icon

Kedy dať dcérku do školy?

Dnes o 06:28

Kedze zle vychadzaju roky. Je narodena 25.9. Cize bud ju dam ako 5 rocnu a o mesiac bude mat 6, alebo ako 6 rocnu a o mesiac bude mat 7. Ja sa priklanam k tej druhej moznosti.

Strana
z2
anonym_da5247
Dnes o 06:36

dala som az ked mala 7. nelutujem

anonym_505d6a
Dnes o 06:37

Prepeč ako majú vedieť cudzie ženy na koni nakoľko je tvoje dieťa zrelé na školu?
Jeden synovec je marcový druhý septembrový a obaja šli do školy a 7r, lebo proste tam tá zrelost nebola. Kamoškyna dcéra je novembrová a šla do školy skorej, je to bystré dievča ktoré momentálne študuje v zahraničí.

stvura
Dnes o 06:37

@anonym_autor robili vam v skolke testy zrelosti? U nas to zvyknu robit a podla toho sa rodicia zariadia. Ja mam najstarsieho syna koniec augusta, robili im v skolke testy - boli dvaja chlapci narodeni v rovnaky den. Ja som syna dala s tym ze nastupil ako ledva 6r, druha mama nie. Ako poviem ti, je to nadadane dieta (chodil na jazykovu ZS) - stale je - ale prvy rok som sa trapila. Dcerku mam 30 september, tiez jej vyslo ze je vysoko nadane dieta a moze nastupit, ale uz som jej to nespravila....obe deti su uz velke - obe su na Gymnaziach (syn v matematickej triede, dcera v jazykovej) a poviem ti, ze skutocne nic nezmeskas. Usetris si len nervy. Takze druha varianta urcite. Bez ohladu ako nadane je tvoje dieta - vid moja skusenost

katkaseiner
Dnes o 06:38

Ono jednoduchsie riesenie mas to druhe. V pripade ze chces skusit prvu moznost, dcerka bude musiet ist na testy skolskej zrelosti a vlastne nestaci ze bude na rovnakej urovni ako deti ktore normalne idu do skoly, musi byt na vyssej urovni.

biba_18
Dnes o 06:40

môj išiel o rok ... a v jeho prípade aj 2 by boli málo 😂

biba_18
Dnes o 06:41

ale nie, nedávaj ju do školy skôr. bude najmladšia v triede, oproti niektorým spolužiakom až o rok ...

autor
Dnes o 06:43
@anonym_505d6a

Prepeč ako majú vedieť cudzie ženy na koni nakoľko je tvoje dieťa zrelé na školu?
Jeden synovec je marcový druhý septembrový a obaja šli do školy a 7r, lebo proste tam tá zrelost nebola. Kamoškyna dcéra je novembrová a šla do školy skorej, je to bystré dievča ktoré momentálne študuje v zahraničí.

@anonym_505d6a a tvoje deti?

patka06
Dnes o 06:43

@anonym_autor Je to individuálne. Tiež mám septembrovú. Zvažovali sme, že pôjde skôr, Mala spravené testy, dostala odporúčanie. Nakoniec ostala v škôlke. Teraz už viem, že sme spravili chybu, posledný rok sa v škôlke nudila, musela dostávať úloh naviac, rovnako aj na 1.stupni ZŠ. Už je dospelá, vyčíta mi, že "stratila" rok.
Ty najlepšie poznáš svoje dieťa, poraď sa aj v škôlke, daj otestovať a podľa toho sa rozhodni.
Ja som rovnaký prípad, ale do školy som išla skôr, nikdy som nemala problém,

janinah
Dnes o 06:45

Neskor.nic jej neutečie.

cyberk
Dnes o 06:46

Neskor urcite

anonym_505d6a
Dnes o 06:46
@anonym_autor

@anonym_505d6a a tvoje deti?

@anonym_autor moje šli vtedy keď mali, napr. augustové dieťa v septembri. Momentálne študuje na Karlovej univerzite .

anonym_189908
Dnes o 06:48

@anonym_autor syn je narodeny 10.9. Isiel do skoly ako 6 rocny a par dni mal 7. Nelutujem a ani on 😄

stvura
Dnes o 06:49
@patka06

@anonym_autor Je to individuálne. Tiež mám septembrovú. Zvažovali sme, že pôjde skôr, Mala spravené testy, dostala odporúčanie. Nakoniec ostala v škôlke. Teraz už viem, že sme spravili chybu, posledný rok sa v škôlke nudila, musela dostávať úloh naviac, rovnako aj na 1.stupni ZŠ. Už je dospelá, vyčíta mi, že "stratila" rok.
Ty najlepšie poznáš svoje dieťa, poraď sa aj v škôlke, daj otestovať a podľa toho sa rozhodni.
Ja som rovnaký prípad, ale do školy som išla skôr, nikdy som nemala problém,

@patka06 a co by spravila inak? Moja, septembrova, mi to nevycita (ma 15r, bude mat 16r) a tiez sa v skole "nudila", ale stihla plno inych aktivit. Sutazne sportovala, robi v roznych zdruzeniach, spravila si jazykovy certifikat uz na ZS, teraz ide na vyberove Gymnazium. Proste ten cas sa da zaplnit. Vzdy bola najlepsia v triede. Nevravim, aj moj augustovy syn bol, ale musel si svoje miesto prve roky "vybojovat" kedze 3/4 deti mal v triede prakticky o rok starsie

zuzitko74
Dnes o 06:52

Najmladšiu dcéru mám narodenú v auguste a rozhodla som sa pre odklad. Moje dôvody boli: bola drobná, okolo štyroch rokov mala stále nevyhranenú lateralitu, šesťročná ešte nevedela povedať r, naučila sa to len tesne pred siedmimi narodeninami, v rodine máme poruchy učenia. Dcéra bola šikovná, ale myslím si, že odklad bol dobrým riešením.

kacena4
Dnes o 06:54

no vyberat si nemozes... ak je septembrova ide automaticky o rok neskor. jedine ze by ste mali posudok z CPP na predcasne zaskolenie

anonym_16e9b2
Dnes o 06:58
@stvura

@patka06 a co by spravila inak? Moja, septembrova, mi to nevycita (ma 15r, bude mat 16r) a tiez sa v skole "nudila", ale stihla plno inych aktivit. Sutazne sportovala, robi v roznych zdruzeniach, spravila si jazykovy certifikat uz na ZS, teraz ide na vyberove Gymnazium. Proste ten cas sa da zaplnit. Vzdy bola najlepsia v triede. Nevravim, aj moj augustovy syn bol, ale musel si svoje miesto prve roky "vybojovat" kedze 3/4 deti mal v triede prakticky o rok starsie

@stvura Nevyčíta ti, ale možno to tak vníma. Mňa dali (tiež septembrová) tiež až "o rok" a áno, stratila som rok. Do školy som šla s tým, že som vedela čítať, písať, sčítať a odčítať do 100, jednoducho ma to bavilo a starší súrodenec sa mi v tomto venoval. Prvé dva roky som sa šla unudiť v škole, potom prakticky čisté jednotky až do konca. A áno, považujem to za stratený rok, ale nikdy som to matke nevytkla. Možno aj tvoje dieťa to bude považovať alebo považuje za stratený rok, ale proste je len slušná a nič nahlas ohľadom toho nerieši.
autorka - v súčasnosti už asi potrebuješ nejaké testy, ak chceš dať skôr, kedysi pred 50 rokmi toto potrebné nebolo, posudzovali rodičia, prípadne po porade s učiteľkami na zápise. takže ak máš pocit, že tvoje dieťa je "vpred", tak ho dajte otestovať a potom sa rozhodnite. V takomto prípade, ak je vpred, by som to považovala za stratu času, neisť do školy.

biba_18
Dnes o 07:01
@anonym_16e9b2

@stvura Nevyčíta ti, ale možno to tak vníma. Mňa dali (tiež septembrová) tiež až "o rok" a áno, stratila som rok. Do školy som šla s tým, že som vedela čítať, písať, sčítať a odčítať do 100, jednoducho ma to bavilo a starší súrodenec sa mi v tomto venoval. Prvé dva roky som sa šla unudiť v škole, potom prakticky čisté jednotky až do konca. A áno, považujem to za stratený rok, ale nikdy som to matke nevytkla. Možno aj tvoje dieťa to bude považovať alebo považuje za stratený rok, ale proste je len slušná a nič nahlas ohľadom toho nerieši.
autorka - v súčasnosti už asi potrebuješ nejaké testy, ak chceš dať skôr, kedysi pred 50 rokmi toto potrebné nebolo, posudzovali rodičia, prípadne po porade s učiteľkami na zápise. takže ak máš pocit, že tvoje dieťa je "vpred", tak ho dajte otestovať a potom sa rozhodnite. V takomto prípade, ak je vpred, by som to považovala za stratu času, neisť do školy.

@anonym_16e9b2 to koľko máš rokov že si "stratila rok", 16? v 36 má ten čo išiel o rok skôr do školy akú výhodu? 😒

anonym_202ba9
Dnes o 07:01
@biba_18

ale nie, nedávaj ju do školy skôr. bude najmladšia v triede, oproti niektorým spolužiakom až o rok ...

@biba_18 dcéra je v druhej polovici júna. Všade je najmladšia . Aj na zš ,aj na sš. Má spolužiaka ktorý je starší od nej viac ako rok - nie ,neprepadol.

anonym_202ba9
Dnes o 07:02

to len teraz riešiš, ale potom v dospelom veku neraz idú študenti aj v 20tke na vš.

anonym_16e9b2
Dnes o 07:02
@biba_18

@anonym_16e9b2 to koľko máš rokov že si "stratila rok", 16? v 36 má ten čo išiel o rok skôr do školy akú výhodu? 😒

@biba_18 už mám dosť rokov. Ale dlhé roky som to naozaj vnímala ako stratu roka. Dnes je to už rozmazané prežitými rokmi. Pravdu? Za stratu som to považovala minimálne do 30-ky.

biba_18
Dnes o 07:04
@anonym_202ba9

@biba_18 dcéra je v druhej polovici júna. Všade je najmladšia . Aj na zš ,aj na sš. Má spolužiaka ktorý je starší od nej viac ako rok - nie ,neprepadol.

@anonym_202ba9 veď to. a ak by bola narodená v polovici septembra, tak tam je to viac ako isté že bude najmladšia ...

patka06
Dnes o 07:05
@stvura

@stvura Dnes by som už neváhala dala do školy skôr, čas mala vyplnený, len tie hodiny v škole nevieš ovplyvniť, našťastie mala výborné učiteľky, ktoré s ňou dokázali pracovať.

patka06
Dnes o 07:07
@anonym_202ba9

to len teraz riešiš, ale potom v dospelom veku neraz idú študenti aj v 20tke na vš.

@anonym_202ba9 Presne tak, dcéra bude mať 20, presne v deň zápisu do 1. ročníka VŠ

tilly
Dnes o 07:07

Je mimoriadne nadaná a šikovná? Fyzicky je vyššia a silnejšia?
Ak nie, dala by som ju riadne, čiže 6 ročnú, nie 5. To je strasne skoro. Prečo jej chceš zobrať rok detstva? A aj sebe, veď so školou už začínajú starosti.
Na to, aby išla ako 5 ročná musí mať odporúčania z cpp, to nie je len tak, že ju dáš do školy, kedy ty chceš.

guudy
Dnes o 07:09

Ak mate odporucanie z cpp na predcasne zaskolenie, tak ju daj do skoly. Ak nemate, tato diskusia je uplne zbytocna.

anonym_b65a7e
Dnes o 07:13
@katkaseiner

Ono jednoduchsie riesenie mas to druhe. V pripade ze chces skusit prvu moznost, dcerka bude musiet ist na testy skolskej zrelosti a vlastne nestaci ze bude na rovnakej urovni ako deti ktore normalne idu do skoly, musi byt na vyssej urovni.

@katkaseiner ano, nasa je narodena 1.9., testy pre nadane deti nespravila dostatocne dobre, ale keby mala klasicke testy, spravila by. Ucitelky v skolke nechapali, ze kto ma ist do skoly, ak nie ona. Tak sla az 7 rocna. A teraz aj rozumom, aj celkovou vyspelostou vyzera pri tych detoch ako starsia sestra. V prvom rocniku sa nudila, lebo ona uz vedela citat cele vety, tak si nosila svoju knihu na hodiny.
Takze ano, zavisi to od testov, ako spravi.

stvura
Dnes o 07:13
@anonym_16e9b2

@biba_18 už mám dosť rokov. Ale dlhé roky som to naozaj vnímala ako stratu roka. Dnes je to už rozmazané prežitými rokmi. Pravdu? Za stratu som to považovala minimálne do 30-ky.

@anonym_16e9b2 a preco si potom neriesila na SS "zdvojenie" studia? Ja som januarova a bolo mi to na SS ponuknute /vraj som tiez nadpriemerne inteligentna 🙂/. Spravit namiesto 4r skolu za 3r. Chvilku som aj o tom uvazovala, ale v 15tke mi necakane zomrela mama a bolo po parade. Riesila som ine veci. Ono sa to ale nestrati...moje vysvedcenia mozem vystavovat na policke a mozem mavat dvoma cervenymi diplomami (mam aj treti diplom no ten je uz modry)

anonym_16e9b2
Dnes o 07:26
@stvura

@anonym_16e9b2 a preco si potom neriesila na SS "zdvojenie" studia? Ja som januarova a bolo mi to na SS ponuknute /vraj som tiez nadpriemerne inteligentna 🙂/. Spravit namiesto 4r skolu za 3r. Chvilku som aj o tom uvazovala, ale v 15tke mi necakane zomrela mama a bolo po parade. Riesila som ine veci. Ono sa to ale nestrati...moje vysvedcenia mozem vystavovat na policke a mozem mavat dvoma cervenymi diplomami (mam aj treti diplom no ten je uz modry)

@stvura Pretože je logické, že keďže som vedela čítať, písať a počítať v MŠ, tak je jednoduchšie dať ma skôr do školy alebo prípadne preskočiť 2. ročník v škole, než zdvojovať roky na SŠ. Napokon, tak či onak bez vybavovania rodičov by to nešlo, dieťa si samo nemôže povedať: chcem preskočiť ročník. A rodičia mali dosť náročný, ťažký život, pracovali na zmeny, preto im ani nenapadlo, aby som mohla nejaký ročník preskočiť, ísť skôr do školy apod. A ja im to nevyčítam. Ale napadlo mi to mnohokrát v tej mojej prvej doterajšej polovici života, že mohla som byť o rok ďalej, možno by som sa pohla iným smerom, stretla iných ľudí, neviem. Akože, teraz je to už jedno, človek je rád, že mu slúži zdravie. Ale keby som mala dieťa septembrové, bolo by relatívne nadané a videla by som, že sa v prvom ročníku určite nestratí, jednoznačne by som mala snahu, aby nastúpilo skôr.

natalka13
Dnes o 07:29

aj tak o tom nerozhodujes ani ty a ani my.
navyse nik tu tvoje dieta nepozna. co ti pomozu nase skusennosti?
jeden syn bol v skole vzdy najstarsi, druhy bol vzdy najmladsi. riadila dom sa ich zrelostou iq aj eq a radami odbornikov.

stvura
Dnes o 07:41
@anonym_16e9b2

@stvura Pretože je logické, že keďže som vedela čítať, písať a počítať v MŠ, tak je jednoduchšie dať ma skôr do školy alebo prípadne preskočiť 2. ročník v škole, než zdvojovať roky na SŠ. Napokon, tak či onak bez vybavovania rodičov by to nešlo, dieťa si samo nemôže povedať: chcem preskočiť ročník. A rodičia mali dosť náročný, ťažký život, pracovali na zmeny, preto im ani nenapadlo, aby som mohla nejaký ročník preskočiť, ísť skôr do školy apod. A ja im to nevyčítam. Ale napadlo mi to mnohokrát v tej mojej prvej doterajšej polovici života, že mohla som byť o rok ďalej, možno by som sa pohla iným smerom, stretla iných ľudí, neviem. Akože, teraz je to už jedno, človek je rád, že mu slúži zdravie. Ale keby som mala dieťa septembrové, bolo by relatívne nadané a videla by som, že sa v prvom ročníku určite nestratí, jednoznačne by som mala snahu, aby nastúpilo skôr.

@anonym_16e9b2 mna to len tak napadlo, ze ked si pisala ze si to vycitala rodicom (resp. brala ako nejaku nevyhodu), preco si to potom ty neriesila neskor. Pre nadane deti je takato moznost studia stale - viem to, lebo syn mal vo vedlajsej triede velmi nadane dievca - myslim ze studuje teraz v Budapesti. Rodicov treba poucit...moji boli tiez "stara skola" ale tvarny...ja tiez pocuvam svoje deti a vychadzam im v ustrety ak viem.
Inac som tiez vedela citat a pisat pred nastupom do skoly - nebolo to nic zvlastne v nasej dobe - som rocnik 77 (a ako som pisala ja som koniec januara), nikdy som to rodicom nevycitala, lebo nebolo kedy. Uzivala som si detstvo.

Strana
z2