Môže škola nútiť na diagnostiku v CPP?
Moze ma skola donutit do diagnostiky mojho vlastneho dietata v CPP? Odmietam to. Padli reci, ze budu kontaktovat soc.pracovnicku, lebo skodim dietatu. To fakt toto mozu? O co skole ide? Maju zo zaclenenych ziakov nejake finan.benefity?
Necitala som diskusiu, aké tvoja otázka ma zaujala. Škola za integrované deti ma viac peňazí, ale ma s nimi podstatne viac prace - aj s dietatom, ale aj administratívy a hlavne pri integrovaných deťoch sú aj viac kontrolovaní, kontroly sa často zameriavajú práve na to, či sú papiere okolo integrácii ok. Je nulová pravdepodobnosť, že by ta posielali na vysetrenie kvôli tomu, aby mali viac peňazí na tvoje dieta. Skôr je pravdepodobne, že vidia, že dieta potrebuje nejakú formu pomoci. Ist na vysetrenie neznamená automaticky integráciu. Neísť na vysetrenie však znamená, že problém dieťaťa sa môže nabaľovať a dobehne vás to možno o rok, o dva… ak škola či lekár odporučia psychologicke či iné vysetrenie a rodič odmietne, je to zanedbanie starostlivosti a odopieranie pomoci dieťaťu. Áno, škola môže kontaktovať socialku. Dokonca to môže ist na súd a môže sa stať, že vysetrenie nariadi súd a keď to aj tak nebudes rešpektovať, bude to marenie súdneho rozhodnutia a za to sa môže ist aj do basy.
Ako si prišla na to, že ma syn nižší intelekt? Čo keď ma intelekt v norme, len ma v nerovnováhe špecifické funkcie, ktoré by sa vďaka správnemu nácviku mohli dostať do rovnováhy a uľahčilo by mu to učenie? Ako vieš, že je syn ok s tým, že ma nižší intelekt? On vie, čo to znamená? Čo to vlastne znamená pre teba? Ak vidíš, že ma podľa teba nižší intelekt, ako pracujes na jeho rozvíjaní? Sú psychológovia, špeciálni pedagógovia, liečebni pedagógovia, existuje nespočetne množstvo terapii, nacvikov atd ako vieš potenciál dieťaťa zvyšovať.
Poznate niekoho, kto od psychologa odisiel bez dg? Ja nie.kazdemu jednemu nieco najdu.aj ja mam podla popisu adhd..🙈🤣🙈
@anonym_autor ano,ja poznam,a to konkretne moje dieta. Ked chodila do skolky a aj do skoly,boli sme za psychologickou, dala s nou pokec,otestovala a povedala,ze je v poriadku,len potrebuje na iste veci viac casu,prosto opatrnejsie dieta. Takze psychologicky nedavaju diagnozy rad radom,ako sa im zachce..
Necitala som diskusiu, aké tvoja otázka ma zaujala. Škola za integrované deti ma viac peňazí, ale ma s nimi podstatne viac prace - aj s dietatom, ale aj administratívy a hlavne pri integrovaných deťoch sú aj viac kontrolovaní, kontroly sa často zameriavajú práve na to, či sú papiere okolo integrácii ok. Je nulová pravdepodobnosť, že by ta posielali na vysetrenie kvôli tomu, aby mali viac peňazí na tvoje dieta. Skôr je pravdepodobne, že vidia, že dieta potrebuje nejakú formu pomoci. Ist na vysetrenie neznamená automaticky integráciu. Neísť na vysetrenie však znamená, že problém dieťaťa sa môže nabaľovať a dobehne vás to možno o rok, o dva… ak škola či lekár odporučia psychologicke či iné vysetrenie a rodič odmietne, je to zanedbanie starostlivosti a odopieranie pomoci dieťaťu. Áno, škola môže kontaktovať socialku. Dokonca to môže ist na súd a môže sa stať, že vysetrenie nariadi súd a keď to aj tak nebudes rešpektovať, bude to marenie súdneho rozhodnutia a za to sa môže ist aj do basy.
@zuzkazuzkazuzicka Nezavádzaj. Škola nemá za takéto deti žiadne peniaze navyše, to je mýtus. Má s nimi akurát viac problémov a ak ich je niekde priveľa, odídu odtiaľ normálne, zdravé deti. Buď sa rodičia snažia dostať ich na 8-ročné gymnázium alebo ich preložia, pretože úroveň triedy s viacerými takýmito žiakmi je nízka, učiť sa tam nedá a dobrí učitelia odchádzajú. A áno, v centrách radí dávajú diagnózy na všetko, ak si to rodič želá, pretože dieťa získa úľavy. Najmä rôzne poruchy pozornosti, hyperaktivita a podobne často zakrývajú nezvládnutú výchovu. To však neznamená, že určité diagnózy neexistujú, len, že u nás sa hojne zneužívajú. Konkrétne poznám súkromné centrum, kde diagnózu nájdu každému.
Ak autorku škola rieši, problém očividne zasahuje do výuky a prekáža aj spolužiakom, či učiteľom. Ver mi, že ak by dieťa pokojne sedelo, mohli by mať všetky dys aj miernu retardáciu, nikto by ho špeciálne neriešil, keď matka odmieta. Proste by preliezal s nálepkou slabší žiak.
@zuzkazuzkazuzicka Nezavádzaj. Škola nemá za takéto deti žiadne peniaze navyše, to je mýtus. Má s nimi akurát viac problémov a ak ich je niekde priveľa, odídu odtiaľ normálne, zdravé deti. Buď sa rodičia snažia dostať ich na 8-ročné gymnázium alebo ich preložia, pretože úroveň triedy s viacerými takýmito žiakmi je nízka, učiť sa tam nedá a dobrí učitelia odchádzajú. A áno, v centrách radí dávajú diagnózy na všetko, ak si to rodič želá, pretože dieťa získa úľavy. Najmä rôzne poruchy pozornosti, hyperaktivita a podobne často zakrývajú nezvládnutú výchovu. To však neznamená, že určité diagnózy neexistujú, len, že u nás sa hojne zneužívajú. Konkrétne poznám súkromné centrum, kde diagnózu nájdu každému.
Ak autorku škola rieši, problém očividne zasahuje do výuky a prekáža aj spolužiakom, či učiteľom. Ver mi, že ak by dieťa pokojne sedelo, mohli by mať všetky dys aj miernu retardáciu, nikto by ho špeciálne neriešil, keď matka odmieta. Proste by preliezal s nálepkou slabší žiak.
@anonym_8a69a2 o akom zavádzaní hovoríš? Na integrované deti je vyšší normatív. Čítala si celý moj príspevok? Či len prvú vetu?
No škola ťa nemôže donútiť dať otestovať dieťa ak nechceš. Ale čo môže urobiť je, že dá podnet na sociálku kvôli podozreniu o zanedbávanie o dieťa. Môžeš si vybrať čo je pre teba lepšie. Mňa ešte udivuje, ako sa smeješ pomaly v každom tvojom komentáre. 🤷
@anonym_autor možno má nižší intelekt, lebo ucivu nerozumie, má nejaké dys, ktoré , ak by ste vedeli, že ich má učilo by sa mu lepšie.Ved to je dôležité raz si bude vyberať školu, zamestnanie..Ja by som to určite neodmietla pre dobro dieťaťa a aj seba🙂že som spravila čo som mohla
@anonym_f88382 bezna zs. Len neni nadane, vynimocne, tak uz aj mu davat diagnozy..
@anonym_autor ano, mozu kontaktovat kuratelu, je to zanedbavanie.
No škola ťa nemôže donútiť dať otestovať dieťa ak nechceš. Ale čo môže urobiť je, že dá podnet na sociálku kvôli podozreniu o zanedbávanie o dieťa. Môžeš si vybrať čo je pre teba lepšie. Mňa ešte udivuje, ako sa smeješ pomaly v každom tvojom komentáre. 🤷
@misicka31 Su ludia, ktori dodnes neveria na Covid, tak tato neveri na diagnozy. S takymi sa nenahadas a nepresvedcis nijako.
Áno, ľudia si nechcú všeličo priznať, ale už keď priznala ,,nižší intelekt" snáď to adekvátne rieši. A autorka, choď sa pozrieť do speci. škôl a škôlok, aké podávajú ,,herecké výkony " podľa teba tie detičky. Rieš to, kým nie je neskoro.
@anonym_autor ist do CPP nie je hanba ani to neznamena, ze mas hlupe dieta ci ze si Ty neschopna matka. evidentne ma v skole dieta problemy, ci uz s konkretnym predmetom alebo nezvlada sa dostatocne dlho koncentrovat, ma problemy v kolektive... ja som tiez isla s dcerou, na vlastnu ziadost a bolo nam to naozaj uzitocne, jednak jej na zaklade toho vysetrenia v skole nastavili veci (nie, nedostava jednotky za nic, ale ma na teste menej otazok alebo viac casu, kedze ma tazkosti s koncentraciou a grafomotoricke tazkosti) a po druhe, na vylucenie inych pricin nas poslali na endokrinologiu a neurologiu, kde jej objavili nador na mozgu. nebyt toho, dnes by tu uz s velkou pravdepodobnostou nebola.
netreba sa hned vzpierat a stavat na zadne, ked Ta tam s dcerou posielaju. nedavaju tam diagnozy automaticky kazdemu, ak treba, skola dostane odporucania ako s nou pracovat, prip.bude mat narok na asistentku plus aj Tebe poradia ako s nou pracovat, mozes sa poradit ohladne vychovy, zvladania skoly... neboli to a je to dokonca zadarmo! naozaj nevidim dovod sa tomu branit, su to dve dopoludnia, tolko casu pre vlastne dieta snad najdes a moze mu to len pomoct.
ak bude vsetko tiptop, nasilu jej dg nedaju, napisu, ze je vsetko v poriadku a dieta nevyzaduje dalsie sledovanie u nich.
@anonym_autor mne je skôr čudné ze ty ako matka si si už dávno nevšimla na dieťati ze niečo není v poriadku. A škola ta musí nato upozorniť.
Byt tebou,dám otestovať,nič sa mu nestane. Máš úplne zastaralý názor o psychologoch. Veď dieťa tam dostane zopár úloh na riešenie a pritom ho budú pozorovať,ako obsedi.Ja som bola tiež s oboma deťmi, syn mal možnosť ísť do nadanej triedy,ale to nedal a žiadnu diagnózu mu nenapísali. Teraz chodí na 8 ročný gympel,dozrel,takže šikovný určite bol,len tam sa mu nechcelo. Dcéra boli kvôli tomu,že nastupovala o rok skôr. A dala testy s prehľadom. Takže kvôli stretnutiu s týmito psychológom,moje deti nemajú žiadne diagnózy. A v triede mala dcéra chlapca,ktorý vystrájal,aj jeho mama mi hovorila,že to s ním nedáva (že je živý,ona samozivitelka,chýbajúci otec). A bum po otestovaní a ďalších vyšetreniach zistený autizmu a asperberger. Teraz s ním vie pracovať mama aj učiteľka a povedali mi,že to ide ľahšie,keď jej poradili čo a ako. A že sa už toľko netrápia. Robíš to pre jeho dobro. Nebudeš ho mať menej rada,či už diagnózu bude alebo nebude mať. Stále je to tvoje dieťa,ktoré miluješ najviac na svete.
A mnohé ženy ti tu dobre radia,zbytočne ich vysmievas a dávaš nevhodne smajliky. Otvor oči a čím skôr sa objednaj.
Ak by mal dg ,tak je to problem ?budes sa hanbit ?
Kazdy zdravotny ofpblem ak tam je ,je dobre ho podchytit vcas . Dieta iba trpi ak mu nieco je a neriesi sa to ...
Ak mu nic nie je ,a bude to len povaha . Budes vediet ,ze dieta je ok ,netrpi a postupne sa aj spravanie zmeni ako bude rast .
Toto je uplne normslny postup a ak by ma o to ziadali ,bez pronldmov idem .Moj synovec bol a zistili mu ,problem s tym pisanim ,citanim ..tak ma ulavu,plus zlu sustredenost,lebo je moc zivy . .ved to nie je nic hrozne ..ci sa bojis niecoho ineho ? Deti toho nakecaju ...😉
@anonym_autor Ano, moze v podstate na tom trvat
Tiez sme kedysi davno tlacili s triednou ucitelkou na rodicov jedneho chlapca. Nakoniec sa podvolili a potom nam dakovali, ze sme ich presvedcili tam ist. Ja sama neskor, uz ako matka ( skolstvo som opustila hned po roku) dietata, ktorej tiez triedna ucitelka odporucila dat ho otestovat, som nevahala a dala. Je to pre dobro dietata. Nie pre jeho hanbu alebo prachy navyse pre skolu..
@anonym_autor mne je skôr čudné ze ty ako matka si si už dávno nevšimla na dieťati ze niečo není v poriadku. A škola ta musí nato upozorniť.
@anonym_1559df zive dieta s nie samymi jednotkami. Je ich kolo nas kopec. Aj vzdy bolo. V kazdej triede. Nikto nebol onalepkovany..
@anonym_1559df zive dieta s nie samymi jednotkami. Je ich kolo nas kopec. Aj vzdy bolo. V kazdej triede. Nikto nebol onalepkovany..
@anonym_autor Ako špeciálny pedagóg ti vravím, že ak je len živé dieťa tak adhd mu nedajú. Adhd je súbor vecí a rokmi sa to dokáže brutálne zhoršovať v prospechu a správaní. Ja dennodenne riešim takýchto rodičov ako ty. Vieš aká je realita? Taká, že v škole 50x si dieťa sledujeme a odtestujeme než ho pošleme na diagnostiku. Presne kvôli predsudkom rodičov, ktorí sa boja, že im názov diagnózy zničí život.😀
Bojujem aktuálne s dieťaťom s ťažkým Adhd a tam rodičia slepí, hluchí odmietajú prijať realitu. Dieťa ktoré potrebuje liečbu liekmi ako soľ, inak neskôr bude absolútne nezvládnuteľne keďže už teraz nedokáže sa učiť základy.
Aj v minulosti boli, sama poznám dnešných 40-50 ročných ktorí sa dali v dospelosti diagnostikovať a zistili, že "neboli lenivé alebo zlé deti", ale že za to reálne nemohli. Sama som jednou z nich a padla mi obrovská úľava pochopiť samu seba. Moji rodičia by spätne dali všetko zato aby vedeli ako v detstve so mnou spolupracovať.
Tak nebuď tvrdohlavá a daj tomu šancu.
@anonym_autor nikto nebol onalepkovany to máš pravdu, neboli diagnózy. Ale poznáš dnes takých tých múdrych ľudí čo mali problém v škole a mali zlé známky alebo dostávali samé poznámky? Dnes pozname každy aspoň jedného takeho, ktorý je múdry ale školu nema lebo ju nezvládal? To sú presne ti ľudia s diagnózami, na aké sa neprihliadalo. Také dieťa bolo buď hlúpe alebo nevychovane.
Dnes vidíme, že sú to šikovní ľudia, ale nikdy svoj potenciál a schopnosti nevyužili, keďže systém v akom žili netoleroval diagnózy a nejaké odlišnosti.
Autorka čo ak tvoj syn je na tom takto? A možno v skutočnosti je oveľa múdrejší a šikovnejší ako si myslíš, ale kvôli nejakým problémom alebo diagnoze ho ani ty sama za šikovného nepovazuješ.
@anonym_autor nikto nebol onalepkovany... nie, boli len hlúpi alebo nevychovaní. Mnohí by mali úplne inú budúcnosť, keby sa im pomohlo. Niektorí podostavali úplne zbytočné zlé známky alebo dvojky, trojky zo správania. Tým pádom sa potom dostali na učňovky a nemali šancu na budúcnosť. Mnohí sa dostali do zlých kolektívov a úplne si pokazili život. Možno, keby sa k nim pristupovalo inak, mohli mat iný život.
Chceš toto pre svojho syna?
@anonym_autor nikto nebol onalepkovany to máš pravdu, neboli diagnózy. Ale poznáš dnes takých tých múdrych ľudí čo mali problém v škole a mali zlé známky alebo dostávali samé poznámky? Dnes pozname každy aspoň jedného takeho, ktorý je múdry ale školu nema lebo ju nezvládal? To sú presne ti ľudia s diagnózami, na aké sa neprihliadalo. Také dieťa bolo buď hlúpe alebo nevychovane.
Dnes vidíme, že sú to šikovní ľudia, ale nikdy svoj potenciál a schopnosti nevyužili, keďže systém v akom žili netoleroval diagnózy a nejaké odlišnosti.
Autorka čo ak tvoj syn je na tom takto? A možno v skutočnosti je oveľa múdrejší a šikovnejší ako si myslíš, ale kvôli nejakým problémom alebo diagnoze ho ani ty sama za šikovného nepovazuješ.
@777januska777 presne. Možno je chlapec s iným prístupom aj šikovný, ale kvôli matke, ktorá ho v podstate zanedbáva, nemá šancu ukázať, čo v ňom je... možno len vie, že keď jej povedia, že nemá nižší intelekt, "len" nejakú poruchu, bude s ním musieť zamakať a to sa jej nechce, tak sa uspokojí s tým, že chlapec je hlúpy.
@anonym_autor co znamena zive dieta? ma problem so spravanim? ma poznamky a smeruje k dvojke zo spravania? nie same jednotky je co? ma trojky? v ktorom je rocniku? Skola z toho nema ziadne benefity, len vela prace a byrokracie. Ziaden ucitel si len tak nevytipuje nejakeho zivsieho chlapca so 4 dvojkami, ze a tohto poslem do poradne len tak z pasie. Ale vcera som akurat pocuvala spravy a vraveli, ze sa pripravuje zakon, ak rodicia nebudu spolupracovat so skolou, tak im mozu okresat, ci vziat rodinne pridavky. https://www.netky.sk/clanok/bez-skoly-nebudu-da...
@777januska777 presne. Možno je chlapec s iným prístupom aj šikovný, ale kvôli matke, ktorá ho v podstate zanedbáva, nemá šancu ukázať, čo v ňom je... možno len vie, že keď jej povedia, že nemá nižší intelekt, "len" nejakú poruchu, bude s ním musieť zamakať a to sa jej nechce, tak sa uspokojí s tým, že chlapec je hlúpy.
@tilly no mozno je to aj problém matky samotnej. Možno matke sa rovnako nedostala pomoc v detstve a v škole sa trápila a možno si sama myslela, že na viac nemá, ale povie si že ona to nejako zvládla, tak to zvládne aj jej syn.
A ak ešte aj žije v prostredí, kde sa diagnóza berie ako hlúposť alebo len nejaká lenivosť, tak ona ťažko sa bude na to pozerať ako na možnosť.
A preto matku neobvinujem. Verím že sa snaží ako vie, možno ak sa pozrie ona sama na svoj život a na to či ona nepotrebovala v detstve pomoc a pochopenie a možno ak by sa jej to dostalo či by dnes nežila inak.

Poznate niekoho, kto od psychologa odisiel bez dg? Ja nie.kazdemu jednemu nieco najdu.aj ja mam podla popisu adhd..🙈🤣🙈
@anonym_autor ano, moja suseda. Odporucila som jej CPP, ked mi hovorila ako sa syn doma sprava, ako ma problem ucit sa. Diagnoza? Je to jeho povaha.