Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
To ze dieta nema mat pri sebe zuvacky je dost podstatna vec a nabuduce bude aspon vediet, ze zuvacky do skoly nepatria a nie ucitelka nebude hladat zuvacky na ihrisku ako ihlu v kope sena, ked musi dodrziavat rezim a dieta nema mat pri sebe zuvacky. Si predstav ze by si aj zvysnych 20 deti donieslo do skoly veci co tam nepatria a este by s tym boli problemy, lebo by to niekde stratili a ucitelky to maju hladat, ale keby sa zadusilo tou zuvackou, tak by boli komentare preco ucitelka zuvacky nevyhodila do kosa, ked do skoly nepatria. Tazka je to praca ucitela, uz sa necudujem, ze stale pytsju vyssie platy.
Nie som učiteľka ale príde mi to normálne. Učiteľka nemá čas tam teraz 15 minút chodiť po ihrisku a hľadať žuvačky. Ma tam ďalších x deti keď sa niečo stane čo povie že hľadala žuvačky kým Peťko spadol z preliezky? + Podľa mňa sa už museli vrátiť späť do školy. Dievča sa aspoň naučí, že si ma strážiť veci. Žuvačky stoja pár centov, nerobila by som z toho tragédiu.
Preco si sa neozvala tam?
Mne sa zdá že máš problém sama so sebou. Na teba sa stačí škaredo pozriet alebo nejaká blbá poznámka a hneď sa psychicky zosypes. Pozor aby deti neboli po tebe.
Nie som učiteľka ale príde mi to normálne. Učiteľka nemá čas tam teraz 15 minút chodiť po ihrisku a hľadať žuvačky. Ma tam ďalších x deti keď sa niečo stane čo povie že hľadala žuvačky kým Peťko spadol z preliezky? + Podľa mňa sa už museli vrátiť späť do školy. Dievča sa aspoň naučí, že si ma strážiť veci. Žuvačky stoja pár centov, nerobila by som z toho tragédiu.
@domkakvet boli tam dve ucitelky. Nemusela cela trieda cakat.
@kvietok1233 bolo to pri odchode. Nikto na preliezkach nebol a kedze sa cely cas ucitelky spoli rozpravali na lavicke asi sa tu neda argumentovat tym ze museli dozerat na ine deti. Jej na tych zuvackach zalazelo a je jedno kolko stali. Ihrisko nie je velkosti stadionu ze by ho museli 15 minut prehladavat.
Ale ja vo svojom komente netvrdím, že je to v poriadku. Píšem, že podobných chýb v komunikácii sa chtiac-nechtiac dopúšťame všetci, pretože sme nedokonalé bytosti a preto by sme sa mali navzájom chápať a vedieť si odpúšťať.
Autorka: toto nie je len minulosť v tvojom živote, však? Deje sa to v určitej miere stále, mám pravdu?
@zuzitko74 nie je to minulost mas pravdu. Stale si musim davat pozor aby som nenechala ostatnych sa po mne vozit. Viem sa postavit za seba uz ale musim byt vstrehu. Prave vdaka takejto komunikacii. A ako vidim ostatne diskutujuce stale je medzi nami kooopa ludi co si mysli ze je nieco viac napr len preto ze ma viac rokov.
Mne sa zdá že máš problém sama so sebou. Na teba sa stačí škaredo pozriet alebo nejaká blbá poznámka a hneď sa psychicky zosypes. Pozor aby deti neboli po tebe.
@ismarela este sa mi nestalo ze by som sa psychicky zosypala z niekoho ale dakujem za tvoj cas ktory si venovala mojej analyze. Este trosku popracuj na tom
Autorka, nie, nie je to irónia. Ved máš pravdu, tu malú normálne ľutujem. Ved pre také deti tie žuvačky veľa môžu znamenať keď ich stratia.
Akože ja chapem, že rodičia sú hrozne precitlivení na všetko a v každom zariadení očakávajú ľúbivý a rešpektujúci prístup. Ale žiaľ to nejde. Máme v rodine učiteľky a hrozne sa sťažujú na rodičov. Všetko je zle, deťom uz pomaly ani protirečiť nemôžu. Ja sa ich zastavať nechcem. Ale predstav si situáciu, že 15-20 deti príde s niečím takýmto, že mu vypadlo z vrecka. Nemajú šancu to vyriešiť, sú limitované časom a na zodpovednosť majú x deti, nielen jedno, ktorému niečo vypadlo z vrecka. Kamoska-učiteľka hovorila, že často sa musia rozhodovať a reagovať podľa vážnosti situácie, lebo čo deň, to riešia milión rôznych požiadaviek, že si niektoré dieťa nieco zabudlo, stratilo, že jedno dieťa povedalo niečo inému a podobne. A žiaľ učiteľ nemá neobmedzený čas len na jedno dieťa…
Ja sama som mala hrozne učiteľky v škôlke a aj v škole. A áno tiež som si zažila aj osobne útoky, ktoré nemali byť. Ale ako matka s detmi sa na to pozerám už aj inak. Tie učiteľky sú len ľudia, maju na starosť cca 30 deti a majú za ne obrovskú zodpovednost. Ja mam len 3 deti a viem ake je to náročné a stresujúce. A preto sa snažím nehodnotit učiteľky a ich možno pre mňa niekedy zvláštne správanie. Lebo oni majú zodpovednosť o akej ja ani nesnivam a nemôžem čakať, že budú ešte aj všetky emócie a starosti brat tak ako si to ja predstavujem. Sama si povedz ci si vieš samu seba predstaviť ako sa staráš o tak možno 15 deti sama.
Zuvacky sa do skoly nenosia, dievca si malo davat na ne pozor, nechat ich v taske a ucitelka ju nemusela zvozit, ale ano, mohla jej normalne povedat, ze odchadzaju a zuvacky nebudu hladat, ze je to jej vina, ze ich stratila. Keby kazde jedno dieta nieco stratilo, tak nic nerobia, len hladaju.
Autorka, no ja by som veru zuvacky po ihrisku nehladala. Nemáš o fungovaní v kolektíve a ani v škole ako takej ani šajnu. A ked stratia viacerí niečo? Budem to tam hľadať pol dňa? Učenie bokom? A potom príde príspevok, že sa málo učíme? Je iné riešiť dve deti a iné 25. Ani na wc by si nešla, nie to žuvačky hľadať.
nikto si nemysli, ze je nieco viac, ale niektore poziadavky su cez ciaru a neriesia sa, su na zodpovednosti dietata a koniec smytec
Ja ked som ako dieta nieco v skole stratila, vtedy sme zbierali cečka, tak by mi ani nenapadlo ist to povedat ucitelke, som to brala automaticky ako moju zodpovednost a hlupost, ze sa mi to stalo. A toto dnesnym detom chyba, nemaju pocit zodpovednosti za nic.
Akože ja chapem, že rodičia sú hrozne precitlivení na všetko a v každom zariadení očakávajú ľúbivý a rešpektujúci prístup. Ale žiaľ to nejde. Máme v rodine učiteľky a hrozne sa sťažujú na rodičov. Všetko je zle, deťom uz pomaly ani protirečiť nemôžu. Ja sa ich zastavať nechcem. Ale predstav si situáciu, že 15-20 deti príde s niečím takýmto, že mu vypadlo z vrecka. Nemajú šancu to vyriešiť, sú limitované časom a na zodpovednosť majú x deti, nielen jedno, ktorému niečo vypadlo z vrecka. Kamoska-učiteľka hovorila, že často sa musia rozhodovať a reagovať podľa vážnosti situácie, lebo čo deň, to riešia milión rôznych požiadaviek, že si niektoré dieťa nieco zabudlo, stratilo, že jedno dieťa povedalo niečo inému a podobne. A žiaľ učiteľ nemá neobmedzený čas len na jedno dieťa…
@7lenka11 Toto je úplná pravda. Rodič je veľmi precitlivený, učiteľ už nemôže takmer nič a bude to horšie. Vidieť to aj v tomto príspevku u autorky a to nemá ešte školopovinné deti, no bude z nej komplikovaný rodič.
Veľa učiteliek aj preto zo školstva odchádza a ten odliv bude výraznejší. Do škôl budú o chvíľu brať všetko, čo je aspoň trochu príčetné, lebo nebude mať kto učiť. Už teraz je situácia náročná.
Ja to vidím takto.. mám tri deti a každý boží deň sa snažím byť milá, komunikovat, vysvetľovať, diskutovať.. mnoho krát sa darí, mnoho krát nie.. sú dni keď ma deti ignorujú, sú dni keď niekedy puberťák je drzi a najmladší je podráždený, reve napríklad za to že zo srandy poviem že pero je smutne keď nepíše ním ale ceruzkou a on to vezme doslova.. každý jeden deň je nejaký "problemik" podráždenie.. a potom už môj dekel na hlave nevydrží a vyletí hore, ja už stratím trpezlivosť.. a zrovna v tom čase je to takmer 100% že ide okolo nejaká dokonalá suseda, ktorej dekel nikdy nevyleti a ktorá si povie, "preboha načo mala deti keď je nervózna? To ja by som tomu môjmu 3ročnému dievčatku v kočíku nikdy nepovedala že sa má okamžite obuť"
No a takto nejako hľadím na to keď počujem niekoho nervózne hovoriť.. možno pani učiteľky túto situáciu riešili už 100000000x síce nie so zuvackami, alebo s fľašou, alebo s mikinou, či šiltovkou a proste im už buchol dekel.. nevravím že neexistujú zbytocne nervózne učiteľky, samozrejme že existujú.. tak ako existujú aj zbytočne nervózne matky, ale to že vidíš jedinú situáciu neznamená, že sa tak chovajú vždy.. nikto nie je dokonalý ale to neznamená, že sa to tak deje vždy.. možno to boli najlepšie učiteľky na škole, len už proste pohár pretiekol..
Baby ale tak zase nerobme tu z uciteliek obete. Kazdy ma moznost robit pracu ktora ho bavi. Keby takto komunikuje napr lekar ze pridete ze sa vam nieco stalo a on vam povie ze nic vam neni a nasledne ze za to si mozes sama bolo by to ok? Bolo by to profesionalne? Uz viackrat som napisala ze nechcem nikoho zhadzovat.
Tu je za mna dost podstatne ze tam boli ucitelky dve a ak nemali zaujem riesit pre ne blbe zuvacky tak sa to predsa da odkomunikovat inak a slusne a nie z nej spravit pomaly blazna co ani nevie ci si zuvacky vzala a nasledne ked uz nemali kam tak jej vynadat.
Naozaj nie je mojim zamerom znevazovat ich pracu ani ich odsudit ako pedagogov. Ja nespochybnujem ze si ma davat pozor na veci, ze by nemala mat zivacky na ihrisku atd atd. Len podla mna tuto jednu konkretnu situaciu komunikacne ucitelky nezvladli.
A ty úplne každu situáciu v dni zvládneš bravúrne? Ja si priznám že nie, často chybim, som človek.. nepoznám žiadneho človeka čo by nechybil, to len na nete málo kto prizná.. 😉 ženy radi súdia veci zo svojho pohľadu a vedia byť veľmi konzervatívne..
Svoje deti učím, že každý môže niečo nezvládnut, ony, aj učiteľky, aj ja, aj tato..
Podla teba sa bude jedna ucitelka vracat s minimalne 20 ziakmi a druha bude hladat zuvacky a nejake dieta zrazi auto hlavne ze sa nasli zuvacky.
Milá autorka, dve učiteľky tam mohli byť preto, že každá mala na starosti svoju skupinu detí. V škole ideš od - do. V istý čas máš byť na konkrétnom mieste. Ako vieš, koľko času mali do ďalšej aktivity, o ktorej už mali byť na inom mieste, učiteľky na inej hodine s inými deťmi. Fakt riešiš hlúposť. Ale zase chápem, nemáš poňatia, ako to funguje.
Ja sa znovu pýtam: prečo si sa neozvala tam?
Milá autorka, dve učiteľky tam mohli byť preto, že každá mala na starosti svoju skupinu detí. V škole ideš od - do. V istý čas máš byť na konkrétnom mieste. Ako vieš, koľko času mali do ďalšej aktivity, o ktorej už mali byť na inom mieste, učiteľky na inej hodine s inými deťmi. Fakt riešiš hlúposť. Ale zase chápem, nemáš poňatia, ako to funguje.
@jana_eyre_2 nezvladnem. Velakrat zlyham, tak isto nekedy pripalim jedlo. Je ok ked ti pripali jedlo sefkuchar a naserviruje ti ho? No ale vidim ze teda vacsina (co neriesi ci zuvacky patria na ihrisko alebo ine veci mimo temu) su ok ked sa s detmi niekto bavi ako s idiotmi. Ved si to len deti. A je jednoduchsie ich zhucat.
@zuzanockamt ano zuzi. Nechapem ako funguje skola a rozvrh.
Ja sa znovu pýtam: prečo si sa neozvala tam?
@aurora33 No lebo do učiteľov sa najlepšie rýpe na internetových fórach a anonymne.
No vieš ja mám veľa skúseností s hrozným správaním doktorov, ale akosi tu nie sú témy útočiace na doktorov, stále len na učiteľov... Keby jej povedala učiteľka, že jej chyba ,že ich stratila, tiež by si tu asi zakladala tému, najlepšie by bolo keby si išla na VŠ - pedagogickú a mala pár rokov praxe a potom súdila, potom budeš na to oprávnená....a to ešte len na vysokej škole sa začnú po tebe voziť a najviac tie najväčšie kapacity..tie čo majú najvyššie IQ a píšu metodiky
@aurora33 lebo tam nebola v anonymite a nemala odvahu. Pritom keď jej tak bolo dievčatá ľúto mohla aj autorka to ihrisko obehnúť namiesto počúvania a dieťaťu nájsť žuvačky. Sama predsa tvrdila že ihrisko také veľké nie je
@sense ano🫣 mala som svoje deti pricom ma jedno jeden rok nechat bez dozoru a ist hladat zuvacky. Si spokojna s tym co si napisala?
Vsak si mohla zobrať to svoje ročne dieťa za ruku, ísť hľadať žuvačky, keď to ihrisko nie je také veľké a hotovo. Či aha, ty s jedným dieťaťom ísť nemozes, ale hnusne ucitelky s 20timi deťmi môžu? Dobre tomu rozumiem?
Vsak si mohla zobrať to svoje ročne dieťa za ruku, ísť hľadať žuvačky, keď to ihrisko nie je také veľké a hotovo. Či aha, ty s jedným dieťaťom ísť nemozes, ale hnusne ucitelky s 20timi deťmi môžu? Dobre tomu rozumiem?
@aurora33 nerozumies. Ale nevadi, Mala ist jedna ucitelka s jednym dietatom.

Nie je pekné že ju spochybňovali , učiteľka mohla aj povedať že nabudúce sa pouči a bude si dávať na svoje veci väčší pozor. Nevraviac o Tom že žuvačky nepatria ani do školy ani na ihrisko.
A áno učím doma dcéru aj komunikovať ale aj to čo smie a nesmie do školy vziať a takisto že si ma dávať na veci pozor ak nie žiaľ môže sa stať že o ne príde.