Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
aj ja idem po radu: syn má na začiatku júla 6rokov. v škôlke mali psychologičky na monitoringu a napísali mu že je sociálne nerzelý /lebo ich 5prišlo do triedy on sa zľakol a rozplakal ale potom už sa normálne zapájal/, ďalej mu napísali že má zlú jemnú motoriku. Nenapísali že mu mám dať odklad ale iba tieto dva body.
Učiteľka v škôlke čo ho má 3roky, hovorí že je zrelý do školy lebo patrí medzi šikovnejších žiakov. že keby mal môj syn zostať ešte rok v škôlke, tak to by musela ostať celá trieda tiež 😝
na zápise sme mali dve pani učiteľky, ktorým som toto všetko povedala. syna skúšali 35minút. nevyjadrili sa že či ho mám dať, alebo nemám dať, ale povedali že je veľmi šikovný, pero drží pekne, číta, počíta,...len podotkli že je maličky /115cm/ a akýsi bledučký. 🙂))) syn neje mäso a je chudokrvný.
čo mám spraviť???? teraz som kúpila knihy pre predškolákov, že budeme teda každý deň trénovať aspon jemnú motoriku a on má rád rôzne hry a tak.... ked sa mi niekedy nechce, tak mu poviem že budeme ,,pracovať,, až zajtra. a on mi stále opakuje dokola že on chce dnes.... každý den chce aby sme niečo robili. aj ked už sa mi stalo, že som mu zadala úlohu a on povedal, že :toto nie. Daj mi niečo iné...
@pancake výška 115 by nemal byť problém, moja mala minulý rok 116 a teraz patrí v triede kdesi k priemeru, majú tam aj hodne nižšie deti. Objednaj syna do CPPPP-Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva prevencie na testovanie školskej zrelosti, moju objednali naschvál až kdesi ku koncu šk.roka, že dieťa môže za pár mesiacov dosť dozrieť-tam povieš aj svoj názor ak teda sa dovtedy nejako rozhodneš, celkovú anamnézu a oni ho preklepnú a povedia. O rok skôr by som nedala-ale Tvoj chlapec by teraz šiel akože nie skôr, ale normálne-rovnako ako odklad nepokladám za žiadnu tragédiu, ale čo Tvojmu synovi prospeje, to my z jedného príspevku môžme len tipovať, psychológovia odhadovať, a najlepšie si ho aj tak poznáš Ty a teda aj tvoj pocit má zrejme pravde najbližšie...
@ebbi ak možem aj ja, nebojte sa a dajte ju kľudne do skoly, urcite to zvládne- uvidíte potom aj po návšteve psychologičky - som celkovo proti trendu odkladu, ak to nie je nevyhnutne nutne. Ja mam synov júnového a júlového a obidvaja išli do školy normálne, su fantastický, nebol žiadny problem.
@pancake mozete navstivit este raz individualne detskeho psychologa, ked ste si neni ista zrelostou dietata. preco neje maso? su tam velmi dolezite latky, co telo potrebuje. nezje vam ho ani v rizote, alebo v nejakom jedle
zakamuflovane?
Podla mna v prvom rade zlihali ucitelky ktore nutili diata spat..a Lezat ..uz sa o tom hovorilo ze by to nemali robit posobito na dieta zle so psycholog.hladiska moze to dieta priviest k strachu so spania nutit ho spat na silu..ja osobne by som sa porozpravala s ucitelkami ze si nezelam aby moje dieta spalo pokial nechce..ono samo citi kedy je unavene a ak ma dieta adhd syndrom tak tam je ti pre dieta ako trest viem mali sme to v rodine..hyperaktivita..alebo vymenit skolku kedze urcite v neakej nenitia deti spat ale hraju sa bokom kym spia tie druhe,,,a spanok v skolke neznamena 1hodina volno pre vychovavatela ale zabavanie deti ktore nespia..moj nazor
@stanislavao nezje. aj ked mu ho zakamuflujem malilinké ako ryžové zrnko do rizota on v ústach všetko zje a na koniec vyplazí jazyk a tam iba to mäsko 🙂))) . jediné čo mi zje, sú fašírky. aj to iba jednu. na druhý deň už ani za svet. takže tak raz za dva týždne mu môžem spraviť po jednej fašírke. 🙂))
ja som mäso nejedla do 18tich rokov!!! iba šťavu s prílohou. ked sme mali kura, tak iba ryžu s kompotom. paštéky ani salámy žiadne. teraz presne opak. ako ty 🙂))
@pancake moj syn nezjedol maso, ale nie preto, ze by ho nechcel, ale nejako ho nevedel pozuvat. aj ked bolo makulinke. tak potom som robila len z mleteho. aj gulas z mleteho a tak to zjedol.
Moja dcerka je oktobrova a isla do skoly skor 🙂
Myslim, ze me urobili dobre, bola aj je sikovna a ten rok by ju v skolke zbytocne zabrzdil.
Este srdecne pozyvam vsetky deti a rodicov na rozpravkovy rodinny pobyt
https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/rodinn...
🙂 ☹ ☹
@rodinnevikendy2 ja mám tiež októbrovú a na testy zrelosti ideme 2.4. Naozaj sa neviem rozhodnúť, čo urobiť, veľmi sa spolieham na psychologičku. Podľa učiteliek v škôlke nebude mať problém v škole, podľa učiteliek v škole, že problém bude lebo bude najmladšia, aj keď zápis inteligenčne zvládla veľmi dobre...Vám psychologička školu odporučila alebo povedala, že je to na zvážení rodičov? ďakujem za info
@zuzana8 Aj moja dcera je najmladsia, ale an o tom neviem. Skolu zvladla ani neviem ako, prvy rok presiel velmi rychlo 🙂
Naststie je vsetko v poriadku. Zuzka je dost vysoka, takze zapadla medzi tieto starsie deti akurát.
Ja som novembrova a rodicia ma dali neskor do skoly, ale ja som tym trpela. Bola som takmer z dievcat najstarsia, prva som mala vsetky tie zenske veci...necitila som sa dobre.
Asi aj preto som dala dcerku skor.
Vsade je nieco za a nieco proti. Ak je vasa dcerka sikovna, zbytocne ju nechavat v skolke. Vy ju ale poznate najlepsie, vase pocity, co si vy myslite ako ju vy vnimate je najdolezitejsie 🙂
@rodinnevikendy2 veľmi pekne ďakujem za info...no uvidím ako dopadne u psychologičky. Každá mama si pozná svoje dieťa, ale ja som momentálne zmätená🙂, lebo každý tvrdí niečo iné a ja by som chcela pre dcéru samozrejme to najlepšie.🙂 Viem, že je šikula, ale na druhej strane je dosť trucovitá..no ešte mám pár mesiacov na rozmyslenie 🙂
Zdravim maminky,idem po radu,i ked na poslednu chvilku,kedze (zevraj do zajtra musim dat vediet ako sme sa rozhodli,ci skola al.skolka...) Uz ma z toho rozmyslania boli hlava,.,Nasa situacia: Maly ma v auguste 6 rokov,a nevieme ci ho dat do skoly al.nie,do skolky chodi nerad,pani ucitelky sa im nevenuju,pustaju im telku,popripade su na dvore v piesku,en po nich kricia(sama som mala moznost pocut), zaciatku septembra urobili jeden zosit cca 20 stranovy,to je cela predskolska priprava....,byva len do dvanastejmuz rok,lebo som na materskej..Ak som sa ozvala,odnasal to syn...,Kedze sme sa nevedeli rozhodnut,boli sme u psychologicky a ta povedala ze by ho este nechala rok v skolke,vraj he hravy,slabsia jemna motorika,lavo-prava orientacia...a je drobny (113 cm) Inak je velmi sikovny,nikdy nemal problem s recou,vyslovnostou,vsade kam pride ma kamaratov,je velmi spolocensky.Mam sa snazit mu vybavit na rok inu skolku,alebo to risknut a dat ho do skoly?bojim sa ze budem lutovat ☹
@sonrep ak je hravy, co napisala psychologicka do posudku? Tam sa mala vyjadrit, co odporuca. Ak ti odporucala nechodit este do skoly, nedavaj, budes mat s nim doma strasny boj, nebude sa chciet ucit... Skus mu vybavit neaku inu skolku... ak sa to este da. Ja mam tiez augustovu, ak by sa narodila o hodinu neskor, uz by som taku vec ako ty nemusela riesit 🙂 bola by septembrova. Moja ide teraz iba do skolky, tak toto budeme riesit o dva roky..
@sonrep ahoj, moja dcera je septembrova, dala som ju skor do skoly, pretoze v skolke sa nudila, bola sikovna, jej to bolo ale jedno, kde bude, bola 2x u psychologicky, pretoze ju 1x neodporucila do skoly, len chcela od nej vela veci, ktore sa deti ucia v 1. rocniku, no 2.x to uz vzdala, ked videla, ze mame zaujem a nelutujem, rychlo si zvykla, ini ucitelia, podnety na ucenie a 1. polrok hrave ucenie, takze super a keby to nezvladla, tak sa vrati spat do skolky, no ona mataku povahu, ze by jej to nevadilo, keby sa take nieco udialo, v skolke sa im venovali, aj pracovne zosity, vylety, prechadzky....
Na prvakov v skole davaju pozor a v druzine sa im celkom venuju, deti sa tam vela naucia, aspon u nas
@yukki aj ja zvažujem dať malého skor do školy pretože v škôlke ho koli adhd beru ako nevychovanca a neposlušného a najhoršieho a pod. a my chvala bohu máme v MT záturčí špeci školu kde som sa opýtala že by ho vzali aj ako 5 a 3/4 ročného do nultého ročnáka je to škola zameraná na adhd add, dislekxie a pod poruchy kde ich nie je v triede 30 ale max 8 detí a špeciálne sa im venuju a ak by prešiel testami zrelosti tak môže nastupiť zvažujem to velmi pretože syn chodí nešťastní zo školky ohrýza si nechty čo doteraz nebolo a stále sa na neho sťažuju že stále uteká, skáče a pod jednoducho ho nevedia zamestnať
@ralanka a tak nultý...to nie je o rok skôr, to je taký prechod ešte len medzi školou a škôlkou....to je v pohode, a kor keď je to škola zameraná echt na to......ale tak asi by som to skonzultovala s dobrým psychológom, on odhadne, aký záujem má dieťa o učenie, písanie, akú úroveň jemnej motoriky, či nebude preň utrpením tých niekoľko hodín sedieť a sústrediť sa atď.
@yukki co so stvorrocnym dietatom, ktore je schopne hodinu sediet za stolom a pisat pismenka na papier??? Je aprilovy, a toto ked vidim, aky ma velky zaujem aj o matematiku, tak neviem ci ist do cpps a riesit jeho nastup do skoly v 5tich rokoch, alebo sa na to vytoto a nechat to normalne tak.
Ma v skolke jednu spoluziacku, ta je o rok starsia a ide od septembra do predskolskej triedy - tak ma hlavu v smutku, ze ona bude uz predskolak a on az o dalsi rok... Aky je tvoj nazor?
@kaktusik007 joj ta ja ne odborník, ja netuším...ako píšem vyššie, najlepšie každá matka pozná a odhaduje dieťa, kus pomoci z CPPPP alebo dobrý psychológ pri nejakých pochybnostiach nezaškodí.... Veď v škole to už začína byť nie tak o učení, ako koľkokrát o prežití v kolektíve 😝 ...čiže musí tam byť aj dostatočná sociálna vyzretosť, nie len tá vedomostná stránka.....

@fidka79 no a prečítala si si to, či to iba kopíruješ??? napísala som tam, že odklad majú dostať deti, ktoré majú vážnejší problém, nie tie, ktorým chcú matky predlžiť detstvo, chápeš?