icon

Mal by sa rodič vyjadrovať k vyučovaciemu procesu?

kashina
23. sep 2016

Ako sa zachovate, ked si myslite, ze nieco co robi ucitel v skole pri vyucbe nedava zmysel, ze je to zastarane a zbytocne pridava k povinnostiam ziakov? Ze je to len hlupe memorovanie a opisovanie pouciek bez realneho benefitu pre rozvoj ziaka. To je len jeden priklad. Prikladov podobneho charakteru je spusta.

Ozvete sa? Spytate sa na to triednej ucitelky? Vyjadrite nejako nazor.

Ja sa na to pozeram ako na prezentovanie ineho nazoru, na iniciaciu diskusie, ktora moze viest k zlepseniu, o ktore by skola malo ist. Avsak viem, ze je to minoritne vnimanie ...

Co si o tom myslite?

Vdaka.

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje a skusila si sa pozriet na to ocami ucitela???ci ty len teoretizujes. Vies si vobec predstavit ako tieto triedy funguju?? A potom maju ludia odvahu sa opytat, preco su zle vysledky z testovani. Pretoze rodicia sikovne deti vacsinou vezmu v 5 triede a daju ich na gymnaziach a citujem rodicov: aby tu neohlupol, kedze sa musite venovat tym slabsich. Dalsia cast sikovnych odide v 8 rocniku na bilingvalne gymnazia a v 9 rocniku mam 3 sikovnych a zvysok 3, 4, 5 alebo integrovanych. To je uz len potom zabava pripravit ich na testovanie. A pri testovani maju integrovani tie iste ulohy, co ostatni a 15 minut navyse. Hura, podme ukamenovat ucitelov, lebo su neschopni.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 teraz? Jedine na čo by som si trufla je zš. Nie jazyk, chémiu by som musela kuk.
40% administratívy je otras. Čo na to povedať?!
@loginexistuje pokiaľ teda viem, tiež som počula, že na dcéru je viac peňazí. Už by som možno klamala, ale tuším to malo byť 0,5 normativ za "nadanie" a vraj jeden celý navyše za diagnózu. Tj 2,5 normativu. Hlúposť?

Inak, diskusia dobrá, len mi príde zbytočná. Keď by z toho bol nejaký vystup-peticia, snad by to mohlo mať zmysel.
Ps terajší štrajk. Ste zapojené? Podľa mňa je úplne zbytočný. Škoda, že sa do predchádzajúceho nezapojilo vyššie percento.

Ps mobil si píše čo chce. Občas len chyby, občas úplné blbosti😕

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 a nie je to len trufalost, teda malo kritickosti z tvojej strany? Lebo podľa mňa nevieš čo skutočne znamená rozumieť niečomu tak, aby si to oducila, ja by som si trufla možno na geografiu, lebo rada cestujem a zaujímam sa o to, okrem meteorologie a ďalších odvetví, ktoré pod tento predmet tiež spadajú

jajka257
24. sep 2016

@moni73 bolo, normativ bol 1,5 nasobkom. Ale teraz nam na porade oznamili, ze uz to neplati. Vraj sa integrovany pocita uz iba ako obycajny ziak. Tak si to idem pozriet a v pondelok poviem riaditelovi, ze dava cudne informacie.

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 ale podľa mňa by ani nemal byť zvýšený normativ na žiaka ale mal by mať taký žiak asistenta, resp učiteľ v triede asistenta, ktorý reaguje na požiadavky žiakov s individuálnymi potrebami

davidka27
24. sep 2016

jasne , že je dobre ak rodičia sa vyjadrovali k vyuč. procesu, ved s jedná o ich detí...sama som učitelka @

jajka257
24. sep 2016

@moni73 tak som to nasla. Koeficient 2 na integrovaneho ziaka, ktory je umiestneny v specialnej skole. Na beznej skole tento koficient nie jem

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 možno hej, tá trufalost. Neviem, nevyskusala som. K tomu asistentovi sa neviem vyjadriť. Tie peniaze ale môžu byť určené zrovna na to, nie?
Ja ju nemám integrovanú a nepožadujem žiadne úľavy v hodnotení.
Aj teraz mam napísanú žiadosť o išvp, len ja ani neviem, čo to má obnasat. Jednu takúto žiadosť som už mala v treťom ročníku. "žiadam týmto vedenie skoly o išvp od do". Žiadosť schválili, ale čo bolo predmetom išvp neviem (nechodila vyše 2 mesiace do školy). Teraz som napísala aj s požiadavkami: žiadam možnosť ospravedlniť viac ako je dovolené a používať ten karisblok. Zároveň prosím o nekomentovanie chýbajúcej du alebo neskoršieho príchodu do školy s tým, že akceptujem päťku aj neospravedlnene minúty. Som náročná?

moni73
24. sep 2016

@jajka257??? Žeby som nerozumela slovu integrácia? Keď integrujem "iného" k "normalnym", malo by to byť zohľadnené. Keď ide "iný" k "iným" predsa sa nejedná o integráciu, či?

sorciera24
24. sep 2016

@moni73 ja napr. vobec nerozumiem tvojim poziadavkam, co si napisala.....to mas nejaky dovod? zdravotny? nejaku poruchu, ci?....prepac, ak som to prehliadla a uz si pisala...

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 podla mna nie, ja by som to uznala

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 lenze asistenti nie su, alebo len obcas kde tu

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 ja nemam problem uznat veci, ktore sa tykaju diagnozy, ale tiez musia uznat rodicia, ze mat v triede napr. AS, rozne dys-poruchy je velmi narocne, plus este normodeti , mali by byt podla mna male skupinky deti, tak do 10 deti v triede ak su tam uz zahrnute deti so specialnymi potrebami, v triede 25 deti si to neviem dost dobre predstavit

moni73
24. sep 2016

@sorciera24 asperger

loginexistuje
24. sep 2016

@jajka257 treba sa naucit citat s porozumenim prilohu 8 zakona 630/2008 ktory bol sice novelizovany ale nie v danej prilohe... koeficient sa cleni podla toho ci ide o zacleneneho ziaka v zakladnej skole alebo v specialnej skole nasledne podla variantov a pod alebo ide o ziaka s intelektovym nadanim.

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 a co je opsravedlnit viac ako je dovolene? co tym myslis? inak karisblok mne neva, a chapem aj to ostatne, takisto napr. presadzanie ziaka by som akceptovala,ze nepresadzat, nemenit jeho zauzivane postupy a pod. to mi je jasne, komunikacia s rodicmi takéhoto ziaka je nevyhnutna

loginexistuje
24. sep 2016

Add asistent ucitela ...

na to aby ho dieta dostalo je potrebne mat odsuhlasenie odbornych lekarov nasledne CPPP nasledne zriadovatel nasledne odbor skolstva na OU nasledne ministerstvo skolstva
min. rok odmietli vyse tisicky takto schvalovanych ziadosti na ministerstve.

Ak sa aj asistent vybavi /resp. platite si ho samy/ nemusi ho dieta v skole mat ak ho odmietne ucitelka.. to sa realne stalo kamaratke. /platila by ho nadacia/

pre tie ktore si myslia ze nase statne skolstvo je idealne a nie je potrebna ziadna diskusia len zvysenie platov tak prosim uz mi viac nepiste a nespominajte ma v diskusii .. ja vam vas nazor neberiem ... kludne si ho majte, ja ho mam iny.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 ja rozumiem. Dcéra bola v triede 12 deti. Postupne sa počet zvyšoval, je ich teraz 20. Ja som pozerala aj autiskolu, ale pre ňu je to hlúposť. Nie je problémová. Nechce chodiť do školy a možno je taký triedny šašo. Žiadne afekty ani nič podobné.

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje a co zakon z roku 2015 a jeho uprava z roku 2016. Tysa nauc vyhladavat informacie.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 vraj 3 dní do mesiaca môže rodič. Ona vymeskava 300-400 hodín ročne.

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje a ty prosim ta pekne, vies citat s porozumenim? Tak si precitaj, preco ucitelia strajkuju, je to cierne na bielom. A len platy to nie su.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 na testy chodí v riadnom termíne. Ju do toho "dokopem"😉

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 ake testy? ked pisu opakovaci test napr po nejakom celku? ja napr davam testy aj na 3x , pretoze niekolko ludi nepride hned, ked je oznameny, potom vyrabam dodatocne dalsie testy, ale ani na druhy termin nepridu vsetci 😀

loginexistuje
24. sep 2016

@jajka257 a dost ...

tu je link na zakon s jeho aktualizaciami
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-630

tu je kopia nadpisu stlpca v prilohe 8
Koeficient pre špeciálne triedy
v základných školách a pre individuálne začlenených žiakov v triedach základných škôl

vidis to tam .. individualne zaclenenych ziakov v triedach ZAKLADNYCH SKOL.

a ake su tam normativy ... ??????

moj je ziak s vyvinovou poruchou ucenia a kedze je integrovany /iny nazov je individualne zacleneny/ tak je na neho normativ 1,93

Tak sa skludni a poriadne si to prestuduj.

moni73
24. sep 2016

@loginexistuje ja si myslím, že iný spôsob ako radikálne zvýšenie platu neexistuje - teda správnejšie, ja ho nevidím . Ono, ti nadšenci robia aj za málo, ale je ich podľa mňa velmi-velmi malo a aby sa dosiahla zmena potrebujeme podporiť túto skupinku nadšencov + dostať do školstva ďalších.

moni73
24. sep 2016

@zuzana76 1/4, 1/2, 3/4 a koncoročné. Ona chyba veľa a blbo by som sa cítila, keby na nich nebola. Tak sa môže stať, že aj "chorá" ide. Naposledy písali v štvrtej triede nejaké veledolezite testy, zase bola doma, tentokrát aj nasoplena, ale na testy som ju doviedla. Chudinka, v osumelych rifliach a rozgajdanom tričku (také ona rada) a vraj dievčatá mali šaty a chalani košele. Som nevedela, že je to až také dolezito-slavnostne. U nás podľa mňa dávajú tie isté testy, dokonca fungujú viac rokov a preto mi je to hlavne blbé, aby nikto nemohol povedať, že sme od niekoho zistili zadania. Aj keď v našej ambicióznej škole by to asi ani možné nebolo.

homolova
24. sep 2016

@jajka257 ja som tiež učiteľka , zdielam tvoj názor 🙂

jajka257
24. sep 2016

@loginexistuje a dost. Tento zakon bol zmeneny vyhlaskou v auguste 2015. Normativ sice ostal, ale integrovany ziak sa nepocita za troch. V triede ich moze byt aj 20. Ten zakon predtym dovoloval rozdelit triedu ak pocet presiahol tri. A opytam sa ta, co mam ja ako ucitel z vyssieho normativu??? V triede su 3 , 4, ,,,5. V osmicke ich tam mame 6 a okrem nich dalsich 19. A teraz mi pivedz, ako to pomoze dietatu alebo mne, ked ich je tolko? Asistenta neschvalia, uz nam zamietli viacero ziadosti, plat to nikomu nezmeni. Detom sa nic neulahci. A co teraz? Aka parada....tebe by sa pacilo pracovat v podmienkach, ze sa ti len stazuje praca a vyplata je na zaplakanie?

malabiba
24. sep 2016

@loginexistuje skola sice dostane viac penazi, ale nie tolko, aby zaplatila asistenta, ani nie tolko, aby to bola trieda s mensim poctom deti a v konecnom dosledku ucitel zarobi tolko, ako keby tam ziadne take dieta nebolo - a aj ked sa mu bude venovat ondividualne a pripravovat mu ucivo onak ako inym, co je praca navyse, trebars aj cely rok, jeho plat sa nezmeni...a napisat, ze prijem ucitelov v regionoch je slusny, ale v Ba by asi bol malo je diskriminacia...a ked iz tak studujes tak si pozri za co ti ucitelia strajkuju...vzdelavam a obcas vyuzivame aj niektore SOŠ, by si zaplakala ako doslova na kolene ti ludia ucia a ako im to stazije pracu...ked im dame ako dar pouzity papier potlaceny len z jednej strany, co sa vo firmach bezne dava do zberu, tak si stastni...

zuzana76
24. sep 2016

@moni73 fuha a ja poriadne ani neviem, kedy moj syn pise test, on mi to povie az po, ze pisali sme test z toho a toho, niekedy viem dopredu, chodíme na jednu skolu, tak ked sa rozpravam s jeho ucitelkou tak viem, alebo ked bolo rodicko a dopredu nam povedala,ze budu pisat testy, oblecenie neriesime 😀 , zato na fotenie musi byt aj kravata a kosela, dolezito slavnostne z toho robia rodicia tych deti podla mna