Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
Ja si myslim, ze je to blbost delit deti podla mesiacov....ja som augustova, bola som stale najmladsia- a musim priznat, ze najlepsia z triedy. 😉 Zavisi od dietata. Niektore su v tomto veku este hrave, nevedia sa sustredit a niektore potrebuju rozvoj, nove podnety...
Najlepsie spravis, ked to posudi psychologicka-posudenie skolskej zrelosti / jemna motorika- kreslenie, sustredenie..../ Ja osobne by som dieta dala skor do skoly, keby som si bola ista, ze to zvladne a posudok by bol pozitivny. Samozrejme, keby dieta chcelo 🙂
Ja som decembrová a do školy som nastupovala ako 5r.+9m.cca a bolo to úplne v pohode, v 4.r.som sadostala na výberové osemročné gymnázium, nez akýchkoľvekk problémov. Napriek tomu si moji rodičia užili kopu rečí ako ma ubrali o detstvo atď....ja si to nemyslím...práveže soms i ako 17ročná s radosťou užívala údiv na zápise na VŠ,že čo tam také kura robí 😀 😀 😀
ahojte, nasa mala chodi do prvej a je novembrova, najmladsia z triedy. a je to uplne ok. ale je dopredu a vzdy bola. Chodila dokonca do nulteho, minuly sk.rok (cize zacinala v skole ako 4 rocna). Treba navstivit psychologa a ten vam najlepsie poradi, urobi testy atd.... Neviem si ani len vo sne predstavit, ze by dcérka bola este teraz v skolke 😅 . Mne tiez zle vychadzaju roky a bola som tiez skor popredu ako priemer a isla som do skoly o rok neskor. Ale tiez mi to nejako neuskodilo (aspon dufam 😀 ). Podla mna je najvacsi signal, ak sa dieta v skolke nudi, resp. nie je tam stastne a spokojne treba ho dat do skoly. Kazda mama si pozna dieta a ked este aj psycholog odobri, nie je o com. A to s tym predlzovanim detstva...hm, sak malá má detstvo stale, ona neriesi nejake vysvedcka a znamky, ma to na haku a to ze ma ulohu niekedy, co jej trva do 10 minut? Tak to, ked nechodila do skoly som jej ulohy musela vymyslat... Keby ste nasli skolu s nultym, tak to je podla mna idealne....
dcére tiež vychádzajú zle roky, nar.26.9., takže zostala v škôlke dlhšie/presne tieto reči učiteliek ako jej ublížime a zoberime detstvo/, nokolko je velmi drobná a citlivá nechali sme ju teda v škôlke. Dcéra sa však za ten rok naučila sama čítať, spočitovala a odpočítala do 20 a začínala písať, takže sama za ten rok zvládla prvácke učivo. Minulý rok nastúpila do školy a teraz máme problém ju zamestnať, lebo chodí domov s tým, že ju to tam nebaví, vraj ona to už vie. Napriek tomu zostala stále citlivá, to má proste v povahe a aj keby som ju nechala v škôlke 10 rokov citlivá bude stále.
Ak sa ti zdá, že je šikovná a rozumovo na úrovní ostatných detí daj ju do školy.
to som ani nevedela,že môže ísť dieťa skôr do školy,treba nejaké potvredenie od psychologa,že je zrelé alebo niečo podobné?
ano, je potrebne vysetrenie u psychologa, vola sa to test skolskej zrelosti. Skola si to musi zalozit do archivu 😅 , pre pripad kontroly 😉 . Niektore skoly maju aj svojich psychologov, cize najlepsie popytat v danej skole.
Moj syn je oktobrovy a bol jednym z najmladsich v triede, kedze vsetci jeho kamarati sli do skoly, dali sme ho tiez skor, sice je pravda, ze sme ho dali na tie testy, bol v skole psycholog a vsetky tieto deti co este nemali 6 rokov v septembri pretestoval. Povedal nam ze je zrely a velmi sikovny. No a nelutujem, sice je najmladsi, ale je jeden z najsikovnejsich a najlepsich ziakov v triede. Teraz ma 9 a este ma 1 rok a potom pojde na 8 rocne gymnazium. Myslim si ze som sa rozhodla spravne, takze ak sa rozhodujete, ja by som mojho dala zas, ale samozrejme kazde dieta je ine, urcite by som pocuvala aj toho psychologa
my sme to tiez riesili, hoci syn intelektom prevysoval 7-8 rocne deti, odporucanie nam psychologicka nedala... a rovnako ako syn, je aj dcera novembrova... a u nej sme sa rozhodli, ze ju dame tiez tak ako ma ist do skoly, nie o rok skor. bola by som bola rada, keby mi deti chodili do jednej skoly, a na "tu synovu" skolu musi este dcera dozriet... trochu som sa pytala, a momentalne u syna v skole nemaju novembrove deti (o rok skor), aj ked v minulosti brali aj 5 rocne deti... myslim, ze mali aj pokus s jednou triedou 5 rocnych s vysokym IQ, ale nejak od toho upustaju. dovod vsak neviem. najmladsie maju koniec septembra.
a co sa tyka spania, syn poobede nespaval od 3 rokov, cize celu skolku. ucitelky ho nemohli nechat v inej miestnosti sa hrat, lebo by nebol pod dozorom. ale ako predskolaci uz prestali postupne poobede spavat.
Ebbi, dali sme syna o rok skorej do školy a vôbec sme to neoľutovali!!! lepšie sme ani nemohli spraviť, pretože v škôlke sa nám nudil, poobede nespával....no a na doporučenie p.učiteľky a následného vyšetrenia u školskej psychologičky sme nezaváhali ani minútu. dnes je šiestak a v škole patrí k najlepším žiakom. len dotoho 🙂
Ja mám dcérku decembrovú a išla do školy podľa termínu, t.j. 6 a 3/4 ročná. Tiež som váhala či ju nedať skôr (bola intelektovo aj sociálne predčasne vyspelá, čítať sa napr. naučila ako 5-ročná, mala svoje kámošky od 2 rokov, od 1,5 roka nespala cez deň). Nakoniec som ju dala normálne. Rozhodlo to, že v tom čase sme chceli kúpiť nový byt a nevedela som, kde presne v meste budeme bývať a nechcela som jej potom v priebehu prvého ročníka meniť školu a tiež to, že bola fyzicky drobná a chudučká.
Je však pravda, že ten posledný rok v škôlke a potom celý prvý ročník sa neskutočne nudila, snažila som sa jej čas vyplňať krúžkami, návštevami múzei, doma sme čítali knižky o vesmíre a pod., aby bola aspoň trošku intelektuálne vyťažená. Aj v škole sa ju snažila učiteľka čo najviac zamestnať, chodila na rôzne súťaže v rámci školy.
Teraz je tretiačka a už je to trošku lepšie, ale je mi jasné, že by v pohode zvládla aj učivo 4.ročníka. Je však dosť citovo naviazaná na kámošky v triede aj na triednu učiteľku, ktorá je výborná, takže som nechala úvahy o preskočení ročníka tak.
Podobný problém budem mať pravdepodobne aj s mladšou dcérkou, ktorá v septembri ide do školy, tiež už vie čítať, tiež sa už teraz v škôlke nudí a strašne chce chodiť do školy. Ale je ešte drobnejšia, má ledva 110 cm, v septembri na 5a3/4 roka mala cca 106cm. Navyše nie je sociálne až taká zrelá ako prvá dcérka.
Ak je tvoja dcérka aj sociálne a fyzicky vyspelá a v škôlke sa veľmi nudí, tak myslím, že netreba váhať a dať ju do školy skôr. Ja by som to so svojimi deťmi tiež urobila, ak by neboli tie spomínané okolnosti.
A ešte čo sa týka tých názorov na detstvo: ak má dieťa kľudné a pohodové rodinné zázemie, možnosť zahrať sa a zabaviť podľa svojich potrieb a záujmov, ak je spokojné a šťastné - tak to je podľa mňa šťastné detstvo - a to nie je časovo ohraničené chodením či nechodením do školy. Potrebou dieťaťa nie je len hrať sa, ale dieťa primerane svojmu vývoju chce sa postupne zapájať do života dospelých, učiť sa nové veci. Ak sa dieťa nudí, tieto jeho potreby zrejme nie sú až tak naplnené.
bodka,
my sme to vyriesili skolou pre nadane deti. keby siel o rok skor, tak by sme ho dali do beznej triedy, aspon tak sme vtedy uvazovali. v skole sa nenudi, zatial patri k najlepsim. kedze tam deti prisli s roznou urovnou znalosti, tak na predmety ako matematika, citanie, anglictina su rozdeleni do skupin. synovi tento system vyucby neskutocne sedi, predtym som si nebola taka ista tymto rozhodnutim, ale teraz vidim, ze sme urobili dobre.
bets, tiež som uvažovala o takejto škole, ale u nas v KE je takáto škola na úplne inom sídlisku ako my bývame, t.j. to by znamenalo v rannej a poobednej špičke cca 35 minút cesty autobusom alebo občas autom, to by znamenalo stávanie minimálne o 3/4 hodiny skôr. Hlavne v zime by to znamenalo vstávanie za tmy aj chodenie domov po družine za tmy. Plus budenie aj mladšej dcérky, kedže pochopiteľne nemôžem ju nechať samú doma a s vyplazeným jazykom beh do škôlky na 7-mu, aby som stíhala ešte beh do školy. O mojom meškaní do práce ani nehovoriac ☹ .
Sú samozrejme aj výberové školy, kde je učenie zrejme o trošku náročnejšie, ale aspoń u nás je v nich dosť nátresk. Kámoška dala dcérku do takej školy, je to jazykovo zameraná škola - všetko je ok, ale prvákov bolo v triede po 29!!!!. Žiadali síce na odbore školstva o finančné prostriedky na otvorenie ďalšej triedy (plat ďalšieho učiteľa(, namiesto toho dostali výnimku na povolený limit detí v prvej triede.
ja som malu vyslovene nechcela dat do skoly pre nadane (milion dovodov), ale to je uz ina diskusia... tak sme to vyriesili ze isla skor a do skoly kde ich je v triede 13. treba si zvazit co a ako a hlavne to podla mna riesit, nenechavat tak. drzim palce!
laculik, ja proti tymto školam nič nemam 🙂, ale napokon všetko to rozhodovanie - dať odklad, dať skôr, dať v termíne, do ktorej školy atď. je len taký odhad rodiča, na čo dieťa má, čo bude pre neho ideálne. Skutočne sa to dá zistiť, až keď už reálne dieťa chodí do školy. A to už potom je na zváženie, či prípadné zmeny školy, preskočenie ročníka nebudú mať zlý vplyv na psychiku dieťaťa.
Ja som možno trošku zaváhala a mohla som ju dať skôr (a možno by som to oľutovala), ale viem že dcérka je citlivá, nebudem jej to už meniť, v triede je ich 15, sú výborný kolektív, žiadna šikana či niečo podobné, majú veľmi zlatú triednu...
minulý mesiac na čtv bola debata o odklade alebo skoršom nástupe do školy
odborník sa tam vyjadril, že nemá vplyv vek dieťaťa na školske vysledky. ak má byť dieťa nadané, tak bude mať dobre výsledky ako žiak či pojde do školy ako 5 ročný alebo 6 ročný.
to iste plati ak je slabé 6 ročné a odloží sa dochádzka o rok neskôr, výsledok to neovplyvní.
podľa mňa- skrátiť detstvo??? veď život má pred sebou, a čo má byť bude!
môj syn je septembrový, je a bol veľmi šikovný, stále prvý, logopedička mi ho neodporučila dať, len kvôli tomu "septembru", ....učiteľky odporúčali, len som sa zľakla, tak som ho ešte v škôlke nechala, v škôlke ten posledný rok sa naučil sám čítať, písať, učiteľkám dával také otázky, že nevedeli odpovedať.... teraz je prvák, všetci majú šlabikáre, syn čítanku..., dostáva úlohy naviac, tie úlohy čo majú spolužiaci sú mu smiešne.... učiteľka napriek tomu, že je šikovný, má s ním viac roboty, lebo musí mu vymyslieť niečo naviac, aby sa nenudil a nevyrušoval....takže tak.....
Ja som septembrová, pamätám sa, ako veľmi som chcela ísť do školy, psychológ ma odporučil. Ale spätne neviem, či to bolo dobré...bola som najmladšia, v znamení panny, nesmelá, skôr samotárka. V podstate som "ožila" až na strednej škole. Možno, keby som šla o rok neskôr, mala by som to ľahšie...ale môžno je to povahou...
veverca, aj ja som septembrova, nastupovala som ako 5 ročná,a o 4 dni som mala 6......
......to ako keby som čítala o sebe...... ale na druhej strane ZŠ, ubíja deti či v dobrom alebo zlom, v dnešnej dobe *socialnych sploč. tried* dvojnásobne.
ja som ako septembrova nesla o rok skor. ci to malo nejake vyhody alebo nevyhody, neviem. v podstate by mi to bolo asi jedno. ale jedna nevyhoda ma napada. v rocniku som si nasla manzela, a kedze on je augustovy, tak je skoro o rok mladsi... 🙂 🙂 ale mozno to nie je nevyhoda, ale vyhoda, lebo muzi maju kratsiu priemernu dlzku zivota...
bets- ty si si našla manžela už na základnej škole? 😅
Ten môj je tiež mladší, ale našla som ho až neskôr 😉
veverca, veď to určité problémy môžu nastať, až keď už dieťa chodí do školy, skôr to nezistíš. A problémy môžu nastať, aj keď ide dieťa do školy neskôr. Je veľa faktorov, ktoré rodič ani neovplyvní - zloženie kolektívu, vzťah triednej učiteľky k deťom...
ebbi, aj mojej dcére vychádzajú zle roky, teraz ešte chodí do škôlky, ale od septembra už nastupuje do školy. Boli sme normálne na zápise, riaditeľka školy nám iba povedala, že môže nastúpiť, ale pravdepodobne bude potrebovať odpor. od psycholog. V škôlke ich je 5 predškoláčiek, ktorým sa už poobede nechce spávať, tak má učiteľka s nimi takú dohodu, že si idú ľahnúť a keď mladšie deti zaspia, tak tie predškolačky idú do vedľajšej miestnosti a tam si kreslia.
ahojte, trosku ozivujem temu a potrebujem poradit.Syn bude mat v decembri 5 rokov a predstava, ze bude v skôlke este o rok dlhsie je pre mna dost desiva.Ide o to, ze zacal uz teraz scitavat do 10,luchom rozoznava ktorepismeno je na zaciatku slova,ma fantasticku pamät,pouziva cudzie slova,farby aj ich rozne odtiene a pismena pozna od dvoch rokov a pod. Na druhej strane ma problem s vyslovnostou, este nevieme sykavky a r a odmieta kreslit.Popoludni uz nespi,zaujima sa o hmyz,kobylky,motyle a pod.potvory.Este ma napada,ze si na skôlku zvykal velmi tazko a aj teraz ma 3 kamaratov a jemu to staci.Na zahrade napr.nevyhladava deti,ovela radsej rozprava s dospelymi.
Ako som citala Vase prispevky, tak ste s rozhodnutim dat deti do skoly skôr boli spokojne,ja sa trosku bojim jeho shcopnosti prispôsobit sa.
Ked sme boli u psychologicky kôli zajakavaniu,to je teraz nastastie uz vyriesene,tak ta zistila, ze je intelektovo min. o rok popredu no aj napriek tomu velmi nerada dava odporucanie na skorsi nastup.
Co si otom myslite?
Dakujem
nedala by som svoje dieta skor do skoly ked mu vychadzaju zle roky o nic nepride ked pojde normalne do skoly tak ako ma tot moj nazor moja dcera je novembrova a ani ma nenapadlo dat ju skor do skoly tiez bola sikovna
@daducha , tvoj synček je určite veľmi šikovný, ale ja by som ho do školy skôr nedávala. Moja staršia dcérka je tiež decembrová, vedela zhruba to, čo tvoj malý a možno o trochu viac - v 5 rokoch už vedela čítať, lúštila si detské hrebeňovky v časopisoch a výslovnosť mala perfektnú. Prvý polrok sa v škole síce trochu nudila, ale potom už nabehlo rýchlejšie tempo, tak bola spokojnejšia. V škole jej všetko ide bez problémov (bude štvrtáčka), ale už sa aj trochu musí učiť, aby mala čisté jednotky. 😉.
Intelekt dieťaťa je jedna vec a sociálna zrelosť a schopnosť sústrediť sa na školské povinnosti druhá. Dnes je veľa šikovných detí a mnohé deti už vedia pred školou čítať (aj moja druhá dcérka, čo ide teraz do školy - má 6apol, už vie v pohode čítať a rozumie aj násobeniu a deleniu a 3-ciferným číslam.) Napriek tomu ich nepovažujem za géniov, takých detí je pomerne veľa, aj staršia dcérka má v triede podobne šikovné deti a verím tomu, že to bude tak aj s mladšou.
Skôr by som počkala a riešila ten rok nejakými novými krúžkami (napr. angličtina, hudobný nástroj...) a k tomu samozrejme nejaké podnety doma (encyklopédie, logické hry, počítač...). A potom radšej ho dať na nejakú náročnejšiu školu (jazykovka, škola pre nadané deti...) Ak má ešte problémy so začlenením do kolektívu+výslovnosť a možno aj určitý sklon k horšiemu znášaniu stresu - predčasná škola by mu mohla skôr ublížiť.
Aj moja staršia dcérka je trochu psychicky labilnejšia (pocikávala sa a občas má tiky, mávala bolesti brucha psychického pôvodu) - aj kvôli tomu so ju do školy skôr nedávala, hoci intelektovo by to určite zvládla.
@daducha jedine do skoly pre mimoriadne nadane deti. v beznych skolach je to skor o tom, ze prvak sa musi naucit krasne pisat. s tym maju chlapci vacsinou problemy a ked este pises, ze nerad kresli...
v inych krajinach sa zacina tlacenym pismom a pisane sa uci az od tretieho rocnika, jemna motorika ma viac casu dozriet.
do skoly pre nadane deti (tam si ine osnovy, uci sa tlacene pismo) potrebujes mat IQ testy z psychologickej poradne a IQ vyssie ako 130
ak by si nechcela ist touto cestou, tak sa skor pridavam k nazoru, zostat este rok v skolke a syna rozvijat sama.

Ahoj Ebbi, toto isté riešim aj ja, s tým rozdielom, že moja dcéra má ísť do školy až o 2 roky ale ja uvažujem že by som ju dala už o rok skor. Je novembrová a do škôlky by mala chodiť 4 roky ale ona tam nerada chodí.
Jeden čas som bola pevne rozhodnutá, že ju dám do školy ale už váham a to som učiteľka na 1. st. ZŠ takže v učení by som ju viedla.
Hovorí sa, že dokonca už augustové deti sú už často krát v nevýhode.
Kam sa ponáhlať, nech si užijú dlhšie detstvo.
Načo nechať deti hlivieť v škôlke keď tam už nedokážu napredovať ale sú brzdené.
Učila som dievčatko ktoré išlo do školy skôr a bolo najšikovnejšie z triedy a aj výškovo sa vyrovnalo ostatným. Mne ostáva ešte nasledujúci rok na premýšlanie.
V našej škôlke predškoláci majú spánok v druhom polroku skrátený na polovicu a venujú sa kresleniu, vystrihovaniu a robia si úlohy v pracovných zošitoch. Ale ja si myslím, že to je v každej škôlke v nariadeniach alebo v nejakých predpisoch, že predškoláci sa už majú odnaúčať od spánku a skracujú ho. Skús si to zistiť a potom vám musia výjsť v ústrety.