak je. Bežne chodia rodičia vyjednávať známky, pretože chcú ísť na gymnázium a takto prosia o 1 aby sa tam dostali. Nakoniec sa aj tak nedostanú, ale príde mi to celé zvrhlé. Už sa mi stalo, že som odmietla umelo vytvoriť 1 keď žiakovi vychádzala čistá 2 a matka na mňa podala sťažnosť.. Vedenie mi povedalo, že oni by na mojom mieste urobili to isté ale ide o princíp..

doda3103
Včera o 18:24

Tak nekomunikuj,síce som není učiteľka ale jediné čo som riešila keď dala učiteľka 5 a pritom bol syn naučený keďže ho skúšam každý deň je síce deviatak ale dyslektik. U nás bol prípad keď dávala otázky syn sa hlásil a ani raz nevyvolal tak sa vykašľal nato a keď sa už nehlásil čiapka takú otázku že nevedel odpoveď a hneď 5😔 ale to bolo o učiteľke bola nepríjemná aj triedna nám to potvrdila,že deti ju nemajú celá trieda radi😁 ináč není tvoja povinnosť im odpovedať na edupage u nás na začiatku roka dá triedna stupnicu hodnotenia a nediskutuje😉 skús aj tí tak a uvidis

anonym_29425c
Včera o 18:33
@anonym_autor

@anonym_autor hrozne smutne že rodičom záleží iba na známkach.. čo budú robiť keď teraz je iba slovne hodnotenie? (či ostávajú aj znamky?)

eeffka
Včera o 18:33

U nas na zaciqtku roka ucitelkq posle vaetkym stupnicu hodnotenia a info ze kto chce vidiet pisomku moze prist na konzultaciu. To je ta normalna. A potom mame jednu p. Kde je triedny priemer 3.5 a nikdy za 20r este lepsi nebol, napriek tomu je tam ucitelka asi zabetonovana. Geografia.aj som bola na konzultacii ale prisla som domov a rovno som dcere oznamila ze tuto osobu musime len prezit. Ked im dali inu ucitelku zrazu vsetci1.2.

anonym_d9dc72
Včera o 18:42

Zazivam to iste… zazivam neskutocnu sikanu od rodicov, hlavne od tych vyssie postavenych… len jednotky a jednotky. Na skole je vela deti prave z “vyssich kruhov”.U mna je horsie to, ze vedenie sa boji rodicov. Ukazujem pisomky, bodovanie, vysvetlujem aj tak pride na vyhrazanie… Neskutocna doba.

anonym_2ffef4
Včera o 18:43

@anonym_autor nech prídu cez konzultačné hodiny, pisomku majú k nahliadnutiu + stupnicu. 🤷‍♀️ nenechavam sa deptať cez Edupage, vôbec neodpisujem. Ak sa im stále nepáči, podpisovali na začiatku roka školský poriadok….. na každej škole je rovnaká stupnica, každá skola ma školský poriadok. Na inej škole sa im dieťa nebude lepšie učiť “pretože si to želajú.” 😉

autor
Včera o 18:54
@anonym_d9dc72

Zazivam to iste… zazivam neskutocnu sikanu od rodicov, hlavne od tych vyssie postavenych… len jednotky a jednotky. Na skole je vela deti prave z “vyssich kruhov”.U mna je horsie to, ze vedenie sa boji rodicov. Ukazujem pisomky, bodovanie, vysvetlujem aj tak pride na vyhrazanie… Neskutocna doba.

@anonym_d9dc72 toto je aj u nás, ale nemáme problém s nejakými vysoko postavenými ľudmi, ale s jednoduchými a tých mám pocit, že sa vedenie bojí. Často sú agresívni, kričia a urážajú pedagógov.
Ja poviem za seba, mne je to v podstate jedno, či budem na tejto škole alebo inej bývam v dedine pri hlavnom meste, čiže práce je tu dosť aj v iných sférach a už naozaj premýšlam, či nepôjdem niekam mimo školstva... Len ja sa vždy zamýšlam nad tým, že kam sme to dospeli, že rodičia píšu fakt sťažnosť v situáciách, kedy nie sú v práve ani trošku... A ešte dodám, ja som nikdy vedome žiadnemu dieťaťu neukrivdila a dávam im často výrazne lepšie známky na konci roka a aj tak je zle..

letfenixa
Včera o 19:04

Ako už bolo spomenuté, oboznámiť so stupnicou, umožniť nahliadnuť do písomky a ja ešte zvyknem napísať, že postupujem podľa Metodického pokynu na klasifikaciu a hodnotenie.

anonym_f3b3c9
Včera o 19:57

Coooo toto by mi ani nenapadlo. Ze stazovat sa preco mal syn 2 a preco nie 1. Ved od toho su tam ucitelia aby to zhodnotili. Ja by som neriesila rodicov vobec,ak by som vedela,ze ma mat dva tak by malo dieta dva. Ani by som neodpisovala.

michaela329
Včera o 20:03

Pomáha jedine "verklíková stratégia" - s odkazom na kritériá hodnotenia. Ono keď zistia, že s Tebou nepohnú, prestanú.

anonym_e65881
Včera o 20:19

Mne už uč.na zš automaticky vždy domov poslali písomku ak deti dostali horšie známky. A na druhý deň poslať písomku naspäť. Učiteľky si to už nejak zafixovali. ja som pozrela doma písomku, s deťmi precvičila ..... Stupnica hodnotenia bola známa, tak aké hadrkovanie o známke.
sprav to podobne a máš pokoj. A hlavne neustupuj, buď neoblomná.

marianarem
Včera o 20:27

@anonym_autor Verim, ze to mas velmi tazke. Je dnes dost ucitelov, ktori sa na to vybodnu a tie jednotky daju pausalne, aby mali pokoj. Ja ucim na VS a takito jednotkari sa u nas objavuju. Na technickej skole student nevie napriklad vypocitat, kolko je 1 na tretiu. Samozrejme nema sancu prejst cez prvacku matematiku a tak sa niekedy zaujimam, preco vlastne isiel na technicky smer, ked vie, ze matematika je jeho slaba stranka. A tu sa dozviem, ze on o tom nevedel, lebo mal z matematiky jednotky, aj na strednej. Dost som z toho nestastna a som vdacna za kazdeho, kto sa na ZS a SS snazi drzat nejaku uroven.

anonym_2581ee
Včera o 21:27

@anonym_autor známku odôvodni, vysvetli a tým komunikácia končí. Sú rodičia, ktorí donemoty budú otravovať keď vidia z tvoje strany odozvu. Proste komunikuj len to co je naozaj nutné. Rodičia ktorí mi začnú písať správy, že ako sa snažil, ako sa učil, aky je teraz smutný... Na také absolútne nereagujem. Keď zistia, že takto si so mnou ,,nepokecaju,, a proste im to nepomôže, časom pochopili.

autor
Včera o 22:06
@anonym_2581ee

@anonym_autor známku odôvodni, vysvetli a tým komunikácia končí. Sú rodičia, ktorí donemoty budú otravovať keď vidia z tvoje strany odozvu. Proste komunikuj len to co je naozaj nutné. Rodičia ktorí mi začnú písať správy, že ako sa snažil, ako sa učil, aky je teraz smutný... Na také absolútne nereagujem. Keď zistia, že takto si so mnou ,,nepokecaju,, a proste im to nepomôže, časom pochopili.

@anonym_2581ee lenže u nás píšu normálne slohové práce na teba vedeniu alebo aj rovno na úrad, kde ťa maximálne očiernia a prekrútia všetko.

anonym_7af0ed
Včera o 22:18
@anonym_autor

@anonym_2581ee lenže u nás píšu normálne slohové práce na teba vedeniu alebo aj rovno na úrad, kde ťa maximálne očiernia a prekrútia všetko.

@anonym_autor A vedenie ako reaguje? Lebo ak sa necha vedenie vydierat, tak je to vedenie k nicomu.

autor
Včera o 22:56
@anonym_7af0ed

@anonym_autor A vedenie ako reaguje? Lebo ak sa necha vedenie vydierat, tak je to vedenie k nicomu.

@anonym_7af0ed mam pocit, ze ako kedy.. niekedy su ok ale niekedy mam pocit, ze je to cele na opacne

anonym_2581ee
Dnes o 04:21
@anonym_autor

@anonym_autor áno, aj to poznám. Dokonca jedna matka písala aj na úrad vlady keď nepochodila u zriaďovateľa. Toto bude na každej škole, všade sa nájdu rodičia, ktorí ti budu takto znepríjemňovat prácu. Neviem ci odchod z prace, ti pomôže.