icon

Ako zvládať 9-ročného chlapca s ťažkou povahou?

26. mar 2025

Ahojte mamky, mám 9 ročného chlapca, ťažkej povahy. Viem, že deti sa nemajú porovnávať, ale keďže nemám nikoho v mojom okolí kto má rovnako staré deti ako ja, tak nemám ani šajnu, či sú určité veci bežné a ja mám iba vysoké očakávania lebo ja už som zrelá na psychiatriu. Dcéra má 7 rokov, tá je úplne iná, ale zase nooo je to dievča tak asi aj v tomto je naozaj ten veľmi veľký rozdiel? Mňa by zaujímalo ako prebieha napr ráno pred školou, môjmu musím povedať každú činnosť čo má spraviť aj 10x inak sa ani neprezlečie, pošlem ho už s krikom sa konečne prezliecť a on si na si leží a spieva, že on zabudol, že sa má prezliecť. Nepomáhajú ani tresty, ani krik, ani zákazy obľúbeného ani motivácia, ani tabuľka s povinnosťami, lebo on aj zabudne že má nejakú tabuľku. Má poruchu pozornosti, Adhd a intelekt nižší priemer, tak ja už neviem či to všetko môže byť aj týmto spôsobené, ale už neviem ako na neho, aby som mu naozaj stále stála za riťou? Pošlem ho sprchovať sa, tak na 5ty krst už konečne ide, prídem do kúpeľne s on sedí vo vani s hračkou, voda ani nezapnuta, nakricim, vodu zapne, začne sa sprchovať, o chvíľu prídem a on zlieva mydlo a šampón do jednej fľašky a neosprchuje sa, že jemu je zima, no bodaj by nebola keď mokrý sedí a neosprchuje sa. Takto to je so všetkým, nemôžem sa na nič spoľahnúť. Ide na tréning, hovorím mu aby si nespustil vodu do fľaše, ale že to má spraviť hneď teraz lebo potom zabudne

viestta
26. mar 2025

Autorka, psycholog pomoze aj tebe aj malemu. Uplne nejlepsie zacat chodit zas do CPP, nie kvoli diagnoze, tu mate, ale kvoli tomu, aby vam doporucili ako spolu pracovat. Aj specialny pedagog v skole vam moze dat odporucania ako sa s nim ucit. Mal by dat aj jeho ucitelke dat odporucania, pretoze napisat "Viac sa ucit" nie je cesta. Ziadat asistenta do skoly, viem toto je na dlhe lakte ale aj vy by ste mali spolupracovat so skolou a skola s vami.

lenadka
26. mar 2025

@viestta prijať to môžeš a stratíš nervy aj tak a nič to nezmení na tom, že budeš s toho dieťaťa nesmierne unavená. Keď majú prázdniny, tak si vždy tak vydychnem. Mňa možno viac vyčerpáva to, že v škole neakceptujú, že je iný. Mal by mať asistenta, mal by sedieť pred učiteľkou vpredu, mala by ho upozorniť aby si zapísal domácu úlohu. Okrem toho, že sedí vpredu, ale pri dverách a asistentku má občas škola nijako neplní opatrenia dané pedopsychologom. Tým vytvárajú aj u nás doma napätie, každá zabudnutá úloha je chybou školy a mňa to vytáča tie poznámky v ŽK. Chvíľu fungoval slovníček, ale asi toľko čo tabuľka činností. Ja si v práci doslova oddychnem a už je to adi druhý rok, čo sa mi vôbec nechce ísť domov, keď viem, že čo ma čaká.

autor
26. mar 2025

@lenadka tiež aj toto máme to isté, až neverím že naozaj. Učiteľka napíše, že DU majú poznačenú, on? Nepoznačene, tak iba vypisujem kto mi čo pošle a čo mám s ním robiť, predpokladám, že iné mamičky nechápu čo furt pýtam, aj keď už som si našla jednu, ktorej som vysvetlila a teda je ochotná. Ale často sa stáva, že majú úlohu v zošite, ktorý bežne nechávajú v škole a samozrejme, že ho domov neprinesie a tak spravíme úlohu do domáceho zošita a minule učiteľka si dala námahu a prelistovala ten zošit a potom mi hovorila na rodičku, že by neverila, že doma niečo robí. Od vtedy jej raz za čas posielam domace zošity, lebo naozaj sa ma dotklo keď mi raz povedala, že sa mu mám viac venovať a viac učiť , tak takto aspoň vidí, ale tak nie vždy to uzná, tie známky čo dostáva sú také že jeden deň 1 a na druhý deň z toho istého 4

biba_18
26. mar 2025

@lenadka mne raz na druhom stupni, keď som tam chodila ako na klavír vážne každé 2 týždne ráno pred vyučkom (sme sa dohodli s výchovnou poradkyňou), tak slovenčinárka že on sa sa doma nepripravuje a prečo na neho nedohliadnem a podobne - a ja že či si VÁŽNE myslí že by som tam chodila za učiteľkami každé 2 týždne ak by som nemala záujem sa ho kontrolovať a riešiť to??
potom si zlomil pred písomkou ruku a ja som mu zakázala písať - tak že nevadí, nech sa učí, lebo "písať" bude aj tak - on jej diktoval odpovede, ona písala. dostal 1-ku a ona že ju prekvapil, lebo bol pripravený - a ja že nie, on je stále tak pripravený - ale keď on nevie aj písať aj rozmýšľať (dysgrafik a dysortografik), ešte aj počas písomky čumí na vtáčiky za oknom, jasne že má zlé známky ... odvtedy už nerozprávala nič o tom, že chodí nepripravený, mu sama kontrolovala po skončení hodiny, či má zapísané úlohy 😂

autor
26. mar 2025

@viestta chodíme, teraz sa mu robí rediagnostika, len termíny sú hrozné 🙈 učiteľka dlho tvrdila, že synovi nič nie je, odmietala akékoľvek pomôcky pre neho či mne poradiť ako na neho, stále len hovorila, že z toho vyrastie, že tá pozornost sa upraví. Teraz už začala aj ona riešiť, že problém je

biba_18
26. mar 2025

a treba vybaviť papier z cpp - na všetko ... môj malý písal diktáty, ale sa mu nerátali do priemeru. potom to slovenčinárku prestalo baviť tak mu dávala iba doplňovačky.
na matikárku ale neplatilo nič ☹ aj keď mal papiere, ona si išla svoje ...

lenadka
26. mar 2025

To splachovanie to isté!!!! 🙈 Nič nepomáha, milión krát mi bolo povedané, že si má splachnut, nespočetne krát som ho vrátila aby si splachol... S jedlom to isté chce stehno s kuraťa a poviem mi aby som mu to obrala lebo on nevie. Už ti nerobím, poviem mu si už veľký to zvládneš aj nie budeš hladný, tak to spraví, lebo mu nič iné neostáva, ale presne má sklony k manipulácii a hraní na súcit, že to nevie. Vraj pomáha keď má svoje úlohy a povinnosti, tak umýva dlážku, keď bol menší chcel to robiť a teraz už musí, tak raz dva krát do týždňa, ja povysávam on umyje. A ako umyje tak je a celkom v pohode. Už si musí sám natrieť chlieb, rožok, on to stále chcel po mne, ale má 9, neexistuje!

vrculka1
Autor odpoveď zmazal
biba_18
26. mar 2025

ja som upozorňovala už na prvom rodičovskom v prvej triede že je "iný" - aaale nie, to deti zo škôlky tak bývajú že sú pojašené, že to si zvykne (a to mu ešte aj roky zle vychádzali, mal 7 keď išiel do školy). na druhom rodičku sa už triedny priznal nech mu poviem ako s ním pracovať ... povedomie našich učiteliek o takýchto deťoch odráža neschopnosť celého nášho školstva ...

lenadka
26. mar 2025

@vrculka1 pamätám, no tak máme dvojičky! 🙈 😂

lenadka
26. mar 2025

@vrculka1 môjmu sa dislexia nepotvrdila, číta krásne, disgrafia ani nemusia stanovovať to vidíš hneď. Zaujímavé, že ako prváčik písal celkom pekne. Teraz nemá čas.

viestta
26. mar 2025

@lenadka mne to nemusis vysvetlovat, ja to mam odzite. My mame stastie na spoluprajucu ucitelku. A ked nema poznacene ulohy, co sa tiez stava, tak dokonci celu stranu co zacali v skole. Ucime sa ucit od prvej triedy. Pojde na druhy stupen, budeme sa ucit ucit inym sposobom. A na druhej strane su veci, ktore zvlada tak ako nezvlada vacsina jeho rovesnikov. Nenakresli ani ten najjednoduchsi obrazok, pise strasne na druhej strane nakraja cibulu tak jemne ako som ja nikdy nenakrajala. A vela sa ucime zazitkami. Nasobilka sa opakuje delenim a nasobenim cisel autobusov. Slovne druhy sme preberali pri vareni. V cviceni z ucebnice to bolo ako v lete na saniach. V recepte na kolac nasiel a urcil vsetky spravne. Vlastiveda na vyletoch... To co ine deti pojmu z knih my musime pojat inac. No a? Stoji to viac casu, treba viac rozmyslat ako dat navod na riesenie slovnej ulohy na priklade, ktory pozna zo zivota ale nakoniec na to pride aj sam a co je dolezite zapamata si.

lenadka
26. mar 2025

@biba_18 môj by mal mať tiež iba doplnovacky a trt, píše normálne diktáty akurát keď mu vyjde horšia známka 4,5 tak mu to nezapise, zapíše len počet chýb.

vrculka1
Autor odpoveď zmazal
vrculka1
26. mar 2025

@lenadka u nás učiteľka tiež už vzdala diktáty, dáva mu doplňovačky, y/i má všade správne a 10 dlžnov chýba, tak aj to už dáva ako 0,5ch

lenadka
26. mar 2025

@vrculka1 presne y/i dobre a dlžne, makcene, má na háku..

kitycat
26. mar 2025

Velmi dmutne citanie. Nekric, nepomaha to... proste nech sa oblika v kuchyni kde nan dohliadas alebo kde prave si. A asi by bolo dobre si nastudovat a konzultovat tam kde vas diagnostikovali ako nan.

Nechapem, ze ho takto porovnavas

eviq
26. mar 2025

To čo popisuješ , vyplýva z diagnóz . Verím, že je to ťažké a vytáča ta to každý deň, ale pamätaj , že on za to nemôže. To hovorím ako dospelý človek s poruchou sústredenia - žije sa s tým ťažko. Určite sa poraď s psychologickou, vedia dobre poradiť, ako s tým pracovať a uľahčiť si život. Držte sa ❤️.

Na odľahčenie: včera som si v kúpeľni chcela presypat práci prášok do takej nádoby a išla som do obývačky (2metre) pre nožnice. Samozrejme, keď som prišla do obývačky, úplne som zabudla na nejaký prášok. Asi o pol hodinu som vošla do kúpeľne - a tam prášok…ahaaaa, idem zobrať nožnice…..ano, situácia sa zopakovala , zabudla som na to hneď , ako som vyšla z kúpeľne. A tak asi po hodinke som išla na wc ( mame spolu s kúpeľnou) - a tam prášok na zemi položený….prva moja myšlienka bola, že kto to tam dal 😀. Muž mi potom povedal, že: Ty si vlastne našla svoje vlastne miesto činu 😂.

autor
26. mar 2025

Veľmi ma to trápi keď nezvládnem situáciu, stane sa možno 1x za mesiac že úplne vyletim a vyčítam si to. To že občas zvýšime hlas, neberiem tragicky, veď neexistuje matka čo nrzakrici, ale výbuch si vyčítam, aj sa mu ospravedlním. Ale dá sa to za pomoci psychologičky aby som nevybuchla? Ja mu nechcem ubližovať, ale áno, keď vybuchnem tak mu tým ublížim, potom si samej sebe nadávam aká som zlá matka, čo mám robiť, keby sa dalo tak mu doprajem ti najlepšiu mamu na svete keď ja neviem byť

carolynka
26. mar 2025

Skus si precitat knihu od Gabora Mate Roztekana mysl, navrhuje v nej postup ako sa spravat v situaciach co spominas (chystanie sa do skoly, zakladna hygiena) ak ma syn diagnozu, musis sa vzdelavat, potrebuje iny pristup a aj tebe sa ulavi. V tej knihe dava na prve miesto ako si vytvorit pozitivny vztah s dietatom napriek tomu, ze dieta nerobi to co, ma vtedy, ked sa to od neho ocakava. Ak ti tato kniha nesadne, skus nejake ine, zijeme v case, kedy su tieto informacie volne dostupne a vedia zlepsit kvalitu zivota a vztahov. Drzim palce

sandra49
26. mar 2025

Necitala som všetko tak neviem ci ti niekto doporučil túto knihu..mne ju tu doporučili a teda...ja som to už pochopila..našťastie sa u nás nič z diagnóz nepotvrdilo zatiaľ.. ale ta kniha je perfektná a zmení teba a tvoj pohľad na syn a tak isto ti pomôže zvladat s nim bežný život. Skus si ju kúpiť a prečítať. https://www.martinus.sk/870799-rozptylena-mysel...

terry658
26. mar 2025

@wieruska1 tento prístup skúšam aj manžela aj syna, takže by som povedala, že to bude pohlavím 🤣

biba_18
26. mar 2025

@terry658 nie, túto poruchu majú aj dievčatá 🙂

janickacrazy
26. mar 2025

Môj syn má 9 rokov a nemá ani poruchu pozornosti, ale napríklad fľašu na vodu mu na tréning vždy chystám ja, lebo on by určite zabudol. Proste vôbec toto neriešim, jednoducho si poviem, je dôležité, aby pil vodu. Neskôr to zvládne sám. Najstarší syn bol taký zabudlivy, každú chvíľu si zabudol zošit, učebnicu, stratil pero, bundu, všetko, úlohy si nepoznacil, atď. Mala som oňho obavy, ako bude fungovať. Dnes je dospelý a veľmi zodpovedný, spoľahlivý, úplne iný človek.

autor
26. mar 2025

@janickacrazy ja po ňom nechcem aby si pravidelne balil fľašu, naozaj všetko robim za neho, raz za čas proste niečo nestíham a potrebujem aby si niečo spravil, dala som ako príklad, že ako funguje. Že som potrebovala aby si fľašu zbalil a 20x som mu povedala a neskontrolovala a nakoniec bol smädný a keďže tiež je pre mňa dôležité sby pil, tak som bola zase na seba nahnevaná, že som sa na neho spoľahla a neskontrolovala. Ale človek by povedal, že no a čo, že aspoň sa naučí, však potrebuje fľašu a piť , musí sa naučiť (ani nechcem sám od seba aby to spravil, ale 20x poviem) ale on sa nenaučí, mohol by pravidelne byť bez fľaše a aj tak by si ju nezbalil aj keby mu 40x poviem, lebo aj keď ju napusti tak po ceste z kuchyne sa 20x zastavi a začne robiť inú činnosť

janickacrazy
26. mar 2025

Chápem, ale neboj, časom sa to snáď aspoň trochu zlepší. Chce to len ozaj veľkú trpezlivosť z tvojej strany.

lenadka
26. mar 2025

@sandra49 ďakujem, hneď som si ju objednala, mne ju odporučila neurologička v čase keď som ešte nemala nervy v kýbli. Dnes stratil kartičku na autobus a zdravotný preukaz, zas ďalšie starosti. 🙈

lenadka
26. mar 2025

Na toto pomáha urobiť s toho pravidlo, malému čaj prichystam si fľaše ale balí si ho sám. Občas zabudne, ake keďže je to pravidlo, tak už sa stal s toho zvyk. Dnes stratil kartičku na autobus a zdravotný preukaz, boli v divadle, no kartičku stratil v autobuse lokálnom lebo lístok domov si ešte kúpil. Zas starosti navyše

sandra49
27. mar 2025

@lenadka je to naozaj dobre čítanie a veľa veci človek pochopí.. aj štýlom akým pise je veľmi fajn na čítanie, veľa príklad z jeho života tam opisuje..ah jaj to subteda starosti navyše ale tak co už, tie deti za to nemôžu.. my rodicia vydrží všetko 😅

lenadka
28. mar 2025

@sandra49 no za niečo nemôžu a za veľa vecí môžu ako ostatné deti. Keď napríklad namiesto toho, aby si veci upratal vedome ich strčí pod komody v kúpeľni ešte si musí dať záležať aby netrčali inak to hneď zbadám. Tak za to trest dostane, on začal zneužívať svoju diagnózu. Vyrastie mi s neho sebestredny hajzlik, obviňujúci všetkých okolo za svoje chyby, ak by mu to prešlo.