icon

Ako pomôcť tichej spolužiačke?

18. aug 2026

Zdravim, nastúpil som minulý rok na vysokú. Som v skupine s jedným dievčaťom čo mi príde ako milé ale zároveň tak, ani neviem ako to opísať také uzavreté úplne. Pár krát som sa jej prihovoril ale do reči jej moc nebolo. Pritom vždy keď ju pozdravim alebo sa vidíme tak sa pekne usmeje. Nechápte ma teraz zle, mám priateľku takže nemám o ňu takýto záujem. Len, by som jej možno rád pomohol ale neviem ako, nerozumiem jej. Ma pár kamarátok ale väčšinou keď ju stretnem tak vyzerá že ju niečo trápi alebo ako to povedať. A čo som si všimol tak začne rozprávať až keď sa jej niekto niečo spýta. Minule sme boli partia spolužiakov si sadnúť a zobrali sme aj ju. Celú dobu počúvala pozerala sa a pár krát sa aj usmiala ale neprehovorila pokiaľ sa jej niekto vyslovene na niečo nespýtal. Neviem ako ona vníma svet či má pocit že nikoho nezaujma alebo vyslovene len nemá záujem hovorit? Počas toho rozhovoru som si všimol také momenty kedy mala hlavu sklonenu dole a hrala sa s náramkom prípadne si dýchala ruky.
Minule som ju oslovil, som jej povedal že by som bol rád keby sa viac bavíme a že aj spolužiaci by ju radi spoznali bližšie, ona sa tak na mňa pozrela a povedala že jej to chvíľku trvá že je zo začiatku taká , ale ako to hovorila normálne som mal pocit že sa rozplače, mala také úplne lesklé oči a hlas sa jej triasol. Neviem mám občas pocit že sa niečím trápi a nemá komu alebo nechce to nikomu povedať. Rád by som jej pomohol ale neviem ako na ňu.

anonym_70f018
18. aug 2026

@anonym_autor Najlepšie bude,keď jej nebudeš nijako "pomáhať".Normálne sa s ňou bav,netlač na ňu.Nič nevyzvedaj a hlavne jej netlač kaleráby do hlavy o tom,že jej chceš pomáhať.

marsmykkok
18. aug 2026

@anonym_autor Kľudne môže byť napríklad na autistickom spektre... Nechaj ju aká je

anonym_ecc2b5
18. aug 2026

Je introvert a presne tieto nitene rozhovory a reci, ze vyzera smutne a co je taka ticha ju privadzaju do zufalstva. Nechaj ju tak, ked bude chciet, rozhovori sa, resp. vas potrebuje lepsie spoznat a mozno proste nema zaujem (a tym nemyslim teba sko chlapa, kedze si zadany).

anonym_a49e28
18. aug 2026

Je iba introvert a nebaví jej kecať hore dole blbosti. Ja som tiež taká. Sú pár osôb s ktorými si rozumiem, ale s ostatnými vôbec nemám o čom baviť a skôr mi iba lezú na nervy
Alebo má ťažký život

anonym_48942f
18. aug 2026

Tak je asi introvertnejšia, mozno ju to samu trapi, poznam to, tiez som introvert a tie otazky, ze co ma trapi a ci som smutna milujem😂, hej, planujem si samovrazdu za to, ze sa neusmievam 24/7 ako slniecko na hnoji. Na mna niekto takto tlaci a dava mi okato najavo, ze posobim neprirodzene, ked sa spoznavam s novymi ludmi, tak by som nemala chut do takej partie velmi chodit. Kazdy sme ini, daj jej cas, ona sa otuka a potom mozno este len budete pozerat, aka vie byt priatelska.

anonym_a49e28
18. aug 2026
@anonym_48942f

Tak je asi introvertnejšia, mozno ju to samu trapi, poznam to, tiez som introvert a tie otazky, ze co ma trapi a ci som smutna milujem😂, hej, planujem si samovrazdu za to, ze sa neusmievam 24/7 ako slniecko na hnoji. Na mna niekto takto tlaci a dava mi okato najavo, ze posobim neprirodzene, ked sa spoznavam s novymi ludmi, tak by som nemala chut do takej partie velmi chodit. Kazdy sme ini, daj jej cas, ona sa otuka a potom mozno este len budete pozerat, aka vie byt priatelska.

@anonym_48942f presne tak. Aj mňa sa pýtajú že prečo som smutná, a proste nie som len akurát rozmýšlam, čo si dám ďalší deň na obed, alebo mám plnú práčku a podobné veci 😂 a nebaví ma tam vysedávať a pozerám hodinky, kedy môžem ísť domov

anonym_a23ec2
18. aug 2026

@anonym_autor takéto reči som počúvala celú strednú školu, a to aj od učiteľov. Nebola som smutná, proste mám takú povahu a tvãr. Daj jej pokoj.

anonym_9dbb05
18. aug 2026

@anonym_autor múdri ľudia viac počúvajú ako hovoria, tak sa učia lepšie spoznávať ľudí okolo seba a chápať ich, nemajú potrebu byť stredobodom pozornosti...

1sally12
18. aug 2026

No hlavne jej nehovor reči typu: Prečo si smutná? A čo si tak ticho? Povedz niečo aj ty. Musíš sa otvoriť. Ti garantujem že zdrhne aj z tej výšky. Toto počúvam celý život🙄 a keď už som sa snažila zapojiť do rozhovoru, buď ma niekto "prekričal" alebo ma odignorovali tak načo sa má človek nútiť...Proste je introvert.

autor
18. aug 2026
@1sally12

No hlavne jej nehovor reči typu: Prečo si smutná? A čo si tak ticho? Povedz niečo aj ty. Musíš sa otvoriť. Ti garantujem že zdrhne aj z tej výšky. Toto počúvam celý život🙄 a keď už som sa snažila zapojiť do rozhovoru, buď ma niekto "prekričal" alebo ma odignorovali tak načo sa má človek nútiť...Proste je introvert.

@1sally12 ja som skôr tak začal že ako sa má. Nidky som sa jej nepýtal či ju niečo trápi alebo že prečo je taká tichá to vobec

anonym_ecc2b5
18. aug 2026
@anonym_autor

@1sally12 ja som skôr tak začal že ako sa má. Nidky som sa jej nepýtal či ju niečo trápi alebo že prečo je taká tichá to vobec

@anonym_autor ja ako introvert by som ti na toto povedala: dakujem, dobre. A tam by som skoncila, lebo pre mna je napr neprijemne ti vratit otazku: a ty? Lebo mna to realne nezaujima 🤔😳

anonym_abc0a9
18. aug 2026

@anonym_autor presne takuto spoluziacku mala dcera na strednej, ostatni ju iba pozorovali a pripadne sa na nej bavili zial. Ale dcera sa s nou velmi chcela skamaratit, nutila ju rozpravat tym ze jej nenapadne kladla otazky, bola aj u nas doma. Ona rozprava s druhymi iba ak sa nieco pytaju. Ale pokrok bol ze ked si ju dcera postupne ziskala, tak aj sama od seba nieco povedala. Mne to nepride ako introvert. Je to podla mna nejaka fobia. Nikdy som sa s tym nestretla, iba u nej. A tiez sa pekne milo usmievala 😊

bluea
18. aug 2026

najlepsie co pre nu mozes urobit je bavit sa s nou uplne normalne a ked niekam idete ako partia, pozvat aj ju 🙂 mozno bude ticho, mozno obcas odmietne, ale ked s vami chodi, je jej s vami prijemne a asi jej naozaj len dlhsie trva, kym sa viac otvori, na tom nie je nic zle

vilma7
18. aug 2026

Skô by som sa jej opýtala, či vôbec o nejakú pomoc záujem má.

anonym_53a8b8
18. aug 2026

@anonym_autor daj sa s nou dokopy

anonym_f89b86
18. aug 2026
@anonym_ecc2b5

@anonym_autor ja ako introvert by som ti na toto povedala: dakujem, dobre. A tam by som skoncila, lebo pre mna je napr neprijemne ti vratit otazku: a ty? Lebo mna to realne nezaujima 🤔😳

@anonym_ecc2b5 ja tiez tuto zdvorilostnu otazku "ako sa mas" neznasam od detstva a teraz odpovedam, ze "normalne" 😀

anonym_f89b86
18. aug 2026

Aj ja som bola a som introvert, na vyske som mala 1 dobru kamaratku, par normalnych spoluziakov a zbytocne reci som tiez len pocuvala ale nemala dovod sa pridat. Rok je zase na mna dlho aby si zvykala, prvy semester byva take otukavanie, ale kazdy je iny, introverti su rozni, moze jej to dlhsie trvat.
Najlepsia rada aku ti mozem dat je, ze ju prijimaj a akceptuj taku aka je, nesnaz sa ju zmenit ani do niecoho tlacit. Ked sa bude citit dobre, tak sa rozhovori. Moze byt, ze si to velmi dobre uvedomuje aka je, no nedokaze to zmenit...mozno preto jej slo do placu. Alebo ju naozaj nieco trapi.
Berte ju taku aka je, to jej najviac pomoze aby sa citila lepsie.

anonym_656585
18. aug 2026

@anonym_autor
bud zdvorily, pozdrav. ale nechaj ju tak.
ona si to moze zle vysvetlit. a este viac jej mozes ublizit.
tu je jasne, ze ju to dojalo - "ako to hovorila normálne som mal pocit že sa rozplače, mala také úplne lesklé oči a hlas sa jej triasol. "

na druhej strane sam pises- "mám priateľku takže nemám o ňu takýto záujem."

a potom "Rád by som jej pomohol ale neviem ako na ňu."
nemyslim zeby priatelka suhlasila s Tvojim akokolvek "dobrym" umyslom suhlasila.

Daj jej pokoj.

anonym_fedffb
18. aug 2026

@anonym_autor Mozno tazky introvert seknuty socialnou fobiou. Taku podobnu mam dceru. Veeelmi narocna komunikacia, nadvazovanie a udrziavanie kamaratskych vztahov od detstva. Paradoxne, skor zvladne uplne cudzich ludi ako ludi ktorí ju poznaju hoci len zvidenia.

autor
Včera o 04:43
@anonym_656585

@anonym_autor
bud zdvorily, pozdrav. ale nechaj ju tak.
ona si to moze zle vysvetlit. a este viac jej mozes ublizit.
tu je jasne, ze ju to dojalo - "ako to hovorila normálne som mal pocit že sa rozplače, mala také úplne lesklé oči a hlas sa jej triasol. "

na druhej strane sam pises- "mám priateľku takže nemám o ňu takýto záujem."

a potom "Rád by som jej pomohol ale neviem ako na ňu."
nemyslim zeby priatelka suhlasila s Tvojim akokolvek "dobrym" umyslom suhlasila.

Daj jej pokoj.

@anonym_656585 ja sa o tom s priateľkou rozprávam, sama mi hovorí že by bolo milé jej nejako pomôcť. Ona má tiež takú podobnú sestru. Nie úplne ale tiež je taká tichšia

anonym_5d3f55
Včera o 05:05
@anonym_autor

@anonym_656585 ja sa o tom s priateľkou rozprávam, sama mi hovorí že by bolo milé jej nejako pomôcť. Ona má tiež takú podobnú sestru. Nie úplne ale tiež je taká tichšia

@anonym_autor ale ona nepotrebuje pomoc.. ona je uplne ok

anonym_4014c1
Včera o 06:27

Ja som taka ista, v spolocnosti ludi nehovorim, ja mam autizmus. Mozno ma aj ona. Najlepsie bude, ked sa s nou budes normalne bavit, davat jej otazky a ona sa postupne uvolni.

anonym_f1e97c
Včera o 08:15

Skús akceptovať, že je proste taká. Prečo by malo byť "normálne" len to, že je niekto otvorený a vie komunikovať s ostatnými? Mnoho introvertných ľudí/ľudí na spektre to takto mať nemusí. Prečo máš pocit, že jej treba "pomôcť"? Lesklé oči mohla mať aj preto, že si, aj keď nechtiac, v nej opäť vyvolal pocit, že je s ňou dačo v "neporiadku", možno to zažíva pravidelne a jej povaha jej je stále vyhadzovaná na oči... Mám brata aspergera, tak viem, o čom hovorím. Veľa ľudí si o ňom (aj z rodiny) myslí, že je len lenivý, netaktný, nekomunikatívny a treba ho "opraviť". A on pritom pri bežnej komunikácii je preťažený, musí načítať interakcie medzi ľuďmi, skúsiť odhadnúť ich gestá, mimiku, náladu, postoje a ešte potom na to všetko nejako reagovať a skúsiť pôsobiť kvázi "normálne"... Skús namiesto otázok smerovaných na ňu (Ako sa máš...) skôr nadhodiť nejakú tému, ktorej by sa mohla chytiť, najlepšie ohľadne školy, predmetov, niečo, čo vás spája a kde sa má čoho konkrétne chytiť... 😉

anonym_ecc2b5
Včera o 08:23
@anonym_f1e97c

Skús akceptovať, že je proste taká. Prečo by malo byť "normálne" len to, že je niekto otvorený a vie komunikovať s ostatnými? Mnoho introvertných ľudí/ľudí na spektre to takto mať nemusí. Prečo máš pocit, že jej treba "pomôcť"? Lesklé oči mohla mať aj preto, že si, aj keď nechtiac, v nej opäť vyvolal pocit, že je s ňou dačo v "neporiadku", možno to zažíva pravidelne a jej povaha jej je stále vyhadzovaná na oči... Mám brata aspergera, tak viem, o čom hovorím. Veľa ľudí si o ňom (aj z rodiny) myslí, že je len lenivý, netaktný, nekomunikatívny a treba ho "opraviť". A on pritom pri bežnej komunikácii je preťažený, musí načítať interakcie medzi ľuďmi, skúsiť odhadnúť ich gestá, mimiku, náladu, postoje a ešte potom na to všetko nejako reagovať a skúsiť pôsobiť kvázi "normálne"... Skús namiesto otázok smerovaných na ňu (Ako sa máš...) skôr nadhodiť nejakú tému, ktorej by sa mohla chytiť, najlepšie ohľadne školy, predmetov, niečo, čo vás spája a kde sa má čoho konkrétne chytiť... 😉

@anonym_f1e97c mna napr. dost prekvapuje, preco mnohi povazujete automaticky introvertov/tichych ludi za ludi na spektre. Citam to tu uz x-ty krat len v tejto teme. 😲

anonym_f1e97c
Včera o 08:33
@anonym_ecc2b5

@anonym_f1e97c mna napr. dost prekvapuje, preco mnohi povazujete automaticky introvertov/tichych ludi za ludi na spektre. Citam to tu uz x-ty krat len v tejto teme. 😲

@anonym_ecc2b5 mňa sa to týka osobne z rodiny, ale áno, nemusí to tak samozrejme byť. No je veľmi častý práve tento pocit, že treba toho druhého "opraviť", "pomôcť mu" atď... Proste na ľudí pôsobia inak. A veľa ľudí na spektre sa medzi nami pohybuje bežne, len nemajú tú nálepku na čele, fungujú aj v školách, práci. Len sú iní a vidno to hlavne v medziľudských vzťahoch a interakciách.

anonym_656585
Včera o 09:20
@anonym_autor

@anonym_autor pekne, ze to priatelke povies.
ak tak strasne chces tak sa jej spytaj na rovinu, ci jej vies nejako pomoct- ci ona vobec o to stoji

euka210
Včera o 09:42
@anonym_f1e97c

@anonym_autor my mame synovca aspergera este na zs, tiez ma svoj pocitacovy svet, komunikuje malo a musi sa ucit rozumiet ludom a presne tym emociam atd, niektore bezne veci su pre neho tazke. Ale ked sa ho manzel opyta nieco ohladom techniky, pc, mobilov, tak sa rozkeca a vie realne pomoct s niecim co my nevieme a vidno, ze je rad, ze niekto chce od neho radu.

anonym_712779
Včera o 11:11

Chapem ze jej chces pomoct, ale to co zatial robis je nocna mora introverta 😃 My vieme ze nam trva sa uvolnit v spolocnosti a az potom sa postupne dokazeme zapajat, a jedine co nam na to pomoze je ked nas ti ludia prijmu aj s tou tichostou a nevylucuju nas zo skupinky kvoli tomu, alebo sa nerypu v tom, preco sme taki aki sme a neponukaju nam taktuto pomoc. Nepotrebujeme pomoc. Ak s vami ide, tak je to pravdepodobne preto, ze chce, aj ked to tak mozno nevyzera. Urcite vas pocuva, len sa zatial asi neciti komfortne na to aby sa velmi zapajala.

Mam dokonca kamosov a kamosky introvertnejsich nez som ja, ktori ktori nepotrebuju vela rozpravat a sami o sebe povedia, ze radsej pocuvaju druhych. Bavi ich to. Kolkokrat sme boli vonku v partii a kamos dokopy ledva nieco povedal, a neskor sa vyjadril ze aky to bol super vecer a ze je rad ze isiel. Niekto sa lepsie uvolni ked je len s jednym clovekom, max s dvoma. Ja som v skupinach tiez vacsinou ticho. Nemam rada ked sa na mna upriami pozornost. Vnimam to ako tlak.

anonym_712779
Včera o 11:19
@anonym_ecc2b5

@anonym_ecc2b5 Neznasam tu otazku, ked sa ju pyta niekto, o kom viem ze mu to je sumak. V praci ked mam call s kolegami, ci uz 1:1 alebo skupinovy, vzdy tam pada tato otazka a z duse to nenavidim. Niekedy sa radsej pripojim neskor aby som to mala z krku. Akurat dnes som sa pripojila skor, bola tam len kolegyna z indie. "Hi. Hi. How are you? Good. How are you? Good." Toto bola nasa konverzacia a po nej ticho. Hrozne :D

slovakboy
Včera o 18:21

@anonym_autor je pekné, že sa zaujímaš a záleží ti na nej. Ale najlepšie bude keď sa k nej budeš správať tak ako keby vôbec nebola zvláštna. Ty ju oslov aj jej niečo rozprávaj. O hviezdach, o skupinách, hocičo. Ale keď ona málo hovorí nevyzývaj ju k hovoreniu. Mám takého kamaráta, celý život je tichý, ale oženil sa, je výborný odborník, správa sa milo k ľuďom aj k rodine a na dotaz vždy pomôže. Nie je autista ani sociálnu fobiu nemá. Len nerád rozprava a je introvert. Sám ale rád počúva ľudí a keď je v spoločnosti smeje sa, počúva druhých ale sám nehovori skoro nič. Vôbec mu to nevadí a ani nám. Jeho manželka sa raz vyjadrila, že načo by jej bol ukecaný chlap. Porobí a vie pohladkať. Keď ti ona povedala, že je taká na začiatku, znamená to, že vie o sebe že je trochu iná a ten skoro plač bol preto, že sa jej to pripomenulo. Preto ju ber úplne akoby nič. A keď ju chceš spoznávať, tak jednoducho s ňou buď. Keď ju len chceš zmeniť, tak to nerob. Nepomáhaj jej. Buď aký si a prijmi ju aká je. To prijatie a nečudovanie sa jej najviac pomôže.