Opýtaj sa domoškoláckej rodiny
Ahojte žienky (muži tiež)!
Ak ste klikli na túto diskusiu pravdepodobne vás domáce vzdelávanie zaujalo. Natáčam na náš rodinný youtube (rodina v iných farbách) videa a chcem sa venovať aj téme domoškoláctva. Ale potrebujem vašu pomoc.
Čo by ste chceli vedieť? Opýtať sa? Domoškoláctvo - áno/nie.. Pokojne aj vaše obavy, pýtajte sa bez zábran. 🙂
@krkavcia_mater dieťa trpí nejakou sociálnou fóbiou, keď volíte vzdelávanie doma? Je psychicky v poriadku? Koľko ma rokov? Prečo tak ubližujete dieťaťu? Vy tiež nechodíte do prace? Nechýba dieťaťu kolektív, kamaráti, socializácia, celkovo kontakt? Netúži chodiť do skoly? Kto ho doma vyučuje?
Jeden nemenovaný žiak z našej ZŠ sa tiež vzdeláva doma (telesne postihnutý), chodí k nemu domov učiteľka zo ZŠ, ale je to veru velmi ťažké aj pre tu učiteľku, keďže musí cestovať do tej rodiny🫣 j
Ja osobne by som to nespravila vlastnému dieťaťu, ani sebe. Keby sme všetci sedeli doma, nič by nefungovalo (vodiči, poštárky, predavačky, učiteľky, doktori)…..
@anonym_785764 ahoj,.to su super otazky!
Telesne znevýhodneny žiak ma domace vzdelávanie zo zdravot dovodov a vtedy ma skola povinnosť zabezpečiť vzdelavanie aj doma pár hodín do týždňa. Bežne sa tak chodieva k deťom pripútaným na lôžko, len sa o tom málo vie. 🙂
Inak, ani ja nechodím do práce 🫣
@krkavcia_mater dieťa trpí nejakou sociálnou fóbiou, keď volíte vzdelávanie doma? Je psychicky v poriadku? Koľko ma rokov? Prečo tak ubližujete dieťaťu? Vy tiež nechodíte do prace? Nechýba dieťaťu kolektív, kamaráti, socializácia, celkovo kontakt? Netúži chodiť do skoly? Kto ho doma vyučuje?
Jeden nemenovaný žiak z našej ZŠ sa tiež vzdeláva doma (telesne postihnutý), chodí k nemu domov učiteľka zo ZŠ, ale je to veru velmi ťažké aj pre tu učiteľku, keďže musí cestovať do tej rodiny🫣 j
Ja osobne by som to nespravila vlastnému dieťaťu, ani sebe. Keby sme všetci sedeli doma, nič by nefungovalo (vodiči, poštárky, predavačky, učiteľky, doktori)…..
@anonym_785764 Nie je nič zlé na tom nesocializovat sa ... Veľa ľudí sa socializuje iba v prípadoch kedy musia a nie len tak ... Keď má niekto možnosť učiť sa z domu a nechodiť medzi cudzích nepodstatných ľudí tak prečo nie ....ty budeš teda za cloveka 🤦🤦.
@anonym_785764 Nie je nič zlé na tom nesocializovat sa ... Veľa ľudí sa socializuje iba v prípadoch kedy musia a nie len tak ... Keď má niekto možnosť učiť sa z domu a nechodiť medzi cudzích nepodstatných ľudí tak prečo nie ....ty budeš teda za cloveka 🤦🤦.
@anonym_f8820d nechápem dôvod urážania. Niečo to značí o inteligencii človeka. Pracujem v MŠ, som učiteľka. 😀 dúfam, že nechodite po vonku. Stretnúť sa s Vami musí byt zážitok 😀
@anonym_785764 Kto tu začal urážať? No ty otázkou o ubližovaní dieťaťu. S koľkými deťmi v domácom vzdelávaní si hovorila? Vieš, koľko detí v bežných školách trpí rôznymi fóbiami, úzkosťami, šikanou a pýtaš sa i ich rodičov, prečo svojim deťom ubližujú?
Deti, ktoré sa doma vzdelávajú, nie sú zamknuté v pivnici. Majú priateľov, chodia na krúžky, niektoré do rôznych vzdelávacích skupín.
Sú deti, ktorým takéto vzdelávanie vyhovuje viac, lepšie napredujú a rozvíjajú svoj talent. Ďalšie sú v ňom zo zdravotných dôvodov. Za každým dieťaťa v DV je úplne iný príbeh.
Mne je vzdelávanie doma sympatické. Moja otázka, respektíve skôr vysvetlenie mojej obavy, prečo nebudem dieťa vzdelávať doma aj keď by sa mi to páčilo: nedokazím tomu dieťaťu život? Jasné, že sa vie socializovať aj inde ako v škole ale značná väčšina detí chodí klasicky do školy. Nebude si to dieťa pripadať iné? Nebude sa na mňa v puberte hnevať, o čo všetko som ho obrala? Opäť, jasné, že aj dieťa vzdelávané doma chodí medzi iné deti ale nie je to klasická škola, proste bude iné, jeho detstvo bude úplne iné ako väčšiny rovestníkov. Škola nebola pre mňa ideálna, ale dieťa sa v živote stretne s mnohými neprijemnymi situáciami, ktorým sa nevyhne. No a mám pocit, že ma škola na tieto situácie pripravila. Na to, že sa stretnem so šikanou, s hlúpymi ľuďmi, s dospelými, ktorí ponižujú bez dôvodu. Nežijú takého deti v ideálnej bubline? Ako ich na tieto situácie pripravíte? Toto sú moje hlavné otázky pre ktoré som sa rozhodla, že deti pôjdu klasicky do školy. Zaujímalo by ma, ako máte toto poriešené vy.
Sú aj dnes už dospelí ľudia, ktorí sa v detstve vzdelávali doma. Tí majú dosť realistický pohľad na celú vec. Možno by bolo vhodné urobiť si širší obraz o domskolactve, než len zjednodušený a rýchly uzáver. Doma sa možno mohli učiť aj z rôznych dôvodov, napríklad nablízku nemusí byť kvalitná škola. Moja známa, z diplomatickej rodiny, spomína na svoje detstvo, keď ju vzdelávala jej vlastná mama, ako najkrajšie obdobie jej života. Prvé štyri ročníky ZŠ. V živote sa uplatnila veľmi dobre....
@anonym_f8820d nechápem dôvod urážania. Niečo to značí o inteligencii človeka. Pracujem v MŠ, som učiteľka. 😀 dúfam, že nechodite po vonku. Stretnúť sa s Vami musí byt zážitok 😀
@anonym_785764 a vieš prečo je toľko doma vzdelávajúcich? Lebo existujú také učiteľky ako ty.
Oberáte decká o socializáciu a normálny život a pritom to celé točíte pre zábavu iných a ukazujete ich ako zvieratká v zoo? Paráda.
Nebojíte sa že keď raz tie deti vyrastú, že to bude pre ne divné, neprirodzené a stresujúce za zrazu zaradiť do spoločnosti prvý krát až v dospelosti? Že celý život v maminkou doma a zrazu ich vygrcnete "von" a budú musieť si nájsť prácu a fungovať? A znášať stresy bežného života?
Škola nie je len o učení, ale naučení sa fungovať v kolektíve, pod autoritou, dostávať úlohy a plniť ich. Skrátka naučiť sa plávať v bežnom živote. Je iné keď ma mamka o niečo požiada a je iné, keď dostanem pracovné zadanie. Splním obidve, ale je to sakra iné.
Či dúfate že aj z detí budú youtuberi, budú sedkať doma, točiť každý svoj prd a súkromný život a dávať to online?
Oberáte decká o socializáciu a normálny život a pritom to celé točíte pre zábavu iných a ukazujete ich ako zvieratká v zoo? Paráda.
Nebojíte sa že keď raz tie deti vyrastú, že to bude pre ne divné, neprirodzené a stresujúce za zrazu zaradiť do spoločnosti prvý krát až v dospelosti? Že celý život v maminkou doma a zrazu ich vygrcnete "von" a budú musieť si nájsť prácu a fungovať? A znášať stresy bežného života?
Škola nie je len o učení, ale naučení sa fungovať v kolektíve, pod autoritou, dostávať úlohy a plniť ich. Skrátka naučiť sa plávať v bežnom živote. Je iné keď ma mamka o niečo požiada a je iné, keď dostanem pracovné zadanie. Splním obidve, ale je to sakra iné.
Či dúfate že aj z detí budú youtuberi, budú sedkať doma, točiť každý svoj prd a súkromný život a dávať to online?
@anonym_0bb4bc
A poznáte nejaké deti, ktoré boli vzdelané doma? Lebo napríklad v USA doma vzdelávané deti majú výhodu práve v tých najsilnejších firmách oproti štandardne vzdelávanym deťom. Ale prečo, už nechám na Vás. Skúste pohľadať nejaké informácie, je toho veľa. Ideálne z oboch strán
@anonym_785764 a vieš prečo je toľko doma vzdelávajúcich? Lebo existujú také učiteľky ako ty.
@anonym_042f35 my sme si kedy začali tykat? 🫣
Mňa zaujíma, z čoho taká rodina žije. Muž musí potom zarábať naozaj nadštandardne, keď sa žena doma roky venuje deťom.
@anonym_0bb4bc
A poznáte nejaké deti, ktoré boli vzdelané doma? Lebo napríklad v USA doma vzdelávané deti majú výhodu práve v tých najsilnejších firmách oproti štandardne vzdelávanym deťom. Ale prečo, už nechám na Vás. Skúste pohľadať nejaké informácie, je toho veľa. Ideálne z oboch strán
@jenna9 No, čítam práve zahraničné fóra a učiteľky majú hlavu v smútku, že homeschooled staršie deti nevedia niekedy ani poriadne čítať. Vedia prečítať napr menu, alebo zloženie produktu. Ale majú problém s prečítaním a porozumením napr knihy.
Online je kopec videí, kde sa takých detí pýtali fakt základné veci a absolútne 0 bodov. A matka vedľa panikárila a snažila sa to s úsmevom zahovoriť že momentálne študujú bibliu alebo podobnú koninu.
Tiež keďže YT už existuje nejaký piatok, tak tie prvé deti z rôznych family streamerov, van life blogerov, ect sú už dospelé a pár krát o tom rozprávali aké je to mať nulové súkromie, ako celý svet vidí tvoje osobné veci a priestor a ako sa celý ich osobný život stal zdrojom príjmu ich matere.
Neviem si predstaviť že by mi teraz vbehla matka s kamerou do priestoru a robila naráciu obecenstvu, že čo som jedla a čo som robila, aký sveter mi kúpila, ako som dnes poslúchala/neposlúchala, alebo neviem aké mundánne, nezaujímavé kraviny títo ľudia točia...
Toto nie sú veci, ktoré vyhľadávam alebo ktoré by ma zaujímali, ale ešte som nepočula nikoho, kto by mal z prvej ruky skúsenosť a povedal že je to super. Zato som opakovane, náhodou narážala na pravý opak.
Sama mám pomerne paniku a celkom pestré mentálne zdravie, ale neviem si predstaviť, že by som žila v detstve v bubline. Už teraz mi to dáva zabrať, ak by som žila celý život v rodinnej izolácii, tak amen tma. Áno, dá sa socializovať aj inde, ale asi nie toľko hodín, v tak veľkom kolektíve deň čo deň. A nejde len o socializáciu, ale aj o dynamiku. Je iné ísť na ihrisko s kamarátmi a je iné mať prvých "kolegov" v lavici.
@krkavcia_mater ja prispejem len neobjektivne, mame v blizkej rodine chlapca, vzdelavala ho mama doma myslim, ze od skolky do 6 rocnika zs no a je taky, ze moc nehovori, uzavrety, cele dni len PC a mobil v ruke... nie je priebojny (co jeho mama je jeho pravy opak), neviem vyhodnotit, ci to je vzdelavanim doma alebo nie. No v kazdom pripade je odlisny od toho maleho decka co sme ho poznali, vtedy bol plny zivota, teraz si nevie najst ani brigadu/pracu sam. Pomahaju mu rodicia, ze pracuje pre nich 😐
Mňa zaujíma, z čoho taká rodina žije. Muž musí potom zarábať naozaj nadštandardne, keď sa žena doma roky venuje deťom.
@anonym_f7fcb6 No, šak z youtubu. Aspoň teda, to je plán. Mamka urobí z rodiny a života svojich detí nedobrovoľných účastníkov reality show, capne to na net, ľudia budú kukať, za zhliadnutia fasujú peniaze. Prípadne bude zaskóruje partnerstvo s nejakou značkou, do každého videa strčí "ale najprv vám musím porozprávať o dnešnom sponzorovi: bsdshfgsf", bude tlačiť na sledovateľov nejaký odpadový produkt a brať za to peniaze. Taký novodobý teleshoping, v podstate.
@krkavcia_mater
Mňa by zaujímalo, či máš z každého predmetu dostatočne hlboké vedomosti na to, aby si dieťaťu dopriala kvalitné vzdelanie.
Nespochybňujem,len uvažujem. Zo školy si pamätám 4 učiteľky, ktoré boli výnimočné vo svojich predmetoch, doslova pre ne žili. A tým aj vedeli tie informácie úplne inak odovzdať. A podľa seba súdim, že je takmer nemožné byť vynikajúci jazykar, dejepisár, fyzikar, chemikar naraz. Alebo sa mýlim?
Držím palce!
@anonym_0bb4bc
@jenna9 ale porovnávať americký a európsky systém vyučovania nie je objektívne. Sú diametrálne odlišné a v Amerike naozaj je aj predpoklad, že dieťa sa doma naučí viac ako v škole v závislosti od toho, do akej miery sa dieťaťu rodič bude venovať. Ďalší faktor ,čo sa týka Ameriky, je bezpečie v škole, tam myslím ani je o čom. Mne úplne stačilo, keď študentom elitnej svetovo známej americkej univerzity dali základné otázky, na ktoré by u nás prakticky v hociktorej európskej krajine vedelo odpovedať už aj dieťa v škôlke. Práve títo študenti na univerzite, ktorá má byť ich najvyššie vzdelanie nevedeli vymenovať ani len 5 európskych štátov, niektorí nevedeli odpovedať ani na banálnejšie otázky. Čo sa týka európskych krajín, jednoznačne by som radšej dala dieťa do školy ako homeschool.
@anonym_785764 A že problém so sociálnym fungovaním majú domškoláci 😂
@jenna9 No, čítam práve zahraničné fóra a učiteľky majú hlavu v smútku, že homeschooled staršie deti nevedia niekedy ani poriadne čítať. Vedia prečítať napr menu, alebo zloženie produktu. Ale majú problém s prečítaním a porozumením napr knihy.
Online je kopec videí, kde sa takých detí pýtali fakt základné veci a absolútne 0 bodov. A matka vedľa panikárila a snažila sa to s úsmevom zahovoriť že momentálne študujú bibliu alebo podobnú koninu.
Tiež keďže YT už existuje nejaký piatok, tak tie prvé deti z rôznych family streamerov, van life blogerov, ect sú už dospelé a pár krát o tom rozprávali aké je to mať nulové súkromie, ako celý svet vidí tvoje osobné veci a priestor a ako sa celý ich osobný život stal zdrojom príjmu ich matere.
Neviem si predstaviť že by mi teraz vbehla matka s kamerou do priestoru a robila naráciu obecenstvu, že čo som jedla a čo som robila, aký sveter mi kúpila, ako som dnes poslúchala/neposlúchala, alebo neviem aké mundánne, nezaujímavé kraviny títo ľudia točia...
Toto nie sú veci, ktoré vyhľadávam alebo ktoré by ma zaujímali, ale ešte som nepočula nikoho, kto by mal z prvej ruky skúsenosť a povedal že je to super. Zato som opakovane, náhodou narážala na pravý opak.
Sama mám pomerne paniku a celkom pestré mentálne zdravie, ale neviem si predstaviť, že by som žila v detstve v bubline. Už teraz mi to dáva zabrať, ak by som žila celý život v rodinnej izolácii, tak amen tma. Áno, dá sa socializovať aj inde, ale asi nie toľko hodín, v tak veľkom kolektíve deň čo deň. A nejde len o socializáciu, ale aj o dynamiku. Je iné ísť na ihrisko s kamarátmi a je iné mať prvých "kolegov" v lavici.
@anonym_0bb4bc
V tomto sa zhodneme, že kvalita či už štúdia alebo domáceho štúdia závisí od učiteľa. Je jednoduché vybrať tie zlé prípady, kedy zlyhal učiteľ doma. Takisto je ale ešte jednoduchšie vybrať tie príklady, kedy učiteľ zlyhal v škole. Žiaľ, často vďaka osnovam. Túto štúdiu poznáte? ( Na konci)
Školstvo, žiaľ, v dnešnej forme nerozvíja, ale limituje. To som si požičala od jedného svetovo uznaného lídra , a úplne sa tým stotožňujem. Mal dva diplomy a jeho krajina mala jedno z najlepších školských systémov tej doby.
@jenna9 ale porovnávať americký a európsky systém vyučovania nie je objektívne. Sú diametrálne odlišné a v Amerike naozaj je aj predpoklad, že dieťa sa doma naučí viac ako v škole v závislosti od toho, do akej miery sa dieťaťu rodič bude venovať. Ďalší faktor ,čo sa týka Ameriky, je bezpečie v škole, tam myslím ani je o čom. Mne úplne stačilo, keď študentom elitnej svetovo známej americkej univerzity dali základné otázky, na ktoré by u nás prakticky v hociktorej európskej krajine vedelo odpovedať už aj dieťa v škôlke. Práve títo študenti na univerzite, ktorá má byť ich najvyššie vzdelanie nevedeli vymenovať ani len 5 európskych štátov, niektorí nevedeli odpovedať ani na banálnejšie otázky. Čo sa týka európskych krajín, jednoznačne by som radšej dala dieťa do školy ako homeschool.
@anonym_067e14
Kvalita nášho školstva dlhodobo upadá. Netvrdím, že homeschooling je univerzálne ideálny pre každého, ale v prípade inteligentných rodičov, dieťa môže napredovať neporovnateľne lepšie ako deti z našich štátnych škôl.
@anonym_785764 A že problém so sociálnym fungovaním majú domškoláci 😂
@anonym_042f35 odporúčam vyhľadať pomoc psychológa. Také negatívne zmýšľanie o niečom značí. Majte pekný večer.
@anonym_067e14
Kvalita nášho školstva dlhodobo upadá. Netvrdím, že homeschooling je univerzálne ideálny pre každého, ale v prípade inteligentných rodičov, dieťa môže napredovať neporovnateľne lepšie ako deti z našich štátnych škôl.
@jenna9 áno, ale aj rodič musí mať na to predpoklad a vlohu,aby to dieťa vedel naučiť to čo v škole, viac a lepšie. To dieťa si tiež musí byť vedomé, že to,že je doma neznamená, že to nie je "škola" a to je tiež úloha rodiča. A veľmi dôležitá vec, ktorú tu veľa z nás spomenulo je socializácia. Áno, doma učené dieťa teoreticky môže byť úplne normálne socializované ako dieťa v škole, ale a to je veľké ale, jeho rodič musí to dieťa k socializacii viesť a taktiež mať na to racionálny pohľad a všímať si ako dieťa reaguje. Čas, ktorý netrávi v škole v kolektíve mu v podstate kompenzovať aktivitami s deťmi okolo a krúžkami, aby sa dieťa nestalo izolované a v budúcnosti nemalo problém sa socializovať v kolektívoch. Ono to celé je komplexnejšie ako sa zdá a nie každý rodič to zvládne a zároveň to nie je vhodné pre každé dieťa.
mna by zaujimalo, do ktoreho rocnika si trufa dany rodic plnohodnotne vyucovat svoje dieta? tym myslim, ze ma potrebne znalosti zo vsetkych predmetov. Prvy stupen, ci az do skoncenia zakladnej skoly? a dalej ako? ked dieta nastupi na strednu skolu, bude sa vediet normalne zaradit do kolektivu a nabehnut na vyucovanie, kedze sa s nim stretne po prvy krat?
@jenna9 áno, ale aj rodič musí mať na to predpoklad a vlohu,aby to dieťa vedel naučiť to čo v škole, viac a lepšie. To dieťa si tiež musí byť vedomé, že to,že je doma neznamená, že to nie je "škola" a to je tiež úloha rodiča. A veľmi dôležitá vec, ktorú tu veľa z nás spomenulo je socializácia. Áno, doma učené dieťa teoreticky môže byť úplne normálne socializované ako dieťa v škole, ale a to je veľké ale, jeho rodič musí to dieťa k socializacii viesť a taktiež mať na to racionálny pohľad a všímať si ako dieťa reaguje. Čas, ktorý netrávi v škole v kolektíve mu v podstate kompenzovať aktivitami s deťmi okolo a krúžkami, aby sa dieťa nestalo izolované a v budúcnosti nemalo problém sa socializovať v kolektívoch. Ono to celé je komplexnejšie ako sa zdá a nie každý rodič to zvládne a zároveň to nie je vhodné pre každé dieťa.
@anonym_067e14
Úplný súhlas. Pri homeschoolingu je veľkou výhodou to, že učenie zaberá menej času. Takže reálne dieťa môže mať omnoho viacej záľub a krúžkov a nevyhorí. Lebo má viacej voľného času, s ktorým sa môže učiť hospodáriť.
Keď sú tieto deti vedené správne, pomerne skoro si vedia zhodnotiť svoj talent a nadanie, a venovať voľný čas práve tam, kde sa chce dieťa rozvíjať. Nemyslím len krúžky, ale práve aj látky jednotlivých predmetov. Preto to napredovanie môže byť veľmi výrazné.
Žienky, príjemne sa mi s Vami písalo, ale už Vám poprajem Dobrú Noc 🙂. Vďaka za rozhovor
@krkavcia_mater co spravis, ak dieta bude mat ist na strednu skolu, ako si bude zvykat na system?
V mojom okoli poznam snad aj 6rodin co robia domskolactvo. (U nas velmi bezne). Ja to nerobim. Ale co mozem zhodnotit. Decka maju viac casu na seba, vsetky chodia na kruzky a vsetky maju kamosov. Stretavaju sa skupinovo (skupina 5rodin) , zbehnu vtedy do muzea alebo kde. A takto sa stretavaju a socializuju 2-3x do tyzdna.
Ja rozumiem tomuto konceptu, aj sa mi to pri nejakých cestujúcich rodinách paci, lebo deti majú zivot plny zazitkov, avsak mame v rodine priklad, kde to má veľmi zle dopady na deti. Matka ich týmto chrani, avsak až tak, ze ich presvedcila o tom, ze skola je zla, ze by im deti ubližovali a ze deti by normalnu skolu nezvladli (deti chodili normálne do skolky a boli to zdrave, stastne deti). Za tie roky z nich spravila psychicke trosky, ktoré matka nemôže nechat same, aby išla len do obchodu. Aj ona stratila samu seba. Možno by má zaujimalo, čo robite preto, aby sa vám toto nestalo.
@anonym_f7fcb6 Poznám zopár rodín, ktoré majú deti v DV a z nich nepracuje len jedna žena. Ale tá, okrem bohatého manžela, má veľmi slušne zarobené z mladosti a biznis, ktorý jej už po rokoch beží bez jej práce. Ostatné matky, i ja, pracujeme a zarábame.
@anonym_785764 Odporucam precitat si podmienky pouzivania MK.
Sú aj dnes už dospelí ľudia, ktorí sa v detstve vzdelávali doma. Tí majú dosť realistický pohľad na celú vec. Možno by bolo vhodné urobiť si širší obraz o domskolactve, než len zjednodušený a rýchly uzáver. Doma sa možno mohli učiť aj z rôznych dôvodov, napríklad nablízku nemusí byť kvalitná škola. Moja známa, z diplomatickej rodiny, spomína na svoje detstvo, keď ju vzdelávala jej vlastná mama, ako najkrajšie obdobie jej života. Prvé štyri ročníky ZŠ. V živote sa uplatnila veľmi dobre....
@jenna9 súhlasím, aj kedysi bohaté mešťanské a továrnicke rodiny vzdelávali deti doma. Cudzie jazyky, hudobné nástroje, tanec, balet, história, astronómia, šport, rôzne zručnosti....a veruže to boli vzdelané deti, viac ako z obecnej, mešťanky, alebo štvrtej ľudovej.