icon

Je potrebná fyzika a chémia na základných školách?

Včera o 18:57

Je potrebna fyzika a chemia na zakladnych skolach, ked je na tieto predmety malo ucitelov? Suhlasim s tym, ze obsahuju aj velmi dolezite ucivo pre ziakov, ale myslim, ze je v takom rozsahu prave pre tie deti, ze by sa to dalo zahrnut do ineho predmetu. Ja osobne som mala tieto predmety rada, ale nepreberali sme toho vela nejaky hokus pokus a bolo. Skor by som tie predmety nahradila nejakym o slusnom spravani, alebo nieco viac hodiace sa do praxe. Ak chce byt niekto fyzik, chemik moze studovat dalej. Ak by mu chybali zaklady, alebo nieco, tak nechybali, prerobilo by sa to tak, aby vsetky skoly boli na tom rovnako? Pacil by sa Vam taky napad?

Strana
z2
anonym_ba7d48
Včera o 19:01

väčšiu hlúposť som už dávno nečítala.
Dúfam že nepracuješ niekde na ministerstve školstva - inak by si bola schopná pretlačiť ten tvoj nezmysel.

anonym_7c2386
Včera o 19:01

Podľa mňa sú fyzika aj chémia na základnej škole potrebné. Nie preto, aby sa z každého žiaka stal fyzik alebo chemik, ale preto, že učia deti rozumieť svetu, v ktorom žijú. Fyzika vysvetľuje veci, s ktorými sa stretávame každý deň napr. elektrinu, teplo, energiu, pohyb, tlak. Chémia zase pomáha pochopiť potraviny, lieky, čistiace prostriedky, kozmetiku, materiály alebo to, čo sa deje v našom tele a životnom prostredí. Zároveň rozvíjajú logické a analytické myslenie a schopnosť pracovať s príčinou a následkom.

anonym_d1e940
Včera o 19:03

@anonym_autor tak slusne sa chovat - tak to sa ma snad naucit od teba matky a otca, na to nie su ucitelia...

aurelia2000
Včera o 19:08

Ja som tu ešte nikdy nikomu nenapísala, že je hlúpy. Ale teraz ma to veľmi láka...

anonym_c7c9f7
Včera o 19:09

Ked bude malo slovencinarov, zrusi sa aj vyucba slovenskeho jazyka a literatury? Ak nebude dostatok ucitelov na 1.stupni, vyhodi sa z osnov ucenie pisania a citania a budeme negramotny narod?😄Nemozes mysliet vazne takuto logiku. Ved z toho, co sa ucilo kedysi, dnesne deti maju tak mozno polovicu. Len nech sa pekne ucia, zaklady a vseobecny prehlad im neuskodi.

anonym_f43e7a
Včera o 19:10

Rozhodne sú tieto predmety dôležité, učia sa tam veci, ktoré súvisia s každodenným životom a kto nedáva pozor sa tu potom pýta čo má robiť, lebo zmiešal ocot so Savom alebo panikári, lebo jedlo obsahuje chlorid sodný... samozrejme, kto chce byť fyzik alebo chemik, musí študovať ďalej, ale niekde sa v ňom tá vášeň prebudiť musí a často je práve ten "hókus-pókus" na ZŠ... a kto nechce, ten získa aspoň všeobecný prehľad, všetky predmety sú dôležité...

dskjhfdlkdjhl
Včera o 19:12

@anonym_autor Coskoro bude mozno malo ucitelov, tak zrusime skoly, urobime take zariadenia, kde budu deti iba strazit a ked bude chciet niekto nieco aj vystudovat, tak si to moze skusit sam.

anonym_19f9a1
Včera o 19:13

Vieš čo, zrušme aj matiku

anonym_d241c7
Včera o 19:18

@anonym_autor absolutne nie. Ved deti sa potrebuju naucit zaklady vsetkych prirodnych vied, aj fyziky a chemie, pre bezny zivot. Ci potrebujeme aby sme tu mali viac plochozemcov?? Alebo decko nepotrebuje vediet, ze aj neviditelny plyn hori, alebo ze ohen potrebuje na horenie kyslik? Nepotrebuje chapat, ako funguju okuliare, alebo preco su sklenene crepy v prirode nebezpecne? Ako funguje rovnovaha, ci paka? Co je odstrediva sila, pre soferovanie v zakrutach?

Slusnemu spravaniu sa maju ucit doma od rodicov, rovnako ako aj financnu gramotnost a co-to o fungovani spolocnosti. Nemozes to vsetko nechat len na ucitela, aj rodic musi dieta ucit.

anonym_7e2310
Včera o 19:18

ty si asi na tych predmetoch chybal/a ze ano?

anonym_873ad4
Včera o 19:19

a ao sa deti potom dozvedia o tychto predmetoch ked nie na ZS. Toto je take primitivne sedliacke zmyslanie sak staci max 4. ludovu aj tak budu ludia len hrdlacit na poli alebo pracovat pri pase. A potom tu mame co mame a volia co volia.

anonym_095daa
Včera o 19:36

Hej, zrusme neoblubene predmety a potom preco si ludia myslia, ze je plocha zem. Skolstvo je uz tak nekvalitne a este keby presli tvoje zlepsovacie navrhy, tak pojde uz uplne do haja. Dalsi navrhne zrusit matematiku, ved ani gramatiku netreba ...

anonym_b9a0bc
Včera o 19:38

@anonym_autor na fyzike a chémii sa učia veci použiteľné v bežnom živote. Skôr by sme sa mali zamyslieť načo sa na ZŠ na SJ učia zbytočnosti ako prístavok, vid, prisudzovaci sklad a podobne veci, ktoré v živote 90% z nich nevyužije. Ale nevedia si spoznamkovat učivo, nevládzu napísať učivo ani na A5, čítajú bez porozumenia, nechápu suvislostiam. Celé učebné osnovy stoja za 💩

pralinka25
Včera o 19:38

no a potom tu mame kvantum ludi ktori veria konspiracnym teoriam, ktorym budes darmo vysvetlovat realitu ked nemaju zakladne znalosti z predmetov ako dejepis fyzika chemia geografia atd a uveria kazdej chobotine.

anonym_dac0b6
Včera o 19:47

@anonym_autor su to veľmi potrebné predmety, aj keď nie pre každého.. slušnosť správania atď môže byt v etickej výchove.. skôr by bolo fajn, keby dali predmety ako Bezbečné vzťahy a dospievanie (rozdelene pre dievčatá a pre chlapcov ) a myslim, že by bolo vhodné pripraviť základom pre deti Svet práce a financii

anonym_83cc82
Včera o 20:02

@anonym_autor Pre veľa ľudí je základná škola jediné miesto, kde sa o tieto predmety šuchnú. Ak niečo, tak by sa im mala zvýšiť dotácia. Slušné správanie sa môže naozaj nechať na etiku/náboženstvo. Ak si na to tam pani učiteľky nájdu čas popri kávičkovaní a hraní sa s deťmi kompót.

tetapetra
Včera o 20:09

Preto sa to volá základná škola, aby si mala aspoň nejaké základy, poznatky....

zuzanaete
Včera o 20:09

Ako dieta zisti, ze ho bavi fyzika alebo chemia, ked nebude mat tieto predmety na ZS? Zakladna skola je o zakladoch. Tak nech maju zaklady aj z tychto predmetov.

anonym_5f8ae1
Včera o 20:16

učiteľov je celkovo málo, zrušme aj telesnú, výtvarnú a hudobnú, veď športovať, kresliť si a spievať môžu deti aj mimo školy a kto sa chce tomu venovať, nájde si cestu sám. Zrušme dejepis, veď načo vedieť, čo bolo. Zrušme matiku, veď kalkulačka a AI vypočíta, zrušme geografiu, veď kto chce, si svet precestuje aj bez jej znalosti, zrušme cudzie jazyky, veď nie každému idú a kto sa ich chce učiť, sa ich naučí v jazykovke, .... Vlastne zrušme celú školu, veď ak bude chcieť niekto študovať, tak bude sám. Ale kde, kde nebudú tie školy? On ten Eistein mal pravdu, že ľudská blbosť je nekonečná 🙄

anonym_91a8fa
Včera o 20:28

Som učiteľka chémie, fyziky a biológie. A podľa mňa je celkom dôležité, že NaCl je kuchynská soľ, aký hasiaci prístroj je vhodný na hasenie požiaru, že vodný kameň odstráni kyselina, ako vzniká skrat, ako fungujú úplne základy mechaniky, ako sa ochrániť pred bleskom, že sa nesmú miešať čistiace prostriedky a mnohé mnohé ďalšie.
Toto niesu vedomosti pre vedcov, ale vedomosti pre úplne bežný život.

anonym_4a1d94
Včera o 20:40

@anonym_autor vies co, ja by som druhy stupen ZS dala ako dobrovolny co sa tyka vzdelania. Nech si kazdy rodic vyberie ake predmety chce pre dieta, ako kredity ktore potom umoznia ist do vyssieho rocnika a na vybranu SS. Neuci sa decko? Nema ulohy? Flaka to? Tam su dvere a sup do zbernej triedy kde by sa napr. opakovalo ucivo 1.stupna. A nie ze ucitel ma co robit aby udrzal v triede poriadok, nadrapuje sa s flakacmi ktori to maju v pazi a ich rodicia takisto. A ziaci co sa chcu ucit to musia trpiet. Naco takeho co nevie poriadne nasobilku ucit chemicke rovnice alebo vysvetlovat gravitacne zrychlenie? Ved z toho nic nema, jasne ze ho to nezaujima ked tomu nerozumie.

doux
Včera o 20:54

@anonym_autor a čo tak vylúčiť z výučby náboženstvo, ktoré nemá na školách čo robiť, lebo ide o svetonázor?

ruzasipova
Včera o 21:12

Toto si nezasluzi ani normalny komentar. Skus najblizsie porozmyslat, ale naozaj porozmyslat, kym niekde nieco povies/napises.

anonym_a5fd8f
Včera o 21:15
@anonym_7c2386

Podľa mňa sú fyzika aj chémia na základnej škole potrebné. Nie preto, aby sa z každého žiaka stal fyzik alebo chemik, ale preto, že učia deti rozumieť svetu, v ktorom žijú. Fyzika vysvetľuje veci, s ktorými sa stretávame každý deň napr. elektrinu, teplo, energiu, pohyb, tlak. Chémia zase pomáha pochopiť potraviny, lieky, čistiace prostriedky, kozmetiku, materiály alebo to, čo sa deje v našom tele a životnom prostredí. Zároveň rozvíjajú logické a analytické myslenie a schopnosť pracovať s príčinou a následkom.

@anonym_7c2386 možno máš pravdu, ale. Keď sa zamyslím nad mojimi vedomosťami z fyziky a chémie, tak mám len taký bežný prehľad a možno niečo ohľadom bezpečnosti. Nenávidela som tie predmety a skutočne som toho v živote veĺa nepotrebovala. Mendelejovu tabuĺku akurát na vyplnenie krížoviek. Mám pred 60

euka210
Včera o 21:43

@anonym_autor samozrejme ze su potrebne, ved ako pojde dieta dalej na strednu technicku ci zdravotnu? Uz vas ludom fakt sibe?
Ked zrusit nieco, tak taku techniku, ci Vv a Hv v 9.roc.tam to ja povazujem za zbytocne a tiez skor nejaky iny uzitocnejsi predmet do zivota...fin.gramotnost, kriticke myslenie a pod.

lindusss2016
Dnes o 05:48

@anonym_autor fyziku a chemiu maju deti od kedy? Od 7. rocnika? Nemyslis, ze v tom veku uz maju davno slusne správanie a etiketu ovladat? Moji sa vedeli chovat slusne uz v skolke. Chapem, ze niektore deti na to potrebuju viac casu, lebo su napr.hanblive, ale na prvom stupni to zvladnu uz vsetky. Ak sa nevedia spravat na druhom, nie je to preto, ze to nepoznaju, ale uz su tam ine chyby a to ich v skole nenaucia, treba zacat vzdy doma. Fyzika a chemia su dolezite predmety, ucia deti porozumiet svetu, rozvijaju logicke myslenie, zakladne vzorce patria k vseobecnej vzdelanosti.

anonym_a5fd8f
Dnes o 05:55
@doux

@anonym_autor a čo tak vylúčiť z výučby náboženstvo, ktoré nemá na školách čo robiť, lebo ide o svetonázor?

@doux to by bolo najnajnaj super 👌👌👌

anonym_8dd095
Dnes o 06:35

No my sme fyziku a chemiu nikdy neodbili len hokus pokus a bolo. Realne sme sa ju uvili. Chemiu som milivala, fyziku neznasala. Stale poviem, ze je to potrebne. Len vyucba sa zvrhava, lebo nie su ucitelia a uci ju hocikto. Potom decka nic nevedia a maju k tomu odpor. Ze sa zavadza nove kurikulum- teda obsah vzdelavania a ten sa veru nezmenil, komentovat nebudem. Je tam vela uciva, co by sa na zš ani nemuselo. Ale tie zaklady by mal mat kazdy.

kp7333
Dnes o 06:49

Zaklady fyziky a chemie by mali deti dostat uz na ZS. Ale mali by sa ich ucit hravou formou, cez naucne videa, nie drilovanim vzorcov ci chemickych prvkov. To iste plati aj o predmetoch ako dejepis, geografia. Menej drilovania, viac dokumentov a hladania suvislosti.

aurelia2000
Dnes o 07:25
@kp7333

Zaklady fyziky a chemie by mali deti dostat uz na ZS. Ale mali by sa ich ucit hravou formou, cez naucne videa, nie drilovanim vzorcov ci chemickych prvkov. To iste plati aj o predmetoch ako dejepis, geografia. Menej drilovania, viac dokumentov a hladania suvislosti.

@kp7333 Lenže to drilovanie je veľmi potrebné pre zdravie mozgu. Moji starí rodičia nemali demenciu, dožili sa 86-99 rokov. Svokrovci obaja mali demenciu, ale až po 85. Tieto generácie, ktoré sa už nič neučia naspamäť, lebo všetko je na nete, budú mať demenciu v 50, aj skôr. Taktiež je veľmi dôležité písať rukou.

Strana
z2