Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?
Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.
@katkamatka7 Preklep: má byť Capreolus Capreolus, srnec lesný. Alebo ako jeleň lesný Cervus elaphus.
@katkamatka7
Vieš čo, keď ty tak strašne hĺbaš nad vecami,
HP má takýchto momentov na dumanie veľmi veľa. Ja keď som druhýkrát čítala HP ako dospelá, matka troch detí, vnímala som to úplne inak ako vysokoškoláčka, keď som to čítala prvýkrát. A keď pôjdeš v HP hlbšie, stretneš sa s týmito vecami: týranie detí (to si presne trafila v prvej časti, je to tak, Harry je vlastne týrané osirelé dieťa), šikana, osamelosť, výchova k nadradenosti nad ostatnými, rasizmus, problém so spracovaním emócií, hnev, závisť, prežívanie vyrastania v mnohopočetnej rodine, bolesť zo straty milovanej osoby, vzbura proti výchove a celoživotnému vštepovaniu názorov, sila materinskej lásky, láska ako uzdravujúca sila, hľadanie dobra v nás, boj dobra a zla v každom človeku, dôležitosť priateľstva, sila dôvery, hľadanie vlastnej identity, dôležitosť nádeje v živote človeka, viera v dobro, dôležitosť rodiny … (toto je len tak narýchlo, čo mi na prvú napadlo, keď som si prebehla v hlave zhruba každý diel) … strašne je tam toho veľa.
Kresťania sa tu nesnažia nikoho presviedčať. Napísali len svoj názor aký majú, to je celé...nekrestanov to nemá prečo vyrušovať, každý nech sa otvára comu chce, v čo verí že posilní jeho ducha.❤️
Na to je ťažko odpovedať. Každá rodina má svoj systém výchovy . Ak to tak cítiš, že proste nie, tak nie. Je to výsostne len vaša vec
@yoxinka Ty si to perfektne popísala, nemala som na mysli teba. Práveže ty si napísala to, čo v tom príbehu je. Ine veci si všimneš ako dospelák, iné ako dieťa. Práve preto to človeka baví a fascinuje celý život. Doteraz tie knihy rada čítam, prvýkrát som sa s nimi stretla ako 12 ročná a pamätám sa ze som ich nevedela dat z ruky, kým nedocitam. Nie preto, lebo som bola pobosorovana 😅 ale preto, lebo ten príbeh je tak dobrý a perfektne spracovaný.
Harry Potter je prístupný až od 12 rokov. Je to hororová rozprávka a ten čo jeho meno sa nehovorí aj ja som sa toho jeho ksichtu bál. Čierna Magia? Netvrdim že neexistuje, ale v rozprávkach? Hádam nie. Tak jednoducho to nefunguje v tomto svete.
@ladycat2021 to je vec otrlosti. Ja sa takých rozprávok stále bojím. Ale nie zas tak aby som to nemohol pozerať. No keby som mal 8 rokov a pred tým nevidel nič také tak by ma to dosť rozhodilo.
@simsalabim Toho katolibanca si si mohla odpustit, zrejme si dosla len po tu tabulku a nedocitala si zaver. Maj si svoj nazor, ja Ti ho neberiem.
@zazvorka87 tak stále je to dobrovoľné, nikto ich nenúti a nie je im ani trvalo ublížené. A nakoniec je to pre nich kľúčové, je to podstata ich bytia, ak nezdokonaluju svoje schopnosti a nesutazia s ostatnými, nedokážu sa evolvnúť, nedokážu prekonať vlastný tieň. To je tiež veľmi poučná metafora ;)
Nie, moje deti nečítajú, ani nepozerajú HP, nezbieraju kolekcie HP a pod..Bolo im vysvetlené prečo nie..Nemám čas sa tu rozpisovat..ale dôvod je jednoznačný, no nie každý ..aj keď si hovorí, že je veriaci to chápe, resp. chce pochopiť..až kým človek možno nemá osobnú skúsenosť s mágiou a podobnými vecami alebo jeho blízky..ludia majú tendenciu tieto veci zľahčovať..Dôvod, prečo kresťania,ktorí tejto problematike rozumejú, odmietajú HP je obsiahnutý v článku ..je to tu pekne vysvetlené a popísané ..až dočítate do konca.. https://zastolom.sk/pavol-hucik-harry-potter-ma...
@elanor tvoja dlha analyza mojich hodnot je zbytocna a cielene prekrucas. jasne,ze v hp su aj "klasicke" hodnoty, ale aj tie, ktore nemienim vyznavat. nikde som nepovedala, ze nevyznavam priatelstvo, lasku. este sa cudujem,ze si na taky prispevok dostala lajky, z toho mi vyplyva len to,ze viacerym sa paci prekrucanie slov ineho, hlavne ze im to nahrava v diskusii.
rowlingova bezchybne pouzila v tejto "rozpravke" skutocne zaklinania a praktiky satanistov, sama ich musela mat predtym dokladne nastudovane. je otazne,preco to urobila,co bolo jej zamerom?
na slovensku sme naozaj pozadu,ale nie preto,ze je tu este stale pozostatok zivej krestanskej viery, ale preto,ze nam neboli zname rozne nabozenske praktiky, ktore uz na zapade poznaju. je paradoxne,ze napriek tomu sa hp tesil popularite aj tam.
este stale je doba,kedy sa zlo snazi presmyknut popri dobre,robi to rafinovane, preto sa zle veci pomiesaju s tymi dobrymi,cize na pritazlivom pribehu maleho chlapca sa do domacnosti dostavaju praktiky satanistov. to naozaj nie je dost inych peknych detskych knih?
@slovakboy tak ja sa toho nebojím. Skor by som sa bála ludi ako nejakého filmu. 🙂 HP je rozprávka pre mna, ktorú pozerám veľmi casto. 🙂 taktiež knihy by som si znovu chcela prečítať.
@sardinka32 clanok som citala cely, aj s medajlonikom o autorovi.
@mariamay autor tvojho clanku sam priznava, ze precital az jeden diel. Tak to je taky expert na HP ako niekto, kto chce radit o vychove deti, pretoze jeho sestra jedno ma 🤦♀️
@mariamay
Ja ten rozhovor dočítam, ale už prvé mi vadí, že Pavol Hucíl knihy nikdy nečítal, resp. prečítal jednu. On to celé hodnotí na základe toho, že sa o tom s ľudmi rozprával, resp. kukol filmy … to je také, ako keď neveriaci na základe sexuálnych škandálov v cirkci povie, že všetci kňazi sú pedofili, ale ok. Druhá vec, hneď v prvej odpovedi je faktická chyba, posledná kniha vyšla v roku 2007, nie 2016 ako uvádza … ale hlavne, že vie o tom všetko … ach jaj :(.
@yoxinka @simsalabim ... dievčatá, uvedený článok som dala ako príklad, článkov a recenzií na túto tému je viac, taktiež sú aj v angličtine, aj v taliančine, to som čítala už dávno... No aj v tomto článku môžete nájsť podstatu toho prečo "nie HP"...bez ohľadu na to, či autor prečítal 1diel, či všetky a ostatné videl a pod...preto som ho sem dala..
@simsalabim ahoj, tvoj prispevok s katolibancom som nahlasila. svet by bol krajsi, keby sa ludia hanlivo neoznacovali na zaklade nabozenskeho presvedcenia
@mariamay
Ok, prečítala som si. Asi to pošlem našemu farárovi, lebo ten dosť HP obľubuje, tak aby sa trošku spamätal. Za seba len toľko k tomu, že vyjadrenia pána Hucíka beriem na vedomie, ale vzhľadom k tomu, že som tie knihy čítala všetky viackrát, nestotožňujem sa s jeho názormi a postojmi, pokiaľ ide o HP. Viac k tomu nemám čo dodať.
@hablko2 Dakujem za vysvetlenie,uz som mudrejsia 😊 Ja som tak rozumovo zalozeny clovek,ze za vsetkym hladam fakty,tak som vzdy bola zvedava,ci existuje na to nejake vysvetlenie,ci to tak niekto niekedy videl,alebo sa mu to tak zdalo,alebo kde to vlastne vzniklo. Mrzi ma,ze to vyznelo inak,casto pisem s humorom. A preto som celkom nepochopila,co je zle v tejto suvislosti s HP, ked nadprirodzene veci sa deju tam,aj tam. Akurat vcera to 10r.videl 1x a myslim,si tiez,ze skor je to o tom,ci to v danom veku uz vie spracovat,ako o tom kto v co veri. Tie novsie diely uz maju od rozpravky daleko a na to ma podla mna este cas.
@vanda323 ďakujem za pokus mi to vysvetliť. Ale teda mágia je vo všetkých rozprávkach🤷♀️ preto tomu nerozumiem, čo je na HP že sa všade rieši len on.
Joj to som aj zabudla, že aj Pokemony boli na black liste 😂😂😂
Chudata tvoje deti. O čo všetko asi prídu kvôli bigotnosti. Tak im pusti umučenie Krista. To je "chutnejšie". Neverím že v dnešnej dobe ešte niekto ako ty vôbec existuje. A pre všetkých zainteresovaných: expecto patronum!
@janetinka27 pozri, ja osobne rozlisujem medzi katolikom a katolibancom. Ten druhy je zaslepeny “vierou” natolko, ze nie je pristupny argumentom. Citi sa odbornikom iba z titulu svojej “viery” a preto sa vyjadruje k veciam, ku ktorym by sa po pravde vyjadrovat nemal. On tie knihy necital a napriek tomu si mysli, ze moze - ma - poucovat o ich skodlivosti druhych. A vy mu este verite! On sa moze vyjadrovat k hocicomu - mame slobodu slova - ale ak sa chce vyjadrit ako fundovany odbornik, mal by mat tolko chochmesu a tu knizku si precitat!
@iwesska ide skôr o to, že mnohé deti si zamieňajú fikciu, akou je HP s realitou. Ale ako som napisala, ja som aktívne veriaca, knihy som čítala, filmy videla, ale naozaj pokladám za primerané vidieť 1. diel v tych 10 rokoch, nakoľko aj tak tomu skôr nepochopia. Možno ešte 2. diel s preklikávanim. Je možné, že to pozerajú mnohé deti skôr, ale podľa mňa (to je moj názor, nie tvrdenie) sa v deji stratia. Nesúvisí to ani tak s vierou, ale s psychickým vývinom dieťaťa, či už je kresťan, moslim alebo ateista.
Čo sa týka ešte tych Jezisovych zázrakov, svedkovia, ktorí to videli boli evanjelisti, pripadne bežní ľudia, ktorí na základe týchto činov uverili v Ježiša.

@kinderzwillinge aj u nás sú takí kresťania. Pourazaju druhich ľudí aj horšie a potom sa idú vyspovedať do kostola a prezentujú sa ,že oni sú vlastne dobrí ľudia ,ale to ,že porušujú desatoro božích prikázaní nevadí. Tú autorka sa uráža sa za to ,že keď sa opyta či je v poriadku,že zakazuje deťom HP a 98% tvrdí , že to nie je normálne ,ale ,že ona niekoho urazí,že je sprostý je v poriadku 🤦