Kedy dať dcérku do školy?
Kedze zle vychadzaju roky. Je narodena 25.9. Cize bud ju dam ako 5 rocnu a o mesiac bude mat 6, alebo ako 6 rocnu a o mesiac bude mat 7. Ja sa priklanam k tej druhej moznosti.
@anonym_16e9b2 mna to len tak napadlo, ze ked si pisala ze si to vycitala rodicom (resp. brala ako nejaku nevyhodu), preco si to potom ty neriesila neskor. Pre nadane deti je takato moznost studia stale - viem to, lebo syn mal vo vedlajsej triede velmi nadane dievca - myslim ze studuje teraz v Budapesti. Rodicov treba poucit...moji boli tiez "stara skola" ale tvarny...ja tiez pocuvam svoje deti a vychadzam im v ustrety ak viem.
Inac som tiez vedela citat a pisat pred nastupom do skoly - nebolo to nic zvlastne v nasej dobe - som rocnik 77 (a ako som pisala ja som koniec januara), nikdy som to rodicom nevycitala, lebo nebolo kedy. Uzivala som si detstvo.
@stvura Ja nikde nepíšem o mimoriadnej nadanosti. To už len Ty tu takto dodávaš, asi aby si niečo napísala. Ja píšem o tom, že som pokojne mohla nastúpiť do školy ako 6-ročná, kedy by som mala za pár dní 7, dokonca som mohla nastúpiť do 3.ročníka, v prípade, ak by som bola fyzicky mimoriadne vyspelá, čo som nebola. Ale na prváčku áno, o tom nebolo pochýb. Aj rozumovo aj fyzicky. Preto áno, ja považujem ten rok za stratu. A ďalšiu vec si si vopchala do komentára, ktorá nie je pravdou a to je výčitka. Nikde som nepísala, že to vyčítam alebo vyčítala som rodičom. Mala som taký názor a tým to končí. Ale chápem, potrebuješ si tu trošku rypnúť a zároveň sa tu pochváliť dieťaťom študujúcim v Budapešti, blahoželám. Moje študuje na Slovensku.
Diskusiu uzatváram odporúčaním pre autorku: autorka, ak máš pocit, že dieťa nebude mať problém zvládnuť 1.ročník, požiadaj o príslušné testy a ak vyjdú také, že nastúpiť môže, neváhaj.
@anonym_16e9b2 mám to úplne rovnako🙂 poväčšinu rokov som sa na základnej škole nudila, jednotkárka ale v ničom som sa nerozvíjala lebo už som všetko vedela. Človek sa zamýšľa nad tým aké by to bolo keby bol potenciál od detstva využitý.
@anonym_1ba741 áno, takto to bolo myslené aj mojím príspevkom. Ale dnes je to už fuk, samozrejme, život sa vyvinul. V diskusii šlo o poradenstvo pre autorku, o možno svoje skúsenosti apod. A áno, dieťa to môže potom medzi cca 10. - 25. rokom života chápať naozaj ako stratený rok. Možno ešte dlhšie. Závisí od okolností.
@anonym_autor ako 5 rocnu ju nedas... pretoze k 1/9 nema 6 rokov...a nie su povinny ani umoznit testovat jej zrelost.... cize moznost B
ak das na vynimku dieta 5 rocne do skoly, je dost mozne , ze bude v triede s 8 rocnymi po 2 odkladoch... nerobila by som to
uplne v pohode psychologicka u nas schvalila, ze dieta moze ist do skoly ako 5r a v septembri mala 6 rokov, jej spoluziaci uz 7 rokov. nema s tym ziaden problem, no a co ked je najmladsia.
velka cast ludi Ti povie, daj ju skor, druha cas, ma cas naco ju tam davat nechaj ju v skolke nic jej neutecie.
obe strany maju pravdu.
ale nikto uz nenapise a nepovie B, C, D.....
prvy problem nastava v puberte, ked deti sa zacinaju menit. Baby v 10-11 rokoch zacinaju riesit prsia, hormony, menstruaciu, chalani v neskorsom veku, (proste +2/3/4 roky) taketo nic neriesia, tie rozdiely v triede su naozaj brutalne a aj reci baby/chalani a celkovo ich sprvanie.
Dalsia vec, ak pojde neskor, neskor aj skonci zakladnu skolu, a aj strednu. Nahodou pojde na 5 rocny gympel, SS skonci v 20 rokoch......
Chces mat doma 20 rocneho SS? No nechces.
A potom vysku (ak da medinu) tak v 26 rokoch....
Od 18 rokov to dieta je pravne zodpovedne, v tretom rocniku bude mat 18, pravne na dieťa nebudes mat ziaden vplyv, kludne sa moze stat, ze sa odstahuje a vypyta si vyzivne, nech ho živis (v BA to nie je napr. nic ojedinele), a mozes si pískat...... ale toto su najhorsie scenare......
za mna - treba ist do cpp a oni nech rozhodnu, ci ano/nie. to rozhodnutie nie je len na tebe
ak das na vynimku dieta 5 rocne do skoly, je dost mozne , ze bude v triede s 8 rocnymi po 2 odkladoch... nerobila by som to
@krasneleto 2 odklady uz nie su dovolene. dieta moze mat len jeden odklad, na dalsi rok uz musi ist do skoly
@katkaseiner ano, nasa je narodena 1.9., testy pre nadane deti nespravila dostatocne dobre, ale keby mala klasicke testy, spravila by. Ucitelky v skolke nechapali, ze kto ma ist do skoly, ak nie ona. Tak sla az 7 rocna. A teraz aj rozumom, aj celkovou vyspelostou vyzera pri tych detoch ako starsia sestra. V prvom rocniku sa nudila, lebo ona uz vedela citat cele vety, tak si nosila svoju knihu na hodiny.
Takze ano, zavisi to od testov, ako spravi.
@anonym_b65a7e ano, nepride mi to fer... fakt hladaju genia v tych 5rocnych ... pritom su na urovni 6rocnych a to by malo stacit... je to na hlavu... ale to vlastne cele skolstvo
@krasneleto 2 odklady uz nie su dovolene. dieta moze mat len jeden odklad, na dalsi rok uz musi ist do skoly
@lucik194 ked k steptembru nema 6 rokov tak nastupuje skoro 7 rocny a s jednym odkladom 8 rocny nie?
@lucik194 uz som sa docitala... ale cisto teoreticky to moze byt 5 rocne... so skoro 7 rocnymi ... dcera ma v triede polovicu po odklade a uz to bolo citit :D
@lucik194 ked k steptembru nema 6 rokov tak nastupuje skoro 7 rocny a s jednym odkladom 8 rocny nie?
@krasneleto ale precitaj si, co si napisala, ze po "2 odkladoch", ja pisem, ze 2 odklady uz nie su mozne.
a to co ty si napisala, nie su dva odklady.
@krasneleto ale precitaj si, co si napisala, ze po "2 odkladoch", ja pisem, ze 2 odklady uz nie su mozne.
a to co ty si napisala, nie su dva odklady.
@lucik194 ano , mas pravdu... beriem spat... ked moja isla do skoly, boli mozne dva odklady tak uz nemam prehlad... dakujem za usmernenie
Tiež mám syna 25.9. Išiel teda sedemročný, teraz ide do ôsmej a je čistý jednotkar, nič mu neušlo 😉
Neter je koniec oktobra a isla teda 5 rocna a zvlada to skvele, pojde teraz uz do druhej triedy. Ono to nie je na tvojom rozhodnuti, potrebujes kvoli predcasnemu zaskoleniu odobrenie ccp ci ako sa to vola, boli tam dva krat v rozpäti par mesiacov...
Neporovnavajte zrelost deti - v tomto veku vedia byt obrovske rozdiely... synovca nedali "nech si uzije detstvo" aj ked im kazdy hovoril, ze ma ist skor (novembrovy), potom 2x preskocil rocnik, maturoval 17 rocny, teraz konci studium fyziky... kvoli tomuto existuje moznost zaskolit dieta skor alebo dat odklad. Je to o potrebach dietata a individualnom pristupe.
Mňa dali rodičia o rok neskôr, som narodená na začiatku septembra. Mne to veľmi prospelo. Aj napriek tomu, že už v tých 5 rokoch som vedela písať, čítať, počítať, tak od rodičov viem že som bola ešte veľmi detská. V škole sa mi darilo, celú ZŠ som mala samé jednotky, čo mi pomohlo dostať sa na dobrú SŠ, zmaturovala som na jednotky, a VŠ som skončila oba stupne s červeným diplomom. Možno by som to rovnako zvládala aj bez odkladu, možno nie. Každopádne nevidím dôvod na to, aby som to rodičom vyčítala, ako tu niekto písal.
Ahoj, netreba zabudat, ze pred nastupom do 1. Rocnika, musi absolvovat povinnu predskolsku dochadzku. Tu ma absolvovanu? Lebo na to sa zabuda. Ci ma este len 4 roky a ty sa pytas?
Ale ono to nefunguje tak, že ty si vyberieš, kedy ju dáš. Dieťa je v danom školskom roku predškolákom, ak dovŕši 6 rokov k 31.8. - to znamená, že tvoja dcéra bude nastupovať do 1.ročníka ako takmer 7-ročná. Sú výnimky, kedy môže nastúpiť aj o rok skôr, ale k tomu sú potrebné testy v CPP. Plus musí absolvovať povinnú predškolskú dochádzku v MŠ, po ktorej získa osvedčenie. Nestačí názor (rozhodnutie) rodiča, že zapíše dieťa o rok skôr, lebo sa mu zdá byť šikovné.

@stvura Pretože je logické, že keďže som vedela čítať, písať a počítať v MŠ, tak je jednoduchšie dať ma skôr do školy alebo prípadne preskočiť 2. ročník v škole, než zdvojovať roky na SŠ. Napokon, tak či onak bez vybavovania rodičov by to nešlo, dieťa si samo nemôže povedať: chcem preskočiť ročník. A rodičia mali dosť náročný, ťažký život, pracovali na zmeny, preto im ani nenapadlo, aby som mohla nejaký ročník preskočiť, ísť skôr do školy apod. A ja im to nevyčítam. Ale napadlo mi to mnohokrát v tej mojej prvej doterajšej polovici života, že mohla som byť o rok ďalej, možno by som sa pohla iným smerom, stretla iných ľudí, neviem. Akože, teraz je to už jedno, človek je rád, že mu slúži zdravie. Ale keby som mala dieťa septembrové, bolo by relatívne nadané a videla by som, že sa v prvom ročníku určite nestratí, jednoznačne by som mala snahu, aby nastúpilo skôr.
@anonym_16e9b2 mám to úplne rovnako🙂 poväčšinu rokov som sa na základnej škole nudila, jednotkárka ale v ničom som sa nerozvíjala lebo už som všetko vedela. Človek sa zamýšľa nad tým aké by to bolo keby bol potenciál od detstva využitý.