Je potrebná fyzika a chémia na základných školách?
Je potrebna fyzika a chemia na zakladnych skolach, ked je na tieto predmety malo ucitelov? Suhlasim s tym, ze obsahuju aj velmi dolezite ucivo pre ziakov, ale myslim, ze je v takom rozsahu prave pre tie deti, ze by sa to dalo zahrnut do ineho predmetu. Ja osobne som mala tieto predmety rada, ale nepreberali sme toho vela nejaky hokus pokus a bolo. Skor by som tie predmety nahradila nejakym o slusnom spravani, alebo nieco viac hodiace sa do praxe. Ak chce byt niekto fyzik, chemik moze studovat dalej. Ak by mu chybali zaklady, alebo nieco, tak nechybali, prerobilo by sa to tak, aby vsetky skoly boli na tom rovnako? Pacil by sa Vam taky napad?
@anonym_autor panenko skakava! Staci tyzden citat MK a zistis, ze aj terajsi dospeli maju obrovske diery v zakladnych vedomostiach z fyziky a chemie a to ju vsetci aspon na ZS absolvovali, co by bolo potom?
@anonym_autor Nie, nepáčilo, lebo fyzika a chémia je potrebná v rôznych študijných odboroch,o praktickom živote nehovoriac.Napr.staci, ak niekto nedával pozor na hodinách chémie a naleje do silnej kyseliny vodu...
@kp7333 Lenže to drilovanie je veľmi potrebné pre zdravie mozgu. Moji starí rodičia nemali demenciu, dožili sa 86-99 rokov. Svokrovci obaja mali demenciu, ale až po 85. Tieto generácie, ktoré sa už nič neučia naspamäť, lebo všetko je na nete, budú mať demenciu v 50, aj skôr. Taktiež je veľmi dôležité písať rukou.
@aurelia2000 na strednych a vysokych skolach sa nadriluju az az. Zakladna skola by mala dat vseobecne zaklady a kedze sa stale jedna o deti, malo by to byt hravou formou, aby ich to zaujalo a nieco si z toho aj zapamatali. Mozog si mozu rozvijat matikou, riesenim logickych slovnych uloh, ktorym sa zial na ZS venuje mali casu. Alebo ucenim basniciek, pesniciek, ktore sa uz tiez z nasho skolstva akosi vytracaju. Biflovat sa nezmyselne poucky uz naozaj nema vyznam. Spomeniem jeden absurdny priklad: v 1. alebo 2. rocniku na ZS som dceru skusala z tejto definicie: Chodec je ucastnik cestnej premavky, ktory chodi peso.
@aurelia2000 na strednych a vysokych skolach sa nadriluju az az. Zakladna skola by mala dat vseobecne zaklady a kedze sa stale jedna o deti, malo by to byt hravou formou, aby ich to zaujalo a nieco si z toho aj zapamatali. Mozog si mozu rozvijat matikou, riesenim logickych slovnych uloh, ktorym sa zial na ZS venuje mali casu. Alebo ucenim basniciek, pesniciek, ktore sa uz tiez z nasho skolstva akosi vytracaju. Biflovat sa nezmyselne poucky uz naozaj nema vyznam. Spomeniem jeden absurdny priklad: v 1. alebo 2. rocniku na ZS som dceru skusala z tejto definicie: Chodec je ucastnik cestnej premavky, ktory chodi peso.
@kp7333 mala som učiteľky, ktoré nás nikdy nenútili učiť sa básničky naspamäť. Či už na ZŠ alebo aj na SŠ. Jediná povinnosť bol Hviezdoslavov Kubín. Nie každý má na to bunky. S ostatným súhlasím.
@kp7333 mala som učiteľky, ktoré nás nikdy nenútili učiť sa básničky naspamäť. Či už na ZŠ alebo aj na SŠ. Jediná povinnosť bol Hviezdoslavov Kubín. Nie každý má na to bunky. S ostatným súhlasím.
@tetapetra tymi basnickami a pesnickami som narazala najma na vyucbu cudzich jazykov, hlavne anglictiny na 1.stupni, ktoru dnes uci hocikto a zial vacsinou v nizkej kvalite. Som z generacie, co sa ucila este aj rustinu, potom anglictinu a nemcinu. Okrem angliny, ktoru pouzivam denne v praci, som ostatne cudzie jazyky pozabudala. Az na basnicky a pesnicky, tie vylovim z pamate aj o polnoci.
@anonym_autor
To čo za blbosť ťa napadla?? Ja som za zrušenie náboženstva na školách, nech sa rieši v kostoloch po škole/cez víkend. To nahradiť pokojne praktickejšími, dôležitými predmetmi novymi, ani. Aké fyzika a chémia?? A to som ich zrovna teda nemilovala. Sestra to má rovnako. Náboženstvo riešia mimo školy a je to super. Lebo v škole to domiesaju bkahosklonne a teda potom nič moc. Pokojne nech každý rieši vieru, pokojne tam kde treba, v kostole. Super atmosféra, rovný s rovným a nemiesat do školy.
Vsak uz sa fyzika, chemia a biologia vyucuju podla noveho koceptu prakticky spolu. To aby jeden ucitel jedneho predmetu ovladal vsetky 3 predmety, co nie je problem, ucitelia su zdelani flexibilni. A deti sa ucia omnoho menej ako kedysi. Ale vidia suvislosti medzi kednotlivymi predmetmi. Zamer je pochopit, uputat, zaujat, aby sa vedeli rozhodnut, kam dalej, v com pokracovat
Zalozis drblú tému a nezapajas sa. Logika?
@kp7333 Lenže to drilovanie je veľmi potrebné pre zdravie mozgu. Moji starí rodičia nemali demenciu, dožili sa 86-99 rokov. Svokrovci obaja mali demenciu, ale až po 85. Tieto generácie, ktoré sa už nič neučia naspamäť, lebo všetko je na nete, budú mať demenciu v 50, aj skôr. Taktiež je veľmi dôležité písať rukou.
@aurelia2000 drilovalo sa, aby si povedala poučku naspamäť kvôli známke a nikdy v živote som to nepoužila. Nenávidela som tento spôsob učenia. Skôr sa treba učiť tak, aby si veciam rozumela a chápala prirodzene, dávalo ti to zmysel. Cvičím mozog dodnes, učím sa nové jazyky, ale teda chemické vzorce som nikdy nepotrebovala a nepoužila. S písaním písma súhlasím. Sama som sa naučila písať aj ľavou rukou (som praváčka) práve ako prevenciu a prácu s hemisférami.
Fyzika sa musi učiť aj ta chémia , ale napríklad Sjl by mala byt zredukovaná a to poriadne!!! Na stredných školách s technickým zameraním by mala byt fyzika ešte viac posilnená , predmety ako dejepis by mali byt vynechané zo stredných technických škôl úplne . Za mojich školských čias sme v podstate opakovali to čo na základnej
Fyzika sa musi učiť aj ta chémia , ale napríklad Sjl by mala byt zredukovaná a to poriadne!!! Na stredných školách s technickým zameraním by mala byt fyzika ešte viac posilnená , predmety ako dejepis by mali byt vynechané zo stredných technických škôl úplne . Za mojich školských čias sme v podstate opakovali to čo na základnej
@anonym_ca012d sjl zredukovana? Ved 90% dospelej populacie neovlada ani len zaklady pravopisu...
väčšiu hlúposť som už dávno nečítala.
Dúfam že nepracuješ niekde na ministerstve školstva - inak by si bola schopná pretlačiť ten tvoj nezmysel.
@anonym_ba7d48 Lenže je to diskriminácia voči žiakom čo nemajú na tie predmety kapacitu, mám 21 rokov a základnú som ukončila v 7 ročníku kôli týmto predmetom a tieto dva predmety plus matematika som nezvladala, jazyky áno tie mi išli ale takéto logické veci vôbec, malo by sa myslieť aj na takéto deti a nie kôli tomu ich nechať prepadnúť a potom ísť na strednú školu ktorú ani nechcú a tak nemajú právo na kvalitné vzdelanie, napr ja som z bohatej rodiny starí rodičia právnici mama tiež a otec mal firmu kde zamestnával cez 100 ľudí ...a ja musím sedieť doma na polovičnom ID a každy deň sa pozerať ako mňa zničený život a že má musía živiť je to veľmi nefér ....
@anonym_ba7d48 Lenže je to diskriminácia voči žiakom čo nemajú na tie predmety kapacitu, mám 21 rokov a základnú som ukončila v 7 ročníku kôli týmto predmetom a tieto dva predmety plus matematika som nezvladala, jazyky áno tie mi išli ale takéto logické veci vôbec, malo by sa myslieť aj na takéto deti a nie kôli tomu ich nechať prepadnúť a potom ísť na strednú školu ktorú ani nechcú a tak nemajú právo na kvalitné vzdelanie, napr ja som z bohatej rodiny starí rodičia právnici mama tiež a otec mal firmu kde zamestnával cez 100 ľudí ...a ja musím sedieť doma na polovičnom ID a každy deň sa pozerať ako mňa zničený život a že má musía živiť je to veľmi nefér ....
@anonym_5ab220 keď ti toľko predmetov nešlo a nezvládala si ich, tak ťa mali dať na osobitnú školu. Nie každý je dostatočne inteligentný na to, aby študoval.
@anonym_5ab220 o akom zničenom živote píšeš. Kľudne môžeš do práce, niečo si skončila, zamestnaj sa. Vieš čo je zničený a ťažký život? Majú ho matky čo sú doma a starajú sa o svoje ťažko choré deti. Ťahajú 24/7.
@anonym_ca012d sjl zredukovana? Ved 90% dospelej populacie neovlada ani len zaklady pravopisu...
@lindusss2016 zrejme nemáš prehľad čo sa v školách na tom psychopatickom predmete vyučuje. Fonema,grafema, vid dokonavý nedokonavy. Zvrátene učenie sa literárnych diel ako Hamlet . Toto je len zlomok toho čo si pamätám čo bolo potrebné vedieť na maturite. Poznámky sme mali vytlačené od súdružky učiteľky na a4 z oboch strán , tých papierov bolo vyše 60 , úplne choré preberaný každý detail. Namiesto toho by sa mohla na školách vyučovať finančná gramotnosť , podnikanie atd. A toto nemá s pravopisom vôbec nič spoločne
@lindusss2016 zrejme nemáš prehľad čo sa v školách na tom psychopatickom predmete vyučuje. Fonema,grafema, vid dokonavý nedokonavy. Zvrátene učenie sa literárnych diel ako Hamlet . Toto je len zlomok toho čo si pamätám čo bolo potrebné vedieť na maturite. Poznámky sme mali vytlačené od súdružky učiteľky na a4 z oboch strán , tých papierov bolo vyše 60 , úplne choré preberaný každý detail. Namiesto toho by sa mohla na školách vyučovať finančná gramotnosť , podnikanie atd. A toto nemá s pravopisom vôbec nič spoločne
@anonym_ca012d ale mam prehlad, ja si slovencinu dobre pamatam, maturovala som z nej tiez a literaturu som mala aj na VS. Ale nikdy by som ju neoznacila za psychopaticky predmet. Som Slovenka a tak ma znalost slovenciny nijak neobtazuje, naopak je to velmi narocny jazyk, treba sa tomu venovat, inak by tu vsetci hovorili ako tatari. Financnu gramatnost by sa asi tazko ucili deti, ktore v domacnosti vidia totalne absurdity, ked z minimalky fajci mama aj otec, este si do toho kupuju chlast a plat jedneho clena odide len na toto. Alebo opacny extrem, kedy rodicia nakupuju detom kazdu hovadinu typu labubu, pop it a zahlcuju svoju domacnost uplne nepotrebnymi cinskymi smejdami. Financnu gramotnost by mali vsetci poznat uz z domu, ale to by sa nam tu zilo s neznesitelnou lahkostou, ze ano?
@anonym_5ab220 Z fyziky a chemie boli aj veci, co sa stacilo naucit naspamat. Doucovanie nefungovalo? Ako ked clovek prepadne na ZS, tak naozaj nieco nie je ok. Nedalo sa vytiahnut aspon na 3-4? V otcovej firme sa nenajde pozicia pre teba? Stale mozes zamakat na tom, aby si si vzdelanie dokoncila. Ucitelia nemozu za to, ze si nic z tych predmetov nevedela. A ani system nemoze byt nastaveny tak, ved nevadi, nie kazdy ma talent.
@anonym_ca012d ale mam prehlad, ja si slovencinu dobre pamatam, maturovala som z nej tiez a literaturu som mala aj na VS. Ale nikdy by som ju neoznacila za psychopaticky predmet. Som Slovenka a tak ma znalost slovenciny nijak neobtazuje, naopak je to velmi narocny jazyk, treba sa tomu venovat, inak by tu vsetci hovorili ako tatari. Financnu gramatnost by sa asi tazko ucili deti, ktore v domacnosti vidia totalne absurdity, ked z minimalky fajci mama aj otec, este si do toho kupuju chlast a plat jedneho clena odide len na toto. Alebo opacny extrem, kedy rodicia nakupuju detom kazdu hovadinu typu labubu, pop it a zahlcuju svoju domacnost uplne nepotrebnymi cinskymi smejdami. Financnu gramotnost by mali vsetci poznat uz z domu, ale to by sa nam tu zilo s neznesitelnou lahkostou, ze ano?
@lindusss2016 schopnosť vedieť vyjadrovať sa na úrovni a nie ako tatar nijako neovplyvňujú tieto pseudo “fundamenty” nášho jazyka, alebo literárne diela čo kedy kto a prečo napísal. Ja sa dokážem vyjadrovať na úrovni aj bez ohľadu nato že nemám paru otom čo sú to fonemy a grafemy a všelijaké iné vyhútane veci . Naproti tomu fyzika ako najväčšia veda všetkých vied aspoň stojí na objektívnych podkladoch a zákonoch ktoré reflektujú tento svet, a práve vďaka nej dnes dokážeme mať technológie ona ma reálny prínos a nie tieto pseudovedy.
@lindusss2016 schopnosť vedieť vyjadrovať sa na úrovni a nie ako tatar nijako neovplyvňujú tieto pseudo “fundamenty” nášho jazyka, alebo literárne diela čo kedy kto a prečo napísal. Ja sa dokážem vyjadrovať na úrovni aj bez ohľadu nato že nemám paru otom čo sú to fonemy a grafemy a všelijaké iné vyhútane veci . Naproti tomu fyzika ako najväčšia veda všetkých vied aspoň stojí na objektívnych podkladoch a zákonoch ktoré reflektujú tento svet, a práve vďaka nej dnes dokážeme mať technológie ona ma reálny prínos a nie tieto pseudovedy.
@anonym_ca012d ale ved ja nikde nepisem, ze by mala fyzika zmiznut zo skol 😱 a to, ze teba literatura nezaujima, neznamena, ze nepatri k vseobecnemu rozhladu 🤷

Zaklady fyziky a chemie by mali deti dostat uz na ZS. Ale mali by sa ich ucit hravou formou, cez naucne videa, nie drilovanim vzorcov ci chemickych prvkov. To iste plati aj o predmetoch ako dejepis, geografia. Menej drilovania, viac dokumentov a hladania suvislosti.
@kp7333 idealne je prepojit dril s praxou. Ja nemam problem s malou nasobilkou, okamzite viem, kolko je 8x7, kopec dospelych kamaratov mojej dcery ano. Cielene som si to zistovala po tom, co som to nahodou zistila u mladeho kolegu. S VS!!!