Hrozné správanie 7-ročného syna
Milé maminky,
chcela by som sa na vás obrátiť s mojim problémom so synom. Má 7 rokov, ukončil prvú triedu a jeho správanie je hrozné, vždy bol náročný no nástupom do školy sa to ešte zhoršilo. Má dvoch spolužiakov, ktorí sa nevedia zmestiť do kože, sú neustále riešení aj v riaditeľni a môj syn ich priam žerie, ale v škole našťastie nevyvádza, no doma je to hrozné. Stále vykrikuje, rôzne slová, či iba všelijaké zvuky, či pesničky, naozaj hrozne nahlas, stále iba počúvam holé cecky, chlpaté vajca, samé ho.ná a sr.čky, stále sa chytá medzi nohy a tancuje, sťahuje trenky a otvára zadok a podobné nechutnosti. Ja už neviem čo robiť, vysvetľovanie nepomáha, zákazy nepomáhajú, tresty nepomáhajú. Nemôžem už s ním ani nikde chodiť, hanbím sa, nechať ho s inými deťmi tiež nie. Minule sme boli na oslave a bolo tam plno deti a to co predvádzal bolo otrasné, stále sa fackal, stále mal otvorenú pusu a robil hrozné zvuky, no fakt ako z ústavu vypustený. Zobrala som ho preč od detí, znadala som mu, musel sedieť pri nás dlho za trest, pekne vydržal, ospravedlnil sa, že už nebude, pustila som ho a keď som išla za chvíľu nenapadne skontrolovať tak zase tam hovoril o vajciach a pod. Co robiť? Mne s ním už nie je ani doma príjemne
"stále iba počúvam holé cecky, chlpaté vajca, samé ho.ná a sr.čky, stále sa chytá medzi nohy a tancuje, sťahuje trenky a otvára zadok" prepac ale skoro mi vyletel sopel od smiechu 😂😂😂
Tabor je lepšie riešenie ako každodenný konflikt
@beatrixx1525 Ja si to inak tiez myslim. Autorka ho "za trest" posadila k nim a odrazu sa ukludnil, lebo mal pozornost a pritomnost rodicov a dospelych aj bez hentakych cirkusov. Takze urcite by som sem upriamila problem.
@akiana on sa vie ukludnit, vie ze inak sa ide domov, len niekedy proste je silnejšie pre neho pokračovať, hlavne keď sme niekde na oslave a nemôžme len tak odísť lebo on sa nevie zmestiť do kože. Tak sme aj boli ba 60tke, stále som musela pre neho chodiť a držať ho pri nás, potom som počúvala, že čo ho nenechám, že ho držím na krátko, no pre mňa je neakceptovateľné aby pred malými deťmi používal slová ktoré im ešte do úst nepatria. Ja som z oslavy nič nemala, aj keď sa išlo tancovať, deťom tam pustili detské pesničky a on sa stále chytal za zadok a medzi nohy chytal a otváral ústa a hukal ako opica, tak zase som išla pre neho, potom ako stíhačka vyzerám. Tak už neviem, raz som stíhačka, potom zase počúvam, že ho mám biť, venujem sa mu, zle je, že je na mba odkázaný a keď niečo potrebujem sama spraviť tak je zlý, nevenoval sa mu, som ja zla že chce moju pozornosť. Tak co mam robiť? Ja som zúfalá, chceli sme bábo ešte a ja už nechcem, neviem co by robil keby sa venujem ešte aj bábätku
Ako tu spomínala jedna kocka, ze možno zmeniť reakciu.. Sestra ma 7 ročného, no to je super dieťa, len jeden čas práve zo školy opakoval zvuky ako (nechcem nikoho uraziť) postihnutý, retardovany... Samé ahhh, hhhh, ehhh proste otras.. A rehotal sa na tom.. Hovorili mu ze nech prestane a on to aj tak robil, bit ho nebili, lebo fskt hovorím ze inak bol super.. Ale raz išla sestra pre neho do školy, a pri dverách pani vratnicke (ale poznáme ju od malička) hovorí ze dovidenia hhh.. Proste zopakovala to co on.. Aj pred jeho kamošmi, vratnickou.. A on len oči otvorené, hanbil sa ako pes... Sestra hovorí ze není to pekne ze? Od vtedy to ani raz neurobil...
On si idolizuje tych dvoch spoluziakov, ktori toto robia v triede, a kedze v triede nesmie, tak to robi on zase pred inymi detmi. Este mozes skusit sadnut si k detom nachvilu kym tam je, a korigovat ho dovtedy, kym to neprestane robit aj v tvojej nepritomnosti.
@akiana keď to čítam tak mi to je tiež smiešne 😂 ale ver, počúvať to stále je hrozné. Minule bol na ihrisku s takým cca 5 ročným dievčatkom a prišla som tak odzadu že ma nevidel a on sedel na preliezky a hovorí jej, že kukni aké mam stlačené vajca, ja ich mam také veľké, tak nemôžem takto sedieť a tam hneď vedľa sedela aj jej mama a ta hneď brala malú preč, ešte som nestihla ani zakročiť 🤦♀️ no hanba
Ja ta uplne chapem, musi to byt hrozne, aj ked pre nezainteresovanych je to na prvy pohlad smiesne. Viedla si s nim rozhovor? Ze preco to robi, co z toho ma, ci vie ze je to neslusne? A mama toho dievcata omg, musela si sa riadne hanbit. To vytvara pre inych dojem, ze to spravanie ma od vas.
Ja ani tak nevidim problem v synovi ako v tebe. Moj syn ma skoro 5, ma o rok starsieho kamarata a robi presne toto iste. Tento fekalny humor, akoze hroza des. Mojho to zatial bavi len v spolocnosti toho kamarata, dlma to nevytahuje chvalabohu, ale ako ostatne baby pisali, ocividne to je nejaka normalna fixacia v tomto veku. Kazdopadne nie je to nic, co by bolo extremne delikventne spravanie. V skole ani na kruzkoch nikde s nim problem nie je, jediny, kto s nim problem ma si ty. Takze ocividne syn sa vie spravat ok, ale nesprava sa tak pri tebe. Klucom je zodpovedat otazku preco. Sama pises, ze si pedant a potrebujes mat vsetko dokonale. Nebude to nahodou tak, ze tvoj syn momentalne dokonaly nie je, lebo doma vyhukuje o hovnach a ty to vnimas ako svoje zlyhanie, svoju hanbu a podvedome ho odmietas? On to z teba citi. Mas nanho averziu, bijes ho, pretoze proste nesplna tvoju predstavu a sablonu dietata, ktore by si chcela mat. Ano, ako tu uz bolo povedane, on hlada pozornost. Vsade inde to robit nemusi a je kludny, len pri tebe. Vidi, ze chlapci ktori sa takto spravaju su popularni, oblubeni, asi chce tebe dokazat, ze on taky vie byt tiez. Ja by som uplne inak reagovala, zacne s tymto spravanim, uplne by som to ignorovala a bavila sa s nim dalej akoby nic. Proste by som tomu vobec nevenovala ziadnu pozornost, ani ho neupozornovala, nenadavala. Dalej by som si isla svoje a s nim normalne komunikovala. Samozrejme pokial by to bolo nejake nevhodne spravanie na verejnosti alebo v kolektive, tak by som ho zobrala bokom tak ako si urobila s vysvetlila, ze toto naozaj nie. Nevhodne ale v style, ze to je uz ozaj cez ciaru pripadne niekomu ublizuje. Ak ide len o fekalny humor alebo robenie srandiciek, ktore tebe pridu trapne a nevhodne, ale nikomu neublizuju, nechala by som to tak. Kolektiv si to s nim uz vyriesi. Mozno sa im to tiez zda vtipne aj ked tebe nie a dostane sa mu tej pozornosti ktoru potrebuje. Mozno to aj ostatnym detom vadi a pride im to trapne a potom ho oni usmernia alebo vytesnia, nejako mu to daju najavo a on to pociti. Kazdopadne navstevu psychologa by som zvazila pre teba, pretoze mas ocividne problem akceptovat svoje nedokonale dieta v svojej uplnej podstate a od toho sa odvijaju vase problemy.
@akiana veľakrát sme sa rozprávali, vraj to je smiešne, že keď to robia spolužiaci, tak sa všetci smejú. Vysvetľovala som mu, že to smiešne nie je pre všetkých, že deti na ihrisku sú veľakrát mladšie a taky slovník tam vôbec nepatrí
Autorka, bitka nepomoze. Nebi ho. Treba s nim ist na testy, ale naozaj k odbornikom. Ako sa uci? Ake ma zaujmy. Ono moze byt, ze mu najdu nejaku diagnozu. Nie som odbornik, ale on ked je vsade v pohode len doma je s nim na nevydrzanie, tak niekde v nom je problem, za ktory on nemoze. Ja mam tiez 7 rocnu dceru, konci teraz 3. rocnik (este mame 2 tyzdne skolu) a ona je tiez uplne vsade v pohode, skola, sport, hudobka. Hovorciva, mila, sensibilna. Aaaaale presne ako u vas, doma ako keby sa utrhla z retaze. Uz je to lepsie. prvy rocnik bol v pohode, zacalo sa to v druhom rocniku.Od pol roka len revala, prevracala ocami, drza ako plostica, to 6 rocna pubertacka. Co pubertacka, horsia ako pubertacka. Mne to uz nedalo a v juni minuleho roka som s nou bola u psychologicky. Mali sme niekolko sedeni, spolu a aj len ona sama so psychologickou. Rozpravala sa, robili testy atd. Nakopniec nema nic, ziadne ADHS a pod. Ma vysoko nadpriemernu inteligenciu. Psychologicka poradila, dala odporucenia. Narychlo sme vybavili (ona nam s tym pomohla) od septembra novu skolu a hla, po roku je to uz ovela lepsie, este nie na 100 % ale tak 80 cirka.Ale ona ziadne prasacinky nerobila. Skor vela revala, vsetko bolo blbe, a na nervy, mladsiu sestru zlostila, mne odvravala, ze uz aj mne bolo do revu. Ale vsade, ved to je take zlaticko. No jo, vsade inde len nie doma. Ale tieto deti su "ine". Potrebuju iny pristup. Aj v skole. Nam sa "nove" myslenie osvedcilo a casom sa vsetko zlepsilo a aj sa upokojila.
Vypalit facku... nie som zastanca, ale tu jedna treba a potom povinnosti, vylozit mycku, skladanie ponoziek, upratovanie izby. Vytrvat a pri kazdom skaredom slove alebo inom prejave by mu jedna letela.
@lucilaines áno, ja som priznala, že mám taký problém, ale akosi si vybrala z toho len to co tebe vyhovuje. To že som písala, že od neho dokonalosť nežiadam, že som sa naučila neriešiť banalnosti, ale že toto je vec co mi vadí, robí to aj v spoločnosti iných detí vadí to iným mam na ihrisku si už akosi vynechala. Vadí to aj mojim rodičom, vadí to mojim svokrovcov, ti ho napr za to úplne odsudzujú, resp mňa, lebo vraj ako ho vychovávam. Že ho bijem, asi si nečítala, že na radu od iných dom to skúsila, že to bolo asi 2-3 dni, nič agresívne, dostal po riti a raz, jediný raz som mu dala facku, ktorú som oľutoval. Čiže potrebujem psychológa ja, ja som sa prišla poradiť, či bežne deti majú takéto správanie, či bežne deti hovoria o hovnach a ceckoch, keďže v mojom okolí to hovorí medzi deťmi len môj a keďže áno ja som pedant tak som chcela len vedieť, že ok toto je v pohode a ignoruj to, lebo sa takto správa veľa detí
@yanni moc mu škola nejde, nechce sa mu písať, neznáša čítanie, všetko rýchlo odflakne len aby to mal hotové, ale nie je najhorší žiak, keď chce tak má všetko pekne a správne spravené
Inak autorka, mám bohaté skúsenosti s chlapcom ktorého bavilo, priam až nutkanie mal opakovať všelijaké zvuky, slová, väčšinou posledné slovo z vety ktorú povedal niekto druhý. Fekálny a sexuálny humor bol neskutočne vtipný až do puberty hoci sa nikto iný nesmial, ten chlapec si silou mocou potreboval dokazovať že je vtipný a patrí mu za to šaškovanie pozornosť ale tiež to robil len doma, v škole si dovolil maximálne pred pár spolužiakmi cez prestávky. Proste on vedel že sa to nemá, že je to nejaký jeho ventil ktorým dával von svoju frustráciu a agresiu (keďže sa to neriešilo neskôr z toho vznikla fyzická agresia voči členom rodiny) ale nevedel sa za toho pána ovládať natoľko aby s tým prestal. V puberte dostal diagnózu autizmus/asperger plus schizofrénia a aj keď sa liekmi veľa poriešilo ten infantilný nevhodný humor mu do istej miery zostal do dospelosti. Nevravím že je to váš prípad ale veľa z toho mi to pripomína, fakt choďte za odborníkom, nechajte si povedať aj druhý a tretí názor, nelipnite len na názore jedného psychológa/psychiatra pretože dnes je taká doba že pomaly u polročných bábätiek sa hľadá autizmus, také je to in, a niektorí odborníci už len z princípu otočia rodiča vo dverách že dieťaťu nič nie je a pritom tam niečo môže byť.
@lianka123 vidíš, tu ma za tu jednu facku odsúdili a mam ísť ja na vyšetrenie, lebo ja som ten problém. On si poupratuje, vyloží mi myčku, včera vysaval, zo robí rad, pomáha mi aj s varením, on musí asistovať všade, akonáhle chcem niečo sama a nevenujem sa mu tak vystraja. Dostane aj trest, skludni sa a ide sa pekne hrať, rad sa hrá s autami, vydrží chvíľu sa hrá a ta chvíľu už zase ide svoje a teda najvproblem je v spoločných deti na ihrisku, či keď ideme na oslavu, alebo iba ku kamošom co majú tiež deti
No podla mna nema pred vami ziadny respekt.
Ak je normalny rozumovo, tak toto robi naschval lebo vas ma za sasov.
Poviem ti moje decko spravilo raz odiotinu, nepamatam si aku v prvej triede.bola za to v riaditelni.
Tak som ju "vymlatila" varechov, ze doteraz si to pamata ale viac v riaditelni nikdy nebola. Keb yto je moc syn tak ho tak splieslkam ak by ma nepocuval, ze by to v zivote viac nespravil. Uvedom si, ze zhovaduje teba ako mamu, svojho otca a seba.
Takze ano to ze to decko spravi raz ok.
Moja ma 5 rokov a vcera mi povedala, ze si s kamaratkou ukazovali hole ritky.
Ja som jej len povedala=to bolo naposledy, pretoze koli tomu mame na zadku oblecenie aby nam ho nikto nevidel a vonkoncom sa to nepatri.
Viac by to nespravila nikdy.
Ak je toto pravda co pises, treba sa s nim zavriet do izby a vaznym tonom mu povedat, ze este jeden jediny krat a dostane taku na rit, ze sa hned spamata. Ze rozhodnutie nechas na nom. Takze ak to porusi bude vediet, ze dostane.ale hlavne dodrz to. Lebo ked nesplnis co povies, on si povie, ze noaco aj tak ma nezbije.. Atd.
Toto su este male problemy v ktorych Vas nerespektuje, vies si predstavit co bude robit ked bude mat 16 a bude vyssi od teba?
Ak ste boli u psychologičky a je vraj v poriadku, ak s ním nie je problém v škole a na krúžkoch, treba riešiť výchovu doma. Nájdite si psychológa, ktorý bude pracovať s vami ako s rodinou.
Nie, toto vôbec nie je normálne a akceptovateľné správanie 7 ročného dieťaťa. Neupokojuj sa tým, že aj iné deti sa tak správajú. Nie je hanbou vyhľadať pomoc odborníka, ktorý vám pomôže ako s ním doma pracovať. Čím skôr, tým lepšie.
Podla mna sa bezne takto deti nespravaju.
Robi to aby zaujal ale zase co spravi ked bude velky aby zaujal? Podpali skolu? Alebo bude ludi obchytkavat v autobuse? Alebo co este?
Tieto male veci, ked sa nezastavia robia cestu velkym zlym veciam.
@beatrixx1525 joj 🙈 ja som stále dúfala, že cez leto bude lepšie, že nebude v škole s tými chalanmi a zabudne
Ved preto sa pýtam a hľadám rady, pre mna to je neakceptovateľné a je jedno ci som pedant alebo nie a nie neuspokojí ma to, že to robia aj iné deti, len som chcela vedieť ak to robia aj iné deti (ci je to normálne veku alebo nie ) proste ako to riešia rodičia
@pribinak nie, to by situaciu este zhorsilo...
No vieš čo, mne sa to teda strašne číta. Verím, že ste už s mužom frustrovaní. A teda HO by som tiež nedávala. Fakt porieš psychošku, nech Vám pomôže s riešeniami konkrétnych situácii. Zatiaľ doma by nepomohlo, keď by si mu dála nejaké roboty zatiaľ, kým Ty robíš? Podla toho, čo zvláda sám. Niečo, čo by mohol pri tebe pri stole robiť, alebo tak. Normálne nejaký rozvrh si uribte, aj podla tvojej prace, ako v škole, aj prestávky. Asi teda nie na celú tvoju pracovnú dobu, no možno aspon časť. Poriadne ho zamestnať treba, ako na tých krúžkoch. A ešte ma napadlo. Nejakú opatrovateľku, na par hodín denne? Ale presne, nech ho zamestná.
A natočila by som ho a ukáž to nie len psychoške, ale aj jemu. A sa ho spýtaj, či teda sa sám sebe páči. Trénerov na krúžkoch ma asi rad, treba ich dávať za vzory. Postupne odpútať pozornosť od tých chlapcov. A chápem, že sú už v škole riešení, no ak to nepomáha, porozmýšľala by som nad zmenou školy, triedy.
Mate nejaky problem doma, vynucuje si pozornost, mozno tam je aj nieco o com nevies...s otcom nema nejaky komplikovany vztah? Urcite by som zasla za psychologom, nic za to nedas....ja poznam deti, ktore sa takto spravaju a zhodou-nahod poznam aj ich rodicov, lebo su moji rovesnici a tie decka to maju z domu, rodicia s nimi dostatocne nekomunikuju, nezaujmaju sa o nich, aj ked "ekonomicke istoty" maju, ale deti vôbec nevnimaju, tak si takto vynucuju ich poznornost, resp. nemaju dobre nastavene hranice uz odmalicka. Resp. ked je dieta prilis vzdorovite, tak niekedy maju rodicia nanho prehnane naroky a takto uvolnuje napätie. Ako sa uci v skole?
Je velmi smutne kolko zien ti tu napisalo, ze ho mas udriet, ver mi, ze ked to urobis, situaciu len zhorsis.
@scorpionflower1 súhlasím. Násilie plodí ďalšie násilie.. Stratí dôveru atď... Ja by som tiež nebila, aj keď neodsudzujem autorku, verím ze to ma ťažké a verím ze ta facka ju mrzela..
No ja neviem....mozno si precitlivena, alebo co. Môj 7 ročný syn tiež prvák chodí domov s hovnami, ritami, prdmi a uplnymi sprostostami. Tiež nám stále tancuje aj ukazuje rit, sestre ukazuje dookola pindura, točí s nim naťahuje ho, no neskutočne veci. Vôbec nám to doma nikomu neprekáža, beriem to ako niečo, čo deti takejto povahy robia. Proste ma potrebu trochu sa po predvádzať. Robia to aj susedove deti v tomto veku, kolegynin syn v práci, spolužiaci... My si o tom navzájom rozprávame ako o vtipnej veci. A teda aj doma sa na ňom bavíme, je to taka veselá kôpka. Vyspevuje stále, dáva tanecky.... My to naše dieta za tu uvoľnenenost milujeme. Čiže chudák tvoje dieťa, ktoré má doma nejakých prudernych rodičov. A to, že to robí pred ľuďmi vonku, robí si myslím fakt len preto, lebo ho doma nejako vlastní nepochopili. Inak môj syn tiež v škole slušne úžasné dieta, najsikovnejsie zo všetkých v triede, na každú súťaž celoslovenskú prihlásený, vždy medzi naj, učiteľka je z neho v úžase. Nikdy mi ani len nenapadlo sa pohorsovat, bit ho, hnevať sa za to, že keď má srandickovu náladu tak nám ukazuje rit a spieva pri tom nejaké futbalové pesničky.
@scorpionflower1 Ale hlavne,ze potom sa tu pohorsuju,ze Kollar jednu natiahol exke. Zeny sa bit nesmu,ked su hystericke, drze a bezocive,ale deti ked sa predvadzaju,treba im dat jednu po papuli a narobit klobasy na riti. Idealne kazdy den🙈🙄
@lucia13022023 súhlasím, ja som tak na rady ho začala biť (po zadku) a teda už v tom návale mi ušla aj facka, čo som sa o tom bavila ci s kamoškami, alebo s cudzími na ihrisku tak bežne bijú deti, aj facky bežne dávajú, tak som to skúsila, no bolo to horšie

@pribinak pôjde na týždeň v auguste, už som povedala mužovi, že zaplatíme ďalší, že ja to nedávam. Len mi to je ľúto, že nechcem byť s ním doma