Čo sú ranné kruhy a ako fungujú?
Kto by mi vysvetlil ranné kruhy , ktoré majú byť podľa novej novely? Zaujíma ma, tam je dané aké témy/otázky má učiteľka klásť deťom? O čom to vlastne má byť? Ak vám začali v skole, máte to pred vyučovaním či počas prvej hodiny? Koľko krát do týždňa resp koľko krát sú povinné byť? Najlepsie, názor od p.ucitlky alebo od človeka ktorý sa vyzná do nového školského systému.
je to na zotmelenie kolektivu, ma to svoje osnovy urcite ich najdes na internete, vacsinou je to jedna vyuc hodina ale zavisi od skoly ci to da 15 min pred vyucovanim a podla toho je to bud 1x alebo kazdy den alebo ako si to skola nastavi. my ich mame na skole uz 2 ci 3 rok normalne v rozvhu ako disponibilnu hodinu v kazdom rocniku
My to mame uz par rokov ,je to ako triednicka hodina , riesia sa aktualne veci z triedy , problemy, pocity ...
u nas su uz roky. A deti sa rozpravaju co zazili cez vikend, sviatky, prazdniny alebo co planuju v obdobi vianoc sa preberaju rozne vianocne temy ako tradicie v jednotlivych rodinach, naco sa najviac tesia... Stale sa vybera nejaka tema suvisiaca s danym tyzdnom, rocnym obdobim, tak isto rozoberaju sa rozne vylety... Niekedy je vranci toho kratka hra napr telefon, alebo rozne slovne hry, u prvakov citanie rozpravky najma suvisiace s adventom a velkou nocou alebo co proste deti zaujme a chcu prebrat, dozvediet sa... U nas na prvom stupni je to kazdy den 10-15min, na druhom je nato vyhradena jedna vyucovacia hodina do tyzdna a riesia sa tam aj serioznejsie veci, co sa tyka triedy a vztahov, problemov v nej predsa s pubertiakmi je to ine
Myslím, že sa môžeš inšpirovať v "daily scrum", keďže tieto kruhy vyzerajú ako kópia standupov.
Pýtaš sa ako učiteľka, či ako matka?
@anonym_autor na stránke Ministerstva školstva nájdeš kompletné info, ak ťa to zaujíma z legislatívneho hľadiska.
V praxi to u nás znamenalo, že deti sa po príchode do školy nezačnú hneď učiť ale 15 minút venujú vzťahom v triede, témam, ktoré sú práve dôležité, sviatkom, niekedy to bola aj hra alebo len čítanie, keď nemal nik náladu.
Nie je to (nemala by byť) triednická hodina, kde sa riešia ospravedlnenky, zbieranie peňazí ...
Nasi mavali v pondelok pred prvou hodinou 10-15 minjt rozpravali sa o vikende a o tom ak bolo treba nieco prediskutovat.. nic strasne normalny pokec v kolektive.
@anonym_autor nasi to mali pred dvomi rokmi. Rano pred prvou hodinou potom im poskracovali prestavky aby koncili v normalnom case rodicia sa stazovali . Dalsi rok uz nemali teraz neviem. Deti hovorili doma ze je to onicom .
Ranne kruhy mali moje deti celu ZS a to uz su davno na strednej. Cielom je stmelit kolektiv, vyriesit konflikty medzi detmi alebo cokolvek, co ich trapi. Odhalit zacinajucu sikanu, zistit, kto je vodca triedy. Minimalne navodit prijemnu atmosferu na zaciatku dna, ak uz by naozaj nevedela, co robit, aspon zo zaciatku 😏 Zavisi od ucitelky, ako sa k tomu postavi, da sa z toho vela vytazit, ked to berie vazne.

U nás to je 8:00-8:15 a prvá hodina začína o 8:20. Každý deň. Účasť je povinná. Neviem, čo všetko sa tam rieši.