Ospravedlnenie dieťaťa zo školy kvôli dovolenke
V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
@vevesh ako, je to niekedy kruté,viem. U nás sa dá v niektorých pripadoch dohodnúť. Mám pocit,ze v de je to ešte prisnejsie. Len žiaľ,je to tak, nie kvôli tvrdému kapitalizmu ,ale presne ,aby sa nezneužívalo. A aby týždeň pred prázdninami a na začiatku prázdnin atď, bola škola zaplnená🤣. Ono naozaj ziram,koľko ženských písalo,ako odísť zo Slovenska do zahraničia po voľbách,lenže to zahraničie ma fakt pravidlá,ktoré sa ,čudujme sa svete, dodržiavajú a preto tie staty ako tak fungujú,veď preto by tam asi chceli ufujazdit a podľa mňa väčšina si neuvedomuje,že niekdy sú tie pravidlá cez ciaru a bez logiky,aj keď zrovna táto školská asi nie je,ako tak pozerám,že detičky majú právo na dovolenku mimo prázdnin 🙃. No nič to. Nevadí. Úprimne by som nechcela byť učiteľkou...
@maciatkolulu keď dcéra nastúpila do prvého ročníka na gymnáziu učiteľku nevideli prvé 2 t vydávala sa a išla na svadobnú cestu🙂tiež môžeme argumentovať, že mala dosť dlhé prázdniny.Spoluziak futbalista chodí na týždeň do Španielska, Talianska na výberové konania plus tréningy, súťaže, športový lekar viac v škole nie je ako je.To už naše týždňové povyrazenie raz za rok ani nekole oči.
@luccija tak snáď nejdeme porovnávať dieťa,ktoré aktívne športuje,evidentne, s plnými svahmi a plážami???či? A ano,presne to naše slovenské. Susedovie Zuza to robí,mám v pazi,budem aj ja. Učiteľke sa nečudujem,písala som vyššie. Prečo by ona nemohla,keď to majú u prdele rodičia. 🤷A takto to ide a ide
@lienka.7 🤣🤣🤣 kokos teba by som nechcela za mamu 😅 jasné že majú právo si dať voľno 👍 život není len škola robota... 🥴
@maciatkolulu nechápem, že sa stále točíš na tých učiteľkách. Naprostá väčšina z nich išla do školstva PRÁVE kvôli dvom mesiacom voľna cez leto a voľnu, ktoré kopíruje voľno ich detí. Tým je fakt jedno, či ide Jožko štvrtok, piatok lyžovať...
@veronikavaneska prázdniny si načo? Dovolenka v práci je načo? Keď ju minies,si urobíš voľno? Jaaa, veď máme ocr a pn. Škoda len,že už začali viac kontrolovat. Hmm, zaujímavý postoj.
@tiezjedna no a ? Deti nemajú prázdniny? A osobne nepoznám učiteľku,ktorá by si profesiu vyberala kvôli prázdninám a často ešte nenarodeným deťom 🤦učiteľkám môže byť absolútne jedno,či Jožko vôbec do školy chodí,všakže.... Na to sú rodičia a pravidlá,ktoré by mali jozkovi rodičia snáď dodržiavať.
Nechodievame na dovolenky mimo sezónu, ale v škole na každom prvom rodičku nám vravia, že ak rodina ide na dovolenku cez sk.rok ma normálne povedať a nie je problém dieťa uvoľniť.. nevidím dôvod prečo by to mal byť nejaký problém, zväčša ide o týždeň či dva - dieťa normálne dobehne čo potrebuje (deti bývajú taky čas aj choré)..
@maciatkolulu tak nie sme všetky tak správne a super zodpovedne a občas si to voľno spravíme.Vypytam si voľno dajú, keď nedajú pôjdem inokedy.A prečo by som nemohla porovnávať chalana čo hrá futbal?tak mal ísť na športové gymnázium tych 5 dní okrem prázdnin čo dcéra navyše vymeska je asi v poriadku, keď nikto nič nenamieta
@huginko no v dnešnej dobe sú rôzne školy každá si robí inak...má iné pravidlá... Veľa detí študuje aj doma... Už to nieje ako kedysi musíš musíš... Aj práce sú rôzne veľa ľudí robí z domu, podnikajú... Nemusia sedieť od-do v práci... Takže záleží od rodiny ako to maju a aké majú priority v rodine 👍 pre niekoho je práca a škola na prvom mieste pre iných iné 🥰 nech si každý robí podľa seba a svojich možností 👍 ži a nechaj žiť 👍
@maciatkolulu no záleží akú máš prácu 😅 👍
@maciatkolulu, nevysvetlis. Slovenským národným športom je ojebavat. A čo, že nie sú prázdniny? My kašlem na nejaké pravidlá, my sme sikovni, spravíme si dovolenku, kedy chceme my, sprosti nech platia v sezóne. A ešte sa tým budeme chváliť, ako sme všetkých prestali. Veď ojebavat je také cool a všetci to robia. Len blbi nie, ti závidia. A potom, že prečo je celá republika v takých srackach....
@maciatkolulu čo no a? No b. 🙄 Ty absolútne nepripúšťaš, že niekto to má inak ako ty, že má voľno, kedy chce a potrebuje, že nie je odkazaný na počet dní pridelených od šéfa. V skostnateľom slovenskom (a českom) systéme školstva, ktoré bohužiaľ ešte stále stojí primárne na memorovaní a nie na rozvoji, je sedenie na zadku a učenie sa z učebníc, ktoré pomaly ešte ja pamätám, akurát tak na dve veci. Ale pokojne ži v presvedčení, že je to lepšie, než ponúknuť deťom zaujímavejšie alternatívy bez toho, aby utrpel ich všeobecný rozhľad a vedomosti😉 A že ty nepoznáš ani jednu učiteľku, ktorá išla do školstva kvôli voľnu je ťažko uveriteľné... Aj tu je x diskusií na túto tému, často práve od tých, ktoré deti ešte len plánujú, ale už vopred chcú mať vyriešenú situáciu, ktorá nastane, keď budú deti chodiť do školy. Hovorí sa tomu plánovanie a nie je na ňom nič zlé. Len prosím ťa nekrič stále, že chudery učiteľky. Nie je dôvod.
@vroni ako sa ojebáva tým, že niekto ide na dovolenku mimo prázdnin? Ktoré ustanovenie školského zákona to zakazuje?! Si sa udrela do hlavy alebo si zostala zachladená v komunizme?? 😨
@veronikavaneska no jasne, len nezabudni svojim detičkami vysvetliť, že majú aj nejaké tie svoje povinnosti, nielen práva.
Potom nám rastie generácia typu "tvoje deti". Žiadne povinnosti, žiadna zodpovednosť.
Na pohovore potom otázky typu.. a to vážne už o 9,00 musím byť v práci? To vážne do 17.musim byt v praci? To vážne mam len 30 minút na obed? To vážne mam len toľko malo dní dovolenky? To vážne si nemôžem robiť čo chcem? Atď. Atď.
Tebe zamestnavatel dava voľno aj nad rámec dovolenky? Jaj, zabudla som, riešiš to OCRkou, ze? Vsak prečo nie.
@veronikavaneska a ešte k tomu HO. HO nie je o tom, ze si doma a venuješ sa rodine a popri tom občas tuknes do kompu. HO je to, ze prácu namiesto toho, že by si šla do prace, môžeš robiť z domu. Mas plnohodnotné 8 hod.pracovat, nie popri tom variť obed, ivysavat si a pod. Lebo vsak to stíhaš...Ale keďže Slováci si všetko radi "vylozia" po svojom, preto zamestnávatelia nechcu dávať HO.
@tiezjedna ani som nedocitala,to je fuk,že či ty máš voľno,či nie,dieťa ho nemá....ma na to určené prázdniny a povinnú školskú dochádzku. Nepáči sa ti,môžeš ho učiť doma. Načo sú pravidlá? Načo sú zákony? Sa tu ohanate kadecim,čo je na sk na hovno a pritom sami doslova odrbavate systém . Doslova. Keby to urobila každá jedna rodina,tak je škola asi prázdna.
Inak spominam ticho na koronu...a tie dovolenky,ktoré sponzoroval štát... Pandemicke ocr boli fakt top. A najmä ten strach z coronu,ktoré famílie liečili na dovolenkách v zahraničí. To si tiež dovolili iba na sk. Ale po voľbách sa to chce sťahovať do zahraničia🤣🤣🤣
@maciatkolulu a keby si to urobila učiteľka, som zvedavá.... to by bolo pindania, ze kooooolko ma volna cez prázdniny. Ci nemoze ísť na dovolenku vtedy.
Inak tu je krásne vidno to, ze pokial mne niečo vyhovuje, je to ok. Co nejaké pravidlá, nariadenia... to je predsa skonstnately komunizmus. To, ze decka sú z roka na rok hlupejsie, to im nevadí. Vsak jasne, môže za to predsa ucitel👌 ich deti sú priam novodobi ensteinovia🙈🤣
Inak,ja som doma, ale normálne doma a teda odkedy malý nastúpil do školy ,sme dovolenkovali iba cez prázdniny. Prežili sme to ,aj finančne aj s nervami. Apropo,mamu máme teraz na Štrbskom a nadáva ako chorá krava,že či deti nechodia do školy,že plno je.
No nie maminka,treba chodiť počas prázdnin,to budú deti doma s nadavajucimi matkami,že to je neuveriteľné,koľko majú haranti voľná a čo oni majú robiť. Ako si to ten štát predstavuje,sviniar jeden. A učiteľky sa rozvaluju,beštie,bez problémov 🙃🤣
@lienka.7 no u nas učiteľka angličtiny viac chýba ako učí, až nechápem ako učiteľ môže toľko chýbať,, ona chodí učiť aby si zopakovali a na ďalšiu hodinu test mali,,, teraz bola odcestovaná v zahraničí z rodinou, potom zas niekde predtym
ze už ju človek ignoruje keď nabehne zastupovanie, no úplne top učiteľ, sťažujes sa a ich výhoda ze nič s tým nerobia malo učiteľov to bola odpoveď
Rozmýšľam, čo má človek v živote za problém keď sa sem na mk chodí tak sarkasticky ventilovať..
@lienka.7 píšeš akokeby všetci čo boli v kancelárii pracovali nonstop áno, pre niektorých vyzerach HO ako píšeš.
@maciatkolulu veď to je logické, že nedovolenkujes mimo prázdnin, keď z jedného dňa v škole robia také haló.
absolútne nechápem kto tu čo rieši. Pokiaľ idem na dovolenku MIMO prázdnin nakoľko sa jedná o destináciu kde v júli-auguste ťažko pôjdem pretože je tam sezóna dažďov či 50 stupňov v tieni resp. ako my teraz - môže vidieť lávové polia, gejzíry, kúpať sa v horúcej lagúne, objavovať kultúru Vikingov, vidieť tulene naživo - tak idem. Takúto dovolenku neplánujem týždeň predtým, plánujem ju min. rok/pol roka vopred. Škola je upovedomená včas, ja DOPREDU VIEM čo musí mať moje dieťa - ktoré ako 7 či 14 ročné ide so mnou pretože ho doma samé nenechám - splnené, či v tom čase bude písomka - ktorú si na základe skorého oznámenia vie napísať deň pred odchodom a nemusí ju písať s ostatnými, viem si podľa edupage poznačiť čo sa učia resp. mne osobne učiteľka vopred pošle zoznam učiva, ktoré sa bude preberať v tom čase. A keci o tom ako to robiť nemusí - ja viem, že nemusí, je to o dohode medzi nami. Moje dieťa VIE, že počas dovolenky bude musieť venovať čas aj učivu - bežne tie knihy/zošit beriem so sebou - sú to možno 3 veci naviac v batožine. Reči typu, ako sú decká hlúpejšie kvôli tomu, že bude o týždeň v škole menej - to určite. Bavíme sa o dovolenke, to je tak koľko .... 15 dní max? A nie o niekoľkomesačnom pobyte. A mimochodom - na tieto dovolenky chodia aj učiteľky, policajti, zdravotné sestry - čo to má s povolaním? Pokiaľ ich zamestnávateľ uvoľní - nech idú. Pokiaľ má moje dieťa možnosť vidieť na vlastné oči korytnačku obrovskú či raje v Dominikánskej republike , tučniaka na Aljaške, Big Ben či Eiffelovú vežu, možnosť navštíviť európsky parlament v Bruseli, mám možnosť ukázať mu čínsku štvrť v Londýne, vidieť naživo klokana v Austrálii, ak môže využiť v praxi cudzí jazyk, ktorý sa na škole učí - tak tam s ním pôjdem ak mám tu možnosť, financie mi to dovolia, škola mi to umožní a zamestnávateľ tiež nakoľko prácu v tom čase mám vybavenú a nutné viem vybaviť aj na dovolenke. A fakt je mi jedno pokiaľ je to počas šk. roka a to čo si myslia ostatní - to mám v paži už úplne.
@luccija som slovenka,vedela by som to uhrať🤣🤣🤣🤣,ale nejdem učiť svoje dieťa klamať. Tiež môžeme byť doma tri dni bez dr. Som proste naučená ,že klamať sa nemá,ale dodržiavať sa má. A neurobil to rakúsky kapitalizmus,ale slovenský socializmus🤣 divne
@maciatkolulu veď si počula od mamy plne Strbske pleso harantov🙂)o nič ste neprišli veď už sa toľko nepaprc
@alenah31 aha,Eiffelovka a big Ben cez prázdniny nestoja,korytnačky umierajú atď...? Jarné prázdniny nemáte,veľkonočné? Zimné? Zaujímavé😉
@luccija my máme prázdniny budúci týždeň😉. Nepaprcim,len tie dovody mi prídu zvláštne,najmä ohliadnuc na tie témy o slovenskom,ťažkom školstve a preťažených deťoch. A tu človek číta,že ľavá zadná je veľa na dobiehanie učiva. Určite sa dá aj u nás v dôležitých prípadoch vymeskat. Ale pod tým by nikto neakceptoval monzuny v lete,vikingov a plne svahy🤣🤣🤣
@maciatkolulu vieš čo , mne je fuk, že je to tam celé veky.. A nie - napr. do Dominikánskej republiky sa počas leta nechodí - sezóna je v iné mesiace, rovnako by ma nikto nedostal ani do Egypta v auguste kedy je 50+ v tieni. My využívame aj prázdniny - ideme lyžovať do IT teraz počas jarných, na Veľkú noc sme v Zakopanom u známych už roky, počas leta sa v júli starám o ležiaceho otca - striedam tak sestru, ktorá si zaslúži aspoň mesiac voľna a riadne si oddýchla. Pred piatimi rokmi som sa stala onkopacientom - ver mi ja som tak prehodnotila svoje priority ako nikdy - som zodpovedná, pracujem, odvádzam dane, platím si účty, liečim sa, ale zároveň nič neodkladám, plánujem a plním si sny - ja vyhraté nemám. Mám prácu, ktorá mi toto umožňuje. No a pokiaľ mi to umožní aj škola, zamestnávateľ je v pohode, mám na to zrovna vtedy finančné zdroje a lekár dovolí - tak tam pôjdem vtedy ako mi to vyhovuje. Ako píšem - ja si to riešim vždy min. pol roka vopred, niekedy dokonca viac ako rok - ja viem čo si musím zariadiť, aby som tam v tom čase mohla ísť. A vzdelanie mojich detí tým nijako netrpí - jedno je už samostatné na technickej VŠ v Mníchove, druhé na bilingválnom gymnáziu s výborným prospechom, tretie má tiež dobre našliapnuté. A chodí s nami aj 4,5 ročná dcéra manželovej dcéry z prvého manželstva - zdravie, vzdelanie a spoznávanie krajín, iných kultúr a zvykov - to je niečo, za čo nikdy nebudem ľutovať vyhodiť peniaze a čas.

@btus tak ale aj cez leto sa da chodit do destinacii, kde to nie je preplnene. Mna by nenapadlo letiet v auguste napr. do Egypta. Alebo cestovat do Chorvatska. Hlavne do tych najvychytenejsich oblasti, kde je turista hlava na hlave. Tak isto cez Vianoce ist lyzovat do Vysokych Tatier zo Slovenskej strany.