icon

Opýtaj sa domoškoláckej rodiny

krkavcia_mater
24. jan 2026

Ahojte žienky (muži tiež)!
Ak ste klikli na túto diskusiu pravdepodobne vás domáce vzdelávanie zaujalo. Natáčam na náš rodinný youtube (rodina v iných farbách) videa a chcem sa venovať aj téme domoškoláctva. Ale potrebujem vašu pomoc.
Čo by ste chceli vedieť? Opýtať sa? Domoškoláctvo - áno/nie.. Pokojne aj vaše obavy, pýtajte sa bez zábran. 🙂

jamimo
24. jan 2026

@krkavcia_mater ja osobne som za domškoláctvo, ak to majú rodičia v hlave upratané, v rodine vládne harmónia, prirodzený intelekt, zdravé hranice a rešpektujúca výchova. Na tomto systéme vzdelávania sa mi páči slobodný prístup, " metodika" nie len verklíkovanie poučky tak, ako ju pani učiteľka chcela počuť, za 1! To u mňa nie je vzdelávanie v súvislostiach, pri vlastnom úsudku a použití mysle. Opakovať dokáže aj cvičená opica.
Ja osobne som dosť kritická voči školskému systému, v mojich očiach skanzen. Tvrdia to aj pedagógovia s otvorenou mysľou 🤷‍♀️Držím vám palce.
PS: Mňa by zaujímalo, ako vy vidíte vaše deti v budúcnosti =prijímačky na SŠ, alebo VŠ, či okolie na vás zazerá a klepká si na čelo. Či okolie vidí a prizná pozitívny rozdiel v súvislostiach pri vzdelávaní vašich detí.

anonym_afb5cc
24. jan 2026
@anonym_785764

@krkavcia_mater dieťa trpí nejakou sociálnou fóbiou, keď volíte vzdelávanie doma? Je psychicky v poriadku? Koľko ma rokov? Prečo tak ubližujete dieťaťu? Vy tiež nechodíte do prace? Nechýba dieťaťu kolektív, kamaráti, socializácia, celkovo kontakt? Netúži chodiť do skoly? Kto ho doma vyučuje?

Jeden nemenovaný žiak z našej ZŠ sa tiež vzdeláva doma (telesne postihnutý), chodí k nemu domov učiteľka zo ZŠ, ale je to veru velmi ťažké aj pre tu učiteľku, keďže musí cestovať do tej rodiny🫣 j

Ja osobne by som to nespravila vlastnému dieťaťu, ani sebe. Keby sme všetci sedeli doma, nič by nefungovalo (vodiči, poštárky, predavačky, učiteľky, doktori)…..

@anonym_f7fcb6 drzosť nad drzosť každého zaujímajú len peniaze.Okrem toho autorka nikde nepíše, že nepracuje z domu.
@anonym_785764 a ty tak isto.Ako ubližuje deťom?že sa môžu vyspať pokým chcú, že tento spôsob učenia je pre deti a rodičov lepší, že rodina nemá stres z pisomiek, spolužiakov s dg, s učiteľmi, odvážanim deti do školy, keby to bolo rozšírené a viac info, keď boli moje deti male určite by som si tento spôsob zvolila.V ČR sú v tomto na míle dopredu oproti SK.
A socializácia veď tie deti majú rodinu, tak isto kamarátov z krúžkov, na ulici.Dnes každý x ty zamestnanec pracuje z domu a bude toho ešte viac.
Otázka znie či učís deti sama, alebo iné predmety, ktoré nevieš platíš doučovanie, alebo niekoho iného z komunity domskolakov.
Ako sa vyrovnávas s odsudzovaním toho, že takto ::ublizujete:: deťom🤪

jamimo
24. jan 2026
@abbey1

@anonym_785764 Kto tu začal urážať? No ty otázkou o ubližovaní dieťaťu. S koľkými deťmi v domácom vzdelávaní si hovorila? Vieš, koľko detí v bežných školách trpí rôznymi fóbiami, úzkosťami, šikanou a pýtaš sa i ich rodičov, prečo svojim deťom ubližujú?
Deti, ktoré sa doma vzdelávajú, nie sú zamknuté v pivnici. Majú priateľov, chodia na krúžky, niektoré do rôznych vzdelávacích skupín.
Sú deti, ktorým takéto vzdelávanie vyhovuje viac, lepšie napredujú a rozvíjajú svoj talent. Ďalšie sú v ňom zo zdravotných dôvodov. Za každým dieťaťa v DV je úplne iný príbeh.

@abbey1 pravdu píšeṣ̌, mám kamarátov s dcérou, ktorá je už v druhej škole, trpí tam. Dôvod? Narodila sa s poruchou endokrinného systému, narodená predčasne, na svoj vek fyzicky aj sociálne, mentálne o 3 roky späť. ŤZP však nie je. Do špeciálnej školy nepatrí. V škole šikanovaná kvôli vzhľadu, zvažujú domáce vzdelávanie, lebo trápi sa dieťa, trápi sa rodina, aj tak má každý deň doučovateľku. Čas a peniaze majú na súkromnú učiteľku na plný úväzok. Malá je ináč šikovná na jazyky, pohyb, tanec, nekonfliktné dieťa. Ok, nemusí byť s nej žiačka s 4 titulmi pred menom, možno bude šikovná tanečnica. Nemusí vedieť recitovať Mor ho, ani čítať povinne Hlava XXII.

terry658
24. jan 2026

@krkavcia_mater nehádžu učitelia takýmto deťom pri preskúšaniach polená pod nohy?
Sú školy ústretové pri komunikácií s rodičmi? Ako zisťujú rodičia, čo sa ich deti majú reálne naučiť? Ako stíhajú rodičia bežné povinnosti, menších súrodencov a prípravu na učenie detí doma?

barka1
25. jan 2026
@anonym_785764

@anonym_042f35 my sme si kedy začali tykat? 🫣

@anonym_785764 na MK sa odjakživa tyká.

No ktovie, či pre pubertiaka /mladého dospeleho nebude anonymita (ktoru vdaka rodičom už nikdy nebude mať) viac než "ideálne" domškolactvo.

parvinka0001
25. jan 2026
@anonym_785764

@anonym_042f35 my sme si kedy začali tykat? 🫣

@anonym_785764 vtedy ste si začali tykat keď si sa prihlásila na mk keďže je to aj v pravidlách

anonym_f7fcb6
25. jan 2026
@abbey1

@anonym_f7fcb6 Poznám zopár rodín, ktoré majú deti v DV a z nich nepracuje len jedna žena. Ale tá, okrem bohatého manžela, má veľmi slušne zarobené z mladosti a biznis, ktorý jej už po rokoch beží bez jej práce. Ostatné matky, i ja, pracujeme a zarábame.

@abbey1 To asi nebudú chodiť do klasickej práce na 8 hodín. Neviem si to celkovo predstaviť - učiť dieťa/deti tak, ako sa má, chodiť do bežnej práce a ešte sa starať o domácnosť. Alebo je tam nejaký háčik, alebo ten koncept vzdelávania je značne preriedený oproti bežnej škole.

abbey1
25. jan 2026
@anonym_f7fcb6

@abbey1 To asi nebudú chodiť do klasickej práce na 8 hodín. Neviem si to celkovo predstaviť - učiť dieťa/deti tak, ako sa má, chodiť do bežnej práce a ešte sa starať o domácnosť. Alebo je tam nejaký háčik, alebo ten koncept vzdelávania je značne preriedený oproti bežnej škole.

@anonym_f7fcb6 Nie, všetci nemusia pracovať 8 hodín denne. A nie, dieťa v DV vzdelávaní sa nemusí učiť 6 hodín denne. Toľko sa reálne neučí ani dieťa v škole. Je rozdiel 6 hodín sedieť v škole a 2 hodiny ozaj makať doma.
Plus nezabúdaj, že časť deti v DV ma online vyučovanie, časť chodí do rôznych skupín. Deťom nesedí rodič doma za zadkom 24 hodín denne. Treba mať osobnú skúsenosť.
Napr moja vie už dávno anglicky ynulo, ďalšie jazyky sa učí sama, detto časť iných predmetov, ako napr chémia, biológia. Čiže tie už vôbec nemusíme spolu preberať. Ženy, ktoré poznám ja, majú rodinné podniky, pracujú z domu ako IT, prekladateľky a podobne.

anonym_f7fcb6
25. jan 2026
@abbey1

@anonym_f7fcb6 Nie, všetci nemusia pracovať 8 hodín denne. A nie, dieťa v DV vzdelávaní sa nemusí učiť 6 hodín denne. Toľko sa reálne neučí ani dieťa v škole. Je rozdiel 6 hodín sedieť v škole a 2 hodiny ozaj makať doma.
Plus nezabúdaj, že časť deti v DV ma online vyučovanie, časť chodí do rôznych skupín. Deťom nesedí rodič doma za zadkom 24 hodín denne. Treba mať osobnú skúsenosť.
Napr moja vie už dávno anglicky ynulo, ďalšie jazyky sa učí sama, detto časť iných predmetov, ako napr chémia, biológia. Čiže tie už vôbec nemusíme spolu preberať. Ženy, ktoré poznám ja, majú rodinné podniky, pracujú z domu ako IT, prekladateľky a podobne.

@abbey1 Opýtam sa inak. Ak dám rovnaký test domškoláckemu dieťaťu a dieťaťu z bežnej školy, bude výsledok porovnateľný? Bude dieťa pripravené a rôzne testovania, skúšky, prijímačky? Dokáže potom čeliť tlaku a prispôsobiť sa "väčšinovej spoločnosti" - napríklad na vyške? Čo sa týka tej práce, naozaj to bude len pre tie, čo im "biznis beží sám" alebo si môžu dovoliť pracovať menej hodín denne.

abbey1
25. jan 2026
@anonym_f7fcb6

@abbey1 Opýtam sa inak. Ak dám rovnaký test domškoláckemu dieťaťu a dieťaťu z bežnej školy, bude výsledok porovnateľný? Bude dieťa pripravené a rôzne testovania, skúšky, prijímačky? Dokáže potom čeliť tlaku a prispôsobiť sa "väčšinovej spoločnosti" - napríklad na vyške? Čo sa týka tej práce, naozaj to bude len pre tie, čo im "biznis beží sám" alebo si môžu dovoliť pracovať menej hodín denne.

@anonym_f7fcb6 Odpoviem ti za svoje dieťa. Áno, zvládne bežný test v škole, áno zvládlo výborne testovanie v 5.rocniku, olympiádu v cudzom jazyku a úspešne prijímacie skúšky na bilingualne gymnázia. Teraz ju čaká monitor a prijímačky na 4 ročné gymnázium. Verím, že úspešné. Staršia dcéra bola v DV iba posledného 1,5 roka gymnázia, pred tým 1rok v zahraničí na strednej, čiže sa sama v zahraničí učila na komisionálne skúšky na svoje gymnázium na Svk. Následne úspešne zmaturovala a vyštudovala 3 odbory na VŠ v zahraničí. Viem o o iných deťoch, ktoré osobne poznám. Po základnej škole v DV, nastúpili na klasické stredné školy, naor gymnáziá a úspešne študujú ďalej.
To máš rovnako ako s deťmi na bežných školách. Rôzne známky, rôzne vedomosti, rôzna stredná škola, učňovka,...
Plus máš v DV veľa detí s rôznymi diagnózami, ktoré by v bežnej škole nedostali šancu, keďže asistentov a špeciálnych pedagógov je nedostatok. Takto s nimi rodičia doma robia maximum a deti sú v psychickej pohode.

mandzula
26. jan 2026

Paci sa mi, ako sa tu rozpisujete, pytate a pani uz planuje videa, odpovede sa teda dozviete asi az z nich.

anonym_8ee9d5
26. jan 2026

@krkavcia_mater moja dcéra miluje ľudí, miluje deti, potrebuje kolektiv. Ale určite sú deti ktoré nemajú také sociálne zručnosti a myslím že hlavne autisti z toho môžu ťažiť.

krkavcia_mater
autor
27. jan 2026
@mandzula

Paci sa mi, ako sa tu rozpisujete, pytate a pani uz planuje videa, odpovede sa teda dozviete asi az z nich.

@mandzula veď je to priamo v otázke napisane 🙂

mandzula
27. jan 2026
@krkavcia_mater

@mandzula veď je to priamo v otázke napisane 🙂

@krkavcia_mater Tu vsak zenam neodpovedas, odpovede na svoje otazky teda nedostali.

krkavcia_mater
autor
27. jan 2026
@mandzula

@krkavcia_mater Tu vsak zenam neodpovedas, odpovede na svoje otazky teda nedostali.

@mandzula veď im odpoviem vo videu.. A z niektorých mám pocit, že nehľadajú odpoveď, ktorá by bola pozitívne ladená na domoškoláctvo.

anonym_4ee5c5
27. jan 2026
@krkavcia_mater

@mandzula veď im odpoviem vo videu.. A z niektorých mám pocit, že nehľadajú odpoveď, ktorá by bola pozitívne ladená na domoškoláctvo.

@krkavcia_mater prečo si sa vlastne rozhodla pre DV?

krkavcia_mater
autor
15. feb 2026
@anonym_7ad40b

Mne je vzdelávanie doma sympatické. Moja otázka, respektíve skôr vysvetlenie mojej obavy, prečo nebudem dieťa vzdelávať doma aj keď by sa mi to páčilo: nedokazím tomu dieťaťu život? Jasné, že sa vie socializovať aj inde ako v škole ale značná väčšina detí chodí klasicky do školy. Nebude si to dieťa pripadať iné? Nebude sa na mňa v puberte hnevať, o čo všetko som ho obrala? Opäť, jasné, že aj dieťa vzdelávané doma chodí medzi iné deti ale nie je to klasická škola, proste bude iné, jeho detstvo bude úplne iné ako väčšiny rovestníkov. Škola nebola pre mňa ideálna, ale dieťa sa v živote stretne s mnohými neprijemnymi situáciami, ktorým sa nevyhne. No a mám pocit, že ma škola na tieto situácie pripravila. Na to, že sa stretnem so šikanou, s hlúpymi ľuďmi, s dospelými, ktorí ponižujú bez dôvodu. Nežijú takého deti v ideálnej bubline? Ako ich na tieto situácie pripravíte? Toto sú moje hlavné otázky pre ktoré som sa rozhodla, že deti pôjdu klasicky do školy. Zaujímalo by ma, ako máte toto poriešené vy.

@anonym_785764
@sss777
@anonym_7ad40b

Odpovede na otázky vo videu

https://www.youtube.com/watch?v=gfSdlWBb1vE
anonym_7ad40b
15. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_785764
@sss777
@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater vypočula som si a teda moju otázku si absolútne nepochopila a reagovala si na niečo celkom iné.

krkavcia_mater
autor
15. feb 2026
@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater vypočula som si a teda moju otázku si absolútne nepochopila a reagovala si na niečo celkom iné.

@anonym_7ad40b tak sa spytaj teraz konkrétne a odpoviem ti hned

anonym_7ad40b
15. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_7ad40b tak sa spytaj teraz konkrétne a odpoviem ti hned

@krkavcia_mater moja pointa je, že sa ako rodič samozrejme šikany obávam. Obávam sa učiteľov, ktorí zabijú potenciál dieťaťa, tým že dieťa demotivujú. Lenže s takýmito vecami sa nestretávajú iba malé deti. Stretla som sa s tým na strednej, VŠ, brigáde, úrade či v práci. Takže miesta, na ktoré aj dieťa vzdelávané doma pôjde. Po dieťati vzdelávanom doma sa tiež môže voziť neprijémny šéf a učiteľka na vš môže úplne zabiť sny mladého človeka. Lenže ako osoba, ktorá sa od malička vzdelávam v škole som ma tieto situácie pripravená. Mám skúsenosti s rôznorodosťou každý jeden deň. Nie len v teórii ale každý deň v praxi. Jeden spolužial bol z chudobnej rodiny, ďalší z rozvedenej, ďalšia mala miesto rúčky protézu, ďalšia slabý zrak, ďalší bol Róm, ďalšia trošku pri sebe. Učila som sa odsúdiť šikanu, pochopiť, že je každý iný. Už som nežila iba vo svojej bubline zdravého dieťaťa z nerozvedenej majetnej rodiny ale zistila, že deti žijú inak a majú iné problémy. Musela som sa naučiť si v kolektíve presadiť svoj názor, byť priebojnejšia a postaviť sa pri šikane sama za seba.
Ako sa toto celé naučia vaše deti? Je iné si o tom povedať pekný príbeh a je iné žiť v tej realite každý deň. Nemyslíte si, že nie je na škodu, aby si deti pravidelne zažívali aj nekomfortné situácie? Lebo pohodlie mňa osobne neposunulo asi nikde. Deti nebudú navždy pod vašimi krídlami, nemyslíte si, že budú potom pripravené do života menej ako iné deti? Myslím sociálne. Prípadne ako deti aktívne denne vystavujete takýmto spoločenským situáciam. A nepovedzte mi že ich vystavujete takým štýlom, že si v zoo za seba vypýtajú lístok, to ozaj nie je to, na čo narážam.

krkavcia_mater
autor
15. feb 2026
@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater moja pointa je, že sa ako rodič samozrejme šikany obávam. Obávam sa učiteľov, ktorí zabijú potenciál dieťaťa, tým že dieťa demotivujú. Lenže s takýmito vecami sa nestretávajú iba malé deti. Stretla som sa s tým na strednej, VŠ, brigáde, úrade či v práci. Takže miesta, na ktoré aj dieťa vzdelávané doma pôjde. Po dieťati vzdelávanom doma sa tiež môže voziť neprijémny šéf a učiteľka na vš môže úplne zabiť sny mladého človeka. Lenže ako osoba, ktorá sa od malička vzdelávam v škole som ma tieto situácie pripravená. Mám skúsenosti s rôznorodosťou každý jeden deň. Nie len v teórii ale každý deň v praxi. Jeden spolužial bol z chudobnej rodiny, ďalší z rozvedenej, ďalšia mala miesto rúčky protézu, ďalšia slabý zrak, ďalší bol Róm, ďalšia trošku pri sebe. Učila som sa odsúdiť šikanu, pochopiť, že je každý iný. Už som nežila iba vo svojej bubline zdravého dieťaťa z nerozvedenej majetnej rodiny ale zistila, že deti žijú inak a majú iné problémy. Musela som sa naučiť si v kolektíve presadiť svoj názor, byť priebojnejšia a postaviť sa pri šikane sama za seba.
Ako sa toto celé naučia vaše deti? Je iné si o tom povedať pekný príbeh a je iné žiť v tej realite každý deň. Nemyslíte si, že nie je na škodu, aby si deti pravidelne zažívali aj nekomfortné situácie? Lebo pohodlie mňa osobne neposunulo asi nikde. Deti nebudú navždy pod vašimi krídlami, nemyslíte si, že budú potom pripravené do života menej ako iné deti? Myslím sociálne. Prípadne ako deti aktívne denne vystavujete takýmto spoločenským situáciam. A nepovedzte mi že ich vystavujete takým štýlom, že si v zoo za seba vypýtajú lístok, to ozaj nie je to, na čo narážam.

@anonym_7ad40b
Ja si nemyslím, že ak sa v škole dejú aj zlé veci, tak to deti zocelí. Možno by nám na to vedeli najlepšie odpovedať práve tie "zocelené" deti, ktoré ešte v dospelosti riešia jej dopady ako nízke sebavedomie, prehnaná potreba dokazovať svoju hodnotu, ostražitosť vo vzťahoch, vnútorný pocit hanby, citlivosť na kritiku a odmietnutie ... a ďalšie.
Alebo je to skôr pocit, ja som to prežil, prežije to aj moje dieťa. Aha, nie som padavka, mám dobrú prácu, rodinu.
Ale naozaj sme boli radi, keď sme to ako deti prežívali? Necítili sme úzkosť z nespravodlivosti, ktorú ani nemuseli konať na nás? Alebo budeme ospravedlňovať učiteľov, ktorí by nás mali chrániť a ublížili nám?
Šikana sa veľa ututlávala počas môjho chodenia do školy a podľa skúseností ľudí v mojom okolí sa to deje stále. Trauma nevzniká na vec, ktorú prežijeme, ale na to, čo príde potom, či nám niekto pomohol, bol nám oporou. Ak šikanu bagatelizujú učiteľ neposkytne dobrú oporu. Často šikanované dieťa nepovie, že je šikanované a trápi sa samo.
Za mňa cesta - vystavím dieťa nepríjemných bolestivým situáciám sa nerovná, budú na ne vedieť reagovať v dospelosti.
Podľa mňa, dieťa musí veriť v seba, vo svoje schopnosti, musí byť vychovávané správne, aby vedelo odhaliť krivdu a zlé zaobchádzanie, aby vedelo, že okolo neho sú ľudia, o ktorých sa môže oprieť, aby vedelo, že sa môže za seba postaviť.

Takže nie, nebudeme vyhľadávať nepríjemné situácie, kde by sa trénovali "v zoceľovaní sa". Skôr budeme dbať na to, aby zreli v prostredí, ktoré je zamerané na ich rast, nie len v kognitívnej oblasti, ale aj emočne a sociálne.

Pohybuje sa dostatočne medzi deťmi, aby si navnímal rôznorodosť pováh, ale všetko je to v bezpečnom prostredí.

Mne inak príde extrémne smutné, že vlastne pripúšťate, že šikana medzi deťmi, či dokonca medzi dospelým a dieťaťom je na školách. Aby sa dieťa mohlo dobre vzdelávať, musí cítiť bezpečie, musí byť v triede príjemná klíma. Pre mňa je veľmi dôležité, aby škola bola bezpečné miesto, a to verím, že sa asi zhodneme.

anonym_7ad40b
15. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_7ad40b
Ja si nemyslím, že ak sa v škole dejú aj zlé veci, tak to deti zocelí. Možno by nám na to vedeli najlepšie odpovedať práve tie "zocelené" deti, ktoré ešte v dospelosti riešia jej dopady ako nízke sebavedomie, prehnaná potreba dokazovať svoju hodnotu, ostražitosť vo vzťahoch, vnútorný pocit hanby, citlivosť na kritiku a odmietnutie ... a ďalšie.
Alebo je to skôr pocit, ja som to prežil, prežije to aj moje dieťa. Aha, nie som padavka, mám dobrú prácu, rodinu.
Ale naozaj sme boli radi, keď sme to ako deti prežívali? Necítili sme úzkosť z nespravodlivosti, ktorú ani nemuseli konať na nás? Alebo budeme ospravedlňovať učiteľov, ktorí by nás mali chrániť a ublížili nám?
Šikana sa veľa ututlávala počas môjho chodenia do školy a podľa skúseností ľudí v mojom okolí sa to deje stále. Trauma nevzniká na vec, ktorú prežijeme, ale na to, čo príde potom, či nám niekto pomohol, bol nám oporou. Ak šikanu bagatelizujú učiteľ neposkytne dobrú oporu. Často šikanované dieťa nepovie, že je šikanované a trápi sa samo.
Za mňa cesta - vystavím dieťa nepríjemných bolestivým situáciám sa nerovná, budú na ne vedieť reagovať v dospelosti.
Podľa mňa, dieťa musí veriť v seba, vo svoje schopnosti, musí byť vychovávané správne, aby vedelo odhaliť krivdu a zlé zaobchádzanie, aby vedelo, že okolo neho sú ľudia, o ktorých sa môže oprieť, aby vedelo, že sa môže za seba postaviť.

Takže nie, nebudeme vyhľadávať nepríjemné situácie, kde by sa trénovali "v zoceľovaní sa". Skôr budeme dbať na to, aby zreli v prostredí, ktoré je zamerané na ich rast, nie len v kognitívnej oblasti, ale aj emočne a sociálne.

Pohybuje sa dostatočne medzi deťmi, aby si navnímal rôznorodosť pováh, ale všetko je to v bezpečnom prostredí.

Mne inak príde extrémne smutné, že vlastne pripúšťate, že šikana medzi deťmi, či dokonca medzi dospelým a dieťaťom je na školách. Aby sa dieťa mohlo dobre vzdelávať, musí cítiť bezpečie, musí byť v triede príjemná klíma. Pre mňa je veľmi dôležité, aby škola bola bezpečné miesto, a to verím, že sa asi zhodneme.

@krkavcia_mater stále sa úplne nechápeme. Šikana napácha veľa zla. Ale som presvedčená, že by rovnako ak nie aj viac zla napáchalo, keby žijem v bubline, kde je každý na mňa zlatý a dbá na moje potreby a tá bublina raz praskne. Nepíšem o tom, že si musí zažiť každé dieťa šikanu na to, aby vedelo, čo je reálny svet. Je extrémne smutné, že pripúšťam, že je šikana? To je konštatovanie reality. Šikana je aj na úrade a aj v práci. Môžeme sa donekonečna ľutovať, ako by to nemalo existovať a áno, nemalo, s tým ja súhlasím ale ono to existuje a treba deti naučiť sa s tým vysporiadať a nie ich od toho odizolovať. Nenaučila by som sa v domácom prostredí postaviť sama za seba či za spolužiaka.
Ale chapem ako to máte vy ale nezhodujeme sa v tomto na štýle výchovy. Ja moje deti nebudem týmto situáciam nevystavovať, ja ich budem učiť, ako tie situácie zvládnuť a čo si z nich zobrať. Vaša filozofia, je ich tomu ani nevystaviť.

anonym_63abb4
15. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_785764
@sss777
@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater po vzhliadnutí tvojho videa normálne navrhujem zrušiť školu ako takú. Vsak aj tak sa tam dieta nič nenaučí.
Toto sú presne tie matky, co su vždy s niečím nespokojné a myslia si, že ich deti sú niečo extra. Pripadne ony same.

17alexis
15. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater prave som dopozerala video a uz pozeram dalsie. 😊 Tiez zvazujeme domskolactvo, zatial sme dcerku nedali do skolky. Ste velmi sympaticka rodina a ty mas pekny usmev. 🫠

krkavcia_mater
autor
16. feb 2026
@anonym_63abb4

@krkavcia_mater po vzhliadnutí tvojho videa normálne navrhujem zrušiť školu ako takú. Vsak aj tak sa tam dieta nič nenaučí.
Toto sú presne tie matky, co su vždy s niečím nespokojné a myslia si, že ich deti sú niečo extra. Pripadne ony same.

@anonym_63abb4 Ako hovorím vo videu, tak nezavrhujeme bežné školy, viem, že môžu vyhovovať veľa ľuďom 🙂

krkavcia_mater
autor
16. feb 2026
@anonym_7ad40b

@krkavcia_mater stále sa úplne nechápeme. Šikana napácha veľa zla. Ale som presvedčená, že by rovnako ak nie aj viac zla napáchalo, keby žijem v bubline, kde je každý na mňa zlatý a dbá na moje potreby a tá bublina raz praskne. Nepíšem o tom, že si musí zažiť každé dieťa šikanu na to, aby vedelo, čo je reálny svet. Je extrémne smutné, že pripúšťam, že je šikana? To je konštatovanie reality. Šikana je aj na úrade a aj v práci. Môžeme sa donekonečna ľutovať, ako by to nemalo existovať a áno, nemalo, s tým ja súhlasím ale ono to existuje a treba deti naučiť sa s tým vysporiadať a nie ich od toho odizolovať. Nenaučila by som sa v domácom prostredí postaviť sama za seba či za spolužiaka.
Ale chapem ako to máte vy ale nezhodujeme sa v tomto na štýle výchovy. Ja moje deti nebudem týmto situáciam nevystavovať, ja ich budem učiť, ako tie situácie zvládnuť a čo si z nich zobrať. Vaša filozofia, je ich tomu ani nevystaviť.

@17alexis ďakujeme! Nie je to tá ľahšia cesta, ako si možno ľudia myslia, ale stojí za to, môcť byť s deťmi, vedieť, že sú v dobrom prostredí.

krkavcia_mater
autor
16. feb 2026
@anonym_7ad40b

@anonym_7ad40b keďže navštevuje krúžky aj ZUŠ, nežije v žiadnej budbline. Aj my žijeme v spoločnosti, kde sa ľudia k sebe správajú rôzne.. Takže príkladov k poukázaniu šikany, nespravodlivosti je až až...

anonym_63abb4
16. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_63abb4 Ako hovorím vo videu, tak nezavrhujeme bežné školy, viem, že môžu vyhovovať veľa ľuďom 🙂

@krkavcia_mater za mna HS ma byt iba v špecifickom prípade, a to keď dieta reálne tu školu nezvláda, nech je to už z akých koľvek dôvodov. A aj to ma dieta vzdelávať človek, ktorý má na to predpoklady, nie rodic. Potom nechápem ten nedostatok učiteľov na školách, vsak predsa poberne každého, kto si myslí, že vie ucit deti. A co sa tyka toľko tu omielanej sikany, dieta chceš "chranit" do kedy? Lebo so sikanou sa stretne aj v praci a je dôležité, aby sa vedelo tomu postaviť. Lebo učíme sa prave tými skúsenosťami. O strate prirodzenej socializacie ani nehovorim. Nejde o to sa stretávať niekde 2-3 rodiny, dookola su to stále ti istí ľudia.

anonym_63abb4
16. feb 2026
@krkavcia_mater

@anonym_7ad40b keďže navštevuje krúžky aj ZUŠ, nežije v žiadnej budbline. Aj my žijeme v spoločnosti, kde sa ľudia k sebe správajú rôzne.. Takže príkladov k poukázaniu šikany, nespravodlivosti je až až...

@krkavcia_mater ale ty mu stále stojíš za zadočkom... to je ten rozdiel.

lucia245
16. feb 2026

@krkavcia_mater mňa by zaujímalo, ako je to potom s nástupom na strednú školu. Ako to vníma dieťa skrz každodennej dochádzky, dlhého rozvrhu, veľkého kolektívu, povinnosti... Ako zvláda takúto zmenu. A ako vnímajú stredné školy som školákov, či sú pre nich rovnako zaujímaví ako bežní žiaci.