Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?
Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.
Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.
Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...
Co si o tom myslite?
Vdaka.
@papricka33 kludne aj... 😉
@sardinka336 klavirista ma jasny ciel - hrat ako virtuoz, sportovec ma jasny ciel - byt svetova spicka, aky ciel ma mat ziak 1. ci 2. stupna zakladnej skoly, aby videl zmysel biflovania a nezmyselnosti? dobre znamky na vysvedceni? pristup na strednu a vysoku skolu?
teraz sa pytam, je znamka, ci absolvovana stredna, ci vysoka skola - ciel? alebo to ma byt len prostriedok? je absolvent vysokej skoly s cervenym diplomom v nasom vzdelavacom systeme zarukov spickovej kvality - to vieme vsetci, nie je
takze makat, ano to treba, ale tam kde to ma zmysel a ciel, mechanicke makanie na nasich skolach nema ani zmysel, ani ciel
@sardinka336 moj priatel v takej robi.sttesy ma .ale to by mal aj v Sk firme☺a ja by som v takej chcela skusit robit ale obavam sa zeby ma tam nik nezobral☺
Ludia...no vidno ze zacala skola 😀 😀 deti dostali knihy, prve poznamky na opisovanie a rodicia viac panikaria ako samotne deti...
ja som ucila, a poviem vam...ucitel prve 2-3 mesiace nerobi nic ine len vypracuvava plany, osnoy, vypisuje TK a harky a same papiere...takze ucenie je fakt dost volne. Aj preto je najprv opakovanie a potom sa poriadne ucia...aj ked pri dnesnom svete neviem-neviem ci sa neco naucia tie detvaky.
Chceme nieco zmenit? No nieje to take jednoduche, a rodicia u doslova male paky na to, aby nieco zmenili v systeme. To sa musi fakt zvrchu nieco spustit, a hlavne ochota najsamvyssejsich, aby sa nieco zmenilo. Ja si odvtedy velmi vazim pracu ucitelov, lebo uprimne, mne ten rok stacil vysostne,.
A aj ked sa nepaci nejakej mamicke, alebo synatorovi, ze sa musi ucit, hold realita nepusti. A su veci ktore sa clovek musi naucit naspamat aj v dospelosti. Mozte mudrovat o inovatyvnych metodach a bla-bla-bla...ked raz su vzorce pre chemikov alebo lekarov co sa proste musite nadriet...o humanitnych smeroch ani nevravim....mohla som ja mudrovat kolko som chcela na sociologii, ked odomna chcel vyucujuci jasne pocut poucku co je spolocnost...bud povis tu poondiatu poucku alebo letis...
@kashina to je tvoj nazor, vieš na čom všetkom musim v praci makat čo podla mna nema ciel, zmysel ale moj nadriadeny v tom ciel a zmysel vidi???
To čo chceš presadzovat ty nie je zmena, konštruktívna...je to zmena sklenikova. A to je pre svoje deti nechcem, chcem aby vedeli makat aj vtedy ked na prvy pohlad nevidia zmysel, ale na druhy, na treti pohlad zistia čo im to dalo alebo nedalo, nerobime v zivote vzdy len to čo chceme ze? chcem aby poznali zivot taky aky naozaj je a nie len nejake chymery v realite neaplikovatelne. Cesta je ciel...moje deti chodia na dobru školu - mechanicky iste nemakaju non stop aj ked niekedy sa treba niečo aj naučiť, nie je to pre nas problém nakolko moje deti na to maju aby prekonavali aj obcasnu nechut a nejaku prekazku. Len nas to posilni ak sa niečo take vyskytne.
@danusskaaa nie, nie je z firmy, je externy, z auditorskej firmy a vobec nemusi mat velke skusenosti z danej oblasti, lebo ide o procesy, o pristupy, o to ako robit veci lepsie
ak by mi casnicka z restiky povedala, pani ja sa na vas pozeram, a pride mi, ze ak by ste ABC robili inac, mozno by bol vysledok lepsi a vsetci zucastneni spokojnejsi, myslis, ze by som nad nou ohrnula nos ak by to co vravi davalo zmysel?
ministerstvo? nasmu ministerstvu nejde o moje deti, ani o vzdelavanie, ja sa na ministerstva nespolieham vobec 😎
@kashina moment, mas hodnotiaci pohovor so svojim nadriadenym. To je ine. Nadriadenym ucitelky je riaditel. Pripadne maju hospitacie. Toto je, akoby Ti tvoju pracu hodnotil/ kritizoval/ navrhoval ani nie Tvoj zakaznik s kt priamo nieco robis, ale jeho manzel/rodic/ kamarat, ktory nebol priamo pritomny,ale ma len informacie z dosluchu. Nehovorim, ze mas ostat ticho, ale zvaz sposob a formu.
Neviem prečo si rodicia myslia, ze su natolko kompetentni, ze si mozu dovolit pi dat do vyucovacieho procesu a metod ucitela. To aj doktorovi pindate do toho ako vysetruje/operuje?? Aj kucharke v jedalni ako vari? Aj autobusarovi ako soferuje? To by si asi nik nedovolil. Ale pchat sa niekam kde su vysokoskolsky vzdelani a kompetenti ludia to uz hej. Nechcem nikoho urazit , ale nech si niekto kto v zivote neucil a nema o tom ani paru vyskusal co to je.
@kashina vieš čo, ja som bohužiaľ tak trochu z fachu. Ale o to nejde. Je mi niekedy do plaču, keď vidím ako je naše školstvo nastavené, ako sa mrhá tým vzácnym časom, keď decká nasávajú všetko ako špongie, majú chuť vedieť, tvoriť... a sedia pasívne v nejakej miestnosti a tvaria sa že počúvajú (kedze je známe ze 40 minút pasívne sedieť, počúvať a vnímať nedokáže ani dospelý človek). Dnes, ked je toľko tvorivých metód ktoré efektívne rozvíjajú kompetencie detí, sa mi otvára rybka vo vačku, keď počujem ako deťom niekto diktuje poznámky, alebo ich opisujú do zošita!!! KUÁÁÁ!!!..... Moja dcéra je na osemročnom gympli, a tam to tiež nie je nejako extra ☹ Ale zopár pedagógov stojí za to a je to také pohladenie na duši keď mi rozprava čo všetko idú robiť, vymýšľať.... Takže sú našťastie aj takí....
@sardinka336 moj maly chodil na kruzky od uplneho detstva, ako rok a pol rocny stal na jednoradovkach a hrooozne moc sa tam tesil na krasokorculovanie, ani ine nechcel, mal tam kamosov, chodil na keramiku (iba mesiac) a teraz po3 rokoch predbehol deti s motorikou a robenim s hlinou pricom tam bol iba mesiac ked mal 3 roky!
je komunikativny, neboji sa kolektivu, deti kruzky mu prospeli. neni lenivy, teraz chodi na judo a podporujem ho v tom aj ked sa mu niekedy nechce, ale ma tam kamosov, co sa nahradit neda 🙂 takze nie je otrok kruzkov ako otrok kruzkov. samozrejme som proti kazdodennemu treninku po skole s kombinaciou anglickou ZS ako jedna pretazuje 6 rocnu dceru
padla otaza, aky ma mat ciel zak na prvom a druhom stupni....
ked dieta chce byt lekar, tak ma motivaciu aby sa dobre ucil, lebo hold sam si nemoze napisat tie 4 carovne pismenka pred meno a otvorit si ambulaciu a "ta tu som, som lekar"...alebo taky pravnik, sudca, ucitel, policajt.... klaiscky sen chlapcov: kozmonaut musi mat urcitu skolu za sebou...a toto ked podporuju rodicia, tak sa ten sen naplni. To ovsem je na rodicoch ako oni pristupuju a dokazu motivovat a nie len ucitelia.
Skor taketo inovativne "vykriky" mi pripadaju od rodicov a nie od deti. Lebo jednoducho rodicia su lenivy, alebo aj unaveny po praci, aby si sadli s detmi ucit sa. A preto ocakavaju, ze vsetko zvlladnu ucitelia. A dieta pride domov a vsetko je tip-top a oni rodicia ho maju z krku a nemusia sa mu venovat. Akonahle je tu nieco aj na pleciach rodicov, tak odrazu skolstvo je zastarale, a bla-bla-bla....
@pumpkincake ... tak ja nemám problém "pindať" lekárovi do toho, ako vyšetruje, kam ma pošle/nepošle na odborné vyšetrenie, čo mi predpíše /bez toho by bola aj moja dcéra ohrozená v momente, keď prichádzala na svet, ale to je na inú debatu/... takisto aj kuchárke by som nemala problém vyjadriť svoju nespokojnosť s varením, pokiaľ by bolo čo vytknúť... a stalo sa mi aj to, že som šoféra autobusu /a nie sama/ upozornila na bezohľadný spôsob jazdy. 😀
@kp7333 "zrucnosti,analytickeho a logickeho myslenia, schopnosti spajat fakty a hladat medzi nimi suvislosti, tak kolegovia z ameriky, ci niektorych krajin zapadnej europy su daleko pred nami."
Toto si dovolim spochybnit. Ja pracujem len s ludmi zo zahranicia a prave naopak, u nich je zrejme hlavne vysoke sebavedomie, jazykove schopnosti ale aj schopnost time managementu, komunikacie a pod. Zo vseobecneho prehladu - matematika, literatura a pod za nami daleko zaostavaju. Co u nas chyba a je podla mna uplne nedostatcne je vysokoskolske tzv to "spickove" vzdelanie, kde by sme si vychovavali top expertov na urcite oblasti ako poskytuju americke, britske, francuzske univerzity.
Na zakladnej skole je nas pristup ku vzdelaniu je ok, ale chybaju moderne veci vo vyucbe, internet, google, interaktivita, schopnost pochopit problem aj z inej strany - ale tu na celej ciare zlyhava stat, pretoze nas stat do skolstva neinvestuje, len ho udrziava pri zivote
@papricka33 aj mne je do placu, a aj z tejto diskusie
velmi si vazim tvorivych ucitelov, moju moj obdiv, lebo vedia, ze to nie je ani o peniazoch, ani o riaditelovi, ani o ministerstve, ale tvrdej praci, o laske k ucitelstvu, o poslani a snahe robit veci co najlepsie
@kashina prečo by ti malo byt do plaču z tejto diskusie anonymných nickov. Holt išla si s kožou na trh a nie kazdy tu bude pritakavat na kazdy tvoj prispevok - o tom je diskusia o pozitivach a negativach. To musi človek zvladat..
@sardinka336 ja som nesla s kozou na trh, ja som isla kulturne diskutovat.
@kashina a kde som napisala, ze to robis?...citaj s porozumenim...si si ista, ze ked niekto pise text, nespracovava ho? mas vzdelanie z pedagogiky a psychologie?...co pre teba ako rodica znamena gramotnost na 1. stupni ZS? neodpovedala si na uz tu polozenu otazku, ze co konkretne a ako by si chcela zmenit....
@lucinka511 stretla a mám tam aj kamarátov tak nepíšem o niečom o čom neviem 🙂 pre nich sme vzduch a lacná pracovná sila..tak isto aj deti majú výchovu ,,nevýchovou,,robia si čo chcú,však čo...nech sa nájdu sami...
@malabiba pozri sa na tu "vecnu diskusiu" co tu vznikla. Prispevkov ku povodnej teme je menej ako 5, takmer vsetko ostatne su ukazky typickych predsudkov voci ludom, co si dovolia vystupit z radu a ozvat sa ked ucitel robi zjavne blbosti. Namiesto diskusie o tom, pri akych problemoch sa uz oplati ozvat a ako, sme sa docitali 20 roznymi sposobmi napisane tie iste zvasty o tom, ze mamicka je urcite nekompetentna a nema sa starat uzasnym vzdelanym pani ucitelkam do roboty, ze jej urcite ide iba o to aby sa deti v skole flakali a zabavali. Je desive ked si predstavim, ze sem chodia skor mladsie rocniky uciteliek, a aj tie maju taketo nazory, apriori odmietaju diskusiu s rodicmi, s ktorymi by mali v prvom rade spolupracovat v najlepsom zaujme deti...
@dominika6 presne tak. mozno to neznie cool, ale pocuvame o stale sa zhorsujucich vedomostiach ziakov, za co vraj maju byt zodpovedni nekvalitni ucitelia. no ukamenujte ma tu, ale rovnaku zodpovednost, ako ma ucitel "naucit" ucivo ziakov, tak rovnaku zodpovednost ma samotny ziak "ucit SA".
neviem, co su podla koho "zastarale" vedomosti?? (to sotva ucitel uci nieco zastarale, lebo ucebna latka sa stale inovuje podla poznatkov, napr. ze existuje kvantova fyzika alebo aktualne pravidla sk pravopisu,,, ALE - anticka literatura uz navzdy zostane, aka bola aj pred 30 rokmi, s nou vela srandy nie je 😀 , alebo pohoria Slovenska uz budu stale rovnake, nic nove sa neobjavilo, alebo rovnice budu stale rovnice, inak sa ponat nedaju ako pred 20 rokmi... no naopak, nemozu ziakom vysvetlovat biologiu podla najnovsich vedeckych poznatkov, lebo tie su uz na molekularnej urovni, to by este len bolo kvanta uciva!...) co maju byt nove metody? pustat na hodine dejepisu dokumenty z discovery channel o tretej risi? mozno zaujimave, ale neviem, ci by ziakom datumy o 2.sv.vojne napriek tej zaujimavosti ostali len tak samo sebou v pamati.
zial, ziaci aj rodicia musia pochopit, ze napriek vsetkej modernizacii a medialnej dobe budu mat pocit, ze sa nieco naozaj naucili a vedia len vtedy, ked do toho zapoja VLASTNU SNAHU A HLAVU 😝 bohuzial, to na druhej strane prinasa aj "strasne obete", napr. menej lajkovania na facebooku, menej selfie s kamoskami v nakupnych centrach ... a tak 😎
Rodic ako zakonny zastupca dietata je klientom skolskeho zariadenia a tak sa ma k nemu pristupovat lebo ucietl je plateny z dani obcanov ktori tvoria hdp v sukromnej sfere neni to o tom ze rodic mu ma rozkazovat ale ze su partnermi v dialogu nanestastie je to najma zo strany ucitelov skor o ton aby sa nikto nestaral ale to je chyba tak ako sa dnes riesi porod a zastarale metody pri nom a postavenie rodicky tak hadam raz pride k tomu aj v skolstve
@quaxi nikto nenapisal, ze sa ozvat nemoze....unika vsak pointa toho, co a ako by chcela zmenit...takze mozno preto take prispevky...pri vzdelavani kohokolvek je velmi dolezita spatna vazba a reakcie tych, co sa ucia....nikoho ineho, ani rodicov...a dobry ucitel vie s tymi detmi pracovat a reagovat na ne...
@kashina diskusiu necitam, nie je mi jasné čo chces počuť? Mám pocit,že ta zerie viac veci nielen jedna,tak konlretizuj,čo sa ti nezda? Keď ta školstvo a jeho "nefunkčný" systém zaujíma,vystuduj pedagogiku a zamestnaj sa v obore a vylepšsuj systém dla tvojich predstav za 600-700e mesacne Ta tá chut rýchlo prejde.
@kashina
podla mna si slovo "projekt" idealizujes. My sme mali za ulohu nakreslit zajaca na zelenej luke, oni maju za ulohu vyhladat zajaca a dokreslit travu, to volaju projekt. Necakaj od toho nic viac. Vysvetlovat prvakovi, co je projekt a vsetky tie veci, ktore Tebe chybaju - obavam sa, ze to nie je primerane veku. Piatak zacne chapat, ze projekt je suvisla cinnost, ktora zahrna niekolko oblasti a ma sluzit nejakemu ucelu.
Prepac, ale ja byt ucitelka, nestala by som o to, aby som s rodicmi detailne konzultovala svoju pracu. Z nejakeho dovodu to tak robim, som presvedcena, ze je to tak najlepsie alebo pre dieta, alebo pre mna, aby som to mala komfortne a nepotrebujem k tomu nazory rodicov. A neber to prosim tak, ze som arogantna, nie som, len sme ludia a ludia si vo vseobecnosti len velmi neochotne davaju radit do svojej prace od inych (sefa znesieme vacsinou) 🙂. Bolo by to pekne, taka timova praca, vsak vsetci chceme pre deti to najlepsie, len problem je, ze uz len rodicia by sa nezhodli v tom, co je najlepsie 🙂. Vsimni si na rodicku, ako sa mamicky natahuju, ci sa do triedneho fondu skladat po 10 eur a bude v tom toaletny papier, alebo po 9 eur a dieta si toaletny papier prinesie, lebo vsak ich dieta ma ine potreby na kvalitu papiera 🙂.
A ak je ucitelka vazne naprd, lebo aj take su, stoji za to vymenit skolu.
@kashina tato diskusia je frustrujuca.
Ak mas pocit ze by vasa ucitelka by mohla byt pristupna nejakym pokrokovejsim metodam, skus sa s nou porozpravat. Z toho, co si pisala ale taky pocit nemam. Ja som podobnu situaciu riesila zmenou skoly, neskor zmenou krajiny. Nazor, ze slovenske skolstvo je jedno z najlepsich, maju bohuzial iba niektori Slovaci.
ja si myslim, ze nikomu nikto nebrani zacat zdola, zalozit si vlastne sukromne skoly a zacat to robit teda inak.

Ale daný audit (asi niekto z firmy) je poverený niečím takýmto? Nie je to asi čašníčka z restiky, ktorá sa u teba zastaví a ide ti hovoriť do práce. Učiteľ je kontrolovaný zástupcom a riaditeľom, potom školskou inšpekciu a nakoniec aj ministerstvom! Cize, fakt si učiteľ nerobí čo chce...