Ako riešiť štrajk školáka so stresom?
Dievčatá, prosím vás, ktoré ste riešili podobný problém..... Syn šiestak začal štrajkovať a odmieta chodiť do školy. Prišlo to viacmenej zo dňa na deň. Školský rok začal normálne, po troch týždňoch sa vypýtal z vyučovania údajne pre bolesti brucha a hlavy. Nechala som ho 2 dni doma, myslela som si, že mu niečo nesadlo a preto mu bolo zle. Ďalší deň sa pýtal z vyučovania zase pre tie isté dôvody a o deň znova. Vtedy som s ním šla aj k Dr. Tá povedala, že zo začiatku to bude brať ako brusnu virozu a ďalej uvidíme. Doma som však videla, že to nie sú príznaky brušných problémov. Učiteľka mi takisto potvrdila, že sa jej na ňom nezdalo, že by mu bolo zle, ako hovoril, vraj sa smial, kecal s kamarátmi, na hodine konverzoval. Keď som sa ho pýtala, z čoho v škole ma stres, tak povedal, ze nevie, z učiteľov nie, z predmetov nie, z detí mu nikto zle nerobí. Nevie, z čoho ale z niečoho má stres, bolí ho z toho brucho a preto sa tam bojí byť. Dr. na ďalšom stretnutí zhodnotila, ze to bude psychického razenie. Krvné testy mal necelé 2 mesiace dozadu úplne v poriadku, urobí mu ešte nejaké testy, ale treba to riešiť a psychologickou.
Termín u psychologicky, je na dlhé čakanie, potrebujem robiť niečo hneď. Len neviem, čo a ako . Nemôže vymeskavat toľko hodín z vyučovania. On je v učení šikovný, mysli mu to, známky v pohode, nechce sa mu učiť, predtým hovoril, že sa tam nudí.
Kto ste niečo také riešili? Ako ste postupovali? Ako dlho ten stav trval?
Ďakujem.
@lauralaplant a ked bol doma udajne chorý čo robil ? Nehráva nejaké hry? Nečetuje s niekym, kto by ho nahovaral, a bal sa o tom povedať ?
mala som podobnú chorobu v 6 triede. Zakaždým ma pustili zo školy a mne sa to náramne páčilo. Sama doma, púšťala som si hudbu, rádio, tancovala som.
"Vyliečil" ma otec.
@lauralaplant mne syn, takto pre pani učiteľku jednu , začal sa takto chovať, preto aj prestal mať matematiku - prišla im totiž zo strednej a chcela mať od nich , čo ja viem? géniov - skôr rýchlikov ,,,, 🙈
No zatial chodí poza skolu legalne, problem bude az to bude robit nelegalne.. resp. bude zo skoly utekat... robila som to aj ja.. mne proste v puberte preplo... od 13 do 15 to bol najvacsi masaker.. dufam, ze toto nezazijem s vlastnym dietatom, nechapem, ze som dokoncila zakladku a dostala sa na strednu.. nechapem, ze som zmaturovala.. potom som sa dako ukludnila a VS uz isla ako po masle a bavila ma.. mne proste preplo...
@lauralaplant a ked bol doma udajne chorý čo robil ? Nehráva nejaké hry? Nečetuje s niekym, kto by ho nahovaral, a bal sa o tom povedať ?
@anonym_9b03d2 doma sa len tak povaĺoval. Ja som ho nútila dorabat si poznámky zo školy. Hry nahrával, na PC nemá prístup. Mal pri sebe iba telefón, aby som s ním bola v kontakte, lebo som v práci do 17.00. Na telefóne má rodičovskú kontrolu, hry ma povolené iba na večer.
@lauralaplant mne syn, takto pre pani učiteľku jednu , začal sa takto chovať, preto aj prestal mať matematiku - prišla im totiž zo strednej a chcela mať od nich , čo ja viem? géniov - skôr rýchlikov ,,,, 🙈
@elenka.k Problém s učiteľom vraj nie. Nemajú nikoho nového. V minulosti nemal jedného rád, vždy však jeho hodiny vydržal a teraz ich už neučí.
No zatial chodí poza skolu legalne, problem bude az to bude robit nelegalne.. resp. bude zo skoly utekat... robila som to aj ja.. mne proste v puberte preplo... od 13 do 15 to bol najvacsi masaker.. dufam, ze toto nezazijem s vlastnym dietatom, nechapem, ze som dokoncila zakladku a dostala sa na strednu.. nechapem, ze som zmaturovala.. potom som sa dako ukludnila a VS uz isla ako po masle a bavila ma.. mne proste preplo...
@anonym_a9a362 to si ma teda nepotešila 😆
Žiadne problémy nemá len sa mu nechce do školy a ty mu to dovolíš.
@januska12323 A bude horsie. Plieska ho uz puberta.
@anonym_a9a362 to si ma teda nepotešila 😆
@lauralaplant a to som studovala klinicku psychologiu.. no a na vyvinovej psychologii nam povedali.. ked budete mat raz syna... v zrazu vo veku 13 rokov zacne byt neznestileny a robit veci, ktorym nerozumiete.. a tie veci mi budu skodit, rozvracat rodinu.. nekricte, uvedomte si, ze teraz ma taky hormonalny sok, ze jeho testosteron mu doslova bije na mozog a jeho hladina je 40x vyssia ako jeho otca.. prave preto je dolezite vytvorit silne puto, bezpecne prostredie a chapajuci sposob komunikacie do obdobia adolescencie.. lebo potom bude exra narocne obdobie... tam som nasla odpovede na vela otazok a popravde moj syn je tvrda povaha.. uz teraz sa netesim
Stáva sa to u detí s úzkosťou, alebo PAS alebo šikana. Aj kyber. Skrýva sa za tým veľa. Ťažko povedať. Aj nič z toho môže byť .
Žiadne problémy nemá len sa mu nechce do školy a ty mu to dovolíš.
@januska12323 a keď ho osobne dovediem urevaného do školy, v stave, že ho naťahuje na vracanie, myslíš, že učitelia to budú akceptovať? Vyprevadila som ho z domu a vrátil sa naspäť z polcesty že sa povracia. Druhý stupeň nie je škôlka, že sa mu učiteľka bude venovať a zabávať ho pol dňa, aby zabudol, že tam nechce byť.
Tak nech sa povracia, ale v skole... 🤷
@anonym_9b03d2 doma sa len tak povaĺoval. Ja som ho nútila dorabat si poznámky zo školy. Hry nahrával, na PC nemá prístup. Mal pri sebe iba telefón, aby som s ním bola v kontakte, lebo som v práci do 17.00. Na telefóne má rodičovskú kontrolu, hry ma povolené iba na večer.
@lauralaplant a messenger, instagram, aj keby ho mal povolený, to neuvidiš s kym si píše... ja som mala tiež obdobie, že cestou do skoly som sa povracala, vratila som sa, potom znova to iste, 2x ma brala sanitka, musi byť za tým silné psychické vypätie.. kolko ma rokov ? Riešila by som psychologa na 100pro
@lauralaplant Za svoju prax som mala takych ziakov, ktori mavali casto bolenie brucha, ale rodicia dobre vedeli, ze to bolest brucha je iba naoko.
Mali sme potom taku dohodu, ze ked ziak prisiel za mnou, ze mu je zle, tak som sa to vzdy snazila obkecat. jedol si? Pil si dost? kde ta presne boli? Pozri, teraz sa ponahlam, ostanes na hodine a cez prestavku za Tebou pridem a dohodneme sa, ci volame rodicom.
Vacsinou to uz dieta do konca vyucovania vydrzalo a nic mu nebolo. Dolezite je vsak, ze rodicia o tom vedeli a ze islo iba o deti, ktore mali nejaky psychicky problem, ci uz tremu, strach z pisomky a pod.
Skus oslovit skolsku psychologicku a mozno by som ho aj objednala na neurologiu kvoli tetanii.
Nasadit magnezium.
A hlavne vydrzat, nestracat nervy.
@januska12323 a keď ho osobne dovediem urevaného do školy, v stave, že ho naťahuje na vracanie, myslíš, že učitelia to budú akceptovať? Vyprevadila som ho z domu a vrátil sa naspäť z polcesty že sa povracia. Druhý stupeň nie je škôlka, že sa mu učiteľka bude venovať a zabávať ho pol dňa, aby zabudol, že tam nechce byť.
@lauralaplant ale prosím ťa, keby mu bolo na vracanie tak sa aj povracia, nebude ho len naťahovať. Áno, druhý stupeň nie je škôlka tak je na tebe aby si ho upratala. Vidíš na ňom, že mu je zle? Všetky výsledky má v poriadku, v škole podľa neho nie je žiadny problém tak o čo asi ide?
@lauralaplant ale prosím ťa, keby mu bolo na vracanie tak sa aj povracia, nebude ho len naťahovať. Áno, druhý stupeň nie je škôlka tak je na tebe aby si ho upratala. Vidíš na ňom, že mu je zle? Všetky výsledky má v poriadku, v škole podľa neho nie je žiadny problém tak o čo asi ide?
@januska12323 ok, ale co v prípade, že už je v škole a tam spravi divadielko, že ide vracať a bolí ho hlava? 3x som ho poslala do školy a 3x mi ho učiteľka poslala uprostred vyučovania domov, lebo začal robiť takéto scény.
Mna naskor napadla sikana a zly kolektiv, ale ked nic z toho... Tak ked nema problem s nicim, tak za mna by isiel do skoly a nech si zvyka. Divadielka nech si odpusti, ked mu tam nic nevadi a prestal by chodit zo skoly domov, proste nech to predycha. Skolska psychologicka by mozno pomohla, ale toto si tak ci tak bude sam vsugerovavat a proste sa b ude musiet s tym zmierit a prestat sa samo-stresovat ako to ja volam.
Ja viem, hnusna mater som :D
Pozor, nezlahcujte to. Školská úzkosť môže byť veľmi vážna, stáva sa ,ze dieťa nie je schopné ísť do skoly niekoľko mesiacov, polrok, rok... A lieči sa.
@lauralaplant nepodceňovala by som to. Mala som počas mojej praxe žiakov, ktorí mali skutočný problém s úzkosťou a chodením do školy. Istý čas do školy nechodili vôbec, mali sme žiakov, ktorí začali kvôli tomu navštevovať psychiatra a pomohla až medikácia + terapie u psychológa. Mala som aj takých, čo to zneužívali, no ty si syna poznáš najlepšie a radšej to nepodceniť aj keď je to možno somarina. Čím skôr prídete na príčinu, tým lepšie.
Stretla by som sa s triednou - sama, spolu so synom. Ak máte na škole školskú psychologičku, zavolala by som jej. Tá by mala mať termín rýchlo. Aj nie, mali by vedieť poradiť dostupnú v okolí, aj centrá poradenstva a prevencie majú psychológov. V tomto prípade by som bola ochotná aj platiť a nečakať na štátnu ambulanciu.
@lauralaplant tiež by som to nepodceňovala. Niečo sa deje. Určite čo najskôr tá psychologička,keď vám sa nezverí. Má nejaký problém. Najčastejšie so spolužiakmi.
@lauralaplant mali sme rovnaky problem..riesila som aj ja so skolskym psychologom. Dieta tvrdilo, ze sa nic nedeje, respektive bolo vzdy okej - skola okej, ucitelia okej, spoluziaci okej...... Az to raz vyvrcholilo a buchlo naraz, kde dieta odmietlo ist absolutne vobec do skoly- mesiac nebolo v skole. Vybavila som prestup na inu skolu a dieta chodi do skoly opat rado a s kludom, uz ziadne ostavanie doma, bolesti brucha a podobne. A problem bol v kombinacii ucitel+ spoluziaci- jednoducho dieta odmietalo "zrat si nervy denne s debilami"🫣🤐🤐
@lauralaplant moj mal take, ale na prvom stupni. Vsetko bolo ok a asi v 2-3.roc.zrazu nieco, nevieme co...v nedelu vecer bolenie hlavy, pondelok rano stres a plac, dalsie dni uz lepsie.
Prestalo to v 5.rocniku, ked ho este s dalsimi 3 kludnymi chlapcami preradili do druhej triedy. Bola som prekvapena na zatiatku roka, ale nic lepsie sa nemohlo stat. Vela chlapcov tam nie je, ale sadli si povahovo a zacal k jednemu chodit po skole sa hrat. Obcas ma pondelky stresy, ale v porovnani s tym placom a bolestou brucha to je nic. V povodnej triede mal povahovo silnych chlapcov a nieco tam muselo byt, lebo len ich videl v lete na kupalisku, tak chcel ist prec. Teraz je siedmak.
Takze nieco sa tam stalo alebo sa deje.
Aj moj odpovedal na otazky ze ucka ok, spoluziaci ok...nedopatrala som sa k dovodu.
Aj my sme raz skoncili u detskej a vsetko bolo ok.
Takze asi len psychologicka, my tu riadnu terapeutku v okoli nemame.
@lauralaplant mali sme rovnaky problem..riesila som aj ja so skolskym psychologom. Dieta tvrdilo, ze sa nic nedeje, respektive bolo vzdy okej - skola okej, ucitelia okej, spoluziaci okej...... Az to raz vyvrcholilo a buchlo naraz, kde dieta odmietlo ist absolutne vobec do skoly- mesiac nebolo v skole. Vybavila som prestup na inu skolu a dieta chodi do skoly opat rado a s kludom, uz ziadne ostavanie doma, bolesti brucha a podobne. A problem bol v kombinacii ucitel+ spoluziaci- jednoducho dieta odmietalo "zrat si nervy denne s debilami"🫣🤐🤐
ešte má napadlo, ja som tiež s mojim pochodila po vyšetreniach, som sa bála, čo ak, všetko bolo v poriadku našťastie, som mu povedala, že nás už iba čaká gastro - som mu vysvetlila, čo mu budú robiť a tak.
Ale to bolo predtým ako sa mi zdôveril s pani učiteľkou. Na gastro sme nepošli.
@vevesh áno, aj môj bol zo začiatku citlivý, tak som mu vysvetlila, aby si to nebral k srdcu - proste sa spájali vtedy 2 triedy a chalani boli - proste stále vyrušovali, kričali na hodinách .... a synovi to vadilo a bol bezbranný, že sú takí debili. Tak som mu povedala, že to si s nimi pani učiteľka musí spraviť poriadok. Synovi nerobili nič, len proste mal rád vysvetľovanie a učenie .....
ešte má napadlo, ja som tiež s mojim pochodila po vyšetreniach, som sa bála, čo ak, všetko bolo v poriadku našťastie, som mu povedala, že nás už iba čaká gastro - som mu vysvetlila, čo mu budú robiť a tak.
Ale to bolo predtým ako sa mi zdôveril s pani učiteľkou. Na gastro sme nepošli.
@vevesh áno, aj môj bol zo začiatku citlivý, tak som mu vysvetlila, aby si to nebral k srdcu - proste sa spájali vtedy 2 triedy a chalani boli - proste stále vyrušovali, kričali na hodinách .... a synovi to vadilo a bol bezbranný, že sú takí debili. Tak som mu povedala, že to si s nimi pani učiteľka musí spraviť poriadok. Synovi nerobili nič, len proste mal rád vysvetľovanie a učenie .....
@elenka.k no tak moje dieta nebolo citlive, ale v triede malo nevychovanych parchantov s prepacenim - len taky vycuc: do ucitelky nahadzali 3 kartony vajec, velakrat po nej hodili stolicky, dievcatam stahovali gate, po upozorneni, ze ide o sexualne obtazovanie a mozu skoncit v base, to zacali robit chalanom. Rozbili skolku skrinu, rozbili dvere z pantov (ucili sa bez dveri), vytrhli zamky z vchodovych dveri, urobili dieru do elektronickej tabule, nechali naschval zhnit vajcia v ucitelskom sufliku, nahadzali elektronicke pero ucitelom do tasky (a mojej dcere tiez), aby si v noci musela utekat to pero vratit (piskalo totiz a nedalo sa vypnut, iba vratenim na uzemie skoly). A ako posledny bonus, pred tyzdnom na tej skole hodil ziak na ucitela a deti po domacky vyrobenu vybusninu👌👌moje dieta je uz na druhej skole a spokojne bez debilov...🤐🤐🤐
@elenka.k no tak moje dieta nebolo citlive, ale v triede malo nevychovanych parchantov s prepacenim - len taky vycuc: do ucitelky nahadzali 3 kartony vajec, velakrat po nej hodili stolicky, dievcatam stahovali gate, po upozorneni, ze ide o sexualne obtazovanie a mozu skoncit v base, to zacali robit chalanom. Rozbili skolku skrinu, rozbili dvere z pantov (ucili sa bez dveri), vytrhli zamky z vchodovych dveri, urobili dieru do elektronickej tabule, nechali naschval zhnit vajcia v ucitelskom sufliku, nahadzali elektronicke pero ucitelom do tasky (a mojej dcere tiez), aby si v noci musela utekat to pero vratit (piskalo totiz a nedalo sa vypnut, iba vratenim na uzemie skoly). A ako posledny bonus, pred tyzdnom na tej skole hodil ziak na ucitela a deti po domacky vyrobenu vybusninu👌👌moje dieta je uz na druhej skole a spokojne bez debilov...🤐🤐🤐
@vevesh no a povedz mi , ze je normalne toto... v normalnom svete, by na tych detoch palicu dolamali, vylucili ich zo skoly a nech si ich rodicia riesia doma.
@vevesh no a povedz mi , ze je normalne toto... v normalnom svete, by na tych detoch palicu dolamali, vylucili ich zo skoly a nech si ich rodicia riesia doma.
@simca06022011 nie je, ale nedohadas sa, ked si pristahovalec (a tie deti original domaci...🙄🙄🙄)- to som nespomenula aj, ze tie deti su uz v 12tich privrzenci afd a rasisti od spiku kosti- to je len ceresnicka na torte🤐
@januska12323 ok, ale co v prípade, že už je v škole a tam spravi divadielko, že ide vracať a bolí ho hlava? 3x som ho poslala do školy a 3x mi ho učiteľka poslala uprostred vyučovania domov, lebo začal robiť takéto scény.
@lauralaplant nech ho do tej skoly odvedie otec, ci aj pred nim bude robit take caviky. Ak chlapec tvrdi, ze v skole nema problem s ucitelmi, spoluziakmi, vyucovanim, tak nema dovod sa takto spravat. Ok, nechod do skoly, ale necuduj sa, ak po teba pride policia a socialka....nunkajme, tulkajme kazde decko v rukavickach, potom im preskakuje a vytahuju na spoluziakov sekery a noze.
@lauralaplant nech ho do tej skoly odvedie otec, ci aj pred nim bude robit take caviky. Ak chlapec tvrdi, ze v skole nema problem s ucitelmi, spoluziakmi, vyucovanim, tak nema dovod sa takto spravat. Ok, nechod do skoly, ale necuduj sa, ak po teba pride policia a socialka....nunkajme, tulkajme kazde decko v rukavickach, potom im preskakuje a vytahuju na spoluziakov sekery a noze.
@zenazaba Ja nie som z matiek, čo sa nujkajú a tulkajú s deťmi, mne práve muž vyčíta, že idem na neho tvrdo. Vyhrážanie sociálkou som už použila dávno na neho, nemalo to efekt. On je tvrdohlavý, introvert, zažili sme už kadejaké situácie, ale toto je úplná novinka a úplne cez aj na neho, takže vôbec neviem kudy-kam.

@lauralaplant školská psychologicka by sa mu nemohla venovať? Určite na škole nejakú máte