icon

Ako zvládnuť nesamostatnosť a drzosť 11-ročnej dcéry?

1. dec 2024

Ahojte. Ja som zúfalá zo svojej dcéry. Ma 11 a je piatačka. Je veľmi zložitej povahy. Od bábätka bola “náročná”, kto zažil ma pochopí, ale otom teraz nechcem. Nikdy jej učenie veľmi nešlo, ja som na ňu nejak netlačila kvôli známkam, viem, že nieje študijný typ. Je celkovo veľmi drzá a nepoučiteľna a ja neviem kde sa to v nej berie. Ak chcem aby doniesla nejakú dobrú známku 1-2 musím sa s ňou učiť, cvičiť a kontrolovať ju na každú jednu hodinu. Ona nemá absolútne žiadnu reflexiu. V praxi to vyzerá tak, že jej každý deň kontrolujem každý predmet, či ma úlohu a je naučená - vysvetľujem jej učivo zo školy a potom ju skúšam. Sama to pre seba neurobí. Vykašle sa nato. Kľudne dostane 4-5 z písomky lebo sa nenaučí geografiu alebo hocčo, čo sa “len” treba naučiť. Pri učení s ňou strácam nervy, pretože je na mňa neskutočne drzá. Hovorí mi drzé veci ako ona toto vie načo jej to hovorím (pritom nemá šajnu o základných veciach ), prejdeme si celé učivo a na kontrolné otázky odpovie zle a keď jej poviem, že to nieje správna odpoveď vyslovene sa somnou háda že JE a že to nieje pravda, čo hovorím. Proste boj. Ešte mi nezabudne povedať aká som na ňu Ja drzá a že ma neznáša. Pritom stále začínam s kľudom. Ja už vážne nevladzem. Nevladzem prísť po práci domov a každý deň sa s ňou učiť na každý jeden predmet. Sama to neurobí, žeby som ju len vyskúšala. Doma nemá ani žiadne povinnosti, lebo nič nespraví. Hocčo jej človek nakáže urobiť iba odvrava, že ona to robiť nebude a prečo musí všetko robiť ona a dotoho “spev” a plač a krik. Ja nechápem odkiaľ toto má. To trvá už dlho. Na rôznych vyšetreniach aj školských už bola. Vždy sa chvalabohu ukázalo, že je to normalne zdravé dieťa. Ja na ňu nemám ani žiadne “páky”. Jej je všetko jedno. Včera som jej zobrala pero a zošit ktoré si nové kúpila. Jediné veci, ktoré si “váži”. Večer sa mi prišla ospravedlniť, že ju to mrzí a už sa tak správať nikdy nebude, tak som jej to ráno vrátila. Dnes zase to iste. Drzost, krik, odvrávanie. Vzala som jej tie veci ale o pár dni si na ne ani nespomenie a kolotoč dookola. Som na pokraji síl kedy obetujem neskutočné množstvo energie pre jej známky a celkovou pre ňu a vracia sa mi len nenávisť. Mám chuť sa nato vykašľať a nech sama robí ako uzná zavhodné …

simona20201309
1. dec 2024

@svetlonos ďakujem, je to od teba milé. Ona ma evidentne sama nejaký problém pretože nie prvý krát mala potrebu ma takýmto štýlom okomentovať 🤷‍♀️
Dúfam že si stihla prečítať co si o nej myslím 😆

thirstymonk
1. dec 2024

Okay, škola je jedna vec. Dcera na to serie, má zlé známky. Dobre. Ale škola je len jeden aspekt života. Ja som tiež na školu z vysoka "vieš čo"..., ale je pravda, že štvorku som mal len raz z matematiky. Dajak som tie memorovacie somariny uhral vždy na trojku (aj s ťahakmi, no a čo). A logické predmety mi šli samé (až na tú matematiku).

Čo ostatné veci v jej živote? Všetko je jej jedno? Nevie ešte, čo chce robiť? Chlapci nič? Zdravie nič? Všetko nezajem?

svetlonos
1. dec 2024

Autorka,
ty si jej nezastavila hranice, to je chyba. Stáva sa aj v perfektnych rodinách, zazila som. Obaja rodicia vzdelaní uzasni jedinecni ľudia, kiež by každý mal aspoň jedného takeho pruatela. Ono to mysleli dobre, hlavne mama, keďže, keďže otec pracoval mimo domova a väčšinou chodil domov na víkend akebo až večer. Ona sa vedome rozhodla byt matkou a odložiť peknú kariéru na klinec. Riešili to potom niekedy, keď dieťa malo 6 rokov, tiez od narodenia náročné. A presne problém bol v hraniciach. Decko super chytré, plus adhs s tomu.Oni keby keby ho začali riešiť v 10 rokoch až, tak sa z toho všetci zblaznia. Dietatu zistili, že mozog nespracuva rýchlo meniace sa obrazy počas pozerania telky. Pozerali minimalne a nie hocičo. Ake tam v 6 rokoch aj včielka mája bol veľký problém koli tomu, zial.
Ty si však dceru nechala bez povinnosti v domacnosti, na učenie s nou nervy nemáš, nie je samostatná... Ale taxík kresťan dobrák veriaci na pohladanie, pomodliť sa a ty sa môžeš aj po.... .
Toho psychologa potrebujete vy rodicia, nech vám poradí kde robíte chyby a ako to vylepšiť. Prosím ta to neber ako kritiku výchovy, tak to naozaj nemyslím. Len viem ako to bolo u tých priateľov a to sú naozaj top ľudia, ci kariérne ci po ľudskej stránke (osobná skusenost).
A tie nechcem rozdávať múdrosti, mame ešte malé deti a nie som žiaľ dokonalá mama.
Toto však musíte riešiť obaja, nie len jeden. Budete silnejsi a ona to zbadá.
Pretože takto bud padne na dĺžku a spamätá sa alebo to nebude nič moc.
A možno ako viesť píše píše, nechaj ju, nech prepadne. Potom sa snáď spamätá a mákne.
Píšeš, že ti odpovedá nesprávne na kontrolné otázky. Ma možno problém s porozumením opytaneho? Toto ak bolo i nej vzdy, možno mala len nesprávne vysetrenia doteraz. A ty si možno myslíš ako sa vues s nou učiť a pri tom to nevieš.
Aj moja mama myslela ako super vie vysvetľovať. No jej nervnost a netrpezlivost prevalcovala všetko. Bola presvedčená, že to vysvetľuje super a ja blba to ani na druhy krat nechapem! To iz isla do vyvrtky a facky lietali.
Bolo by fakt super zistiť, prečo je dievca salamostka. Nam oco vzdy hovoril, učíte sa pre seba. A išli naši na nás aj "vychcano" ale pekne. Mali sme peniaze za známky. Za 1,2,3 sme dostali peniaze - ta trojku myslím len korunu, za 2 to bolo 5 korún a za 1 desať. Ale za 4 a nebodaj 5 sme museli dať my im 40 a 50 korún! Nemali sme? Nevadí. Potom nám to odratali keď sme dostali tie lepšie známky, takže sme za ne nedostali nič.
A možno sa po "prefackani" z prepadnutia a ďalšími radami od toho osychologa (pre vas) preberie. Možno prídete na to, či he to len truck alebo hlbší problém- co predpokladám, že skôr to druhe.
Držím palce.

svetlonos
1. dec 2024

@simona20201309
mne sa často stáva, že v jednej diskusii sa chytám za hlavu, keď čítam "zuzkin" komentár a i inej diskusii zas som uplne ztotoznena s tým co píše. Škoda takychto komentov. Teda sú tu určite speci používatelia, kde ozaj ut neriešim ale väčšina je v pohode, len ma každý inevnazory, skusenosti.

doriiis
1. dec 2024

Autorka teraz ťa naseriem,ale to,čo tvoja dcéra stvára je spôsobené len a len tvojou výchovou.Ked k nej odmalička pristupujes štýlom,že jej pred nohami zametas chodník,tak nečakaj,že jej to samej docvakne.Deti su výsledkami svojich rodičov.A tu ste vy ako rodičia urobili chyby.A teraz vidíš,aký je výsledok.

shee11
1. dec 2024

Skúsila by som aplikáciu Smartbooks. Mohli by ťa to odbremeniť od učenia s ňou.

beata_k
1. dec 2024

Skus filialnu terapiu s dcerou. Vas vztah je zjavne naruseny. Uz pri prvom naznaku konfliktu ( musi sa ucit) idete do suboja kto z koho. Zjavne blba nie je, ale ide proti tebe uz zo zvyku a ty ides proti nej. Vysledkom je suboj o jej ucenie.

letfenixa
1. dec 2024

@doriiis je to tak, ako píšeš. @autorka nechaj dcéru, nech si zje, čo si navarí, možno ju 5 na polroka preberú.

doriiis
1. dec 2024

@letfenixa ....nemyslím si,že 5 tky na vysvecku by ju prebrali.Ale take poriadne buchnutie do stola pri jej cirkusoch a zakázanie všetkého,čo jej robí radosť by mohli.

zzzzza
1. dec 2024

Zobrať mobil

simca06022011
1. dec 2024

Odpapuluje, niečo nespravi a je bez mobilu. Bude drzá dostane jednu po papulke. Ak nie od teba, tak od zivota. A vybavene. Nemas respekt ziadny. Rovnako by mal otec trosku zasiahnut. Napr by som bola ochotná sa s nou učiť hodinu denne aj to tak ze príde s vecami ona za mnou a ani ze ja ju budem naháňať a pripomeniem jej = 4-5 su pre ňu ok? Tak dobre ale na strednú školu pôjde tak smetiarsku a pracu si bude hľadať.mooozno vo fabrike za pásom .
A prešla som.si tým istým a ver ci nie, moje dieťa 8macka už sa uci a hlavu ma v smútku. Lebo tiež tapusa keď sa nauci, dá si poradiť príde s 1... keď nie, lebo najmúdrejší tak s 3jkou. A nech si vraví kto chce čo.chce.. na stesnu školu tie priemery potrebujú deti. A bude sa cítiť super keď kamoška bude plánovať ako bude lekárka a ona bude kukať ako puk, lebo je rada keď ju mama donúti naučiť sa na jednu písomku.
Inak všimla som si napr ze viac detí berie to učenie = prežiť písomku a vybavene = prakticky z toho nič nevedia.
Začala by som tými domácimi povinnosťami. Proste jej ich zadal... varis jej, peries, nakupujes? Moja mala len umývačku na starosti a cez víkend psa ráno zobrať na 15 minút a papulovscky boli = išla.som so psom, bola hladná, nenakupila som. Nevylozila umývačku večer? Ja som ráno vyložili ale obslúžiť sa ráno sama a žiadna desiata/čaj na ňu nečakali. Žiadny teror.. prežije to bez toho.. ale pochopila ze veci sa samé neuroobia. Rovnako s prádlo na pranie a tak.
Je dosť možné že netreba hrotit a teraz je v tej najhoršie fáze (lepšie ako.keby to.prislo v 7rocniku), len to nejak ukocirovat😂 ty si.rodic a nie kamoška.

doriiis
1. dec 2024

U mňa by už dávno dostala facku.Dva krát by len knucala

simona20201309
1. dec 2024

@svetlonos áno ja tak isto.

autor
1. dec 2024

@doriiis och, kým som pochopila, že pre ňu to nemá žiaden význam zažila aj väčšie cirkusy ako buchnutie po stole …

doriiis
1. dec 2024

Ale ty nemáš čo robiť cirkusy.Staci,že ich robí ona.S kľudom angličana jej oznámiť,že nemôže odteraz to a to a že odteraz bude robiť to a to.A keď neurobí,nebude mať.Ciste veci,vreckové,mobil,wifi,nič.
A keď prepadne tak bude za tupu a blbu.

autor
1. dec 2024

@svetlonos ja si nemyslim, že viem super vysvetľovať … ja sa jej snažím pomôcť. Ona by sa mala učiť v škole. Ale na druhej strane vieš … čo už sa dá vysvetľovať na tom aké huby rastu v našich lesoch

autor
1. dec 2024

@doriiis Ja chápem, ale ono je to dosť ťažké keď nič z toho čo si vymenovala že “nebude mať” jej nebude ani chýbať … možno tak prvých 20 minút. Ja verím, že ľahko sa radí ale ani jedna z mamičiek tu by nenechala svoje dieťa prepadnúť, ísť do školy špinavé alebo hladné atd … preto hľadám iné spôsoby ako to docieliť. Tresty to u nás nevyriešia a mám pocit že “padnutie na hubu” už vôbec

lienka.7
1. dec 2024

@autorka žeby nezvladnuta výchova? Kašle na školu? Hm, ok, tak žiadny mobil, počítač, ... nič. By si slečna rozmyslela ci bude aj naďalej taka "v pohode" flegmoška. A žiadne povinnosti, lebo nič aj tak neurobí? No videla by slečna opäť...

doriiis
1. dec 2024

Áno,u mňa by išla hladná do školy.A aj neoprata.Ako dieťa ku mne tak ja k nemu.
Neverím,že by 11 ročnej nechýbal telefón,internet,peniaze,kamošky,počítač.Neverim

doriiis
1. dec 2024

A že nemá povinnosti? Tak jej nejaké daj.Oprat si veci napr.Neurobi? Bude špinavá.

simoli
1. dec 2024

Vydrž 🙏 fungovala som tak isto na ZŠ deväť rokov. Nie kvôli flegmatizmu, ale koli poruchám. Je na gymnáziu, v prvej to bolo ľahšie ako na ZŠ a teraz ma už odstavuje sám, pred pisomkami sa učia s kamarátmi online 😊 keby mi to niekto povedal pred tromi rokmi pošlem ho do Pezinka. Mal doučovanie na fyziku a chémiu a už asi mesiac ich nepotreboval. Vydrž a poďakuje sa ti raz za to 🙏

janickacrazy
1. dec 2024

Ja som mala podobnú situáciu s najstarším synom. Akurát, že nebol drzý, ale učiť sa mu nechcelo. Keď som ho kontrolovala a učila sa s ním, tak mal 1-2. Keď nie, prišli 3-4. Mal presne 11 rokov, keď sa mi narodil ďalší syn, extrémne náročné bábo. Zrazu som nemala čas a energiu sa učiť denne so starším. Známky išli dole vodou, ZŠ končil s 3-4 na vysvedčení. Napriek tomu, že blbý rozhodne nebol. Potom ho nevzali na strednú školu, na ktorú chcel ísť. To bol preňho šok a zároveň budíček. Napísala som odvolanie, nakoniec ho prijali. Na strednej škole sa zlepšil vo všetkom. Dokonca išiel na VŠ, ťažký odbor a hádaj čo? Patril medzi najlepších študentov! Dnes má vlastnú firmu a je veľmi úspešný! Ty potrebuješ urobiť to isté, nechaj ju prevziať zodpovednosť za svoj život. Držím palce.

tatiana149
1. dec 2024

@betulinka1 presne, mám piataka. Naozaj našich piatakov zasiahol kovid. Pretože mám ešte starších synov a oni úplne inak sa vedia naučiť, ale piatak sa naučí ale je vidieť, že boli skoro celý prvý ročník doma pre kovid, druhý ročník skoro tiež. Chodenie do školy bolo také, že raz áno, raz nie. A teraz je to pekné vidieť. Starší moji majú jednotky a ten piatak trojky. Učíme sa spolu, ale zas vie byť samostatný. On si aj porobi úlohy čo chápe a to čo nechápe preberieme spolu. Prípadne skúšam. Zas máme výhodu, že môj si pamätá zo školy viac z výkladu učiteľov.

chrumka333
1. dec 2024

Telefón má?

letfenixa
1. dec 2024

@janickacrazy môj brat bol lenivý na učenie, na konci 1.ročníka VŠ, ešte ani skúškové nezačalo, prišiel za rodičmi s tým, že ide rovno ročník opakovať. Tak mu mama povedala, milý zlatý, buď začneš na sebe makať alebo pôjdeš do roboty a za ten rok VŠ mi vrátiš všetky peniaze, čo si nás stál. A keď chcel ísť po 4.ročníku na work&travel do Kanady, podmienkou bolo ukončenie ročníka do nejakého termínu, tak nakoniec mal aj prospechove štipendium.

autor
1. dec 2024

@letfenixa výška je niečo, kde si dobrovoľne … Neberiem to ako povinnost, narozdiel od ZŠ. Tiež som v prvom ročníku hneď prenášala matiku a nakoniec mám dve a k tomu phd …
@chrumka333 áno má už týždeň leží vybitý na stolíku … mám jej ho zakázať?

luccija
1. dec 2024

Už jej niekedy na niečom záležalo?Ja som sa tiež s dcérou učila do 7 r nie všetko, ale preskusala atď..potom prišiel Covid a bol chaos milión úloh, učiva a potom išla na šťastie na gymnázium.Pred prijimackami sme tak isto robili testy atď...
Nie je dcéra unavená nechodí neskoro spávať, nie je veľa na mobile?Sú deti a deti...už nema družinu môže sa učiť, pokým prídeš z práce ty môžeš ísť cvičiť niekam preč a nie ako galeje prísť z práce a jedovat sa s pubertackou.Lebo ona teraz nemá iný program iba ako ta vytočiť.Ona vie, že tebe na tom učení záleží a ona bude robiť cirkus, lebo chce robiť iné.Treba ju posadiť aj s otcom a dať pravidlá.
Čo vie naučí sa sama, s ostatným pomôžeš a mohla by niečo doma pomôcť bude mať z toho snáď dobrý pocit🙂že je užitočná, velka atď...ona ťa vydiera a trucuje a vyvola konflikt.Akonahle by začala hystercit neucila by som sa s ňou, zobrať mobil,...ešte si asi neuvedomuje dôsledky, ale nenazdáte sa a bude robiť prijímačky a tam veľmi záleží na každej známke, bode.Ja nie som za vydieracky zobrať mobil, nekúpiť tričko, ale s niektorou povahou sa to nedá.A pomaly by som ju nechala ok si drzá, kričíš uč sa sama a znášaj zlé známky, hanbu pred spolužiakmi atď...nemôžeš ju zachraňovať do 15 r.co vlastne celý deň robí?
Treba ju mesiac nechať tak už nech s tým naloží ako chce a, keď si zhorší známky zaplatím doučovanie tam nebude robiť cirkus a o to menej jej kúpiš, lebo budeš platiť doucovanie
Toto je len začiatok počkaj okolo13-14 r🙂

autor
1. dec 2024

@luccija čo cely deň robí … rada hra Roblox … ten ma zakázanýuž dlhšie a ide to v pohode a to som myslela, že nevydrží. A strašne rada a veľa prepisuje. Za vlastne peniaze si kúpi zošit a pero (okrem tých milión čo ma) a je schopná si hocičo z internetu prepísať a zapísať pol zošita. Preto ako píšem som jej zobrala ten zošit a pero. Minule som jej vzala všetky Pilot pera. Ale ona si zajtra vytiahne iný zošit a pero, alebo papier. Nato, čo mala zabudne. Proste nemôžem ju zbaviť všetkých písacich potrieb a ja uz jej vážne nemám čo zakázať … V tomto som strašne bezmocná ale aj tak by som bola radšej ak by to išlo inak ako zákazmi, tie proste u nás nefungujú.

autor
1. dec 2024

… a ak nemá počítač/internet otvorí si akúkoľvek knižku čo ma doma.

lonely66
Odpoveď bola odstránená