Čiastočná obeť zlých pomerov školáka, ktorý vraždil v škole
Chlapec vraj pochádzal zo zlých pomerov, mama narkomanka, otec neznámy, vychovávala ho babka s nejakým partnerom. Deti ho vraj kvôli jeho rodinnému pozadiu šikanovali. Myslíte, že aj on je čiastočne obeť ?
Samozrejme to nijako nič neospravedlňuje podotýkam. Čo si o tom myslíte?
Ano, je obet aj on, ale nema pravo utocit a ukoncit zivot niekoho ineho - to je cez ciaru... a musim dat za pravdu riaditelke skoly, ze ucitelia maju dnes doslova hole ruky - nemaju sa ako branit, nemozu dieta sacovat, nemozu mu pozriet tasku, kapsy prosto nic nemozu, lebo jeho majetok.. a ked tak urobia, lebo sa boja, brania a neviem co, uz je tam nastupeny rodic! A aj keby o takom "problemovom" ziakovi vedeli a venovali sa mu ako obeti a viedli ho, pomahali, hocikedy mu moze prepnut (aj pod vedenim) a urobi to. A vtedy nemoze mat ucitel hole ruky a ziadne prava. System zlyhava a ucitelia, spolu s nasimi detmi, su tu v prvej linii.
Je obeť. Učiteľky vyeskalovali jeho blbý obrázok. Tam by som začala či to bolo až tak ďaleko potrebné ťahať.
Matka nie je narkomanka, pracuje v zahraničí. Takých žien je na SK na stovky.
Je obeť. Učiteľky vyeskalovali jeho blbý obrázok. Tam by som začala či to bolo až tak ďaleko potrebné ťahať.
@anonym_481030 uz by sem mal niekto napisat,co o tom chlapcovi vie o trochu viac.
@anonym_481030 uz by sem mal niekto napisat,co o tom chlapcovi vie o trochu viac.
@anonym_ff34c2 čo čakáš že sem napíše niekto z OU?
info dohľadáš ľahko.
Bol tam tesne pred tym tim psychologov. Tak hadam to neboli nejaki amateri, co nevideli kde je skutocny povod problemu. Oficialne nie je ziadne info co tomu predchadzalo iba jedna babka povedala, tak ja si radsej pockam. Za vrazdou v Spisskej Sterej Vsi tiez vyplavali "zaujimave" informacie.
Jeho výchova rodinne zázemie ho určite poznačili, avšak13 ročné dieťa už musí vedieť, čo je morálne nesprávne, takže v tomto obeťou nie je - musel vedieť, že nožom môže zabiť a že zabiť nesmie. Musel by ziť na inej galaxii, kde sa konflikt rieši nožom a zabitím, aby nevedel, že toto nie. Žil však tu a teraz a to, že zabiť je zločin dobre vedel. V tomto obetou nie je, je vinníkom!
Myslím si, že by mal byt trestnoprávne zodpovedný za svoje činy, ako tí chlapci v podobnom veku, čo v Anglicku zabili 2 ročného chlapčeka. Siahol na život iným, zaútočil s nožom. Nesúhlasím ani s názorom, že "učitelky vyeskalovali jeho blbý obrázok". Učitelia sa vždy starali aj morálnu výchovu žiakov a žiak by mal vedieť, že po porušení pravidiel prichádza trest. Ak by takéto obrázky vyrábal o vašich deťoch, asi by ste chceli, aby to škola riešila. Ale učiteľky nemajú?
Zdá sa mi, že v jednej diskusii boli snímky obrazovky z Instagram príbehu, kde sa spomínalo niečo o tom, čo sa dialo v škole aj u neho doma.
https://www.modrykonik.sk/forum/narocne-situacie-s-detmi/tragedia-na-skole-2/?page=2
@anonym_autor je obed systemu a presne na tomto pripade vidiet ako velmi su deti zanedbavane zo socialne nevhodneho prostredia, ze nemaju podporu, nemaju kam ist a ako uniknut, su sikanovane a nikto nic neriesil. To ze bola nejaka akoze intervencia v skole je hodne neskoro, otazka je preco to muselo zajst az tak daleko ze on ako obet sikany a zanedbavania uz nevidel ine vychodisko zo svojej situacie. Kde bola socialka dovtedy?
@anonym_autor je obed systemu a presne na tomto pripade vidiet ako velmi su deti zanedbavane zo socialne nevhodneho prostredia, ze nemaju podporu, nemaju kam ist a ako uniknut, su sikanovane a nikto nic neriesil. To ze bola nejaka akoze intervencia v skole je hodne neskoro, otazka je preco to muselo zajst az tak daleko ze on ako obet sikany a zanedbavania uz nevidel ine vychodisko zo svojej situacie. Kde bola socialka dovtedy?
@mimikas a je iste, ze bol sikanovany? Toto som nikde nezachytila, ze bol obetou nejakej sikany.
Je aj on obeť, a tých obetí je žiaľ oveľa viacej. Len sa s tym mozno vysporiadajú inak (napriklad sa rezu, anorexia atd).
ano je, ale vseci sme obet niecoho.. niekto mal mamu alkoholicku, agresivneho otca, iní zas direktívny typ vychový, alebo horsie intelektove dispozicie.. to ale neznamena, ze budeme vrazdit...
@anonym_50fbb1 no neviem, ci je toto doveryhodny zdroj informacii, tu zas niekto pise, ze mu mama pracuje v zahranici. Co z toho je pravda? A hoci je urcite obetou prostredia, to ho neopravnuje siahnut niekomu na zivot. To, ze prisiel do skoly s nozom, hovori o urcitom zamere.... ine by bolo, keby jednal v afekte, napr. na vytvarnej pouzil noznicky proti niekomu. Ale to, ze si priniesol do skoly noz, znamena, ze to planoval.
Je fascinujúce ako sa v dnešnej dobe krásne a ľahko obhajujú vrahovia.
"Bol obeťou...... chudáčik". Tak ľahko vám to ide z úst.
A ešte jedno slovo "šikana", to je také zaklínadlo dneška v školstve využívané hlavne ľuďmi, ktorí ho ani nevedia vysvetliť. A argumentujú "...ozvala sa jedna pani z okolia ....". Zdroj asi taký,že som to videl na vlastné oči nevlastného brata koňa mojej susedy.
Vyššie bolo napísané, že sme všetci obeťami. Súhlasím, a takisto súhlasím s tým, že to nie je ospravedlnenie tvojich činov.
Mám blízkeho človeka pracujúceho v školstve a bojím sa o neho. Lebo nakoniec zodpovednost bohužiaľ väčšina rodičov zhodí aj tak na učiteľa, za všetko a hlavne za neschopnosť rodičom vychovať slušné, schopné a zodpovedné dieťa.
Fakt, chudák chlapec, zavraždiť spolužiačku a učiteľku. Škola problém riešila, podľa niektorých odborníkov z koňa nedostatočne, lebo..... riešením ho vlastne podnietila, teda ho vlastne ani nemala riešiť?
Úprimne, neviem, či takého komentáre píšete zámerne na rozprúdenie vášni alebo ste ozaj tak hlúpe/hlúpi.
Proste fuj.
Argumentovali by ste tak aj vtedy ak by obeť bola vaša mama, vaše dieťa?
@anonym_481030 Matka je fetacka, v ziadnom zahranici nepracuje. Mala ho v 16tich. Otec je v base, nie neznamy. A ucitelky vyeskalovali "blby" obrazok??? Vies o tom, ze podpora nacizmu je trestny cin??? Ze blby obrazok 🤦♀️. Nemam slov...
A ešte jedno slovo "šikana", to je také zaklínadlo dneška v školstve využívané hlavne ľuďmi, ktorí ho ani nevedia vysvetliť. A argumentujú "...ozvala sa jedna pani z okolia ....". Zdroj asi taký,že som to videl na vlastné oči nevlastného brata koňa mojej susedy.
Vyššie bolo napísané, že sme všetci obeťami. Súhlasím, a takisto súhlasím s tým, že to nie je ospravedlnenie tvojich činov.
Mám blízkeho človeka pracujúceho v školstve a bojím sa o neho. Lebo nakoniec zodpovednost bohužiaľ väčšina rodičov zhodí aj tak na učiteľa, za všetko a hlavne za neschopnosť rodičom vychovať slušné, schopné a zodpovedné dieťa.
Fakt, chudák chlapec, zavraždiť spolužiačku a učiteľku. Škola problém riešila, podľa niektorých odborníkov z koňa nedostatočne, lebo..... riešením ho vlastne podnietila, teda ho vlastne ani nemala riešiť?
Úprimne, neviem, či takého komentáre píšete zámerne na rozprúdenie vášni alebo ste ozaj tak hlúpe/hlúpi.
Proste fuj.
@anonym_963866 v podstate s tebou suhlasim. V dnesnej dobe uz ludia nedokazu vychovat vlastne dieta a na vine je vzdy niekto iny, najlepsie ucitel. Je mi luto zavrazdenych, to dievcatko malo cely zivot pred sebou. Rodicia mozu puknut od zialu. Je mi luto vsetkych, ktori boli svedkami toho cinu, budu si tu traumu niest. Ten chlapec je mozno obetou prostredia, ale za tento cin je 100% zopovedny. Aj osadnik by vedel, ze pouzitie noza moze niekomu zobrat zivot. Ine je, keby tomu dievcatku dal facku, tak sa to sem tam medzi detmi riesilo za mojich cias. Ale vziat do ruky noz a utocit???
Jeho výchova rodinne zázemie ho určite poznačili, avšak13 ročné dieťa už musí vedieť, čo je morálne nesprávne, takže v tomto obeťou nie je - musel vedieť, že nožom môže zabiť a že zabiť nesmie. Musel by ziť na inej galaxii, kde sa konflikt rieši nožom a zabitím, aby nevedel, že toto nie. Žil však tu a teraz a to, že zabiť je zločin dobre vedel. V tomto obetou nie je, je vinníkom!
Myslím si, že by mal byt trestnoprávne zodpovedný za svoje činy, ako tí chlapci v podobnom veku, čo v Anglicku zabili 2 ročného chlapčeka. Siahol na život iným, zaútočil s nožom. Nesúhlasím ani s názorom, že "učitelky vyeskalovali jeho blbý obrázok". Učitelia sa vždy starali aj morálnu výchovu žiakov a žiak by mal vedieť, že po porušení pravidiel prichádza trest. Ak by takéto obrázky vyrábal o vašich deťoch, asi by ste chceli, aby to škola riešila. Ale učiteľky nemajú?
@anonym_ce562f ak by tvoje dieťa šikanovalo iné deti, opakovane - tiež by si to nechala tak, nech šikanuje? tá 13-ročná šikanátorka nevedela že to nie je správne, že sa to nemá?
tiež to vedela ...
obaja sú obeťami - obeťami výchovy, vedenia školy, celkovo spoločnosti...
ak by na škole aktívne riešili šikanu - alebo by mal chlapec doma iné rodinné zázemie - skončilo by sa to celé inak ...
skončilo sa to tak ako sa to skončilo - šikanovaný sa postavil šikanátorke tak ako vedel 😒...
@anonym_ce562f ak by tvoje dieťa šikanovalo iné deti, opakovane - tiež by si to nechala tak, nech šikanuje? tá 13-ročná šikanátorka nevedela že to nie je správne, že sa to nemá?
tiež to vedela ...
obaja sú obeťami - obeťami výchovy, vedenia školy, celkovo spoločnosti...
ak by na škole aktívne riešili šikanu - alebo by mal chlapec doma iné rodinné zázemie - skončilo by sa to celé inak ...
skončilo sa to tak ako sa to skončilo - šikanovaný sa postavil šikanátorke tak ako vedel 😒...
@biba_18 ako ho sikanovala? A co ma skola v takomto pripade robit? Nevrtam, naozaj ma zaujima, ake kroky by mali nasledovat. Existuje na to nejaky protokol?
Proste fuj.
@anonym_963866 u nás na škole riešili šikanu 4 roky. 4!! na prvom stupni. smradi malí... dospelo to do štádia, keď po rokoch zatvárania očí šikanovaná skončila v nemocnici a prišli to konečne prešetriť policajti! keď sa to riešilo iba cez školu, skutok sa nestal!
tak láskavo prestaň písať hlúposti o vymyslenej šikane ...
@biba_18 ako ho sikanovala? A co ma skola v takomto pripade robit? Nevrtam, naozaj ma zaujima, ake kroky by mali nasledovat. Existuje na to nejaky protokol?
@simsalabim neviem ako...
ale už keď sa to stalo mi zarezonovala jedna nevinná poznámka o obetiach - on mal problém v škole, zakázali mu chodiť miništrovať - a že práve ona ho nabonzovala učiteľkám 😒
ty si nevieš predstaviť tú bezmocnosť dieťaťa ktorého roky šikanujú a nevie si pomôcť. nikto sa ho nezastane, nikto ho nepodporí...
so šikanou a týraním sa nevedia vysporiadať ani dospelí - veď aj konik je plný takýchto tém - a my to chceme od dieťaťa čo nič iné nepoznalo ☹
@simsalabim neviem ako...
ale už keď sa to stalo mi zarezonovala jedna nevinná poznámka o obetiach - on mal problém v škole, zakázali mu chodiť miništrovať - a že práve ona ho nabonzovala učiteľkám 😒
ty si nevieš predstaviť tú bezmocnosť dieťaťa ktorého roky šikanujú a nevie si pomôcť. nikto sa ho nezastane, nikto ho nepodporí...
so šikanou a týraním sa nevedia vysporiadať ani dospelí - veď aj konik je plný takýchto tém - a my to chceme od dieťaťa čo nič iné nepoznalo ☹
@biba_18 ale ano, sucitit s tym viem, ale na druhej strane vrazdil... pisala by si to iste, keby islo o tvoju dceru? Ze ok, koledovala si? Ono, asi v dnesnej dobe kamery do kazdej triedy a riesit s policiou, socialkou, mozno by pomohlo aj dieta vylucit na par dni zo skoly a nech si ho doma spacifickuju rodicia. Skoly by nemali byt financovane podla poctu deti a mali by mat pravomoc nejake dieta vylucit. Len v dnesnej dobe ma ucitel problem aj ked sa na niekoho krivo pozrie, rodicia si svoje dieta vzdy ofukuju. Rozhodne si myslim, ze by sa mali nastavit silne pravidla typu prehresok=trest. Za mojich cias bol ucitel autorita, ak niekto daco vyviedol, nalozili mu aj v skole aj doma. Ja si zo svojho detstva nespominam na ziadnu sikanu v triede a ani sme nemali nejakych krutych ucitelov. Dnes je skolstvo jedna anarchia, asi odraza situaciu v spolocnosti.
@biba_18 ale ano, sucitit s tym viem, ale na druhej strane vrazdil... pisala by si to iste, keby islo o tvoju dceru? Ze ok, koledovala si? Ono, asi v dnesnej dobe kamery do kazdej triedy a riesit s policiou, socialkou, mozno by pomohlo aj dieta vylucit na par dni zo skoly a nech si ho doma spacifickuju rodicia. Skoly by nemali byt financovane podla poctu deti a mali by mat pravomoc nejake dieta vylucit. Len v dnesnej dobe ma ucitel problem aj ked sa na niekoho krivo pozrie, rodicia si svoje dieta vzdy ofukuju. Rozhodne si myslim, ze by sa mali nastavit silne pravidla typu prehresok=trest. Za mojich cias bol ucitel autorita, ak niekto daco vyviedol, nalozili mu aj v skole aj doma. Ja si zo svojho detstva nespominam na ziadnu sikanu v triede a ani sme nemali nejakych krutych ucitelov. Dnes je skolstvo jedna anarchia, asi odraza situaciu v spolocnosti.
@simsalabim v prvom rade by som nechcela, aby moje dieťa niekoho šikanovalo ... tam by som začala ...
@simsalabim v prvom rade by som nechcela, aby moje dieťa niekoho šikanovalo ... tam by som začala ...
@biba_18 no ved, ano, ani ja ani ty. Ale kopec rodicov tak vobec neuvazuje, vidno to aj tu. A tam je problem. Navyse, mam pocit, ze dnesna generacia casto nie je schopna sebareflexie, mnohi su na seba citlivucki a voci druhym nie. Vela veci interpretuju ako utok na svoju osobu, hoci nemaju preco...
@simsalabim a že ty si nespomínaš na šikanu? no... u nás jeden chalan na základnej skončil s porezaným zápastím v nemocnici - a na gympli sa nechal ďalší preradiť do inej triedy, otec bol nejaké zviera, tak mu riaditeľka nerobila problémy 😒 dovtedy som napr. ani nevedela, že má nejaké problémy s niektorými spolužiakmi ...
na znaky šikany som supercitlivá, šikanátorov fakt neznášam ...
@simsalabim my sme mali katastrofálnych učiteľov aj v 80-tych rokoch a ich autoritatívne kompetencie boli cez čiaru, fyzické tresty, cez čiaru a bolo toho dosť. Mne ako decku fyzické tresty vadili. Ok, boli deti submisívnejšie a poslušnejšie, ale za akú cenu? Za cenu, že ďalších 20-30 rokov sa dostávali z tráum z detstva. To bola autorita strachu, o ničom inom to nebolo, ako o strachu. Ty ako poslušné šikovné usilovné dievčatko si o tom možno nepočula, u nás chlapci boli problémoví a vysmievalo sa ostošesť, len sa to nenazývalo šikana.
Je mi ľúto všetkých aj chlapca,aj obete, aj rodiny a tých čo tým trpia
Veľa detí potrebuje pomoc, veľa deti ma diagnózy, veľa detí ma problémy
Podľa mňa by deti mali mať väčšiu podporu a budú ju potrebovať čoraz častejšie pri tomto trende
Oni nevedia si pomoct v zložitých situáciách
A nebude posledný vrah, nebudú posledné obete
Ako spoločnosť musíme byt zmierlivejsia a nie nenávidieť sa za všetko, deti to vidia a sú obete dospelých
Samozrejme ze je obeť.
Odkial by dieta vedelo ze nozom dokaze zabit??? Dieta nema taku vec vediet. Ako to vobec napadne detsky mozog???
Vyformoval ho vplyv okolia..nevhodna rodinna situacia, nevhodné filmy, socialne siete, nevhodna výchova spoluziakov, nevhodne spravanie ucitelov...vsetko to ide ruka v ruke.
Ale nevylucuje sa to samozrejme s tym ze je aj vinnik.

áno. aj on je obeť. a nie čiastočne.