icon

Čo sú ranné kruhy a ako fungujú?

2. sep 2026

Kto by mi vysvetlil ranné kruhy , ktoré majú byť podľa novej novely? Zaujíma ma, tam je dané aké témy/otázky má učiteľka klásť deťom? O čom to vlastne má byť? Ak vám začali v skole, máte to pred vyučovaním či počas prvej hodiny? Koľko krát do týždňa resp koľko krát sú povinné byť? Najlepsie, názor od p.ucitlky alebo od človeka ktorý sa vyzná do nového školského systému.

anonym_c6f612
2. sep 2026

U nás to je 8:00-8:15 a prvá hodina začína o 8:20. Každý deň. Účasť je povinná. Neviem, čo všetko sa tam rieši.

anonym_3fc788
2. sep 2026

je to na zotmelenie kolektivu, ma to svoje osnovy urcite ich najdes na internete, vacsinou je to jedna vyuc hodina ale zavisi od skoly ci to da 15 min pred vyucovanim a podla toho je to bud 1x alebo kazdy den alebo ako si to skola nastavi. my ich mame na skole uz 2 ci 3 rok normalne v rozvhu ako disponibilnu hodinu v kazdom rocniku

sidicek
2. sep 2026

My to mame uz par rokov ,je to ako triednicka hodina , riesia sa aktualne veci z triedy , problemy, pocity ...

anonym_a656c1
2. sep 2026

u nas su uz roky. A deti sa rozpravaju co zazili cez vikend, sviatky, prazdniny alebo co planuju v obdobi vianoc sa preberaju rozne vianocne temy ako tradicie v jednotlivych rodinach, naco sa najviac tesia... Stale sa vybera nejaka tema suvisiaca s danym tyzdnom, rocnym obdobim, tak isto rozoberaju sa rozne vylety... Niekedy je vranci toho kratka hra napr telefon, alebo rozne slovne hry, u prvakov citanie rozpravky najma suvisiace s adventom a velkou nocou alebo co proste deti zaujme a chcu prebrat, dozvediet sa... U nas na prvom stupni je to kazdy den 10-15min, na druhom je nato vyhradena jedna vyucovacia hodina do tyzdna a riesia sa tam aj serioznejsie veci, co sa tyka triedy a vztahov, problemov v nej predsa s pubertiakmi je to ine

cutespider
2. sep 2026

Myslím, že sa môžeš inšpirovať v "daily scrum", keďže tieto kruhy vyzerajú ako kópia standupov.

anonym_23f74c
2. sep 2026

Pýtaš sa ako učiteľka, či ako matka?

anonym_ff434c
2. sep 2026

@anonym_autor na stránke Ministerstva školstva nájdeš kompletné info, ak ťa to zaujíma z legislatívneho hľadiska.
V praxi to u nás znamenalo, že deti sa po príchode do školy nezačnú hneď učiť ale 15 minút venujú vzťahom v triede, témam, ktoré sú práve dôležité, sviatkom, niekedy to bola aj hra alebo len čítanie, keď nemal nik náladu.
Nie je to (nemala by byť) triednická hodina, kde sa riešia ospravedlnenky, zbieranie peňazí ...

ivanakal
2. sep 2026

Nasi to mali pondelky pred 1.hodinou a neriesili tam dokopy nic.

saxana000
2. sep 2026

Nasi mavali v pondelok pred prvou hodinou 10-15 minjt rozpravali sa o vikende a o tom ak bolo treba nieco prediskutovat.. nic strasne normalny pokec v kolektive.

slavomira236
2. sep 2026

@anonym_autor nasi to mali pred dvomi rokmi. Rano pred prvou hodinou potom im poskracovali prestavky aby koncili v normalnom case rodicia sa stazovali . Dalsi rok uz nemali teraz neviem. Deti hovorili doma ze je to onicom .

anonym_d0dbfc
2. sep 2026

Ranne kruhy mali moje deti celu ZS a to uz su davno na strednej. Cielom je stmelit kolektiv, vyriesit konflikty medzi detmi alebo cokolvek, co ich trapi. Odhalit zacinajucu sikanu, zistit, kto je vodca triedy. Minimalne navodit prijemnu atmosferu na zaciatku dna, ak uz by naozaj nevedela, co robit, aspon zo zaciatku 😏 Zavisi od ucitelky, ako sa k tomu postavi, da sa z toho vela vytazit, ked to berie vazne.

puertorico
3. sep 2026

aj môj to mával v starej škole, a v novej to má dokonca každý deň od 7:45 do 7:55 . vraj tie deti sa tam vyrozprávajú a potom sú kľudnejšie na hodine .

eli3k
4. sep 2026

Nas mal ranne kruhy 15 min kazdy den na zaciatku vyucovania. Ukecane deti rozpravali a ucitelka pocuvala. Malokedy to bolo riadene a k niecomu dosli. Ze predchadzanie sikany, tak to uz vobec nezajem. Decka sa tam zgrupovali, dohadovali proti inym a ucitelka si samozrejme nic nevsimla.
Ako je dobrym zvykom zasa raz dobry umysel, ale ked budu ucitelia pripeceni ako sme mali zatial skusenost, tak to bude o nicom.

Timto pozdravujem sikovnych skusenych a najma kompetentnych ucitelov - je vas malo, ale nase deti vas potrebuju,spolocnost vas potrebuje!

autor
5. sep 2026
@eli3k

Nas mal ranne kruhy 15 min kazdy den na zaciatku vyucovania. Ukecane deti rozpravali a ucitelka pocuvala. Malokedy to bolo riadene a k niecomu dosli. Ze predchadzanie sikany, tak to uz vobec nezajem. Decka sa tam zgrupovali, dohadovali proti inym a ucitelka si samozrejme nic nevsimla.
Ako je dobrym zvykom zasa raz dobry umysel, ale ked budu ucitelia pripeceni ako sme mali zatial skusenost, tak to bude o nicom.

Timto pozdravujem sikovnych skusenych a najma kompetentnych ucitelov - je vas malo, ale nase deti vas potrebuju,spolocnost vas potrebuje!

@eli3k presne z tohoto mám obavy. Čo mám z okolia, tak skôr negatívne ako pozitívne ohlasy

anonym_a17077
5. sep 2026
@anonym_autor

@eli3k presne z tohoto mám obavy. Čo mám z okolia, tak skôr negatívne ako pozitívne ohlasy

@anonym_autor z čoho máš obavy?

anonym_6f35ee
5. sep 2026

som rada, ze taketo veci vo velmi davnej minulosti neboli. pozrela som si o com to ma byt...

anonym_2cc844
5. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_6f35ee
@anonym_autor Čo vám pripadá na tomto nápade zle? Napad je náhodou úžasný, iné je ako to uchopia deti a vyučujúci. Takéto veci mali byť už dávno a nie novely typu, že deti sa nemusia učiť naspamäť a podobne. O pár rokov sa v školách uz ani učiť nebude.

anonym_aa366f
5. sep 2026
@anonym_6f35ee

som rada, ze taketo veci vo velmi davnej minulosti neboli. pozrela som si o com to ma byt...

@anonym_6f35ee A v com je to akoze zle? 15 min.sa pred vyucovanim rozpravat o tom napr.co zazili deti cez vikend,kde boli,co ich trapi? Skoda,ze take nebolo,ked sme boli my mali. V nasej skoly ranne kruhy mame uz 3.rok a nikomu to neprekaza.

anonym_3d2957
5. sep 2026

Myslim,ze riesis blbosti.Bud mas jedno dieta a nemas toho teda vela na starosti,alebo sa bojis aby dieta nerozpravalo "o com nema rozpravat".
Bat sa rannych kruhov 🤦‍♀️ moje dieti maju uz 7 rokov ranne kruhy aj bez novely a v zivote by ma nenapadlo to riesit.

anonym_6f35ee
5. sep 2026
@anonym_2cc844

@anonym_6f35ee
@anonym_autor Čo vám pripadá na tomto nápade zle? Napad je náhodou úžasný, iné je ako to uchopia deti a vyučujúci. Takéto veci mali byť už dávno a nie novely typu, že deti sa nemusia učiť naspamäť a podobne. O pár rokov sa v školách uz ani učiť nebude.

@anonym_2cc844 ja nikde nepisem o tom, ze je to zle. jednoducho mne osobne by sa to nepacilo, a preto som napisala, ze som rada, ze take nebolo
@anonym_aa366f

autor
5. sep 2026
@anonym_3d2957

Myslim,ze riesis blbosti.Bud mas jedno dieta a nemas toho teda vela na starosti,alebo sa bojis aby dieta nerozpravalo "o com nema rozpravat".
Bat sa rannych kruhov 🤦‍♀️ moje dieti maju uz 7 rokov ranne kruhy aj bez novely a v zivote by ma nenapadlo to riesit.

@anonym_3d2957 mám 4 deti, nie jedno. Čo sa navazas? Ja nikde nepíšem, že sa bojím ranných kruhov? No cituj, ty chytra...

marca12
5. sep 2026
@eli3k

@eli3k Ty si bola osobne ucastna na tych kruhoch?

eli3k
5. sep 2026
@marca12

@eli3k Ty si bola osobne ucastna na tych kruhoch?

@marca12 videla som ich cez okno (vnutorne) do triedy. Dieta yam plakalo s ucka nic. Ziadna reakcia taktiez ine socialno agresivne dmakocinky. My sme mohli odprevadzat dieta az k triede. Cize mam to dostdobre odpozorovane.
Ja nemam nic proti RK. Ale videla som ako to moze NEFUNGOVAT. Zalezi od ucitelky 🤷