icon

Chaotická výučba na druhom stupni: Ako si poradiť?

jajamelis
9. mar 2026

Prosím vás, aj u vas je taka chaoticka vyucba ako u nas? Dcera je siestacka. Maju ucebnice, no neucia sa z nich... Maju pracovne zosty, no vyplnia z nich ledva tretinu... Vsetko maju po papierikoch od ucitelov (ak je ziak chory, tak ma smolu) alebo to posielaju ako prezentacie do Edupage a ja ako mama nerobim nic ine, len organizujem, tlacim a davam dokopy ucivo, ktore ma dcera vediet na pisomku.
A dnes ma sokovala sprava, ze na dnesnej pisomke boli aj ine veci, nez sme sa doma ucili (ano, my rodicia suplujeme aj ucitelov). Tak pozeram Edupage a vidim, ze som odignorovala jedinu spravu, kde boli pokyny typu - "Tento material sme este neprebrali a teda nebude na pisomke, ale prosim ziakov, aby sa naucili dva odstavce uvedene uprostred materialu... " WTF??? Vsak to je jeden velky CHAOS!!

Potrebovala by som vediet, ci je to dnesny stav skolstva alebo je to len na nasej skole a mala by som sa ozvat a riesit to priamo s ucitelmi alebo riaditelkou.
Alebo ak mate niekto nejaky tip, ako si to zorganizovat? Chcela som zaviest jeden blok (karisblok) a tam davat vsetky tieto papieriky a poznamky, ale niektori ucitelia trvaju na klasickych zositoch a pisanie poznamok do nich.. Ale to len zopar predmetov takto funguje.

Strana
z3
anonym_a925be
9. mar 2026

@jajamelis dcéra nečíta svoj Edupage? prečo organizuješ, tlačíš a dávaš dokopy učivo za ňu?

reela
9. mar 2026

V rodine mame ucitelku, ale nechodi na MK, tak ti napisem, ze co mi ona hovorila:
1) nie kazda ucebnica je dobra, radsej si sama skoncipuje ucivo, co bude ucit na hodine podla osnov
2) pracovne zosity - tam dost zalezi na latke, ktora sa prebera. Su dobre na jeden celok, na druhy uz nie
3) papieriky pouzivala len cez covid ako naskenovane a poslane ziakom. Z vlastnej skusenosti ako ziacka za lavicou som ich neznasala, lebo na hodine ti ucitelia mali lezerne tempo, a potom sup... x-krat A4 do ruky a nauc sa doma, lebo na hodine sa nestihlo
Ale vec je, ze ja som si sama organizovala veci do skoly, mozno je na case, aby dcera bola viacej samostatna, skus jej pomaly tie povinnosti, co robis ty, hadzat na nu.

anonym_7bbef5
9. mar 2026

@jajamelis vsetko záleží od učiteľov. Neidealizujme si ich, nie všetci sú kvalitní 🤷tak ako ani nie všetci lekári sú kvalitní 🤷
Veď keď si pozrieme svojich kolegov okolo, tiež asi vieme, kto je aký.
No a niektorí by aj chceli učiť, ale nevedia.
A tá malá skupinka, kt.aj vie, aj ju to baví, tých je málo.
I učitelia chodia do práce a čakajú, kedy padla😃odkrútila najnutnejšie a fajront. Píšem inak ako učiteľka.
Druhá vec, na druhom stupni sa už deti musia učiť samé, aspoň začať. Je teraz veľa možností, čo niekedy nebolo. Ale oceňujem, že ako rodič sa zaujímas. Lebo i záujem rodiča je už vzácny.

jajamelis
autor
9. mar 2026

Sama tu teraz rozmyslam nad tym, kde sa stratila nasa snaha, ze si bude Edupage organizovat sama.. Pravdu mate, @anonym_a925be aj @reela .Asi je to jedina cesta ako sa prisposobit tomu systemu, aj ked je chaoticky.

@reela ako ste riesili to, ked si bola napriklad chora a ostatni dostali na hodine papierik, ktory si napriklad nahodine aj vyplnili a klasicky si ho nechali v lavici. Nemali si ho ako poslat napr. Whatsappom.. Naposledy sme viaceri rodicia po takychto "poznamkach" patrali skoro dva tyzdne, lebo deti to dakte pozastrkovali a zrazu to nikto nemal (bola chripka a vela deti bolo chorych). A ucitelka bola vytocena a pisala celej triede poznamky, ze to deti nemaju.

jajamelis
autor
9. mar 2026
@anonym_7bbef5

@jajamelis vsetko záleží od učiteľov. Neidealizujme si ich, nie všetci sú kvalitní 🤷tak ako ani nie všetci lekári sú kvalitní 🤷
Veď keď si pozrieme svojich kolegov okolo, tiež asi vieme, kto je aký.
No a niektorí by aj chceli učiť, ale nevedia.
A tá malá skupinka, kt.aj vie, aj ju to baví, tých je málo.
I učitelia chodia do práce a čakajú, kedy padla😃odkrútila najnutnejšie a fajront. Píšem inak ako učiteľka.
Druhá vec, na druhom stupni sa už deti musia učiť samé, aspoň začať. Je teraz veľa možností, čo niekedy nebolo. Ale oceňujem, že ako rodič sa zaujímas. Lebo i záujem rodiča je už vzácny.

@anonym_7bbef5 Chcela by som, aby v otm mala poriadok, ale ma v tom totalny chaos aj ona sama. Najhorsie, ked par dni vymeska.. To je totalne stratena. A ked sa vo Whatsapp skupine opyta na ucivo, nikto jej neodpoveda, len si blbosticky posielaju. Ked jej vravim, nech vola konkretnym kamoskam (lebo ved v skupine je kolektivna zodpovednost, takze tam nikto nic nerobi), tak baby jej to nezdvihaju alebo jej neodpisuju.
Chcem jej to len pomoct nejako zorganizovat a upratat si pravidla.

januska12323
9. mar 2026

Šiestačka by si poznámky mala riešiť sama. Nauč ju to lepiť do zošita a keď niečo nemá poprosiť pani učiteľku. Môže aj cez edupage.

tanyan
9. mar 2026

A to neplatí všeobecne, že pokiaľ dieťa chýba a rodič požiada, tak je učiteľ povinný poskytnúť informácie?
V dcérinej triede si väčšinu vecí zdieľajú deti medzi sebou cez WhatsApp. Ale ak by sa k niečomu nedostala, tak by som oslovila priamo učiteľa. Ak by to bolo neskoro večer, tak by som do tej žiadosti pripojila aj ospravedlnenie a inštruovala dieťa, že sa má na začiatku hodiny ísť ospravedlniť osobne.

reela
9. mar 2026
@jajamelis

Sama tu teraz rozmyslam nad tym, kde sa stratila nasa snaha, ze si bude Edupage organizovat sama.. Pravdu mate, @anonym_a925be aj @reela .Asi je to jedina cesta ako sa prisposobit tomu systemu, aj ked je chaoticky.

@reela ako ste riesili to, ked si bola napriklad chora a ostatni dostali na hodine papierik, ktory si napriklad nahodine aj vyplnili a klasicky si ho nechali v lavici. Nemali si ho ako poslat napr. Whatsappom.. Naposledy sme viaceri rodicia po takychto "poznamkach" patrali skoro dva tyzdne, lebo deti to dakte pozastrkovali a zrazu to nikto nemal (bola chripka a vela deti bolo chorych). A ucitelka bola vytocena a pisala celej triede poznamky, ze to deti nemaju.

@jajamelis my sme si vsetko museli nosit domov, nic neostavalo v lavici, s tymto ti bohuzial nepomozem. Len ti chcem vyjadrit podporu, ze dobre, ze dcerke ukazujes nejaku formu organizacie, este keby v nej sama pokracovala, tak to by bola pecka

terezka1947
9. mar 2026
@jajamelis

@anonym_7bbef5 Chcela by som, aby v otm mala poriadok, ale ma v tom totalny chaos aj ona sama. Najhorsie, ked par dni vymeska.. To je totalne stratena. A ked sa vo Whatsapp skupine opyta na ucivo, nikto jej neodpoveda, len si blbosticky posielaju. Ked jej vravim, nech vola konkretnym kamoskam (lebo ved v skupine je kolektivna zodpovednost, takze tam nikto nic nerobi), tak baby jej to nezdvihaju alebo jej neodpisuju.

@jajamelis ...tak toto vidím aj ja, niekedy sme si úlohy posielali, teraz každý kašle na spolužiakov. Syn má rovnaký problém, už to riešila učiteľka opakovane....a i tak iba jedna spolužiačka po veľkom proseni pošle. Už aj keď priamo rodičom sa človek ozve...tak kašľu na to. Ale zase zjavne to závisí od kolektívu, lebo pri druhom dieťati tento problém nie je, tam si všetci pomáhajú.

anonym_61533e
9. mar 2026

Práve preto dávam ako učiteľka totálne všetko na EduPage, všetko oskenujem a zavesim do materialov. Aby chýbajúci vedeli, čo treba - lebo viem, že si nepomôžu. No minule tu jedna mamička nadávala, že jej kvôli takým ako ja stále pipa EduPage.
Čo sa týka nevyplnenych pracovných zošitov: dieťa si môže vypracovať všetky ulohy z už prebrateho učiva. Na hodinách sa vela nestihne (alebo stihne a deti nepracujú dosť usilovne) a na domácu úlohu zase nesmieme dať vela, resp. na niektorých školách sa ulohy nesmú dávať vôbec.
Školstvo je také, aké si vydobyli rodičia a aké ho urobili podpriemerné platy.

anonym_176678
9. mar 2026

školstvo stojí na ho*no. to ti píšem ako matka detí ktoré už majú zš za sebou. Odsedela som s nimi veľa rokov. niekedy som mala pocit že učitelia s tým viac menej rátajú že rodičia budú suplovať učiteľov. Však rodič chce aby dieťa malo dobré výsledky.
nie je učiteľ ako učiteľ. Na jednej škole sa nájdu rôzne typy. hotové zúfalstvo.
Na zš som sa aj ozvala, len žiaľ nikto sa ku mne nepridal z triedy, každému rodičovi vyhovoval štýl učenia učiteľa resp. vôbec rodičom nevadili 4-5 z matematiky ktoré deti im domov nosili.
Na strednej škole som sa neodvážila ozvať, mala som strach že p uč. to bude brať ako veľkú krivdu voči jeho osobe tak som to nechala tak. Už sa neviem dočkať kedy dcéra odtiaľ vypadne.
Školstvo je v krachu ako aj tento štát.

anonym_d17868
9. mar 2026
@jajamelis

@jajamelis to bolo vždy na základnej škole, hocikomu som písala nikto nikdy nič nemal alebo neodpovedal. Tak raz mama sa nasrala a začala to riešiť s triednou, že nedokážu mi poslať učivo čo sa prebralo. Vždy si pamätám ten boj. Na strednej to bolo lepšie učiteľky posielali buď na edupage vždy učivo a papiere k tomu alebo na email 🤷🏼‍♀️

anonym_176678
9. mar 2026
@terezka1947

@jajamelis ...tak toto vidím aj ja, niekedy sme si úlohy posielali, teraz každý kašle na spolužiakov. Syn má rovnaký problém, už to riešila učiteľka opakovane....a i tak iba jedna spolužiačka po veľkom proseni pošle. Už aj keď priamo rodičom sa človek ozve...tak kašľu na to. Ale zase zjavne to závisí od kolektívu, lebo pri druhom dieťati tento problém nie je, tam si všetci pomáhajú.

@terezka1947 záleží od kolektívu. ale aj od samotného dieťaťa.
mám dcéru ktorá mala super kámošky - asi 3-4 v triede, oni si navzájom medzi sebou vždy pomáhali. Už sú po gymn. , ale v kontakte sú stále.
Ak napíše dieťa len tak neurčito na edupage, alebo kde, nech mu niekto pošle úlohy - nenájde sa nikto. málokedy. Lepšie je konkrétne niekoho osloviť.

lukbe
9. mar 2026

Je to smutne, ak si ziak nemôže normálne dohladat poznámky. Nikdy sa nemá stať, ze naučte sa z tohto ešte toto. Učiteľ to ma mat pre žiakov prehľadne a jasne urobene. Je to jeho povinnosť. Pre chýbajúcich posle do edupage, ale tiež to ma byť jasne. Nikdy do písomky nemá dať to, co neprebrali spolu. Toto by som si nikdy nedovolila, a to som učila na SŠ. To je vysledok, ze dnes na výšku vezmú bez prijimaciek vsetkych. A takto to vyzerá.

amalka07
9. mar 2026

U nás to takto fungovalo ešte dávno dávno keď som bola na základnej, ak učiteľka dala pracovný list bolo samozrejmé, že chýbajúci ho nemajú a je to povinnosťou žiakov dobrať si učivo keď chýba takisto ako si ho aj vypýtať od spolužiakov. Nikde som nezaznamenala že učiteľ má povinnosť všetko zadávať do edupage. Kedysi to neexistovalo a žili sme. Ak mi niekto úlohy neposlal, išla som na druhý deň pred hodinou za učiteľkou a vysvetlila som situáciu. Je veľmi pekné ako sa dcére snažíš pomáhať no v 6. ročníku má už 11-12 rokov a to už je podľa mňa veľa, to už by za takéto veci mala prebrať zodpovednosť ona sama. A teda ak dostávajú papiere, veď nech si ich lepí do zošita alebo jej kúp zakladač s euroobalmi na každý predmet a nech si ich tam pekne postupne zakladá, ak má v zošite poznámky dopíše si k nim: pokračovanie PL názov.... Ak učiteľka materiály posiela veď o to lepšie, lebo máte presne z čoho sa učiť a je chránená aj ona a žiak nemôže povedať, že niečo nebrali. Ale samozrejme chápem tvoje rozhorčenie, vie to byť práca naviac, preto treba len zabehnúť systém. Za riaditeľkou by si chodila zbytočne

anonym_969cb9
9. mar 2026

Je to ok. Cez Edupage sa posielajú materiálny aby si ich deti doma prepísali, alebo vytlačili. Je to bežný postup. Ak je dieťa choré, tak nemusí zháňať a zvoniť od domu k domu, otvorí doma Edupage a píše. Deťom v škole sa tiež púšťa prezentácia. Takže aj tvoje dieťa si vie poznámky pisat, nemusíš tlačiť. Učebnice používajú väčšinou v škole, alebo k domácim úlohám. A napr ja sa učím priamo z Edupage.

anonym_3489ac
9. mar 2026

presne aj u nás, keď je chorý nejde sa dopátrať k úlohám alebo prebratému učivu, na rodičovskom triedna povedala, že ona a ani žiadny iný učiteľ nie je povinný informovať rodičov chorého dieťaťa a nech si to deti posielajú medzi sebou (nikto nie je ochotný, alebo mu pošlú 1/10), učebnice vôbec, stále len nejaké prefotené materiály

ovaaa
9. mar 2026

Aké jednoduché by bolo, keby p. učiteľka nastolila pravidlo medzi žiakov - kto s kým sedí tak mu bude posieľať úlohy. Presne definované, dané a zodpovedné si navzájom pomahať. Učitelia prestali usmerňovať deti, viesť ich a učiť zodpovednosti či pravidlám a hlavne si to odsledovať.

anjelicek26
9. mar 2026

Len tak na pobavenie, zijeme v Nemecku a uplne to iste, okolo ucebnic idu tak 1/3, zvysok vytlacene papiere, projekty, poznamky cez platformu a odovzdavanie materialov... ako rodic velmi tazko sledujes, co vlastne robia... hlavne ked mas dieta s problemami si veci zapamatat a sa sustredit, je to obcas na porazenie, ked on si nepamata, on nevie, oni nic nerobili 🤐

anonym_3ad605
9. mar 2026

A to ešte iba začína nová REFORMA školstva - bez prípravy, školy si "vymyslia" programy, bez vedenie zhora, žiadne učebnice zatiaľ nie sú ....nikto nevie čo, ako prečo začo....len ideme učiť moderne 🙂 tešte sa, rodičia ...

anonym_a925be
9. mar 2026
@anonym_3489ac

presne aj u nás, keď je chorý nejde sa dopátrať k úlohám alebo prebratému učivu, na rodičovskom triedna povedala, že ona a ani žiadny iný učiteľ nie je povinný informovať rodičov chorého dieťaťa a nech si to deti posielajú medzi sebou (nikto nie je ochotný, alebo mu pošlú 1/10), učebnice vôbec, stále len nejaké prefotené materiály

@anonym_3489ac keby ministerstvo a školy použili rozum, tak minimálne už od doby covidu fungujú v triedach kamery s mikrofónom a akonáhle je niekto chorý tak je pripojený cez internet do svojej triedy a počúva a vidí čo sa deje
techniku aj softvér na to majú a keď to zvládli cez covid vedeli by aj teraz

tanyan
9. mar 2026
@anjelicek26

Len tak na pobavenie, zijeme v Nemecku a uplne to iste, okolo ucebnic idu tak 1/3, zvysok vytlacene papiere, projekty, poznamky cez platformu a odovzdavanie materialov... ako rodic velmi tazko sledujes, co vlastne robia... hlavne ked mas dieta s problemami si veci zapamatat a sa sustredit, je to obcas na porazenie, ked on si nepamata, on nevie, oni nic nerobili 🤐

@anjelicek26 Píšeš "na pobavenie," ale v podstate je to smutné, že tie naše deťúrence bez ohľadu na región či štát vyrastajú v takom neorganizovanom a nesystémovom prostredí. Aj pre nás rodičov je niekedy ťažké pochopiť, že ich život je aj v tejto oblasti inak náročný ako bol ten náš kedysi.

anonym_979673
9. mar 2026
@anonym_a925be

@anonym_3489ac keby ministerstvo a školy použili rozum, tak minimálne už od doby covidu fungujú v triedach kamery s mikrofónom a akonáhle je niekto chorý tak je pripojený cez internet do svojej triedy a počúva a vidí čo sa deje
techniku aj softvér na to majú a keď to zvládli cez covid vedeli by aj teraz

@anonym_a925be za tie platy určite no... buďme radi že učitelia robia to čo robia, nechcime od nich nech majú ešte diplom aj v IT sfére, veľa rodičov si to nevie predstaviť ale oni ozaj makajú veľa a máloktoré povolanie si domov nosí toľko práce ako oni (samozrejme nie je učiteľ ako učiteľ a sú aj zlé príklady)

kiki68
9. mar 2026

Posli tam inspekciu, maju pouzivat materialy odporucane ministerstvom, ci sa to kupuje zbytocne tie knihy?

katulienkax
9. mar 2026
@ovaaa

Aké jednoduché by bolo, keby p. učiteľka nastolila pravidlo medzi žiakov - kto s kým sedí tak mu bude posieľať úlohy. Presne definované, dané a zodpovedné si navzájom pomahať. Učitelia prestali usmerňovať deti, viesť ich a učiť zodpovednosti či pravidlám a hlavne si to odsledovať.

@ovaaa nie jento vzdy ok , lebo niekedy chybaju obaja a ked sedi s neporiadnym chlapcom, ano ucka ich niekedy tak rozsadi a ten chlapec je bordelar, tak bybod neho nic nedostala

natalka13
9. mar 2026

Toto sa tu riesi casto.
Dnesne deti su sebci.
Ja som s kamoskami si navzajom nosila ulohy ucivo zosity a to sme pisali na hodinach kvoli chorej kamoske cez kopiraky, ziaden mail skener nebol a moje deti si normalne fotili zosity papiere....ulohy posielali cez sms / ziaden WA nebol/
Papiere si zakladali do zakladacov podla predmetov. Ucitelom bolo jedno ci ma zosit ci papiere ci tablet a ci vobec ma poznamky
z hodiny. Ziakova chyba ak sa nema z coho potom ucit na pisomky.

anonym_7bbef5
9. mar 2026
@anonym_979673

@anonym_a925be za tie platy určite no... buďme radi že učitelia robia to čo robia, nechcime od nich nech majú ešte diplom aj v IT sfére, veľa rodičov si to nevie predstaviť ale oni ozaj makajú veľa a máloktoré povolanie si domov nosí toľko práce ako oni (samozrejme nie je učiteľ ako učiteľ a sú aj zlé príklady)

@anonym_979673 pockaj,nemôžme sa vždy vyhovárať na platy. Učitelia sa sťažujú,zdravotníci sa sťažujú,sťažuje sa každý. Raz sme sa rozhodli pre nejaké povolanie,tak ho robme poriadne. Či aj pri lekárovi,keď nás zoperuje iná naoko,nejak na polovicu, pacient by zomrel, tak povieme,čo chceme za ten plat?
Kto zarába úplne ako chce a ako zodpovedá jeho vedomsyim, skúsenostiam?to všetci si budeme dookola rozprávať, že za tie peniaze?
Keď niekto nechce robiť svoju robotu dobre,máličko zarába,nech sa paci-nsjdi si iné miesto.
Nemôže neschopný učiteľ,lekár,či ktokoľvek škodit ľuďom.

lukbe
9. mar 2026
@anonym_7bbef5

@anonym_979673 pockaj,nemôžme sa vždy vyhovárať na platy. Učitelia sa sťažujú,zdravotníci sa sťažujú,sťažuje sa každý. Raz sme sa rozhodli pre nejaké povolanie,tak ho robme poriadne. Či aj pri lekárovi,keď nás zoperuje iná naoko,nejak na polovicu, pacient by zomrel, tak povieme,čo chceme za ten plat?
Kto zarába úplne ako chce a ako zodpovedá jeho vedomsyim, skúsenostiam?to všetci si budeme dookola rozprávať, že za tie peniaze?
Keď niekto nechce robiť svoju robotu dobre,máličko zarába,nech sa paci-nsjdi si iné miesto.
Nemôže neschopný učiteľ,lekár,či ktokoľvek škodit ľuďom.

@anonym_7bbef5 presne tak, 💯 bodov.

jajamelis
autor
9. mar 2026

Dakujem všetkým za komentáre, pomohli ste mi pozrieť sa na vec z iných uhlov. Chápem obe strany - maju to tazke aj ucitelia a aj ziaci. Je pretlak informacii a je tazsie si udrzat v tom poriadok. Ako rodičia musíme hľadať iné spôsoby, než sme pouzívali my. Nám stačila učebnica a jeden zošit. Mali sme to pekne pokope. Teraz sa musíme prispôsobiť a nájsť si systém v tomto chaose. Chaos bohuzial vytvaraju aj mnohi ucitelia, ktori nevidia veci z nadhľadu a ktorí sú sami chaotickí.

tanyan
9. mar 2026
@anonym_979673

@anonym_979673 Moja mama ako bývalá učiteľka SJL (vrátane slohov, písomiek, maturitných prác) skonštatovala, že v porovnaní napríklad s učiteľmi v USA toho tí slovenskí učitelia nemajú až tak veľa. Keď videla koľko tam robia učitelia, tak nechcela veriť, že to ľudská bytosť zvládne.

Strana
z3