Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?
Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@jajka257 Učím na Kysuciach, v plnoorganizovanej ZŠ a náš nový nábytok by som s radosťou vymenila za PC/NB a dataprojektor. O triede s ineraktívnou tabuľou môžem len snívať. V "učebni", kde žiaci sediaci v prvých laviciach píšu nosom na tabuľu a v laviciach posledných majú problém sa z lavice dostať kvôli stene. Namačkaní ako sardinky. Trieda nespĺňa hygienické normy. Učím prvákov a nemám takmer žiadne pomôcky. Staré doslúžili, tie, čo by slúžiť ešte mohli, zase šikovní kompetentní povyraďovali a na nové nie sú financie. Dokonca máme zakázané tlačiť obrázky na vyvodenie písmen, lebo žerú veľa farby. Pamätám, koľko bývalo na 1.stupni pomôcok, najmä pre prvákov. Je mi z úpadku nášho školstva do plaču. "Neviem, čo tí učitelia stále štrajkujú!"
k teme: plnohodnotnu diskusiu s ucitelmi o vyucovani mozu viest podla mojho nazoru pedagogovia. Rodicia si casto myslia, ake zbytocnosti sa ich deti ucia a pritom to nie je vzdy tak. Niektore veci sa naozaj musia namemorovat. Co vsak chyba slovenskym ziakom a na co doplaca aj nasa generacia je chybajuce porozumenie pisaneho textu.
@celasapremenim a @jajka257. Ja som robila prijimacky na 5rocne gymnazium bilingvalne - na Jura Hronca -uspesne. Nemala som doucovanie, len na zaklade predoslych dobrych skusenosti s knihou testov z MAT a SJ a ratanim prikladov na cas som postup zopakovala. A bolo.
@celasapremenim to tiez.
@celasapremenim je to sice od temy ale suhlas, hlavne ked sa pozrieme na Wall Street, napr. teraz na Wells Fargo .. v Amerike sa kradne a aj na Slovensku kradne, len je to vsetko v USA vo vacsom a rozdiel je ten, ze v USA sa s tym snazia bojovat. Pozri si https://goo.gl/hhiLp1 Pretoze mas pravdu, my sme narod pstrosi.
@celasapremenim: neviem, ci som z mala, poznam minimalne dalsich dvoch co pre istotu ratali seminar, aby mali nejake body navyse ci ako to fungovalo u nich -ale to bolo na prirodovedne zameranie. Preco ta zaujima rok? Inak moja historia skol je celkom bohata. Mozem povedat, ze vzdy som isla do lepsieho 🙂 takze preto sa mi nezda uplne v pohode sa tvarit, ze na hronca sa dostane clovek len s douckom... ten kruzok mohol byt realne velka sanca na zvladnutie prijimacok. A ked mali kruzok a k tomu moju metodu robenia si testov, tak nie je o com.
@celasapremenim najlepsich z najlepsich zoberu vzdy a vsade 🙂
@jajka257 napísala som, ako je to v škole, kam chodia moje deti. Sme relatívne spokojní. Nemôžem za to, ako je to na škole, kde učíš ty a žiaľ, neviem ti pomôcť a neviem, aký má zmysel ťa tu ľutovať, alebo haniť náš systém...Ako som napísala, je toho ešte veľa, čo by sa dalo vylepšiť, ale je to mimo vplyvu nás - rodičov. Ak si veľmi naštvaná, zmeň prácu. Iné ti poradiť neviem.
@bluff nekritizujem. Konštatujem. Je to môj reálny pohľad na veci, ktorý som si urobila na základe osobnej skúsenosti. Tak to vnímam. Toľko hlúpych ľudí ako v Amerike, som nestretla nikde na svete a to som toho prešla celkom dosť. Ty si o tom môžeš myslieť, čo chceš, máš právo na svoj názor.
@jajka257 niekedy to nie je o tahani do mimoriadnej skoly. U mna to bolo, ze ine vychodisko som nevidela (statne). Na spadovej skole mi povedali, ze ju "nechcu". Skusala som prestup este v tretej triede, s rovnakym vysledkom. Nadanu skolu som si predstavovala uplne inak. To je ale moj problem.
8rocne gymnazium? Ja vidim ako velke pozitivum. Ja som mala hroznu pubertu, ktora ta zasiahne prave v obdobi prestupu na inu skolu. Co podla svojich osobnych skusenosti pokladam za narocne. 8rocnym gymplom sa tomu vyhnes.
U dcery som v prvej triede v podstate nemala na vyber, teraz budem urcite volit 8rocny gympel, z dovodu vyssie spomenuteho.
@celasapremenim geny su geny 😀
@alaguema na rozdiel od teba si myslism, ze rodicia musia mat pri zmene systemu silny hlas. A ked vidia v skolstve problem, mali by ucitelov v strajku podporit.
Teraz pre ucitelky: Ja som sa angazovat chcela od zaciatku. Oslovila som par ucitelov v skupinach na fb. Viete aka bola prva reakcia? Naco podpora rodicov? Podporovala verejnost v strajku zelezniciarov, lekarov?! Tak som sa na to vykaslala. O par dni, mozno tyzden, pri nizkej ucasti skol, boli zrazu aj rodicia vyzvani na podporu. Podpisala som, ale je to prinajmensom cudne. Podla mna spojenie dieta+ucitel+rodic je neoddelitelne a malo by kooperovat.
@celasapremenim prečo myslíš,že deti bez prípravy sa na 8rocak nedostanú? Mne sa zda,že sa to strašne precenuje. Sú deti,ktoré sa tam bez nej dostali normálnym legálnym spôsobom pri 134 prihlasenych brali 60. (nie v BA, mám na mysli,ale v inom pomerne veľkom meste). Veď keď je dieťa štandardne šikovne,tak sa počas školského roka učí, píše testy, domáce ulohy a keď s tým nemá problém, tak tie prijímačky by malo dať aj bez vyplnania testov doma, veď prijímačky sú len z toho,čo sa uz Ucilo,takže neviem prečo sa to tak prežíva a prečo je to hit poslednej doby tie 8rocaky.
Vela ludi tu odpovedalo od veci, tak ja poviem len svoj nazor na skolstvo a terajsie vyucovanie v skolach. Mame syna 2. rocnika, je dost inteligentny, sikovny, ale lajdak, a zabudlivec a pod.
My mame dobru pani ucitelku, obcas by som tym " nasim" detom v triede dala ja viac uloh na doma, lebo ked nemaju co robit, nevedia obcas co so sebou a co sa za mladi naucis, v starobe akoby si nasiel ( takze nejaky diktat navyse urcite nezaskodi ). Tiez som vsak pocula o tych projektoch, tiez celkovo ja, sama, nerozumiem co by tak asi v tom projekte malo byt. Viem, ze projekty robia firmy, vysokoskolaci, ale deti na prvom stupni ZS, strach 😒, ja som sa s tym zatial osobne nestretla, ale tiez mi to pride pritiahnute za vlasy. Ale zase na druhej strane, ucitel, pedagog, musi ist podla nejakych ucebnych osnov, ktore niekto vyssie spracoval, tak asi si to nevycucali z palca. A ked ho niekto ten projekt nauci a bude to v jeho silach, preco nie.
Celkovo je teraz velmi komplikovana doba, zbytocne narocna aj napriek tomu, ze mame veci, ktore nam maju zivot ulahcit a nie stazit.
Este sa vratim k tej skole, vyhodu maju deti, ktore su sikovnejsie, bystrejsie, problem, ale maju deticky a rodicia, ktore su az take sikovne neni, lebo vzdy su triede sikovni, priemerni a aj slabsi ziaci, vtedy by sa za uchom skrabal kazdy.
Ale urcite studovat v dnesnej dobe na ZS je zlozitejsie ako pred nejakymi 20 rokmi 😀
@katarinapekna To je hit už viac ako dve desaťročia.
1. niektorí rodičia predpokladajú, že je takto väčšia šanca dostať sa na gymnázium ako keby išiel až po ukončení ZŠ.
2. sú deti, ktoré chcú ísť na gymnázium, medzi študentov... a dnes keď dieťa chce, tak rodič urobí všetko preto, aby túžba dieťaťa bola vyslyšaná.
3. veľa rodičov dáva deti z prestíže
4. ak má dieťa na ZŠ dobrých pedagógov, nepoznám dôvod tlačiť ho na 8 ročné
@novana ja som z Kysuc a ucila som tam cca dva roky. Vtedy sa to este dalo, ale nemali sme kabinety, vsetci sme sedeli v zborovni. Teraz neviem, ako to tam vyzera.
@alaguema ja nepotrebujem tvoju lutost. Ak si myslis, ze ked niekto popise podmienky, v ktorych pracuje, tak caka lutost? Ci opis realneho stavu ta uraza, lebo skola, kam chodia tvoje deti je krasna? Ak by kazdy ucitel z takejto skoly dal vypoved, tak to dopadne zle pre tie krasne skoly. Lebo sa skoly zlucia, deti budu dochadzat, v triede bude zrazu okolo 33 ziakov a to len bude sranda. Ak zmenim zamestnanie, nebude to kvoli stavu skoly, ale stavu skolstva.
@katarinapekna nuz, tie pripravy, hovorim o deviatakoch su moderne, mame kruzok , priprava na testovanie a potom tam pocitame aj priklady na prijimacky. Len ja mam zvyk, ze priklady ako su na testovani ci prijimacka bezne pocitaju nahodine. A mali by to zvladnut. Z deviatakov chodi na kruzok vzdy cela trieda. Pre piatakov kruzok nerobim a ani nebudem. Ak chce ist, bud mu musi stacit to, co preberieme na hodine alebo si rodicia riesia po vlastnej linii. V BA su hitom pripravne kurzy, stoja kopu penazi a je tam aj 15 deti naraz. Stalo sa mi, ze rodicia to zaplatili a dieta im aj tak nevzali.
@celasapremenim tie hodnotenia akoze prebiehaju. Mne minule tiez riaditel sedel na hodine a pisal si.
@novana inac ja modu 8 rocnych gymnazii tiez neuznavam.
@moni73 tvoja dcera je iny pripad, potrebuje ine prostredie ako bezna ZS,takze dobre, ze si ju tam dala.
Inac , mrzi ma, ked pocujem, ze
rodic chcel pomoct a poslali ho niekam....
to ze deti nerozumeju pisanemu textu je jasne ako facka. staci pozriet diskusie z mk. 90% sa vyjadruje hoci o teme nema ani paru. a diskusia zacata v bode A konci v bode Z 🙂. a samozrejme hromadnou zvadou