Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
Ahojte, dakujem za reakcie.Ja svoje dieta nepovazujem za genialne,to by uz cital, pisal,pocital, studoval encyklopedie a pod. 😀 ,skôr si myslim, ze mu to ucenie pôjde lahko.Ja som zatial iba v stadiu rozhodovania,nakoniec mam este casu dost to vazne riesit, len si tak sondujem ake ma kto skusenosti.A vlastne by som asi nebola velmi nadsena keby sa z neho nejaky " IQ-ac " vyklul, tie deti su totiz vzdy v niecom ine ako " bezne "deti.Tym prosim nechcem nikoho urazit, dufam, ze to kazdy dobre pochopil 🙂 .My skolu pre nadane deti mame na Furci pod nosom,s nosenim tam by problem nebol, no skôr sa mi pozdava moznost nejakej narocnejsej skoly,napr.jazykovky, 8-rocneho gymnazia a pod. Ak by sme ale dostali odporucanie na tu pre nadane deti, tak nechcem maleho brzdit a asi by som suhlasila.Viac ma ale bude tesit ta prva moznost 😀 .
Inak od septembra zaciname s anglictinou,dalsi rok pridame nejaky sport a neskôr sa uvidi.
@daducha
to mas pravdu, ze tie nadane deti su "nejake ine" 😝 😝 😝 😅
a nie je to s nimi vobec lahke. hlavne ich zvladnut celkovo, ako osobnosti. maju plno problemov....
v tychto skolach pre n.d. zohladnuju ich specifika, maju viac psychologov, specialnych pedagogov a pod.
vacsinou pre ne nie su vhodne klasicke vyberove skoly - jazykove, sportove a pod. v nich paradoxne slabo prospievaju.
tymto vsetkym chcem povedat, ze mat normalne bystre dieta je omnoho menej narocne, dosahuje jednotky skoro v kazdej skole, kym to nadpriemerne nadane, moze u neskuseneho pedagoga zaostavat a posle ho do pomocnej skoly... 😒
@daducha My sme minulý rok riešili práve takýto problém, len s tým rozdielom, že nám syna (tiež narodeného v decembri) do školy odporučili z pedagogicko-psychologickej poradne. My sme však nesúhlasili, nakoľko sme nemali dobrú skúsenosť so starším synom, ktorý bol najmladší v triede. Keď som si predstavila, že niektoré deti, ktoré sú narodené v januári majú odklad, tak synček by bol od nich o veľmi veľa mladší. Tak nám ponúkli ďalšie možnosti: integráciu nadpriemerne inteligentného dieťaťa v bežnej triede, triedu pre nadané deti alebo bežnú triedu a preskočenie ročníka. Maťko od štyroch rokov plynule číta s porozumením, počíta, zaujíma sa o fyziku, o vesmír. Ale do školy sme ho nedali. Súhlasili sme s integráciou a 2. septembra nastupujeme do 1. triedy. V decembri budeme mať 7 rokov. Dúfam, že nebudeme ľutovať, ale poznám aj také deti, dokonca marcové, čo išli do školy v piatich rokoch, učivo im problémy nerobilo, ale vzťahy so spolužiakmi na bode mrazu a rodičia to oľutovali.
@daducha, dufamže som ťa nechtiac neurazila, vôbec nechcem nejako podceňovať šikovnosť tvojho malého, napokon posudzovať niekoho schopnosi takto od PC by asi bolo dosť trúfalé 😉.
Ja len mám osobnú skúsenosť s dcérkou, ktorá by v pohode intelektovo zvládla (podone ako tvoj malý) školu aj o rok skôr, sociálne a citovo by to však bola pre ňu asi dosť veľká záťaž a ublížilo by jej to.
Osobne si myslím, že štátne školy tu na Slovensku majú vedomostnú latku postavenú príliš nízko (hlavne v samostatnej a tvorivej činnosti) a priemerne šikovné dieťa to zvládne "ľavou zadnou". Veď skoro každé pozná nejaké tie písmenká a počíta minimálne do 10 (a to nehovorím o nadaných deťoch) a v škole sa zákonite pri tom slimačom tempe (hlavne v 1.ročníku) nudí. Naopak nápor na zodpovednosť, fyzické danosti dieťaťa (povinné sedenie v lavici a sústredenosť na 45min. vyučovaciu hodinu, odpoveď len, keď ťa vyzvú atď., dril pri nácviku písania...) je na 6 ročné deti zbytočne priveľký.
Takže si nemyslím, že by tvoj chlapec školu intelektovo nezvládol, ale naznačila si určité problémy s motorikou, výslovnosťou, bývalé zajakávanie (mohlo by sa vrátiť) a toto by pri predčasnom zaradení do bežnej štátnej školy mohol byť problém.
@katarina104 Ja si myslím že každá matka si na túto otázku dokáže dať odpoveď najlepšie sama. Zhodnoť všetky pre a proti a určite sa rozhodneš. Našej dcére narodenej 31. augusta sme odklad dali napriek jej vedomostiam, nebola emočne zrelá na školu a bola strašne maličká. Keď išla v 7 rokoch aj tak bola najmenšia a vážila necelých 15 kg.
@katarina104 - ty sama si syna poznáš najlepšie a takisto sú testy školskej zrelosti, tak ho daj otestovať, uvidíš, čo ti odporučia. A tiež do akej školy by poprípade šiel. Je rozdiel nejaká malá školička s takmer rodinnou atmosférou s 12-15 žiačikmi v triede a rozdiel nejaká veľká škola so 4 triedami prvákov po 25 detí v triede - hluk a zmätok v jedálni, presuny po pavilónoch, atď. - či by sa tam necítil stratený.
ahojte maminky, tak moja emka je septembrove dieta, takze jej "zle vychadzaju roky" pre skolsku dochadzku. v 5 rokoch vedela pisat, pocitat a to aj scitat, odcitat do 20, citat pomaly. Zvazovala som tiez jej umiestnenie v skole od septembra, kedy by este vlastne nemala 6 rokov, boli sme aj v skole na zapis v 5.5 roku, kde bravurne zvladla vsetky testiky, v skolke uz poobede nespala, takze ucitelka v skole sa vyjadrila v tom zmysle, ze je zrela na skolsku dochadzku. napriek tomu sme obdrzali predvolanku k psychologicke a ked som jej volala, ze si nemyslim, ze jej treba este vyjadrenie od nej, tak mi bolo povedane, ze deticky sa nemaju teraz kam ponahlat, co sice pokladam aj ja za pravdive, starsia dcera mala odklad SD, pretoze som videla, ze je este nezrela, a ze aj ked presla vsetkym a vie citat, pisat, pocitat, tak ked nema 6 rokov, daju zamietave stanovisko a ze musi ist aj na kombinovane testy a neviem co este ... takze sme nakoniec v zaujme toho, aby som zbytocne nestresovala dieta s blbostami, dali emku do skoly az pred jej 7 narodeninami ... nehovorim, ze to bolo spravne, doteraz sa v skole viac menej nudi, ma ucivo zvladnute uz dopredu, kedze ked pocuva, co sa uci starsia, lezie to aj jej do hlavky, ale co uz, aspon moze rezentovatt skolu na roznych olympiadach, pretoze vynechanie dna v skole pre nu nema vlastne ziaden negativny dopad.
@katarina104 tak a ta moja prndula martinka je 10. 8. a tej som odklad dala, pretoze vyspavala este poobede v skolke, bola hrava, nemala trpezlivost ... zvaz vsetky pre a proti, a ako pise bodka, najlepsie vies, co prospeje tvojmu drobcovi
@juliap pýtam sa teraz aj preto,lebo v MŠ sa predškolský vek neplatí školné , tak teraz neviem či ho mám platiť, alebo nie, a taktiež či ísť na zápis tento rok, kedy vlastne nahlásiť odklad? Dnes mi detská lekárka na to povedala, že to má ešte čas, už neviem.
@katarina104 ked dovrsi 6 rokov v tomto skolskom roku, aj ked je to cez prazdniny po, tak by mal byt brany ako predskolak bez rozdielu na to, ci mu das potom odklad ... odklad hlasis az v skole pri zapise, kedze bude mat 6 rokov, co sa povazuje za skolsku zrelost, na zapis do niektorej ZS by si s nim mala ist a pritom povedat, ze zvazujes odklad skolskej dochadzky, ucitelka ti na ZS da taky papier a na nom sa pise, ze si poziadala o odklad skolskej dochadzky. zapisy do skol byvaju od januara do marca, musis si potom po vianociach len zistit, kedy je zapis do 1 rocnika na skole, kam by si drobca davala ..
@katarina104 , sestra dala augustovej dcérke odklad, ale v školke ju brali podľa veku ako predškoláčku, takže neplatila školné a teraz ynovu chodí do škôlky už ako 6-ročná (v podstate opakuje predškolský ročník) a znova ju berú ako predškoláčku a neplatí školné.
ahoj neviete mi niekto poradit:mam dcerku je septembrová a ide skôr do školy, pedškolaci neplatia škôlku, ale zato že je septembrova sme platili, lebo ešte nemusí íst do školi a už sme boli na zápis a vzali ju do školi tak stale musím platit?
Ahojte,neviem či to sem patrí,alebo nie..ale možete mi poradiť?naša dcerka mala odklad,teraz v auguste mala 7 rokov a chodí 2 tyžden do 1.ročnika zš...velmi sa jej pači -všetko..je bystra,smelá atd..chodíme k psychologičke,lebo je mierne" 😵 hyperaktívna,s poruchou pozornosti..proste nevydrži obsedieť atd..máme trochu problém s jej správaním-po tyždni ju museli presadiť,lebo sa pluli so spolužiakom,bili sa peračníkmi,mám obavy aby si to pani učiteľka zle nevysvetlovala a "nezasadla si na nu,pre jej spravanie..nevie sa niekedy ovladnuť,spraví niečo,potom sa ospravedlní,vyrušuje,skače do reči..neviem či mam jej p.učiteľke povedať,že navštevujeme psychologičku,že ma problem sa sustrediť,že je hyperaktívna-nechcem aby si ju hned zaškatulkovala"že budu s nou problemy..nemáte podobné problemy?inak je nadpriemerne bystra,od4,5 roka navštevuje umelecku školu-vytvarny odbor,teraz navštevuje literarno dramaticky kružok a tanečny-museli sme niečo vymyslieť-lebo ked sa začne nudiť,tak to je pohroma..,na všetko sa pyta,všetko ju zaujíma,zaroven je ale precitlivená..ako to robíte vy,ako to zvládate? 🙂
@nelly123 poradit ti neviem, ale nechapem - preco si bystre, smele dieta nechala o rok dlhsie v skolke? Ak je bystra, tak sa pravdepodobne na hodinach uz nudi, necudo, ze potom nevie, co so sebou.
A k teme, ci by som dala svoje dieta o rok skor do skoly? Nielenze by som dala, ale som aj dala. Dcera sa narodila koncom oktobra, takze jej "zle vychadzaju" roky, prvu triedu zacinala ako 5 rocna.
Tu v Kanade maju moznost dat rodicia deti narodenych medzi sep-feb o rok skor do skoly, ak chcu a myslia si, ze je dieta pripravene (rozhodnutie je na nich, samozrejme, ze sa mozu poradit, ak si nie su isti). Taktiez sa mi paci, ze vsetky deti, ktore maju k 1. septembru 6 rokov do skoly (ale moze ist aj o home schooling) jednoducho nastupit musia, odvtedy sa zacina pre vsetkych povinna skolska dochadzka, takze nehrozi, aby sa pomaly 8 rocne decka valali v skolkach a cakali, kym dorastu, stanu sa extrovertmi, akademickymi maliarmi .... doplnte si, co chcete.
@nelly123
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/rady-pre-rodicov-deti-s-poruchou-pozornosti-a-hyperaktivitou/
@sisaka to je pekné, aj ja mám dcéru s hyperaktivitou a poruchou pozornosti a správania, oneskorenú v niektorých oblastiach vývoja-a odkladom, o ktorom sa vyjadrili v Centre PPPP a tiež by som bola rada, keby v okolí bola nejaká škola, kde by sa už pomaly mohla zaškoľovať, či aspoň nejaký nultý ročník alebo čo. Ak však máš v odrezanej obci jednu školu, s jednou bežnou triedou kde jednoznačne inakosť a odchýlky netrpia, tak sa to proste rieši odkladom-a poviem ti, nečakám že sa stane extrovertom ani akademickým maliarom..... Očakávam, že ten rok môže dozrieť a ľahšie sa potom bude môcť zaradiť do kolektívu a do už roky nemenného klasického vyučovacieho procesu bežného v mnohých školách, kde sa oproti 80-90-tym rokom okrem zvýšenia nárokov na deti nezmenilo nič. Za ten čas som sa v tom CPPPP dohodla, že bude chodiť na predškolskú prípravu k nim, a som veľmi vďačná aspopň za túto možnosť pre 6-ročné deti. Počula som ako, funguje prvácke vyučovanie na niektorých moderných základných školách, musí to byť super pre tie deti, ale ver, že sú školy, kde sa ešte proste sedí 45 minút denne po dvojiciach v lavici 5-7 hodín, vyžaduje sa k tomu ticho a disciplína.....a to môže byť pre niektoré deti problém, kedy nie že nechcú...ale ich nezrelá nervová sústava im to nedovolí...a ich rodičia sa trápia a angažujú a nie že čakajú z detí čo to? extrovertov, akademických maliarov?
@sisaka narodila sa 25.8-museli sme ísť aj tak na zápis,nedali sme ju preto,lebo vtedy bola ešte "roztekana,nedokazala sa sustrediť aj z psychologickej poradne,nam dali k tomu rovnake stanovisko..bystra bola,šikovná,len to spravanie-hlavne sustredenosť a pozornosť, vobec nezodpovedalo,aby mohla nastupiť do 1.ročníka..to vobec neľutujeme.pomohlo jej to,ona koncom augusta mala 6rokov...
@yukki Ahoj,dakujem za názor,ja nečakam že z našej dcery bude umelkyna-len proste som si všimla,že potrebuje viacej zamestnať svoju pozornosť..preto tie kružky.a zaroven ju to tam veľmi baví.,.chodíme 2 rok k pani psychologičke,ktorá nám najviac pomaha aj pomohla..len som chcela vedieť ako to zvladaju druhy rodičia.. 🙂
@nelly123 a takisto môže mať kopu spolužiakov, ktorí siedmy rok života dosiahnu v septembri...októbri....novembri....čo je oveľa menší vekový rozdiel ako keby bola nastúpila minulý rok v septembri ako čerstvo 6 ročná a mala spolužiakov ktorí by na jeseň dosiahli 7.rok života-o nič neprišla. 😉
Ahojte, moja dcerka je oktobrova, teraz bude mat 7 rokov a uz je drúhacka. Dali sme ju do skoly skor, bola uz zrela, pripravena, skludnena a tesila sa. Jedine jej bolo smutno za niektorymi kamaratmi, ktori ostali v skolke.
Ale teraz sa s nimi opat stretava ako s prvakmi v druzine 🙂
Urobili sme dobre, vyckavat iba kvoli veku je hlupost. Treba dat na pocity, zaujmy a schopnosti dietata, nie podla veku.
Ahojte... Chcela by som sa spýtať, že či vám zobrali detičky ako 5- ročné do školy bez problémov, alebo to bolo tak, že ak bude miesto v škole tak ju vezmú... U nás tak škôlka funguje, že sú uprednostnené deti, ktoré už dovŕšili 3- roky, až potom sa doplňujú triedy s mladšími deťmi... Chcela by som dať našu malú o rok skôr do školy, v novembri bude mať 6, len by ma zaujímalo, či stačí ísť na tie testy k psychologičke až pred zápisom, alebo tam treba chodiť nejak pravidelne, nech ju sledujú. A môžem si psychologičku vybrať sama, alebo musím ísť k tej ktorá je na základnej škole , kde ju chcem dať zapísať. Ďakujem za odpovede. 🙂
mam syna ktory je po zapise narodil sa v oktobri chodi do skolky od 3rokov minuly rok chodil do strednej triedy je sikovny.ked nastupil od septembra do skolky zase ho nechali v strednej triede ked som povedala riaditelke ze ho chceme dat od buduceho roku a nebude mehpl nastupit lebo nechodi do pripravky tak mi movedala ze tam je vela deti a on je oktobrovi ze co chcem poradte mi co mam robit dakujem

@filipal , ja som tiež uvažovala aj o škole pre nadané deti, ale bohužiaľ síce v Košiciach máme takú školu, ale od nášho bydliska je dosť vzdialená, cca 25-30 minút busom v rannej a poobednej špičke. A kedže nemám k dispozícii žiadne babky a dedkov, obaja s mužom pracujeme (ja mám dosť náročnú prácu a muž robí na smeny), znamenalo by to pre deti dosť veľký stres, deti by boli nútené byť v škole od 7 rána až do cca 4-5hodiny a musela by sa tomu v prvých rokoch prispôsobiť aj mladšia dcérka a vstávať o 6hod, aby sme stíhali škôlku a potom školu...