Je takéto správanie učiteľa normálne?
Skúste mi napísať vás nazor na túto situáciu, prosím.
Poznáte ranné kruhy? U nás na dedine, v malej škole mávajú ranné kruhy raz týždenne pred vyučovaním, deti chodia skôr do školy, ale častokrát to triedna pretiahne až na 1 hodinu a teda sa neučia. Tento týždeň im ich triedna hovorila, že aby nikomu nerobili zle, aby nikoho nesikanovali, lebo, že ona sama bola šikanovana v škole, sa jej vysmievali a chcela sa kvôli tomu zabiť. Deti v triede nútila hovoriť vetu, že keď budú niekoho šikanovať, žiak sa môže zabiť. Celú hodinu revala a toto im hovorila. Majú v triede jedného žiaka, ktory má vraj psychické poruchy, ale neskutočne robí žiakom zle, minule treskol iného spolužiaka fľaškou do hlavy, až odpadol a musela ho odviezť sanitka do nemocnice. A tohoto malého vyvrheľa si neskutočne zastáva, ochraňuje, že on je chorý a aby boli deti na neho dobre, milé, priateľské, atď. Inak kvôli nemu začala chodiť psychologička z BA, je zvýšený dozor na chodbe, atď. Matka takmer nič nerieši, keď jej psychologička niečo poviem Táto učiteľka triedna na tých ranných kruhoch aj kázala každému žiakovi, aby jej nadával. Napr. si škaredá, si tučná, si neviem aká. A ona bola akože smutná, hlava dole, sklúčená a začala sa viac a viac akože hrbit, až spadla akože zo stoličky a ľahla si na zem. Že vidíte aký to má dôsledok, keď sa takto niekomu vysmievate.
Povedala im, že v žiadnom prípade, čo sa udialo na týchto kruhoch nemajú doma hovoriť rodičom, že si to majú nechať pre seba. Aby ju nerozoberali ľudia po dedine.
Lenže moje dieťa prišlo domov také vyhúkané z toho, že či toto bolo ok, že mi to hneď povedala.
Čo si o tom prosím myslíte?
Ranné kruhy by mal robiť s deťmi školský psychológ alebo socialny pedagog
Dieťa má koľko rokov?
Síce chápem, čo sa snažila učiteľka povedať (že šikana je zlá), poňala to dosť divným spôsobom. Mala to nechať viesť psychologičku, s tým, že mohla zdieľať (ak teda mala tú potrebu), že sama to zažila a bolo to pre ňu ťažké, bolestivé...
ten chalan, čo šikanuje iných, to nerozumiem, to jeho sa zastávala? akože, on ubližuje iným, ale jeho treba ochraňovať či ako?
@unicornlady áno, veru tak. Neho si zastáva, ochraňuje, tak ako píšem. Lebo začali na neho metódu na základe odporúčania školskej psycho, že žiadne kričanie na neho, žiadne poznámky, žiadne dohováranie, len sladké ako med 🫣 a že možno to pomôže. Zatiaľ to nepomáha.
Deti 10-11 ročne.
@anonym_4fe462 ale žiaľ nerobí. Robí to triedna učiteľka a 2x mesačne sa ani neučia 1 hodinu a zameškavaju učivo.
Inak to, že hovorila deťom, aby nič neprezradili rodičom.. tak to je tiež riadne cez čiaru. To potom aký odkaz učí tie deti? (potom by neprezradili možno ani nevhodné dotyky, lebo by im dotyčný povedal, nech nič neprezradia)
Veď práveže nech deti zdieľajú s rodičmi svoje zážitky, pocity (najmä, keď deti nevedia niekedy určiť, čo je v poriadku a čo nie)
Je dobré, že sa ti dcéra zdôverila, že máte taký vzťah, že sa nebojí povedať ti čokoľvek.
(pripomenulo mi to školský výlet, ale to sme boli prváci na strednej, takže 15-roční, kde sa učiteľka opila s inými učiteľmi (a to sme cestovali vlakom tam aj naspäť), a hovorila nám potom, že dúfam, že sme to neprezradili doma, lebo to bude trápne na rodičovskom atd... ale tak ona urobí chybu a decká pubertálne ju majú kryť? Najmä to bolo na začiatku školského roka)
@anonym_4fe462 ale žiaľ nerobí. Robí to triedna učiteľka a 2x mesačne sa ani neučia 1 hodinu a zameškavaju učivo.
@anonym_autor a bola si v skole? Riesila si ro? Ja by som tam zasla, spytat sa, ci tie "kruhy" su povinne.
@anonym_autor a bola si v skole? Riesila si ro? Ja by som tam zasla, spytat sa, ci tie "kruhy" su povinne.
@anonym_9de318 ešte som nestihla, stalo sa to tento týždeň. Ale tie kruhy sú podivne už od septembra. A tak to je prezentované školou, že je to povinné. A keď neprídu 3x alebo budú meškať, bude neospravedlnena hodina.
@anonym_9de318 sú povinne
Ranné kruhy sú povinné s triednym učiteľom raz do týždňa, ďalšia sprostosť len aby bolo.
Pani učiteľka má očividne vlastné psychické problémy a mala by ich riešiť. Ja ako matka by som napísala na edupage jej a riaditeľke čo mi dieťa povedalo a ako si to mám podľa nich vysvetliť.
Moje netere minule spomínali, že pred začatím vyučovania majú nejakú rozcvičku. Možno to sú tie ranné kruhy, len tam ich poňali prakticky.
Hovoriť o šikane, varovať pred ňou a možnými následkami je jedna vec. Druhá vec je, že nie týmto štýlom, a už vôbec nie, že nehovorte rodičom čo sa preberalo.
@anonym_autor Odporúčam priamu konfrontáciu tr. učiteľky na RZ. Napr. aj za účastí detí a vedenia školy. Ranné kruhy máme každý pondelok ale iba 15 minút.
Chcela im nejako výrazne naznačiť, že akékoľvek šikanovanie môže byť pre citlivého človeka veľmi veľmi bolestivé. Toto a iné nácviky správania by som asi dala v každej škole ako povinný predmet a nebolo by mi ľúto,že zameškajú iné učivo. Bolo to od nej trochu neprofesionálne .Ale možno si to tvoje dieťa skôr zapamätá. A nebude sa raz podobne necitlivo vyjadrovať o iných ako napríklad ty.
Ranné kruhy sú fajn, ako aj rozprávanie o šikane či podobných témach. Zakazovať o tom hovoriť rodičom určite nie je OK. Na druhej strane, počula si len jednu stranu, t.j. svoje dieťa. Treba si uvedomiť, že deti nie vždy správne reprodukujú informácie prípadne správne pochopia situáciu. Určite by som sa snažila zistiť o tom viac.
@anonym_autor to je skola ci psychiatricka liecebna
Chcela im nejako výrazne naznačiť, že akékoľvek šikanovanie môže byť pre citlivého človeka veľmi veľmi bolestivé. Toto a iné nácviky správania by som asi dala v každej škole ako povinný predmet a nebolo by mi ľúto,že zameškajú iné učivo. Bolo to od nej trochu neprofesionálne .Ale možno si to tvoje dieťa skôr zapamätá. A nebude sa raz podobne necitlivo vyjadrovať o iných ako napríklad ty.
@joesvk nemyslím si, že takto to prezentovať deťom je správne. Absolútne. Nevyjadrujem sa necitlivo, žiaľ s tým jedným žiakom si nevie dať nikto rady, lebo rodičia mu všetko dovolia, nemá žiadne zábrany. V kuse chytá amoky a zlosť. Aby spolužiakov odvážala sanitka? Všetko ok? Ak si pani učiteľka nevie dať rady sama so sebou, musí na tom popracovať. A nie je správne ani to, aby každý druhý týždeň im kvôli tomu "odpadávala" hodina. Ranné kruhy majú byť 15 minút.
@anonym_autor to je skola ci psychiatricka liecebna
@anonym_1c280a občas mi to tiež napadne, že akú obrovskú chybu sme ako rodičia urobili, dať naše dieťa na túto školu. Lebo tam sa také veci dejú, že nechápeme doma.
@anonym_4fe462 ranné kruhy sú povinné a robí ich triedny 1x týždenne. Vieš si predstaviť ako má 1 školský psychológ robiť ranné kruhy na celej škole? Ved to by už nerobil nič iné.
@anonym_autor ...aj u nas uz maju tie ranne kruhy...15min.pred vyuckom...nema to zmysel, bol 1x pokus u 8aka, u mensich to ucky ignoruju. 1xtyzden by to mali mat.
K teme...ta ucka je divna, poviem to rovno. Podla mna to az prehnala pri takych malych detoch. A ten zakaz hovorit je toho len dokazom. Pri pubertakoch by to asi malo efekt, ale malych to len vystrasilo a rodicia myslim mali co doma vysvetlovat detom.
Aj u nas mali temu sikanovanie, ale bud to mali ako taky projekt cely rocnik, so sociologickou, 2.stupen uz prednaska od niekoho z "vonku". Tema sikanovania sa da prebrat aj normalnejsie, nie ako to urobila vasa ucitelka.
@anonym_4fe462 Áno? A kde ich toľko vziať?
Ranne kruhy vedene ucitelmi su hlupost podla mna, ucitelia ich bud odflaknu len aby bolo a urobia si triednicku hodinu, alebo vobec nevedia uchopit problematiku. Nie su na to skoleni a okrem toho maju svoj uvazok, maju sa venovat svojim hodinam, triednych by mal robit niekto fundovaný. Kedysi to bola len administrativna funkcia, dnes chcu aby zastavali pracu psychologa a to bezny ucitel NEMA robit. Nema na to vzdelanie.
@anonym_4fe462 Áno? A kde ich toľko vziať?
@anonym_fd60a6 nerobit ranne kruhy, robit raz za cas prevenciu s psychologmi
@anonym_autor ranne kruhy robi s detmi standardne ucitelka. Su na to metodiky, postup tej vasej urcite nie je v sulade s metodikou
@anonym_autor a ja by som rada pocut verziu učiteľky. Ty si tiež jedna z tých čo sa budú sťažovať kde kade ale s daným človekom to riešiť nebudu.
Ranne kruhy vedene ucitelmi su hlupost podla mna, ucitelia ich bud odflaknu len aby bolo a urobia si triednicku hodinu, alebo vobec nevedia uchopit problematiku. Nie su na to skoleni a okrem toho maju svoj uvazok, maju sa venovat svojim hodinam, triednych by mal robit niekto fundovaný. Kedysi to bola len administrativna funkcia, dnes chcu aby zastavali pracu psychologa a to bezny ucitel NEMA robit. Nema na to vzdelanie.
@zuzana76
Ďakujem vám veľmi pekne žienky, že sa vám to tiež nezdá košér. Len ak pôjdem do školy, spýtať sa zástupkyni našej, či to je v poriadku takéto správanie bude peklo, aj v dedine, aj v škole. Tu to je jedna veľká katastrofa.
Ja by som bola najradšej, aby sa dalo oslobodiť z kruhov. Aby tam moje dieťa vôbec nechodilo. Ale to zrejme nie je možné.
okrem toho, takto nenapadne pridali ucitelom dalsiu hodinu do uvazku
@zuzana76 Nie, to je rozhodnutie ucitelky alebo dohoda s vedenim. Ranne kruhy maju byt sucastou klasickeho vyucovania, nemajubtrvat celu hodinu atd
@julish ale su minimalne 3x do tyzdna a to je cela vyucovacia hodina, ktoru ucitelom ukrojili, je to prisma cinnost s detmi a takto potichucky pridavaju stale nejake povinnosti navyse. Ja by som eovno odmietla triednictvo, nestalo by mi to totiz za tych 50-70 eur mesacne. Sa cudujem ucitelom, ktori triednictvo robia.
@julish ale su minimalne 3x do tyzdna a to je cela vyucovacia hodina, ktoru ucitelom ukrojili, je to prisma cinnost s detmi a takto potichucky pridavaju stale nejake povinnosti navyse. Ja by som eovno odmietla triednictvo, nestalo by mi to totiz za tych 50-70 eur mesacne. Sa cudujem ucitelom, ktori triednictvo robia.
@zuzana76 ma to velmi dobry vplyv na klimu v triede a porozumenie ziaka detom, aj detom navzajom. Usetri to cas inde. Dlho by sa dalo, prosto niektorym veciam laik nemusi rozumiet hned na prvu
@anonym_autor myslím si, že tu chýba hlavne komunikácia = rodičia - škola. Ak neprichádza info od školy a rodič má pochybnosti, treba sa pýtať. Často, na všetko čo ťa trápi.
Dnes je síce sobota, no hneď v pondelok by som zavolala triednej a priamo (ale s rešpektom) sa jej spýtala presne na to, čo tu píšeš, s čím prišlo dieťa domov.
Ako vám učiteľka prezentovala ranné kruhy, ako vysvetlila aktivity s psychologičkou (čo bolo v informovanom súhlase), ako reagovala na tvoje obavy o zdravie tvojho dieťaťa kvôli agresívnemu spolužiakovi keď si s ňou o tom hovorila ?

Dieťa má koľko rokov?
Síce chápem, čo sa snažila učiteľka povedať (že šikana je zlá), poňala to dosť divným spôsobom. Mala to nechať viesť psychologičku, s tým, že mohla zdieľať (ak teda mala tú potrebu), že sama to zažila a bolo to pre ňu ťažké, bolestivé...
ten chalan, čo šikanuje iných, to nerozumiem, to jeho sa zastávala? akože, on ubližuje iným, ale jeho treba ochraňovať či ako?