Ako vysvetliť dieťaťu, že nechcem pozvať jeho spolužiačku na oslavu?
Je predškolák a mama tohoto dievčaťa ma nikdy v živote neodzdraví , už ju ani nezdravim povedala som si 3 krát a dosť. Skúsila som to vlastne 4 krát a štvrtý krát, keď ma neodzdravila tak som jej povedala len “buuu🐮” škaredo zazerá na malého aj na mňa , ani malého nikdy neodzdraví keď ju on pozdraví. Zazera na nás úplne zabijackym pohľadom + je kamarátka s mamou inej spolužiačky a tá nás tiež nezdraví len zazerá. Zo svojej strany môžem povedať že nemajú dôvod sa takto správať, nikdy som im žiadny nedala okrem toho posledného “buuu” ale dovtedy vôbec , dokonca som ani nepočula od učiteliek že by mal malý nejaké škriepky práve s jej dcérou, skôr s chlapcami má, takže asi jej niesom iba sympatická ale pochopiteľne ich tu nechcem 😃 určite by ani neprišli , ide mi skôr o to ako to vysvetlit malému lebo on na tom trvá že ju tu chce (chystáme akurat pozvánky)
@anonym_autor pozvi to dievčatko. Ide o tvojho syna. Ty sa nemáš za čo hanbiť, nemáš sa ani prečo hnevať. To že sa ti nezdravia nie je tvoj problém, ale ich. Ty si čistá a môžeš chodiť s hlavou hore a dokonca sa im nemusíš zdraviť. Len nesmieš sa hnevať a zazerať na nich. Spomeň si na americké filmy, kde často expresívne ukazujú ako hlavnú hrdinku v škole, alebo v práci nejako sa jej vysmievajú, ukazujú na ňu prstom, šepkajú si poza jej chrbát ale tak aby to počula. A ona nereaguje. Keby do nich začala skákať, ponizila by sa. Niekedy vyskočí na niekoho podobne ako ty si urobila to bú. To si urobila dobre. Vypustila si paru a ukázala si, že aj ty vieš sa správať ako ona, ale nie si taká. Ona ukazuje niečo o svojom vnímaní sveta. Ty ju neprerobíš.
A teraz niečo o tvojom synčekovi. Váš spor sa ho netýka. To že vychádza s dievčatkom je veľmi dobré, buduje si vzťah k dievčatám na celý život. Ublížila by si jemu a možno aj tej malej. Že spolu vychádzajú znamená, že asi jej matka ju do toho neťahá a to je dobre. Keď som mal 3-4 roky mali sme v susedstve rómsku rodinu. Hral som sa s ich deťmi starší sa volal Vladko je som ho volal Blatko lebo som nevedel povedať vl spolu. Naši sa čudovali bolo im smiešne ako ich mám rád, jeho rodičia boli tiež prekvapení a milí. Len moj otec doteraz na to spomína, lebo mal predsudky, ale videl, že deti ich nemajú. Posudok, hodnotenie, predsudok a odsúdenie sú základné a často zlé automatizované mechanizmy našej mysle. Vychádzajú zo stratégie ochrany ale robia v spoločnosti strachu veľa zla. Keď si to rozumom uvedimíš, že aj ty tú druhú stranu posudzuješ, odsudzuješ a pritom nemusíš, že sa nemusíš hnevať, lebo tvoja hodnota od nich nezávisí, že ty si stále hlavná a kladná hrdinka svojho filmu, tak sa ti uľaví. Budeš spokojná a šťastná. Tvoj syn tiež.
@slovakboy ďakujem za postreh, napísal si to veľmi pekne 😊 vidno, že si múdry a normálny človek , takže z tvojho komentáru si určite niečo vezmem.
To si vazne urobila na nu buu?
@anonym_b4c17e ved dobre urobila,na pozdrav nezareaguje tak na buu uz reagovala pohladom aspon.Take namyslene ...uz zo slusnosti vzdy kazde rano sa vsetcia pozdravime,aj kravy v mastali zabucia ked tam niekto pride,ako pozdrav.
@aurora33 Pozdraviť sa a odzdravit je základná slušnosť a nie traposina.Pozdrav neznamená, že chcem nanútiť svoju spoločnosť pozdravenemu, že s ním chcem konverzovať,je to len SLUŠNOSŤ.
@anonym_719128 ako potom take matky vedu svoje deti.Syn ked sme v meste,zdravi fakt ze kazdeho.Snazim sa mu vysvetlit,ze v meste je to ine ako na dedine,kde sa kazdy s kazdym pozna,o to je to este horsie ked taketo zeny ani odzravit nevedia.
@anonym_719128 ako potom take matky vedu svoje deti.Syn ked sme v meste,zdravi fakt ze kazdeho.Snazim sa mu vysvetlit,ze v meste je to ine ako na dedine,kde sa kazdy s kazdym pozna,o to je to este horsie ked taketo zeny ani odzravit nevedia.
@anonym_6262d9 presne také deti vychovávajú, ako sú aj ony samé , jej staršia dcéra ma tiež nezdraví, len zazerá 😃 iné detičky, čo stretávam v škôlke niektoré pozdravia este skôr , ako to stihnú ich rodičia , automaticky a hlasno povedia dobrý deň , strašne to je rozkošné 😃 pritom je to taká maličkosť , ale vždy sa nad tým roztápam 🥹
@anonym_6262d9 presne také deti vychovávajú, ako sú aj ony samé , jej staršia dcéra ma tiež nezdraví, len zazerá 😃 iné detičky, čo stretávam v škôlke niektoré pozdravia este skôr , ako to stihnú ich rodičia , automaticky a hlasno povedia dobrý deň , strašne to je rozkošné 😃 pritom je to taká maličkosť , ale vždy sa nad tým roztápam 🥹
@anonym_autor veru aj syn takto ludom v meste vycari usmev,hlavne starsim obcanom.A to naozaj nic nestoji.A zase malemu kazde rano hovorim,ked prides do triedy musis povedat dobre ranko,alebo aspon cau,tym ze este nerozprava ide ako mumak.Len mi zahmka,aj tak nic nepovie,ale mena spoluziacok Linda,Nina si opakuje stale.Ale to,co chcem ja to nie,ani svoje meno mi nepovie.Mozem sa aj rozkrajat.Ale zase po 2m v skolke aspon chyta taketo nove slova,snad do konca sk.roka bude pekne hovorit.
@anonym_719128 trikrát sa niekomu nasilu zdraviť je nútene
@aurora33 podľa mňa je zas hlúposť “odpísať” človeka po jednom neodzdravení a stať sa automaticky nezdvorilým a nezdraviť tiež , keď naozaj nemusí počuť , napríklad 😊 jasne že pozdravíš aj další krát, pretože si SLUŠNE VYCHOVANÁ a je to pre teba automatika. Až po čase keď neodzdraví ani raz , tak zistíš, že ma asi nejaky problem a vyprdneš sa na to 😃
@aurora33 podľa mňa je zas hlúposť “odpísať” človeka po jednom neodzdravení a stať sa automaticky nezdvorilým a nezdraviť tiež , keď naozaj nemusí počuť , napríklad 😊 jasne že pozdravíš aj další krát, pretože si SLUŠNE VYCHOVANÁ a je to pre teba automatika. Až po čase keď neodzdraví ani raz , tak zistíš, že ma asi nejaky problem a vyprdneš sa na to 😃
@anonym_autor ja ale nikde nepíšem, že keď sa človek neodzravi raz, tak ho treba odpísať. To je po prvé, po druhé, ja sama sa zdravim vždy rovnako aj moje deti. Keď ale ma človek nejako ignoruje a neodzravujr tak sa mu nebudem pchať do zadku a zdraviť sa nahlas na trikrát. Tak som to všetko myslela. Proste ak ma má niekto v paži, tak ho budem mať v pati aj ja. A nebudem naňho ešte aj bučať.
@aurora33 akoze nie, veď aj v minulom príspevku píšeš že nie je povinnosťou sa každému odzdravit a ešte autorku si označila za nesympaticku. Čiže ty budeš jedna z tých čo neodzdravia ak sa ti na niekom nepáči napríklad kabat, že? 😏 Je to neslušné ak nevieš.
@ria_sprout ano a za tým si stojim. Ja sama sa zdravim, rovnako aj moje deti, ale nepovažujem to za povinnosť zdraviť sa každému na trikrát. Pochopila? :D ta poznamka s kabátom je pekne odveci. U mňa je dôležité správanie a nie oblečenie. Čiže ty asi budeš z tých čo kastuju ľudí podla oblečenia vsak?
@anonym_719128 trikrát sa niekomu nasilu zdraviť je nútene
@aurora33 podľa tohoto komentáru píšeš presne o tom 😃 človek ťa neodzdraví raz , ďalej ho už zdraviť nebudeš, lebo je to nasilu a nútene a pchanie sa do riti.
@aurora33 podľa tohoto komentáru píšeš presne o tom 😃 človek ťa neodzdraví raz , ďalej ho už zdraviť nebudeš, lebo je to nasilu a nútene a pchanie sa do riti.
@anonym_autor vies čo, ja si nerobím čiarky kto sa mi odzdravi a kto nie. Nie som na to odkázaná ako ty. A vlastne keď tak premýšľam, asi sa mi to ani nestalo. Na rozdiel od teba som obľúbená a odzdravi sa mi každý. A keby aj nie, tak by som o tom nepísala na MK.
@anonym_autor vies čo, ja si nerobím čiarky kto sa mi odzdravi a kto nie. Nie som na to odkázaná ako ty. A vlastne keď tak premýšľam, asi sa mi to ani nestalo. Na rozdiel od teba som obľúbená a odzdravi sa mi každý. A keby aj nie, tak by som o tom nepísala na MK.
@aurora33 prepáč, ale vyvediem ťa z omylu, to , že sa ti odzdraví každý, ešte neznamená že si obľúbená , iba že si natrafila na vychovaných ľudí. Človek, ktorý ťa nepozná ťa nemôže ne/mať rád. Ale ži si vo svojej bublinke , z nej ťa určite vyvádzať nebudem, je to niekedy fajn , mať tak naivný pohľad na život a medziľudské vzťahy 😊
@aurora33 prepáč, ale vyvediem ťa z omylu, to , že sa ti odzdraví každý, ešte neznamená že si obľúbená , iba že si natrafila na vychovaných ľudí. Človek, ktorý ťa nepozná ťa nemôže ne/mať rád. Ale ži si vo svojej bublinke , z nej ťa určite vyvádzať nebudem, je to niekedy fajn , mať tak naivný pohľad na život a medziľudské vzťahy 😊
@anonym_autor ja ta vyberiem z omylu, všetko to su a boli mamičky, s ktorými som sa dennodenné stretávala či už v skolke alebo v škole. Alebo na krúžkoch.
@ria_sprout ano a za tým si stojim. Ja sama sa zdravim, rovnako aj moje deti, ale nepovažujem to za povinnosť zdraviť sa každému na trikrát. Pochopila? :D ta poznamka s kabátom je pekne odveci. U mňa je dôležité správanie a nie oblečenie. Čiže ty asi budeš z tých čo kastuju ľudí podla oblečenia vsak?
@aurora33 ja ti nemusím nič dokazovať, príklad s kabátom som dala ako metaforu, pretože presne tak pôsobis. Stačí ak ti niekto nesadne a už útočis ako osa. Tak ako vystupujes tu, tak sa stavim že si hnusná aj v realite, zatrpknuta a urazajuca. Autorku nazves tela, mne už píšeš či som pochopila. Musíš mať hrozne komplexy že si si ich sem prišla zvýšiť. A neverím ani za mak že učíš svoje deti zdraviť. Veď nemusia, načo by zdravili. Nič nemusia, veď su tvoje 😏😜
@aurora33 ja ti nemusím nič dokazovať, príklad s kabátom som dala ako metaforu, pretože presne tak pôsobis. Stačí ak ti niekto nesadne a už útočis ako osa. Tak ako vystupujes tu, tak sa stavim že si hnusná aj v realite, zatrpknuta a urazajuca. Autorku nazves tela, mne už píšeš či som pochopila. Musíš mať hrozne komplexy že si si ich sem prišla zvýšiť. A neverím ani za mak že učíš svoje deti zdraviť. Veď nemusia, načo by zdravili. Nič nemusia, veď su tvoje 😏😜
@ria_sprout 😀😀😀😅😅 ok pis si čo chceš 😘 autorka je teľa keď bučí na ľudí 🙂

@detickyy no trapne takto sa nasilu pchať niekomu do zadku. Chcem pozdravím, nechcem, nepozdravim.
@aurora33 Pozdraviť sa a odzdravit je základná slušnosť a nie traposina.Pozdrav neznamená, že chcem nanútiť svoju spoločnosť pozdravenemu, že s ním chcem konverzovať,je to len SLUŠNOSŤ.