Dali by ste dieťa o rok skôr do školy?
Mame doma predskolacku, ktorej "zle vychadzaju roky", takze by mala este rok v skolke pobudnut. Myslim, ze v pohode stiha spoluziakom, pytala som sa aj uciteliek. Zasadny problem mame s poobednajsim spankom, dcera v skolke nespava, musi ale lezat co je pre nu dost neprijemne a nezvlada to psychicky velmi dobre. I ked je pomerne hlbave a kludne dieta asi ten pobyt na lozku je pre nu aj tak dost dlhy. Pytala som sa uciteliek, ci je mozne nieco aspon buduci rok vymysliet, ze by nemusela cely cas lezat a stretla som sa s velkym nepochopenim. Teraz vaham, ci neskusit buduci rok radsej skolu, ci by to nebol pre nu mensi stres ako ta skolka este cely dalsi rok. Samozrejme do skoly by sme ju dali len po vyslovnom pozitivnom odporuceni psychologicky. Dali ste dieta skor do skoly? Ako sa vam to osvedcilo? Viem momentalne je uplne iny trend, ale viac ma zaujima to, aby bola dcera spokojna. Mimochodom do skoly sa velmi tesi 🙂
Naozaj neviem 😒 Psychologicke sa este len chystame.
Ahojte, dakujem za tuto diskusiu, je velmi podnetna.
My riesime podobny problem, dcerka je septembrova a v skolke sa prakticky nudi uz treti rok, nastastie to vyzera, ze az tento treti rok bude aktivnejsi (doposila max. jeden vylet rocne, minimum prac a výtvorov), nespava od roka a stvrt a v skolke musia vyse dve hodiny lezat. Teraz sa to skratilo na necele dve hodiny, tak chodi domov cela stastna, ze to uz nie je taaaak dlho, ale aj tak iba lezi (naviac ich napominaju, ked maju otvorene oci, hybu s ruckami ci sa odokryvaju, ide ma rozhodit z toho a nepomohli ani rozhovory s ucitelkami).
Vie pisat, pocitat, v podstate v skolke nenapredovala velmi za tie dva roky doposial a neviem si predstavit, ze by tam mala byt este dalsie dva roky - oficialne totiz ano.
Je velmi vnimava, sikovna, ucenliva, vytvarne nadana. Na druhej strane, je velmi citliva povaha, ale tu som si vsimla prispevky typu, ze ak je niekto citlivy, rok oddialit skolu nepomoze a to mozem aj sama na sebe potvrdit, nakolko mam rovnaku povahu.
Takze tiez riesim tuto dilemu, skusam dcerku motivovat po trosicke na skolu (iba tym, ze jej o skole rozpravam pozitivne a vyhody naucenia sa novych veci a pod.), ale urcite by som to nesilila a vyhladam aj psychológa.
Pravda je, ze po tej intelektuálnej strane si to viem predstavit, jednoznacne by sa nenudila. Avsak co sa tyka jej citlivosti, zvykne aj teraz rano mat slzicky v ociach, ked sa luci s nami pri vstupe do triedy... No to by nas cakalo buduci rok v skolke i skole tak ci onak, tak toto asi nemoze byt meritko. A ja som sama ako dieta plakavala takmer vzdy prve dva-tri roky ZŠ, ked sa so mnou mamina rozlucila (zvacsa tak, aby ma nevidela).
Tak verim, ze sa vsetci rozhodneme spravne a nase deturence budu hlavne staste a spokojne, nech to bude skola skor ci neskor...
@zuzana8 ahoj mozem sa opytat ako ste sa nakoniec s dcerkou rozhodli?tiez zvazujem dceru dat o rok skor je nar zaciatkom oktobra ale sikovna na svoj vek fyzicky aj psychicky vyspela no kazdy ma od toho odhovara..pritom presne ako si pisala keby bola narodena 31.8 tak neriesim nic...a odklady ako take by mali byt fakt pri vaznych problemoch a nie kazde hrave dieta skonci v odklade..velka moda teraz pricom v zahr idu do skoly niekde deti ako patrocne a nikto neriesi odklad..dik za info 🙂
susan007. My sme dali dceru skor. Je decembrova t.j. 6 bude mat az v decembri. Po dvoch mesiacoch v skole si uz nie som taka ista, ze sme urobili dobre :(
Po skúsenostiach s dcerou urcite nie. Je narodena 4.11 mysli jej to super, tak som rozmyslala pred dvoma rokmi, ze ju dam na zapis, ale vzhladom na to ze jej kresby nevyzerali rovnako dokonale ako augustovych deti som ju nakoniec nechala v skolke. Rada kresli, maluje vystrihuje. A bum tento rok nastupila do skoly uz ako skoro 7 rocna a mame dost velke problemy s pisanim, cuduj sa svete. Takze pred rokom by som uz bola sediva, lebo teraz si trham vlasy pri pisani uloh. Takze pokial dieta nie je extremne nadane, ale bezne dieta sikovne, tak nic nestrati.....
Ja som oktobrova, nasi ma dali o rok skor, lebo som bola 'nadane' dieta. A pre istotu hned od piatej triedy aj na osemrocne gymnazium. Inteligencne si nemyslim, ze by som ucivo zvladala lepsie keby som ostala dlhsie v skolke, ale kedze som isla skor a nebola v deviatke, vysku som si vyberala v tretom rocniku na strdnej ako 16 rocna... Tak to aj dopadlo... Nemala som sajnu, co chcem a tak mam vystudovane bankovnictvo a viem, ze to robit nikdy nechcem 😀 Odpoved znie - NIE🙂
dcera je septembrova, velmi sikovna bola uz ako dieta. chcela som ju dat " skor" ,ale nakoniec sme nedali... aj psychologicka povedala, ze nema sa kam ponahlať, ze je sice inteligentna, bystra a sikovna, ale este dost hrava.... dcera sa inak do skoly tesila, dodnes sa tesi po prazdninach do skoly..
Myslim, ze sme urobili dobre, ze sme ju nedali skor... nic jej neušlo...
Inak, dnes je moznost ist do nulteho rocnika, viem o par ludoch , co takto dali augustove deti, alebo zle roky vychadzajuce, aby nesli 2x do predškolskej avelmi si to pochvalovali. Bol to uz režim školy, ale nič narocne 🙂 len taky rozvoj vacsi to zabezpeci, zlepsi sa motorika a slovna zasoba... super 🙂
Caute baby. vy mate strach dat skor? ? A co ja mam povedat... mala ma 5 rokov. zaciatkom roka ideme do USA kde je skolska dochadzka povinna od 5 rokov. moja je citliva ( obcas si rano v skolke poplace ked sa luci) a vnimava, bystra ale.... nevie jazyk, bude v cudzom prostredi, a este hned aj skola. 😨 berte to ako moje povzbudenie a nam drzte palce 😀
My sme nedali rok skôr syna a to bola chyba. A to je dokonca májový, nevychádzajú mu "zle" roky. Našťastie sme chytili suprovú pani učiteľku, ktorá mala pochopenie pre šikovné deti. Chlapec pred nástupom do školy plynule čítal, sčítaval a odpočíatval trojciferné čísla.... už si presne nepamätám, čo všetko ovládal. No a v škole sa nám chlapec nudil. Veľmi skoro zistil, že ovláda viac ako ostatné deti, čo sa samozrejme odrazilo na jeho správaní. Dokonca nám odporučili ísť do druhého ročníka (preskočiť prvý), s čím sme my ako rodičia nesúhlasili. V tomto prípade mám stále pocit, že mal ísť skôr. Druhá, dcéra, je septembrová a už išla do školy rok neskôr. Vôbec nebanujem. Aby nebolo málo 😀 máme augustovú, tiež sa nám pozdáva, že je šikovnučká, ale sama rozmýšľam o odklade, nakoľko škaredo rozpráva. Uvidíme, či tú reč "vyčistíme" do januára do zápisu. Takže moja odpoveď znie, zvážiť pre a proti a tak sa rozhodnúť. Každé dieťa je iné 🙂 a v našej rodine sa to naplno prejavilo.
v zahranici sa beru deti do skoly podla roku narodenia a nie skolskeho roku. takze ked moje najmladsie deti pojdu do skoly budu len 5 rocne, 6-te narodeniny oslavia v skole.
starsie deti isli tiez do skoly ako 6 rocne (narodene v juli a koncom augusta) a skolu zvladaju bez problemov.
no neviem moj je narodeny v january a slecna o rok neskor v maji a rozmyslal som ho dat o rok a nieco neskor lebo si nemyslim ze je pripraveny, rad sa hra, zo skolky nerobi ulohy, nevie sa sustredit, ked ulohu treba robit skor sa hra a slecna by to chcela urboit zanho a ide jej to... kazde dieta je ine... neviem ja si myslim ked idu nacas alebo o rok neskor tak maju aspon predlzene detstvo nemusia vstavat do skoly a mat zodpovednost co ich caka cely ich zivot, ja som rada ze maju dlhsie detstvo, ze nemusia rano zavcasu vstavat a mozu sa hrat... 😀 😀 😀 lebo cely zivot je sama zodpovednost... 😉 😎 nie? nech su deti detmi cim dlhsie....neviem asi to mam ze mama mi vzdy (za komancov) este vtedy bolo v "mode" sa vydavat v 17-18r ) vstepovala ze nech sa nevydavam pred 25 rokov zivota a hla posluchla som ju a vydala som sa ovela ovela neskor a nebanujem 😀 😎 mozno aj preto som taka "benovelnetnejsia" (ci ako sa to pise) maminka.... 😉 ale ako som pisala kazde dieta je ine, tiez kamosky dcera napriklad vedela celu abecedu a pismena ked mala necele 3 roky ale zase nevie dobre po Slovensky (zijeme v USA) a moje deti vedia super po nasom ked nejake slovko sem tam hodim po Anglicky tak ma opravia"mami to sa povie takto..... po Slovensky" bo ich tak ucim....dobre nie hi hi hi....detvaky ma ucia moju rodnu rec...lenze ja tu uz zijem 26 rokov tak mi sem tam ujde 😀 😎
@susan007 ahoj, no nedala som ju do školy. U mňa zavážilo aj to, že som ju chcela dať do súkromnej anglickej školy na Českú. Psychologička mi povedala, že do klasickej školy by ju odporučila, pretože logiku a matematiku má na vysokej úrovni, ale do školy, kde sa deti od prvého ročníka učia o trošku viac ako v štátnych, tým nechcem dehonestovať štátne školy, by mala ešte emocionálne dozrieť. A som rada, lebo mám pocit, že tento rok sa dievčatko hľadá🙂 Raz je plačlivá, inokedy zasa pojašená, potom sa správa ako dospelá a vzápätí ako malinké detsko. Asi má také obdobie, takže verím, že od septembra už bude ustálená🙂
@susan007 musis respektovat odporucanie CPPPaP, ak ti odporucanie nedaju, tak ti dieta narodene po 31.8. v skole nezapisu, nie je to len o rozhodnuti rodica
@bronia13 vy v USA mozete dat deti do skoly neskor? Tu v Kanade musia deti, ktore dovrsia k 1. septembru 6 rokov zacat povinnu skolsku dochadzku. Jedine, co je mozne pre deti narodene medzi sep. a februarom dat ich do skoly o rok skor, to je vyhradne na rodicoch. Ja som toho dost velky zastanca, v tomto veku su badat este velke rozdiely a nie je fer voci 6 rocnym mat v triede 7 rocnych... na Sk pomaly uz aj 8 rocnych, to by ma fakt nasr...o.
Pises, ze tvoje deti vedia super po slovensky. Ako je na tom ich anglictina? Ja som si vsimla pri imigrantoch, nielen Slovakoch a Cechoch, ze ak decka doma musia hovorit recou rodicov, tak v anglictine maju prizvuk, casto slaby, ale maju....
@sisaka dobre si napisala ze "musia" ano musia hovorit po nasom lebo nasa mama povedala ze aj debil v Amerike vie po Anglicky.... vecinou sa stretavame s nasincami, malo co s Americanmi, po Anglicky vedia super a ziadny prizvuk nemaju a ja som este nepocula ziadne narodene tuna deti co vedia 2 reci ze by mali prizvuk, hm... mozno nedavam pozor ale neviem moje deti vedia oba jazyky velmi dobre....
nechapem tak isto preco by si bola nasrata ze tvoje dieta chodi s nejakym starsim dietatom do triedy co je na tom? neviem ja som chcela dat drobca ked bude mat 7.5 roka do skoly ale som si to rozmyslela, tu v USA nemusis absolutne nic vysvetlovat ze preco chces dat dieta neskor kamosky syn bude mat nieco vyse 7 ked pojde do prvej, rozhodla sa ze ho neda a hotovo nik sa nic nepytal a podla mna aj dobre spravila, chlapec bude mat dlhsie detstvo, nie je pripraveny zacat este skolu....
Ahoj, ja mam malu narodenu 3.septembra a takisto sme dlho zvazovali dat ju skor do skoly.Nakoniec sme ju aj dali, no prvy rok bol pre nas trochu tazsi a uz som aj niekedy lutovala, ci som urobila dobre.Teraz je uz tretiacka , a je velmi sikovna.Prvy rok bol asi najtazsi trebalo sa jje velmi vela venovat, no nelutujem svoje rozhodnutie.
@bronia13 ja som sa normalne pytala na tvoju skusenost, ja som napisala moj postreh. Podla tvojej mami kazdy debil vie po anglicky, ja mam opacnu skusenost a hlavne z USA mate tam dost "debilov" ktori po anglicky nevedia ani len zaklady, vid dvojjazycne napisy hlavne v spanielcine.
Preco by sa mi nepacilo mat o 2 roky starsie deti v triede som naznacila, je to uz privelky rozdiel vo vsetkych oblastiach-od fyzickej cez psychicku, socialnu vyspelost, logicke myslenie ... Chcem, aby moje dieta zazivalo v skole uspech medzi rovesnikmi, nie aby sa muselo dotahovAt na ovela vyspelejsich spoluziakov.
Myslim si, ze aj vo vasom state je nejakA hranica, kedy sa dieta musi zacat vzdelavat, ci uz v skole, alebo doma, takze to nebude cisto na rozhodnuti rodicov, to by znamenalo neexistenciu povinneho vzdelavania
@bronia13 Ahoj, ty pises ze nemusim dat do skoly od 6 rokov? Lebo mne bolo povedane ze dochadzka je od 5 rokov v USA, tak som celkom vystrasena. My ideme do USA len na dva roky, ked bude mat mala 7 rokov tak tu uz budeme a chcem, aby tu zacala s povinnou skolskou dochadzkou. Myslis, ze sa to bude dat, ze proste v amerike nenastupi do skoly, ale bude navstevovat matersku skolu? Nevies mi prosim napisat, ked prideme do USA na koho by sa mi odporucila sa obratit? Najradsej by som ju dala do skolky. Este musim ockovaci kalendar nejako prelozit. Aj to mi bolo povedane, ze to dost kontroluju a ockuju na vsetko mozne aj na to co uz je. Dakujem za rady 😀
@zzuzzik preco ju chces zdrziavat a nedopriat jej vzdelanie?? nechapem.
funguje to tu asi takto: od 5 rokov chodia deti do Kindergarden, co je len tri, styri hodiny denne. spievaju tam pesnicky, hraju sa tam, ale aj sa ucia pisat a citat. syn nastupil do K minuly rok v auguste, je marcovy, cize mal 5 a pol roka. ucitel nam hned na zaciatku povedal, ze do vianoc bude vediet citat. zasmiali sme sa, kedze nevedel okrem O a I ani jedno pismeno. a cuduj sa svete, do vianoc skutocne cital! naucili sa vsetky pismena, cisla, mesiace, dni, na konci sk. roka uz aj citali samostatne knihy a vedeli datumy. dnes chodi syn do prvej triedy, vie plynule citat, pocita v stovkach, momentalne sa ucia scitavat a odcitat do 20. kazdy tyzden dostane 4 knihy na precitanie, ktore plynule zvlada.
a to je pritom take male teliatko, stale by sa len hral 😀 vobec vsak nemam pocit, ze by bola skola na neho prilis, praveze tu je to vsetko tak jednoduche, ze aj on sam ma pocit, ze sa v skole stale hraju.
detom, ktore nevedia jazyk, pridelia asistentov, ktori sa im specialne venuju. plus v 5 rokoch tam bude len doobeda, zahra sa s detmi, chodia casto na ihrisko, spievaju si pesnicky... skratka zapadne do kolektivu rovnako starych deti a lahsie si aj ty aj ona najdete kamaratov.
po prichode zisti, v akom skolskom distrikte ste a podla toho sa zariad, kazdy distrikt ma ine pravidla.
s ockovanim rovnako, je samozrejme lepsie ked ockujes lebo nikdy nevies ci spoluziacka z afriky alebo indie nieco neprinesie, ze, USA nie je slovensko kde su vsetci doma na dedinkach a nic im nehrozi, tu sa to melie a prenasa jedna radost 😉 ale daju sa vybavit papiere ze neockujete a do urciteho rocnika je to OK. viem ze v naskom skolskom distrikte siedmaci a osmaci musia mat povinne ockovanie proti ciernemu kaslu, lebo je tu momentalne epidemia.
@sisaka my doma rozpravame po slovensky a po nemecky. deti pozerali v mladsom veku tunajsie tv programy takze tam pochytili aj anglictinu. mne pride kedze teraz deti navstevuju skolu a prevaznu vacsinu casu rozpravaju po anglicky tak by nemali mat prizvuk.
pytala som sa aj ucitelky ci nase maju prizvuk ale ona vravela ze nie. moje deti praveze maju prizvuk ked rozpravaju po slovensky - to zvycajne rolovane r .
u teba je to mozno ine - neviem ci ste obaja slovaci ale mam kamaratky kde obaja rodicia su slovaci a tym padom sa rozprava doma len po slovensky - a tam deti rozpravaju aj doma po nasom. u nas to nie je ten pripad. nase deti dokonca medzi sebou rozpravaju anglicky. rozumiet vsetko rozumeju aj by vedeli povedat o nasom keby som velmi tlacila - a tlacim, ale zase aby som sa s nimi cele dni dotahovala aby rozpravali po slovensky, tak setrim energiu na ine veci. takze odpovedaju na 90 percent len v anglictine.
@zzuzzik u nas to bolo s extra doucivanim ako pise @warholette. sophie mala v JK (nastupila do skoly ako 4 rocna) a lea ma len tento rok (ucitelka je vadna a vsetci rodicia to vedia a naco sa s nou hadat ze uz chodi dva roky do skoly a nepotrebovala doucovanie a zrazu treti rok v skole uz by ho potrebovala. beriem to, vsak sa viacej nauci aj ked neviem co by to malo byt to viacej 😀 ) extra pridelenu ucitelku ktora ju (v jej pripade asi skupinu ziakov) doucuje.
viem ze sophie jedna mamicka chodila po skole alebo sedeli extra v triede a rozpravala jej bezne veci ktore male deti pocuju doma (pocasie, ako sa obliekat, farby, tvary) aby sophie dobehla svojich rovesnikov v reci.
ono ta asi myli ze mas predstavu skoly zo slovenska. ja chodim na open day do skoly a je to uuuuuplne ina stavba vyucovania ako som ja zazila. deti sedia na kobercoch, ucia sa v skupinkach, sedia v skupinkach, vyberaju si co chcu robit a nie je im to "prikazane" ucitelkami. maju volnost a nie je to celodenne sedenie ako na slovensku. deti sa tam hraju a hrou sa ucia.
@dana_l my sme Slovaci a na deti hovorime po slovensky, odpovedaju po anglicky, syn stale miesa, dcera vie plynule po slovensky, syn skor pasivne, obidvaja maju prizvuk v slovencine. Vsimla som si, ze deti, ktore v slovencine nemaju prizvuk maju v anglictine a su prave z rodin, kde sa doma moze rozpravat len po slovensky, preto ma zaujimalo, ci si bronia vsimla u svojich deti prizvuk.
Dcera mala tiez asistenta, prisla sem ako 4 rocna, syn sa tu narodil a chodil do skolky, ESL pomoc nepotrebuje, bol uz testovany a anglinu ma na urovni ostatnych deti

Ja som riešila túto dilemu tento rok - augustový chlapec, síce mu roky nevychádzajú zle, ale tak zas je predčasniatko, narodený tri mesiace skôr.. poviem ti, vačšiu dilemu som neriešila ako tuto :P rozhodli sme sa dať, či to bolo správne, uvidíme