Ako učiteľky riešia tlak rodičov na známky?
Ahojte. Ak ste tu nejaké pani učiteľky rada by som sa poradila. Učím tretí rok na ZŠ a ako zvyknete vy riešiť to, a či sa tiež stretávate s tým, že rodičom ide najmä o to aké má dieťa známky, a nie o to čo naozaj vie. Neustále dostávam správy prečo dieťa dostalo 2 a nie 1, keď to vysvetlím a odôvodním tak vždy príde otázka, či za to fakt to dieťa muselo dostať 2 a hneď príde citové vydieranie ako sa on snažil, aký je smutný a neviem čo a píšu mi správy pomaly na 20 riadkov. Často ide o to, že dieťa nedodrží nejaké kritéria (a viac než 1), ktoré vždy jasne odkomunikujem, napíšem aj do edupage a stále som na vine ja, pretože neberiem ohľad a som bezcitná..
Plánujem aj odísť zo zš lebo mi to fakt lezie na nervy a keď som sa o tom bavila s kolegyňami, ktoré učia tiež ANJ, tak niektoré mám pocit, že dávajú tým deťom 1ky za nič a nároky majú neskutočne nízke a tie deti takmer nič nemusia..
moje dieťa má adhd a niekoľko dys-. áno, je iné a áno, potrebuje iný prístup - a áno, mnohé učiteľky to nezohľadňovali, niektoré dokonca zhoršovali jeho známky…
takže to nie je vždy o tom, že rodič chce pre dieťa dobrú známku za nič…
moje dieťa má adhd a niekoľko dys-. áno, je iné a áno, potrebuje iný prístup - a áno, mnohé učiteľky to nezohľadňovali, niektoré dokonca zhoršovali jeho známky…
takže to nie je vždy o tom, že rodič chce pre dieťa dobrú známku za nič…
@biba_18 ja práveže beriem veľký ohľad na deti, ktoré majú poruchy. Lenže veľa rodičov nechce dať vyšetriť dieťa, a potom píše ako je iné a máš brať ohľad. Ak dieťa má v papieroch napr, že má PAS alebo poruchy písania, hodnotím ho úplne inak. Ale najhoršie je, ak žiak má nejaký menší problém, ešte je aj neskutočne drzý, a všetko zvaľuje na poruchy. Pomaly ty máš tolerovať, ak ti bude skákať po plafóne, lebo on má poruchy.. choré
@anonym_autor nevysvetľuj, neobhajuj sa. Proste nedostal dostatočný pocet bodov. Vybavene. Ja mam dieta s dys a chodim si maximalne pozriet písomky. Pozeram sa iba na to, ako bola položená otazka aby sme si doma tento typ otazok presli. Napriklad dve negácie v otazke mu robia problem s pochopením. Nevadi musi sa naucit. Nikde som nikdy nepisala a ucitelky sa nikdy nepytam preco. Ak ide o jazyk, mam vnútorný problem s tym, ak ucitelka neuzná iny preklad slovicka, hoci jedno slovo v AnJ ma viac významov. Proste za to syn dostane 0 bodov. Je jedno ucitelke, ze on cita v AnJ knihy uz od piatej triedy. Ale nesťažujem sa na to, iba je to moj vnutorny pocit nespravodlivosti. Druheho mame na 8 rocnom. A uprimne tam su ucitelia su asi viac naučení dat pokoj detom ako na ZS. Znamky vedia opravit projektom, ked maju zle znamky s diktátu, tak ucitelka znamky zápise 1-2, ine nie. Je viac v pohode ako druhy syn na ZS v neustálom tlaku.
@biba_18 ja práveže beriem veľký ohľad na deti, ktoré majú poruchy. Lenže veľa rodičov nechce dať vyšetriť dieťa, a potom píše ako je iné a máš brať ohľad. Ak dieťa má v papieroch napr, že má PAS alebo poruchy písania, hodnotím ho úplne inak. Ale najhoršie je, ak žiak má nejaký menší problém, ešte je aj neskutočne drzý, a všetko zvaľuje na poruchy. Pomaly ty máš tolerovať, ak ti bude skákať po plafóne, lebo on má poruchy.. choré
@anonym_autor Ja napríklad nerozumiem ani tomu, že maturant s papiermi nemusí písať maturitné testy (napr. z cudzieho jazyka), a pritom dostane v podstate také isté mat. vysvedčenie ako jeho spolužiaci. Pritom veľa papierových je len naoko, jednoducho nie sú mentálne vybavení ukončiť úplné stredoškolské vzdelanie..
@anonym_autor nevysvetľuj, neobhajuj sa. Proste nedostal dostatočný pocet bodov. Vybavene. Ja mam dieta s dys a chodim si maximalne pozriet písomky. Pozeram sa iba na to, ako bola položená otazka aby sme si doma tento typ otazok presli. Napriklad dve negácie v otazke mu robia problem s pochopením. Nevadi musi sa naucit. Nikde som nikdy nepisala a ucitelky sa nikdy nepytam preco. Ak ide o jazyk, mam vnútorný problem s tym, ak ucitelka neuzná iny preklad slovicka, hoci jedno slovo v AnJ ma viac významov. Proste za to syn dostane 0 bodov. Je jedno ucitelke, ze on cita v AnJ knihy uz od piatej triedy. Ale nesťažujem sa na to, iba je to moj vnutorny pocit nespravodlivosti. Druheho mame na 8 rocnom. A uprimne tam su ucitelia su asi viac naučení dat pokoj detom ako na ZS. Znamky vedia opravit projektom, ked maju zle znamky s diktátu, tak ucitelka znamky zápise 1-2, ine nie. Je viac v pohode ako druhy syn na ZS v neustálom tlaku.
@betulinka1 To je aká úroveň gymnázia, kde sa dá zlá známka opraviť projektom? A že učitelia na to kašľú, to sa ti zdá v pohode? Veď to je výsmech, ako pomocná škola, kde má každý jednotku, hoci reálne nič nevie. U nás sú projekty s minimálnou hodnotou a diktát, písomku opravi žiak len druhým diktátom alebo ďalšou pisomkou. Potom sú aspoň žiaci nútení doučiť sa, čo nevedeli.
Ja som toto na ZŠ až tak nezažila od rodičov, ale ja som učila matematiku a všetko som bodovala čo najláskavejšie - doplietol si to numericky alebo postup sedí? Okej, -0,25b za to, že je to nesprávny výsledok, zvyšok si nechaj, lebo vieš, čo robíš. Nikto sa mi nikdy nesťažoval, pár detí malo samozrejme prispôsobené podmienky, že mohli písať v inej triede pod dozorom a vez časového obmedzenia, kratší test, bez úloh, čo nemajú riešenie, atď. Ale fakt som nemal na ZŠ problém.
Za to na SŠ, ty brďo 😂🤦♀️ keď za tebou príde 18 ročná gymnazistka, ktorá má priemer 27% 2 dni pred uzavretím známok, že či sa nedá opraviť na trojku (od 50% hore) 🙈 alebo tretiak gymnazista sa mi zdvihol vprostred hodiny, že on ide k doktorke (vyvolala som ho k tabuli, samozrejme žiadna dr nebola). Alebo vidíš ako si dospelí človek schováva ťahák… akože koho chce oklamať? Jednať s dospelými ľuďmi, ktorí sa chovajú ako deti, je katastrofa. Nerozumejú tomu, že už nie sú malí, že sú za seba zodpovední, že keď je niečo ťažké, tak je to ich problém a ich posedenie na zadku.. ja som bola otvorená konzultáciám po vyučovaní, ak sa na ne pripravia, teda že doma som nad tým sedel 2 hodiny, tomuto ešte stále nerozumiem.. myslíš že sa niekto niekedy ohlásil na konzultáciu? Nie. Oni očakávali že v mojom voľnom čase ich budem zadarmo doučovať, lebo veď predsa je moja chyba, že to na hodine nepochopili. Ach, to bolo fakt niečo.. a vždy, vždy je to o rodičoch a predchádzajúcich, lebo čo do nich tí naliali, to my potom zbierame. A niekedy je to fakt len na plač. 🙃
@betulinka1 To je aká úroveň gymnázia, kde sa dá zlá známka opraviť projektom? A že učitelia na to kašľú, to sa ti zdá v pohode? Veď to je výsmech, ako pomocná škola, kde má každý jednotku, hoci reálne nič nevie. U nás sú projekty s minimálnou hodnotou a diktát, písomku opravi žiak len druhým diktátom alebo ďalšou pisomkou. Potom sú aspoň žiaci nútení doučiť sa, čo nevedeli.
@anonym_00f29c problém je, že žiakom samotným nedochádza, čo to je gymnázium :D “ja z toho nejdem maturovať, tak na čo mi to je”. Nuž, čo si si vybral, to máš, a smola.. ale nechápu to. S matikou/fyzikou/programovaním sa im nechce strácať čas, sedieť nad tým, hoci sú to ťažké veci. Cudzie jazyky, chémia, to isté..
@anonym_autor uprimne? Pokial sa do úvahy budu brat známky, na stredne skoly a aj vysoke školy, tak keci co dieta vie alebo nievie si môžeš nechať pre seba. Po druhé, pokial ide o písomky, tam keď je jasne dane co a ako, nie je o com. Otázne je to potom pri nejakom ústnom znamkovani, kdevso povedzme uprimne vždy bola, je a aj bude nespravodlivosť. Zažili sme si to všetci, ze proste boli obľúbení a neoblubenci. Znamkovanie je vždy len a len subjektívne
@michellemary odchadzaju zo školstva či? Ak áno, kam? Tiež nad tým intenzívne uvažujem, pretože v tom prestávam vidieť zmysel a ten plat je fakt malý, ak človek pracuje v Bratislave.
@anonym_autor jedna kamarátka len zmenila školu, a už je to v poriadku, z mesta na dedinu, ale poznám 6 (!!!) učiteľov, ktorý šli úplne mimo odbor, čerstvo jedna šla do medzinárodného korporátu tlmočiť, výroba sladkostí, dokladanie tovaru, záhradné potreby...
@anonym_autor jedna kamarátka len zmenila školu, a už je to v poriadku, z mesta na dedinu, ale poznám 6 (!!!) učiteľov, ktorý šli úplne mimo odbor, čerstvo jedna šla do medzinárodného korporátu tlmočiť, výroba sladkostí, dokladanie tovaru, záhradné potreby...
@michellemary ja tiež poznám plno učiteľov, čo odišli robiť úplne inam - prekladať, tlmočiť, programovať, .. mala som kolegyňu, ktorá bola rozhodnutá ostať v školstve, kým bude mať deti na 1. stupni, potom odchádza. Nás začalo študovať učiteľstvo matematiky skoro 40, promovalo nás 12, učí maximálne 10. Ja sa nikomu nečudujem, keď si v školstve zbalí kufre. Veď už len štát financovaním škôl (aj mimo platov) dáva jasne najavo, že si školy, učiteľov a vdelávanie vôbec neváži. Čo stvárajú rodičia je ďalšia vec..
Učím matematiku (momentálne na materskej) každú písomku si po zadaní prepočítam aj ja a obodujem si tu písomku skôr ako začnem opravovať. Hodnotím na percentá. Takže u mňa je brutálny rozdiel dvojka skoro 1 a dvojka skoro 3. Každý žiak má svoj euroobal u mňa a zbieram aj 5 minútovky. Zakladám si to a aj tie moje obodované. Keď bapise rodič prečo, tak poviem, že majú prísť do školy pozrieť. Predložím písomku dieťaťa a aj tú vzorovú (žiadaného iného dieťaťa písomku neukazujem) potom prípadne odpoviem na otázky. Žiadne citové vydieranie nepripúšťam. Proste jasne stanovené body za každý kúsok riešenia. Samozrejme ak na začiatku zle vypočíta a ďalej počíta ako má, prepočítam s jeho číslami. Ide mi o princíp pochopenia danej témy a nie či vedia pri rovniciach správne 5+2... Keď napíšu rodičia, že do školy neprídu, nech im to pošlem fotkou, tak nie proste. A navyše vždy poviem dieťa má možnosť si to vo svojom voľné opraviť. Dovoľujem každú písomku opraviť, ale po vyučovaní, nie cez hodinu. A tam sa ukáže, kde záleží deťom a kde iba rodičom 😀 horšie bolo, keď začalo tlačiť vedenie. Vtedy som povedala ale, že ak mi niekto má diktovať aké mám dávať známky, môže to robiť cvičenia opica a jedna známka s ktorou nesúhlasím a končím proste. To je pre mňa hranica. Kolegyňa tiež deťom radí pri pisomkach... Mali sme paralelky a testovanie ukázalo, že zatiaľ čo moji mali horšie známky, na testovaní dopadli oooveľa lepšie. Keď som šla na materskú, všetci žiaci šli o stupeň lepšie a chválili sa mi. A sama som sa ich spýtala že a vieš tu matiku na tú jednotku/ dvojku? A odpoveď? Nie... Tak som sa vždy zasmiala, že tak potom na čo ti tá známka je?
@anonym_autor Mna uplne dojalo skolstvo posledne roky, co sa deje, co sa robi,ako su ziaci a ich rodicia dovoleni. Napisem priklad - ucim fyziku na 2.stupni ZS: ziacka ma priemer znamok 3,6 ale fyzika ju nebavi, ci by som jej nevedela dat na vysvedceni dvojku. Toto je len z mala pripadov - prikladov. Vieme presne, kto ma paky na skolsku inspekciu a z rodicov tychto ziakov sme pokakani ,jedname v rukavickach. Mne je z momentalneho skolstva na zvracanie. Vedenie nas tiez extra nepodpori, ako koho, ako kedy. Stale ustupuju,lebo sa boja problemov s rodicmi. Ziaci nie su adekvatne trestani v ramci skolskeho poriadku. Stale sa ustupuje, prepacuje, uz nam ziaci nadali aj do jebnutych - nejako sa to ututlalo a ziak mal len napomenutie tr.ucitelkou. Toto sa deje.
@anonym_autor radu nemam. Pre mna je skoro nepochopitelne ze sa este niekto rozhodne ist do ucitelstva...deti su vselijake, rodicia niekedy skoro besni. A plat nic moc
Jedna nevyžiadanej rada - ak po tebe rodič kričí, nadáva ti - treba ho poslať preč, prípadne volať políciu. Viac si to nedovolí. Kde sme, aby sme takto komunikovali....aj vieš, že rodič takto komunikuje, nikdy s ním nebuď sama.
Jedna nevyžiadanej rada - ak po tebe rodič kričí, nadáva ti - treba ho poslať preč, prípadne volať políciu. Viac si to nedovolí. Kde sme, aby sme takto komunikovali....aj vieš, že rodič takto komunikuje, nikdy s ním nebuď sama.
@anonym_ae9c57 ak by som na rodica volala policiu, tak mam na druhy den vypoved… my mame vedenie mimoriadne pokakane. Naposledy mi dost agresivne vynadal rodic, ktory ma zopar titulov pred menom aj za menom…Momentalne som velmi znechutena podmienkami v nasej skole. A tento rodic nie je v prave, nuti ma prilepsovat jeho dietatu a nerozumie, ze musim byt spravodliva voci ostatnym ziakom. V triede je 30 ziakov.
@anonym_ae9c57 ak by som na rodica volala policiu, tak mam na druhy den vypoved… my mame vedenie mimoriadne pokakane. Naposledy mi dost agresivne vynadal rodic, ktory ma zopar titulov pred menom aj za menom…Momentalne som velmi znechutena podmienkami v nasej skole. A tento rodic nie je v prave, nuti ma prilepsovat jeho dietatu a nerozumie, ze musim byt spravodliva voci ostatnym ziakom. V triede je 30 ziakov.
@letfenixa môžem sa spýtať kde učíš? Prípadne v akom kraji?
@anonym_d9dc72 a aj ty? :D kde nemám ísť, Iba či to je Bratislavský kraj to mi stačí. Lebo toto keby sa mi stane, je to presne tá bodka, ktorú by som potrebovala na to, aby som už nikdy učiť nešla.. X-krát som povedala, aj pred vedením, že raz by ma nútil prepísať známku, za ktorou si nestojím... Bolo by to naposledy.
@anonym_autor Mna uplne dojalo skolstvo posledne roky, co sa deje, co sa robi,ako su ziaci a ich rodicia dovoleni. Napisem priklad - ucim fyziku na 2.stupni ZS: ziacka ma priemer znamok 3,6 ale fyzika ju nebavi, ci by som jej nevedela dat na vysvedceni dvojku. Toto je len z mala pripadov - prikladov. Vieme presne, kto ma paky na skolsku inspekciu a z rodicov tychto ziakov sme pokakani ,jedname v rukavickach. Mne je z momentalneho skolstva na zvracanie. Vedenie nas tiez extra nepodpori, ako koho, ako kedy. Stale ustupuju,lebo sa boja problemov s rodicmi. Ziaci nie su adekvatne trestani v ramci skolskeho poriadku. Stale sa ustupuje, prepacuje, uz nam ziaci nadali aj do jebnutych - nejako sa to ututlalo a ziak mal len napomenutie tr.ucitelkou. Toto sa deje.
@anonym_26de88 Toto je presne situácia, kedy by som odpovedala to hovor svojej mame... A bolo by mi jedno, či ma vyhodia. Ja mám totižto veľmi silné rodinné zázemie, a keby takáto situácia nastane mna by rodina podržala a pomohla mi finančne kým by som si našla inú prácu
@anonym_00f29c tiez som prekvapena ale uprimne co je dolezite? Ze chodi rad do skoly, ze nie je v strese ako druhy na ZS? Známka nedava detom hodnotu ani neukazuje jeho schopnosť zaradit sa v pracovnom zivote. Na ZS jasne, potrebujes ist na vykon, lebo sa potrebujes dostat na nejaku schopnú SŠ. Ale na 8 rocnom gym mas istotu, ze proste ides a zmaturujes. Nas chce ist na medicínu, takze jasne, ze sa snazi drzat si dobre znamky. Uvidime vo vyšších ročníkoch. A druhy na ZS maká ako kon, lebo su premotivovane učiteľky, stale pisomky. Napriklad len z biológie máme 7 známok a ešte nie je koniec roka. Ziaden projekt, dve odpovede a same písomky. Neviem kto ma este v 6 ročníku tolko známok. Neznasa chodit do skoly. Druhy na gym ma 3 znamky z bio a z toho je jedna z projektu. Je to proste o učiteľoch, o prístupe…. Za mna je lepsie, ak dieta chodi do skoly s radostou a nie je v strese. V zivote budu mat stresov az az.
@anonym_00f29c tiez som prekvapena ale uprimne co je dolezite? Ze chodi rad do skoly, ze nie je v strese ako druhy na ZS? Známka nedava detom hodnotu ani neukazuje jeho schopnosť zaradit sa v pracovnom zivote. Na ZS jasne, potrebujes ist na vykon, lebo sa potrebujes dostat na nejaku schopnú SŠ. Ale na 8 rocnom gym mas istotu, ze proste ides a zmaturujes. Nas chce ist na medicínu, takze jasne, ze sa snazi drzat si dobre znamky. Uvidime vo vyšších ročníkoch. A druhy na ZS maká ako kon, lebo su premotivovane učiteľky, stale pisomky. Napriklad len z biológie máme 7 známok a ešte nie je koniec roka. Ziaden projekt, dve odpovede a same písomky. Neviem kto ma este v 6 ročníku tolko známok. Neznasa chodit do skoly. Druhy na gym ma 3 znamky z bio a z toho je jedna z projektu. Je to proste o učiteľoch, o prístupe…. Za mna je lepsie, ak dieta chodi do skoly s radostou a nie je v strese. V zivote budu mat stresov az az.
@betulinka1 ...a kto ho na tie stresy pripraví? Biologikárka s dvomi písomkami za rok dobrého lekára asi ťažko;).
@betulinka1 poviem za seba, ja ak nedám písomku deti sa do učiva nepozrú. A pozerajú na mňa na každej hodine ako puky.
Ja tu len čumím co tu píšete. Moje deti už teda dávno vyšli zo školy, a neboli jednotkari, ale nikdy by ma nenapadlo ísť vyjednávať a sťažovať sa na známky,. Toto je ta chorá doba, ktorá prišla. Nehorázne niečo dpč 🤨. To už čo si dnes niektorí dovoľujú je nonsens.
Som v školstve prvý rok a už som aj triedna. Nie bežným deťom, ale žiakom so zdravotným znevýhodnením, plus mám na starosti aj bežných žiakov. A poviem ti, že neviem, ako toto zvládnem. Neviem, či to chcem robiť celý život. So žiakmi sa dá, ale tí rodičia… Ja to už nedávam. Vkuse mi vyvolávajú, už ani nedvíham, lebo sú schopní volať mi aj v nedeľu večer o ôsmej. Na rodičovskom hovoria, akí sú so mnou spokojní, a potom je problém, že dávam veľa úloh, alebo zas niečo iné.
Takže ťa úplne chápem. Kolegyňa zažíva to isté čo ty, len ona má inú kombináciu. Vždy išla za vedením, keď jej rodičia nechceli dať pokoj. Ja už jednej matke nedvíham a neodpovedám, lebo mi volala každý deň minimálne trikrát.
@betulinka1 7 známok aj 5 minútovky, tematické celky? Plus dve odpovede? To ale naozaj nie je zas tak veľa známok.
@letfenixa môžem sa spýtať kde učíš? Prípadne v akom kraji?
@anonym_d9dc72 a aj ty? :D kde nemám ísť, Iba či to je Bratislavský kraj to mi stačí. Lebo toto keby sa mi stane, je to presne tá bodka, ktorú by som potrebovala na to, aby som už nikdy učiť nešla.. X-krát som povedala, aj pred vedením, že raz by ma nútil prepísať známku, za ktorou si nestojím... Bolo by to naposledy.
@anonym_autor ucim na vychyrenej skole, nebudem radsej konkretizovat. Uz podnikam kroky, aby som zmenila skolu.
Som v školstve prvý rok a už som aj triedna. Nie bežným deťom, ale žiakom so zdravotným znevýhodnením, plus mám na starosti aj bežných žiakov. A poviem ti, že neviem, ako toto zvládnem. Neviem, či to chcem robiť celý život. So žiakmi sa dá, ale tí rodičia… Ja to už nedávam. Vkuse mi vyvolávajú, už ani nedvíham, lebo sú schopní volať mi aj v nedeľu večer o ôsmej. Na rodičovskom hovoria, akí sú so mnou spokojní, a potom je problém, že dávam veľa úloh, alebo zas niečo iné.
Takže ťa úplne chápem. Kolegyňa zažíva to isté čo ty, len ona má inú kombináciu. Vždy išla za vedením, keď jej rodičia nechceli dať pokoj. Ja už jednej matke nedvíham a neodpovedám, lebo mi volala každý deň minimálne trikrát.
@anonym_6cf117 Poradim, tie telefonne cisla si v telefoni blokni a s rodicmi jednaj bud cez Edupage, alebo po dohode cez Edupage sa s nimi stretni osobne, lebo Ťa zožerú a Ty skoncíš na psychiatrii (ber to obrazne napisane, ale v dobrom). Aj ja som sa poucila a nejdem cez svoj volny cas. Skola je skola, zavrem dvere na skole - idem domov a tam sa venujem svojej rodine a ostatne ma nezaujima. Samozrejme, pripravim sa na vyucbu, ktora je na urovni.
@betulinka1 Prepač, ale nepaci sa mi ani Tvoj postoj zvlast, ked mate ambicie na medicinu,tak potom neviete o com je medicina, ked sa Tvoje dieta bude ucit 20 hodin denne - ak bude chcet spravit skusku, to sa bude rado ucit a bez stresu? Akakolvek stresova a krizova situacia ziaka pripravi na realny zivot. Myslis si, ze na medicine budu vsetci lekari - profesori salat pozitivnu energiu alebo budu chcet urobit sito na anatomii? Ty nevies tiez o com pises. Ja si pamatam len prisnych ucitelov, ktorych predmety - zaklady viem do dnes, z ktorych ma bolel zaludok. V dospelosti,ked som ich stretla na ulici, som im podakovala, ako ma naucili a pripravili na zivot a so slzami v ociach mi podakovali, ze to sa im nestava,ze im byvala ziacka dakuje za vyucbu. Ale dnes je asi ina doba.

@anonym_d9dc72 presne kvôli tomuto učitelia v mojom okolí prestávajú učiť...
@michellemary odchadzaju zo školstva či? Ak áno, kam? Tiež nad tým intenzívne uvažujem, pretože v tom prestávam vidieť zmysel a ten plat je fakt malý, ak človek pracuje v Bratislave.