icon

Desiata v škole

bonaqa2013
23. sep 2015

Moje dcéry chodia na jednu ZŠ, do 2 a 4 tr. Obidve mi tvrdia, že v škole môžu desiatovať iba cez jednu prestávku - ktorá je nato určená. Ak sa nestihnú najesť, dieťa má smolu a potom môže byť už len hladné. Za mojich čias to tak nebolo. mohli sme sa najesť cez ktorúkoľvek prestávku. Aj vo vašej škole je to tak? alebo mám jednoducho hodiť reč s riaditeľkou, čo to za hlúposť tam vymysleli....

erickatt
23. sep 2015

@bonaqa2013 my sme tez mohli len cez velku. A mohe decka? Neviem neriesila som. Ale najskor at sa najedia a potom klabosia s kamoskami
@bonaqa2013

silviettaa
23. sep 2015

@moni244 vie sa najest rano, ale striedmo, takze o cca 2-3 hodiny je hladne znova, to je myslim uplne v poriadku...a ohladom toho bratia ohladu neskor...nechcime od deti,aby boli ako dospelí, su to stale deti, vsetko ma svoj cas, , vývoj

moni244
23. sep 2015

@akvi aky extrem? Ake vylucovanie? Hovorime tu o jedle, ak sa nemylim. Deti treba ucit, ze su iste miesta, situacie, kedy sa urcite veci robia v urcitu dobu a nie vtedy, kedy chcu, deti sa musia naucit, ze sa netoci vsetko len okolo nich a ich potrieb, ale vidim, ze je dnes v mode podporovat individualitu u deti a vsetko ostatne je zle, ublizuje detom a podobne. A idealne situacie v realnom zivote neexistuju, to co su z amoresy ucit, ze jest ma clovek vtedy, kedy chce? A potom sa cudujeme, ze je tolko obezity u deti

abbey1
23. sep 2015

@moni244 Kedy neskôr? Na strednej jedia, kedy chcú cez prestávku. Na výške tiež, aj v bežnom zamestnaní, keď to situácia dovoľuje. Už v škole sa naučia, že cez hodinu sa nepapá a tak sa i v dospievaní naučia, že občas proste idú naše potreby bokom a tak fungujú i v zamestnaní. Ale načo umelo terorizovať určovaním prestávky? Aj ty doma púšťaš dieťa cikať len v určenom čase? Ak je hladné a poprosí o jedlo, nedostane, lebo ešte nenastala správna hodina? Predpokladám, že to doma tak nefunguje. tak prečo v škole niečo umelo nariaďovať Prestávka je určená ako voľný oddych pre žiaka, ktorý môže využiť ako uzná za vhodné v rámci školského poriadku a neohrozovaniu seba či iného.

moni244
23. sep 2015

@silviettaa alw vtedy vacsinou uz tie prestavky na jedlo su, nie? Kedze prvy stupen nie je dlhov v skole, v polke vyucovania sa naje a potom o dalsie dve-tri hodiny obed,

akvi
23. sep 2015

@moni244 respektovanim prirodzenych potrieb sa uci dieta respektu a zodpovednosti, nie ich nerespektovanim..

0silvia0
23. sep 2015

@moni244 ale veď to neposudzuj podľa seba a imaginárne nerobotizuj každého okolo seba! Len preto, že ty sa v práci nemôžeš kedykoľvek najesť a vyčúrať, to neznamená, že každý takto v práci funguje. Ja môžem sedieť na hajzli aj každú hodinu a žuť môžem aj každých 10 minút, nikto mi to nepočíta ani nekontroluje. A takú somarinu že naučiť sa ráno poriadne najesť, to sa nedá naučiť. Buď ti ráno chutí alebo nechutí. Moje deti sa najedia ráno, lebo majú momentálne žravé obdobie. Ale ja napr. som sa nikdy nevedela hneď ráno najesť, nechutilo mi. Prepáč, ale so svojimi nekompromisnými názormi mi pripadáš ako nejaká nemecká vychovávateľka Gerda, ktorá stojí s bičíkom nad deckom 😝

moni244
23. sep 2015

@0silvia0 jasne, ked myslis, vyvracat ti ti nebudem, len sa smejem na zenach, ako ty, co hned idu urazat, ked ma niekto iny nazor

moni244
23. sep 2015

@abbey1 ja nechapem, co tu trepete vsetky o cikani, hovori sa tu o jedle a ano, ked mi vymysla s ranajkami, obed, taj ine nedostand, kym nie je cas na dalsie jedlo

0silvia0
23. sep 2015

@moni244 prosím ťa, kde som ťa urazila? napísala som ti, aby si neposudzovala podľa seba a pri čítaní tvojich príspevkov som si predstavila nejakú nemeckú vychovávateľku - to je akože urážka? To bolo skôr na odľahčenie. Ak som ťa urazila, ospravedlňujem sa, to nebolo mojim cieľom 😉

felycity
23. sep 2015

nedočítala som radšej všetky príspevky... je možné, že škola má svoje vnútorné pravidlá, môžeš sa pokojne na rodičku opýtať, aký systém majú.... a podľa toho uvidíš, či je to tak alebo nie a predídeš všetkým hore uvedeným diskusiám 🙂, my sme tuším v prvom ročníku mali určené , a to preto, že pani učiteľka ich si snažila naučiť slušnému stolovaniu ( museli mať obrúsok na stole ked papali) tak, aby nebehali s desiatami po triede a nebolo veľa špiny a pod..... pravdou je, že aj mne dcéra mnohokrát povie, že nestihla, stačí ak je pri väčšej prestávke telesná výchova a nestíhala sa najesť prezliecť a pod...čo sa týka určovania, kedy sa má a nemá papať, no asi nejaký systém musí byť ( ani my neobedujeme o 10:00 hod), aby to nenarušovalo výučbu napríklad ak po prvej hodine dieťa si chystá učebnice a chce aj jesť nemá šancu to stihnúť tak potom na začiatku druhej hodiny nebude nachystané narúša to celý proces...piť majú povolené hocikedy

0silvia0
23. sep 2015

@moni244 sama si písala vo svojom príspevku o 9:38, že nemôžeš jesť kedy chceš, ani nemôžeš ísť na záchod kedy chceš - sama si začala spomínať s jedením aj chodenie na záchod, takže preto sa spomína aj cikanie ako jedna zo základných životných potrieb.

anoja
23. sep 2015

Tak dám ja z pohľadu učiteľky (mám prvákov na zš):
1. u mňa v triede nie sú prestávky vyčlenené na papanie, pitie, cikanie a neviem čo, každý robí cez prestávku to, čo stihne, ale podmienka je, že sa musí pripraviť na nasledujúcu hodinu
2. každý deň od začiatku roka sa mi stávalo, že počas prvej hodiny sú deti nepokojné, nervózne, chytajú sa za bruško - a dôvod? lebo neraňajkovali (nestihli, nechceli), tak som sa zdravo naštvala a ráno pred vyučkom sa spýtam v triede, kto neraňajkoval a ten sa "musí" napapať. Nie je nič horšie ako hladné a tým aj nervózne dieťa. A teda cez prvú prestávku nepapá skoro nikto, ale cez veľkú (20min) už prakticky všetci a ja s nimi v triede. Piť im nezakazujem ani cez hodinu, ale nesmú pri tom vyrušovať triedu. Cikať chodia tiež cez prestávku, ale ak niekomu treba cez hodinu, tak ho samozrejme pustím - veď aj tým sa učia slušnosti - ako sa spýtať, nie len vybrechnúť - smädný som, čúrať mi treba...
3. mňa skôr zaráža zloženie desiaty u tých detí, samá čokoládka, keksíky, cukríky a neviem čo za hlúposti, potom sa nedivím, že tie deti sú hladné každú chvíľu (ale to je asi na inú a dlhšiu debatu ☹ )

ivett1
23. sep 2015

u nás je desiatová prestávka - po druhej hodine a trvá 15 minút (máme doma prváka a štvrtáčku) ...náš prvák sa stihne najesť a naša štvrtáčka nie, lebo robí presne to, čo už písala niektorá z vás - kecá s babami🙂 ...po tretej hodine je veľká prestávka - idú von, alebo sú v triede a niekedy boli dokonca aj v telocvični - veľká prestávka trvá 20 minút...
režim prestávok je daný ...samozrejme, tie deti, ktoré ráno neraňajkujú, dokážu zjesť celú desiatu aj po prvej hodine a potom sú malátne a unavené a nestíhajú, niekedy vyrušujú, lebo chcú ísť na wc, keďže desiatu zapili a chodia cez hodinu ...
preto "malé" prestávky medzi jednotlivými hodinami nestačia väčšine deťom na zjedenie desiaty, niekedy ani na prípravu na ďaľšiu hodinu😉
na rodičku s vedením školy sme boli ako rodičia upozornení aj na to, že je to dôležité dodržiavať (prestávky a účel na čo sú určené) aj kvôli režimu vyučovania ...
@bonaqa2013 možno bude treba od dievčat vyzvedieť, že čo je vo veci a trošku zdôrazniť, aby najskôr zjedli desiatu a potom sa bavili so spolužiačkami... a ak to takto robia a aj tak nestihnú, treba ísť za učiteľkou a vydiskutovať si to ...

silviettaa
23. sep 2015

@anoja to vazne rodicia detom davaju keksiky, cukriky a cokoladu? ako im to mozu robit, asi im nezalezi na ich zdravi...

ivett1
23. sep 2015

PS: ale musím priznať, že naše deti nemajú "zakázané" zjesť desiatu cez ktorúkoľvek prestávku, keď to stíhajú alebo dojesť ...keď to nestihli ...je to na učiteľke, či jej to nevadí-vadí, na deťoch a rodičoch ...

0silvia0
23. sep 2015

@anoja ale hádam nemajú všetky deti čokolády a cukríky miesto desiatej...

anoja
23. sep 2015

@silviettaa @0silvia0 ono je to tak, že väčšina rodičov im nerobí raňajky doma, ale kupuje cestou do školy. Keďže pri škole máme minipotraviny, kde kúpite len všetko balené, jednoduchšie je kúpiť čokokroisanty, balík slaných keksíkov (také žlté, nenapadne ma teraz názov) a krabičkový džús. Nehovorím, že všetky, ale zo 16tich detí je takých určite 10, a to je smutné. Snažila som sa "dohovoriť" rodičom, že desiata sa dá spraviť aj večer, vložiť do chladničky a ráno vybrať, ale toto je jednoduchšie. No a teraz si predstavte, že tie deti neraňajkujú a prídu do školy s týmto, toto zjedia za okamih, nedá im to prakticky nič, nezasýti ich to, obed okolo 12tej a v ŠKD do 16:00hod :-/... Ale musím uznať a priznať, že od začiatku roka sa to výrazne zlepšilo 🙂

akvi
23. sep 2015

@anoja u nas v skole sa tiez u prvostupniarov riesil tento problem a rodicia sa dohodli s ucitelkami, ze desiatu si budu deti pripravovat spolocne v skole. Ovocie, zelenina, orechy, musli, stavy a pod.. Sama som zvedava, ako to pojde. 🙂

sardinka333
23. sep 2015

@abbey1 ale ty nemožeš porovnavať to čo robíš doma s tým čo sa robí v škole - troška pritiahnuté za vlasy nie?

Deťom davam rano ranajky - naučili sa rano jesť, zo začiatku stači aj kakao, kaša neviem kto čo dava...proste aby dieťa nešlo do školy s prazdnym zaludkom. Prva prestavka je kratka..a ide o to ake je dieťa, ak je to šuchtoš tak toho vela nestihne, iné stihne aj wecko aj kusnuť do rohlika. Druha je dlhšia a vtedy papaju.

@moni244 uplny suhlas. Ja tiež patrím medzi tie zle matky čo vyzaduju od dieťaťa aby v jedle (a nie len v nom) mali nejaky režim, systém. Je snad normalne ze hodinu vydrží 6 - 7 ročné a staršie dieťa bez jedla a pitia. Ok - wecko pochopim. Ale dnešné deti sa vobec neučia nejakemu ovladaniu a poriadku, ale to sa im vypomstí neskor, len samé ,,chcem,, lebo ,,mám potrebu,, Ja ani doma nie som ochotná pripravovať jedlo čo hodinu, dve...a skakať ako deti spištia. Ranajky, obed, večera...medzi tým si vytiahnu z chladničky na čo maju chuť pripadne ovocie. V najhoršom pripade si aj 9 ročný syn spravi ranajky aj desiatu sam...vek na to ma a je fajn vedieť ze bez matky by neumrel od hladu lebo čaka kym mama nachysta. Všetky zručnosti čo sa doma naučí zužitkuje neskor. V kancelarskych pracach je zvyčajne možné jesť a cikať kedy chceme, ale je x profesii a ja som tiež tak pracovala, ze aj na wecko som išla šprintom a jedla som vtedy ked som mohla a nie kedy som chcela. A nerobi mi to ziadny problém prisposobiť sa. Učím tomu aj deti - svet sa netočí len okolo nich a ich potrieb,ktoré nemaju konca kraja, primerane veku sa už aj vedia obslužiť a aj počkať ked treba.

moni244
23. sep 2015

@sardinka333 konecne niekto pochopil, ako som to myslela, dakujem

m.i.r.i
23. sep 2015

myslim si, ze ide o to aby bol v triede poriadok..teda ako si to pani ucitelka zmanazuje aby mala na hodinach pozornost deti...ja rozumiiem, ze nechceme mat z deti ovecky pod drezurou ako na vojne, ale to je stale sa opakujuca tema ktora vyplyva uz z toho, ze deti nemaju doma ziaden rezim uz od malicka...potom v skolke mamicky riesia, ze dieta nechce spolupracovat, ze nechce spat, ze ucitelky musia respektovat indivicualne potreby a nech si kazdy robi co chce...uz pani ucitelky v skolke si musia spravit poriadok a akokolvek su ustretove potrebam jednotlivych deti tak isty poriadok tam byt musi...vtedy sa hrame, vtedy je edukacna cinnost, vtedy sa je a vtedy spi...uz tie male 3 rocne deti sa v skolke ucia tomuto rezimu a tiez sa uz ani tam nepobehuje s rozkom po triede kedykovek pocas dna..maju predsa desiatu, obed, olovrant..doma ma rodic zabezpecit ranajky a veceru...ak ma dieta rezim od malicka doma, ze ranajkuje sa rano a pri stole...o urcitom case mam nejaku desiatu, obed je pri stole a nie pri telke ani to nie je pobehovanie s rozkom po byte alebo ked citam niekedy, ze dam detom na stol do izby a oni si cely den beru kedy chcu...tak samozrejme potom maju s tym problem v skolke aj v skole...ja si myslim, ze ta velka prestavka je v skole tak akurat v case akejsi desiaty...a 20 minut im stacit musi...cikanie je asi trosku ina tema, hlavne u mensich skolakov este, ale naozaj si neviem predstavit ako ma ucitelka udrzat pozornost malych deti a zvlast tych prvacikov ked si kazdu chvilu niekto povie, ze idem jest, chcem cikat, chcem pist, chcem kakat, susti s tym a hentym...
Su iste deti, tak ako aj dospeli co velmi rano po prebudeni nedokazu jest...tak by ale mal rodic zebezpecit aspon to nech sa neje este pred vyucovanim napriklad v triede pred prvou hodinou...potom tie dalsie 2-3 hodiny vydrzi predsa po desiatu...a ked si uz cez prestavku 5 minutovu stihne pokecat, pripravit na dalsi predmet, ist vycikat, napit a este aj odhryznut s desiaty..tak je super sikovne.....ale nenadarmo sa hovori o "pravidelnej" strave......preto odryznutie z keksa, rozka a kadecoho kazdu prestavku asi tiez nie je najlepsie..

silviettaa
23. sep 2015

@anoja to je teda velmi smutne, ved spravit desiatu im zaberie cca 5 minut a kludne aj vecer pred, radsej si nezapnem tv ci pc ci mobil ale venujem cas detom... ved deti si len buduju navyky, potrebuju sa naucit zdravo jest a ked maju takyto priklad... Dokonca som pocula, ze v skolach maju niekde aj bufety a automaty so skladkostami a sladkymi napojmi, ako je vobec toto mozne? preco to skoly dovolia?

akvi
23. sep 2015

@silviettaa lebo rodicia drzia huby, preto..

silviettaa
23. sep 2015

@akvi hrozne...

wladka
23. sep 2015

a co internatne deti 😀 .. ja som odchovanec internatny.. od 1rocnika ZS, kvoli handicapu som musela byt na intraku, vtedy integracia nebola, ved komunizmus.. Jedla boli 5x denne, v pevne stanoveny cas.. desiata po 2h a keksiky, ci ovocie nehrozilo absolutne.. 😝

sardinka333
23. sep 2015

@silviettaa bufety a sladkosti boli na školách ešte v čase dinosaurov ked som ja chodila do školy... a nikto s tým nemal problém a moja generacia teda obezna nebola, ked jeden bol obezny tak to už bolo...🙂
Čo vyrieši zakaz bufetu? Nič...stravovacie navyky pestuju a vytvaraju rodičia a nie škola - v tom bufete maju aj jablka aj šťavy, celozrnne pečivo a ,,zdravé,, fit tyčinky ..no ale aj tu tresku, a keksiky...každy si može vybrať. Ak je z domu naučený ze Horalka nie tak čo mate strach ze si ju kupi v škole?? MOj otec učil na strednej škole, ktora ma budovu pri Lidl....hufy deciek rano tam maju, ale aj v tom Lidl su aj zdrave veci..a čo si kupuju deti? Tie balene sendviče a tyčinky...kupuju len to na čo su naučene.
U nás si deti kupuju tie ,,brejky,, a to v škd po vyučovaní, k obedu dostavaju ovocie, najčastejšie, a viete kolko deti mi povie ze ,,čo s tým bananom, jablkom,, lebo on to nechce?? Hovorim zober domov mame ved to platí. Nehovoriac o tom kolko šalatov ide denne ,,sviniam do pomyji,, lebo deti to nejedia, nechcu ani ochutnať...kto za to može škola??? Nie, to su navyky z domu.

bonaqa2013
autor
23. sep 2015

@moni244 no asi Ti ešte deti nechodia do školy. Druháčka má vyučovanie od 7.45 do 12.30 hod. 3 krát do týždňa. A 2 krát do týždňa je vyučovanie do 12. 20 h.
štvrtáčka dnes do 13.25 hod. Ostatné dni do 12.30 hod. Je to bežné vyučovanie bez krúžkov. Len vyučovanie.....

silviettaa
23. sep 2015

@sardinka333 jasne najdolezitejsie su navyky z domu, no skola ma byt tiez prikladom a nejake bufety s nezdravou stravou tam urcite nepatria, ma to ist ruka v ruke. Ja si tiez spominam bufet na mojej ZS, kde boli sladkosti...vtedy mi to ako neuvedomelemu dietatu pripadalo uplne normalne, lenze to som bola dieta a deti si daju vacsinou to, co sa im ponukne, cize ked tam budu sladkosti, daju si ich...na to tu maju byt vzory - rodicia a skoly, aby ich ucili, co je to vyvazena strava

anoja
23. sep 2015

@silviettaa to bolo aj skôr, a to tiež záležalo od rodiča, pretože u nás neboli na peniaze, ale na karty, ak rodič kartu kúpil a dobil na ňu kredit, nech sa páči. Páčili sa mi ale tie mliečne automaty, jogurty, mlieka.
@akvi to sa mi veľmi páči! U nás na to (asi) podmienky nemáme, je na to potrebná kuchyňa? Alebo nejaké špeciálne vybavenie? Viem si to predstaviť aj u mňa v triede 😉 🙂