icon

Prečo išlo vaše dieťa na osemročné gymnázium?

5. feb 2026

Pekný večer. Práve som čítala diskusiu, kde sa riešilo, ktoré 8 ročne gymnázium je lepšie a prečo.. mam doma síce len prvacku, ale tak ma napadla otázka, nad ktorou už dlhšie rozmýšľam.. aké su dôvody, ze sa rodic rozhodne, ze dieťa by malo ísť na 8 ročne gymnázium? Povedzme, ak navštevuje obyčajnú základnú školu, pripadne zs na dedine, cize nie je od prvého ročníka v skole pre nadané deti. Ako a cim musí dieťa vynikat? Ved prevažná väčšina žiakov ma prvý stupeň samé jednotky. Kedy a prečo ste si povedali, ze to skúsite? Pripadne mate vy rodicia ambicie, aby dieta studovalo medicinu alebo nieco podobne? Alebo sa proste zo vsetkeho najradsej uci, je stale ponorene v knihach a nezije to klasicke detstvo, ze pride domov zahodi tasku a ide sa hrat, pripadne von behat s kamaratmi? Dakujem za slušné odpovede 🙂

Strana
z2
anonym_21ef91
Dnes o 11:24

@anonym_autor my sme syna neplanovali dat na 8roc.gymnazium, ale zvazili sme to ako moznost dostat ho zo skoly kde bol sikanovany. Dlhodobo. Miestami brutalne.
Boli sme rozhodnuti, ze ak to nevyjde skolu aj tak menime. Ale vyslo to.

tilly
Dnes o 11:31

Ja som bola proti gymnáziu, ale on si povedal, že už nechce byť na ZŠ, že chce ísť na 8 ročné, tak som ho neobmedzovala. Dostal sa tam, chcel tam ísť, tak som ho tam s ťažkým srdcom dala. Ja som pre neho chcela elektrotechnickú priemyslovku, ale on mal svoje túžby.

petrife
Dnes o 11:58

Ja som nikdy nerozmýšľala, že by dcéra išla na 8-rocne gymnázium. Ale, bývame na dedine, mala dedinska škola s 1 triedou v každom ročníku. A trieda mojej dcéry 2/3 chalani. Jeden s evidentnym ADHD možno aj viac, ale rodičia nič neriešili, len v triede sa s ním všetci trápili. Mladú učiteľku nikto z vedenia nepodporil, nezatlacili nijako na rodičov, lebo mama v rade školy... No proste dedina so znamostami. Celé hodiny chalan vyrusoval, o normálnom učení ani reči, neskôr sa pridali aj ďalší chalani, lebo šak keď jeden môže, tak prečo nie aj oni. Dcéra chodila domov zo školy nešťastná, lebo kvôli nemu dostávali úlohy navyše, zostávali po škole a pod. lebo veď jeden za všetkých, všetci za jedného - utuzovanie kolektívu podľa učiteľov. No bolo to hrozné. A rok predtým manzelovho kolegu išla vnučka na 8-rocne a veľmi si to pochvaľoval. Tak sme začali rozmýšľať, keď sme to navrhli dcére, hneď sa toho chytila. Prijímačky urobila úplne v pohode a to zasa nie je až taká nadaná, ako tu niektoré písali, ale taká normálna šikovná žiačka. Teraz chodí už 3. rok a je maximálne spokojná. Čo viem, tak odišli ešte 3 deti z tejto triedy do iného mesta na ZŠ, lebo tam sa to fakt nedalo. Takže aj takéto dôvody môžu byť.

Strana
z2