Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?
Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.
@janetinka27 vies, mne osobne vadi to, ze tu knihu odmieta z principu. Nepozna ju, ale vie, ze ide proti viere! A tym ovplyvnuje inych. Dievcata vyssie uz uviedli obrovske mnozstvo argumentov, preco tato kniha ano, ake temy rozobera, ako pozitivne vplyva na mladych. Ale tento autor vie, ze kniha je skodliva. Hoci ju necital. Recenzia - ktoru spominas - ma pochadzat od niekoho, kto knihu cital. Nie od niekoho, kto o nej pocul, s tym hadam budes suhlasit?
Mne toto odmietanie z principu naozaj asociuje prvky fanatizmu. Ako napr. ked moslim fanatik nedovoli dcere stretavanie s nemoslimskymi kamaratkami. Lebo nie su moslimky. Nic o nich nevie, ale vie, ze su zle.
@simsalabim Dovolím si vyzdvihnúť jednu záležitosť u toho pána, ktorý sa vyjadruje ku knihe. On zažil mágiu, parapsychológiu študoval. Preto v knihe neobjavil nič nové.
@simsalabim
Toto bude najviac odveci príspevok v tejto diskusii, ale podobáš sa mi trošku na filmovú Ginny ❤️🤪
@katkamatka7 ale ako v nej mohol nieco objavit, ked ju necital 🤷♀️
@yoxinka aj sa viem nastvat ako Ginny 😂
@simsalabim
😂😂😂👍
@simsalabim Ako? Hmmm.
Skúsim príklad s drogami. Potrebuješ ju vyskúšať, aby si vedel, že ju nemáš brať?
Nemusíš odpovedať 😉 Snažím sa uvažovať ako ten pán a odpovedať na to, čo sa pýtaš mňa 😉
@simsalabim preco to kombinujes s moslimami? aby si tomu dala "zlu" vahu?
pisem predsa,ze moj nazor nezakladam na tomto clanku. ano, recenzie inych mne postacuju,pisala som vyssie,ze su to cirkevne autority, ktorym doverujem. tejto knihe sa venovali z hladiska mozneho pritomneho okultizmu a ano, citali ju.
napisala som uz vyssie,ze obsahuje aj skutocne zaklinania a formulky, ktore pouzivaju satanisti, pri svojich obradoch.to je podla teba ok? preco ich tam autorka vlozila a ako je mozne,ze ich poznala? a nie iba formulky,ale aj opisy praktik a dokonca aj principy. co ju motivovalo studovat tieto praktiky a vlozit ich prave do knih pre deti? existuje mnoho krasnych knih, kde dobro vitazi nad zlom, ale nie su tam pritomne satanisticke prvky.
@katkamatka7 lenze precitanie knihy sa nerovna praktizovaniu ciernej magie, tak, ako citanie o drogach sa nerovna braniu drog. Tvoj priklad nie je dobry.
Ibak HP citali vsetky 3 moje deti, aj ja, a predstav si, nikto ziadnu magiu nepraktizuje… normalne nechapem, ako si niekto moze mysliet, ze HP na nejaku - hocijaku - magiu navadza??? To moze hadam iba niekto, kto knihu necital…. Inak by vedel, ze ako mukel to ma marne…
@janetinka27 fanatickeho moslima som uviedla ako priklad, aby som sa tu nikoho nedotkla ak opat spomenim to slovo, za ktore ste na nahlasili 🤷♀️. Je pekne, ze veris cirkevnym autoritam. No ja som rebel a chcem vzdy vediet, na akych argumentoch ta autorita stavia. Neakceptujem, ak ma akekolvek autority poucuju bez dostatocnych vedomosti. Ak HP necital, z mojho pohladu ich nema.
@simsalabim Chápem, že knihu obuajuješ, máš svoje dôvody. Ja som nečítala všetky knihy a preto môj príklad nebol v tomto prípade vystihujúci. Prajem Ti, aby si dokázala presadiť to pozitívne, dobré, čo pre Teba a Tvoje deti znamená priateľstvo, pochopenie, láska aj v tej knihe aj mimo nej 🙂
Mne sa paci ze autorka deťom nedovolí pozerať, ale vlastne ani nevie odôvodniť a vyargumentovať prečo nie - lebo kedysi dávno čítala nejaký clanok 🙈 wtf!? kde je vlastný rozum a vlastný názor?
@simsalabim este raz zopakujem, ze tie knihy citali. a dokonca aj ten, o ktorom tu pises,cital jednu knihu zo vsetkych. uz v tej jednej knihe boli prvky,ktore nekoresponduju s krestanstvom. je teda nutne,aby cital aj dalsie diely a zatazoval si dusu okultizmom? nema pravo sa vyjadrit k obsahu, ktory bol (trebars len v jedinej knihe?)
ja pisem, ze sa jedna o moj nazor a ten ta trapit nemusi. ty si mozno na vlastne oci sice vsetko precitas,ale ak nemas poznatky z celeho kontextu okultizmu, mozes nevidiet symboly, ktore su zname tym ludom,ktori sa nastrahami okultizmu zaoberaju a vidis v tom len pribeh boja dobra a zla.
a opat pripominam,ze tvoj priklad s moslimami bol nevhodny, jednak tym,ze opat poukazuje na nejaku skupinu ludi nejakeho nabozenstva a po druhe,ze tym podprahovo spajas principialne spravanie nejakej osoby, ktora zakaze nieco bez posudenia s postojom,ktory zaujali katolicke autority po odbornom posudeni. snad si nemyslis,ze tieto autority budu svojvolne bez posudzovania nieco kritizovat a upozornovat na okultne prvky nejakeho diela (najma ak je dielo medzi ludmi popularne)
@simsalabim mukel to ma marne iba v knihe. v realnom zivote sa moze stat uctievacom satana aj uplne obycajny clovek. je to dalsie klamstvo tejto knihy, ktora tymto tvrdenim dava cloveku pocit bezpecia, v skutocnosti ide o realne praktiky satanistov.
Ja tu nevidím to obrovské množstvo prispievateľov v tejto teme, ktorí argumentuju prečo HP áno.
Popravde ja som tu nečítala jediný rozumný argument aký prínos má tento carodejnicky pribeh pre dieťa..z príspevkov som pochopila aj, že niektorým rodičom je jedno čo deti pozerajú..
A treba čítať s porozumením, ten pán knihu čítal, tá kniha má 300 strán, myslím že po prvej státí vedel o čo ide a ostatne časti videl...vyjadril sa z duchovného hľadiska.
@janetinka27 a papez ako katolicka autorita a jeho nazor ti nestacil? A skus mi teda pomoct - ako inak som mala poukazat na niekoho zaslepenost tak, aby to bolo vhodne?
Nikdy by ma nenapadlo že sa rozbehne takáto diskusia kôli filmu 😳 a už vôbec by ma nenapadlo že kôli viere nemôžem pozerať nejaký film alebo čítať knihy. Nerozumiem tomu ako môže niekto takto extrémne prežívať tieto veci (veď je to len film), samozrejme je to každého vec ako sa rozhodne. Moja rodina je dosť silno veriaca ale nikdy som o niečom takomto nepočula. (že človek nemôže pozerať filmy alebo čítať niektoré knihy). Nepočula som to ani od mojej rodiny ani od kamarátov.
@janetinka27 tak ale my sa rozpravame o knihe, nie? Nie o okultizme a neviem o com este v realnom zivote? Neviem ako ty, ale pre mna je to iba kniha. 🤷♀️
@zazvorka87 bohu sa protivi nasilie? Na sodomi a gomoru to coze poslal? Noemova archa? Neutopil tak trochu vsetkych?
@janetinka27 ja by som rada vedela nejaku tu peknu detsku knihu 🙂
@klarolinne Nemáš začo,👍 Oni poviem ti to takto že je to skôr presvedčenie ,neviem či použijem správny príklad no pokúsim sa, že ak je niekto vegetarián teda nepapa mäsko, je presvedčený o Tom alebo skôr o niečom prečo to mäsko papať nepotrebuje .
Viera je tiež dvojaka , niekto ide na spoveď, v nedeľu do kostola, vide z kostola a ohovára, atď. Niekto zas vieru žije!
Ja osobne nevidím vo všetkých rozprávkach mágiu a čary, napríklad taká Popoluška hej, tiež sú tam 3 čarovné oriešky, ale není to proste upnute ako HP a celý dej o čarovných bytostiach a o čarach 🤗
Nechcem vyznieť fanaticky, lebo niesom fanatik, no HP nedovolím deťom pozerať aj z dôvodu toho že je to trošku bububu.
A nakoniec ak by som to všetko mala zhrnúť tak poviem asi toľko že každá jedna maminka z nás si vychováva detičky ako najlepšie vie, bez ohľadu na to či už HP pozerať budú alebo nie, myslím si.
@simsalabim ano, o knihe sa bavime a ta kniha ma obsah - ktory zahrna aj okultizmus. ak je to pre teba iba kniha, potom preco ta tak trapi, kto ma na nu aky nazor?
na tv lux (krestanska tv) su kazdy vecer kreslene biblicke pribehy.tam tiez vyhrava dobro nad zlom, su poucne a su tam dobre hodnoty. myslis si,ze to staci,aby ich ktokolvek pustal svojim detom? nie, lebo su biblicke.a to je pre mnohych prekazka - tie detske pribehy totiz obsahuju prvky krestanstva. myslis, ze s vedomim,ze su krestanske, zapne si nejaka neveriaca matka tv lux a pozrie si tie pribehy, ci su vhodne pre jej deti? myslim,ze nie,lebo nema zaujem o krestanstvo a nema cas nazvys ani chut to pozerat.
uz chapes,preco si niekto nechce precitat hp? no lebo o to nema zaujem, ked pocuje, ze obsahuje prvky okultizmu, nema potrebu si to citat a uistit sa v tom, ci ich naozaj obsahuje. dnes je svet presyteny vsetkym, aj rozpravkami. ziadne dieta neutrpi traumu, ked neuvidi/neprecita hp.
@aaao ahoj, chces naozaj tip na dobre detske knihy? alebo to pises len tak? lebo myslim, ze je vela znamych detskych knih pre rozne vekove kategorie,ktore su naozaj pekne
@janetinka27 ja osobne som nemala nikdy problem s inou vierou ci rozpravkami inej kultury. Ale to som ja 🤷♀️ No ale vidim rozdiel v tom, ked niekto zo zasady nechce pozerat krestanske rozpravky (kebo krestanstvo tam pritomne je) a tym, ze niekto odmieta citat HP, lebo pocul, ze nabada k okultizmu 🤔 No ale uz som aj pochopila, ze nema vyznam to uz rozoberat, lebo ste si o knihe urobili nazor na zaklade vyjadreni niekoho, kto ju necital, no vyjadruje sa k nej… pre mna rovnako nepochopitelne, ako odsudenie napr. jogy.
@66simonka66 Tiež ma to zaskočilo. Bývala som aj na dievcenskom katolíckom internate, veľa dievčat odtiaľ chodilo na Katolícku univerzitu, dokonca to bol internát vedľa kláštora (dozor ci vychovávateľkami tam boli mníšky). Bývali tam najmä silne veriace a vieru aktívne praktizujúce dievčatá. Ale takéto niečo som tam vôbec nezažila, že by to až tak prežívali. Čítali tam bežne aj Pottera.
Takéto skriktne odmietanie na podklade toho, že to povedala autorita, som videla skor u svedkov Jehovových. Dokonca je na YouTube aj taka ich edukativna rozprávka pre deti, kde sa chlapček hra s takou figúrkou, čarodejníkom, a jeho mamka mu vysvetľuje, že ju musí zahodiť, lebo citujem "Jehova nenávidí!!! mágiu".Tam bolo dobre viditeľné, ako vedia zabrániť detskej zvedavosti vyskúšať niečo, čo sa im, resp. ich učeniu nepaci: zastrašovanim.
Ten linknuty článok som len preletela, vrátim sa raz k tomu, ale na konci v tom zhrnuti som videla, že tam bolo 50 dačo percento opýtaných, ktorí by po prečítaní kníh radi vyskúšali čarovať a tak dosiahnuť napr. dobre študijné výsledky.. Bola by som zvedavá na tie otázky, ako boli sformulovane..(ale možno to tam je). Je totiz rozdiel spýtať sa "chceli by ste mať nadprirodzené schopnosti ci vedieť čarovať" alebo "inklinujete po prečítaní HP kníh k čiernej mágii a okultizmu"?.. 😏..
@simsalabim uz to opakujem naposledy, ze tu knihu citali. nema zmysel stale nieco opakovat, ked si ides svoje.
@janetinka27 cital JEDEN diel! Kniha ma 7 dielov, ktore su stale dlhsie. Napr. prvy diel na 223 stran. Stvrty 636. No naozaj uz nema vyznam sa o tom bavit.
Sranda, ze cele sa točí okolo toho, že Harry prežil útok akože najväčšieho zaporaka, a najhoršiu kliatbu a práve v knihe mu Dumbledore vysvetľuje, že to, čo ho defintivne zachránilo, bola láska jeho mamy. Ze láska je taka silná, že porazí aj tu najväčšiu kliatbu, ergo čierna mágia sa na skutočnú čistú lásku nechytá,lebo bude porazena. Definitívne víťazstvo dobrá nad zlom bez použitia mágie, hocijakej. Tí recenzisti ten príbeh vôbec ale ze vôbec nepochopili a hodnotili ho chybne len cez svoju optiku.
@oblecenie99 to, ze na katolickom internate citali dievcata pottera, neznamena, ze to tak robili vsetky veriace doevcata. moja kamaratka, silne veriaca,stala sa neskor mojou birmovnou mamou, tiez citala pottera na vysokej skole, v slovencine a neskor odisla zit do anglicka, kde ho citala aj v anglictine a stale mi o tom rozpravala, ake su tam hodnoty a bola tym nadsena. boli to je najlepsie knihy, jedine, ktore si nechala a neskor po par rokoch mi povedala,ako sa mylila a ze to pochopila az neskor. lutovala najma, ze to propagovala medzi ostatnymi. takze su aj ludia, ktorych kniha velmi oslovila a neskor si uvedomili, ze to nebolo dobre.

@simsalabim nie predsa iba on sa na tuto temu vyjadroval. preco druhych povazujes za nejakych nehodnych vyjadrit svoj nazor? ved nas (moj) nazor sa nezaklada na nejakom jednom clanku.
ty si myslis, ze clovek ked nieco neprijima z titulu viery, tak je katolibanec? ved vsetci,co zijeme vierou, sa rozhodujeme na zaklade viery.
ja som tie knihy necitala a ani nebudem a to znamena,ze na ich obsah nemozem mat nazor?
existuje nieco take ako recenzia a ta mi moze napovedat, ci tu knihu chcem citat alebo nie. recenzie finguju aj pri inych knihach, preco by mal byt hp vynimkou?
snazis sa tu knihu obhajit ako uzasne dielo a mam pocit ze sa ta dotyka, ked niekto o hp pise negativne. tak sa zmier s tym,ze ludia mozu mat na nieco iny nazor ako ty.