Prečo rodičia platia za štátne školy?
Ahojte maminy. Dlhšie ma hnevá jedna vec, chcem sa preto spýtať, aký k tomu máte postoj vy. Viem, na každej škole to funguje inak, tak opíšem našu situáciu.
Syn chodí na štátnu ZŠ. Tu platíme "školné" + ZRPŠ + za družinu. Za učebnice neplatíme, ale ani ich v škole poriadne nevyužívajú. Avšak doplácame za pracovné zošity, za anglický časopis a ďalšie učebné pomôcky.
Áno, nie je to veľa, je to pár eur za každú položku. Ale dokopy sa to aj nazbiera.
ZRPŠ síce nie je povinné, ale vyvíja sa na rodičov nenápadný tlak, aby prispeli. Očakáva sa to s úplnou samozrejmosťou a ak by som nezaplatila, pozerali by na mňa cez prsty.
Údajne z toho plynú synovi nejaké benefity (tie sme si však akosi nevšimli).
Tak sa zamýšľam, prečo má rodič platiť za každú s prepáčením hovadinu? Veď škola je štátna, ak by syn chodil na súkromnú, je to iné. Rozumiem, že sa platí za obedy, výlety a pod., ale načo sú tie ostatné výdavky? Mám pocit, akoby z každej strany škola len ťahala peniaze z rodičov. Chápem tiež, že školstvo na SK je v stave akom je, peniaze chýbajú. Ale prečo na to majú doplácať rodičia? Ešte k tomu keď je školská dochádzka povinná (aby ste sa niektoré nechytili tejto mojej vety, tak samozrejme že chcem aby syn chodil do školy bez ohľadu na to, či je alebo nie je povinná. Ide o princíp, tak na jednej strane je to zákonná povinnosť a na druhej za ňu musíme platiť... veď to ma pokrývať štát, nie?)
Tiež nemáme peniaze na rozhadzovanie. Keď si to človek zráta, všetky výdavky spojené so školou, od tašky, písacích potrieb, kružidiel až po prezuvky, je toho dosť a keď si k tomu prirátame ešte tie desiatky eur čo platíme škole, človek to už pocíti. A to som ešte neprirátala kvety na začiatok roka pre učiteľky a darčeky ku koncu roka...
@anonym_f9fd1c My sme sa niektorým žiakom skladali aj na tie výlety ako učiteľky, lebo mali zle sociálne pomery a bolo nám ich ľúto.
@lentak1223 áno, je to realita, platíme niektorým žiakom výlety. Našťastie ich je len pár. Nájdu sa aj rodičia, ktorí napíšu, že zaplatia inému dieťaťu ak treba. ❤
Pre mňa je to veľmi náročné - teraz nemyslím darovať tie peniaze, ale citlivo ponúknuť rodičom takúto možnosť, presvedčiť ich aby dar prijali kvôli dieťaťu, zistiť vôbec ktorí takúto pomoc potrebujú. Lebo rodiny, čo žijú pod hranicou chudoby sa nie vždy dajú rozoznať navonok.
@kikush182329 tak ja som ani v zahranici zatial nezazila bezplatnu skolu (asi som bola v zlych statoch). Ja ked si len minuly rok rozratam, tak na jedno dieta som dala v priemere na skolu minimalbe 100e na mesiac- podotykam statnu povinnu v mieste bydliska a v tom nie su kruzky, zrps a ine vedlajsie sumy....🙄🙄ale je pravda, toaletak nenosime, u nas je zakazane ho pouzivat...🤐
@vevesh zakázaný toaleťak? To ma zaujalo! A čo používajú? 🤔
@vevesh zakázaný toaleťak? To ma zaujalo! A čo používajú? 🤔
@sisaka nic, respektive, co dietatu nabalis🫣 je tu moda hadzat toaletak do zachodu- idealne 4 plne rolky naraz a dotlacit to kefou co najhlbsie...🙄🙄a ked bol kazdy den upchaty zachod a tyzdenne naklady na opravu zachodu, odpadovych trub, krtkovania a spol dosiahli 8 tisic €, skola povedala, ze pouzivanie skolskeho zachodoveho papiera je zakazane a jednoducho neposkytnu ziadny.
@sisaka nic, respektive, co dietatu nabalis🫣 je tu moda hadzat toaletak do zachodu- idealne 4 plne rolky naraz a dotlacit to kefou co najhlbsie...🙄🙄a ked bol kazdy den upchaty zachod a tyzdenne naklady na opravu zachodu, odpadovych trub, krtkovania a spol dosiahli 8 tisic €, skola povedala, ze pouzivanie skolskeho zachodoveho papiera je zakazane a jednoducho neposkytnu ziadny.
@vevesh 😲
@anonym_b90243 nač si robíš dve deti, keď nemáš ani na zošity?
@anonym_5fd813 sa ti hovorí keď si mala šťastie na dobrého muža však? Nie každá máme také šťastie. Zvládam platiť všetko sama. Ale dat 50 eur za učebnice mi príde prehnane. Je ich fakt zopár. Už nevedia co za to pýtať, keď sme chodili do školy my platilo sa maximálne za cudzí jazyk.
@anonym_b90243 a to mas obe deti v 1r na zs???Ze nevies ake su poplatky??Treba na to odkladat cely rok a potom to cloveka nezrujnuje,ani sa nad tym nezamysli,lebo bude mat z coho to zaplatit.Rozpoctom to ani nehne.
@anonym_93638e nehovorím ze na to nemám. Len hovorím ze tie ceny sú prestrelene a každú chvíľu je to dačo.
@anonym_93638e nehovorím ze na to nemám. Len hovorím ze tie ceny sú prestrelene a každú chvíľu je to dačo.
@anonym_b90243 jednoducho s tym treba ratat,ceny vsetkeho isli hore tak jasne,ze kazdym rokom aj zrps aj ine poplatky pojdu hore.Ked to nevyjde z beznych platov,treba setrit.Ak neni z coho,treba lepsiu pracu.
Mna skor viac trapi, ze kopa tch pomocok je zbytocna, kopy pracakov, knih.. dokonca moja dcera mala dve sady na prvom stupni... totalna zbytocnost. Vsetko to leti na konci roka do kosa, kopa z toho ani nie je vyplnena. Na druhom stupni detto.. pracaciky ked vidim mam dost, ale to ze si 6-7 nevie robit poznamky z vyklady, hodiny a duplom nie z knihy nikoho netrapi. Toto mi pride ako neskutocne plytvanie aj peniazmi na nietkore predmety. Fakt si pamatam stare zbierky prikladov, hrube jak hovado, ked si chcel clovek nacvicit, pretrebovat napr matiku, fyziku.. mohol sa doratat do nemoty. Tieto kreslene praacky maju malo prikladov, aj tak tam ucitelia dotlacaju alebo posielaju materialy. Som rada ze uz nie su tie zbytocne zoznamy veci co treba kupit, pomocky som kupila na vytvarnu len niektore, na druhy stupen som to raz doplnila.. aj to iba podla potreby. Ani telesnu specialnu netreba. Len tie ucebnice, a poplatky sa platia. Triedny fond na prvom stupni sluzil na vsetko, aj zosity ucitelka kupovala za toho. KEdysi sa velmi plytvalo aj v tom, tie zoznamy na nakupy co si este ja zo skoly pamatam boli sialene, a nepoznam nikoho kto by tolko zositov a vsetkeho minul
Inak u nas ocenujem, ze jazykove ucebnice velakrat potiahne skola aj z 2% dani,u nas sa teda deti ucia dva jazyky od prvej triedy, to su dve sady nie prave lacnych knih. Treba sa obratit na skolu, cez rodicovsku radu, ako sa vyuzivaju financie...
Mna skor viac trapi, ze kopa tch pomocok je zbytocna, kopy pracakov, knih.. dokonca moja dcera mala dve sady na prvom stupni... totalna zbytocnost. Vsetko to leti na konci roka do kosa, kopa z toho ani nie je vyplnena. Na druhom stupni detto.. pracaciky ked vidim mam dost, ale to ze si 6-7 nevie robit poznamky z vyklady, hodiny a duplom nie z knihy nikoho netrapi. Toto mi pride ako neskutocne plytvanie aj peniazmi na nietkore predmety. Fakt si pamatam stare zbierky prikladov, hrube jak hovado, ked si chcel clovek nacvicit, pretrebovat napr matiku, fyziku.. mohol sa doratat do nemoty. Tieto kreslene praacky maju malo prikladov, aj tak tam ucitelia dotlacaju alebo posielaju materialy. Som rada ze uz nie su tie zbytocne zoznamy veci co treba kupit, pomocky som kupila na vytvarnu len niektore, na druhy stupen som to raz doplnila.. aj to iba podla potreby. Ani telesnu specialnu netreba. Len tie ucebnice, a poplatky sa platia. Triedny fond na prvom stupni sluzil na vsetko, aj zosity ucitelka kupovala za toho. KEdysi sa velmi plytvalo aj v tom, tie zoznamy na nakupy co si este ja zo skoly pamatam boli sialene, a nepoznam nikoho kto by tolko zositov a vsetkeho minul
Inak u nas ocenujem, ze jazykove ucebnice velakrat potiahne skola aj z 2% dani,u nas sa teda deti ucia dva jazyky od prvej triedy, to su dve sady nie prave lacnych knih. Treba sa obratit na skolu, cez rodicovsku radu, ako sa vyuzivaju financie...
@simca06022011 - dva jazyky som myslela za skolu, od prvej triedy maju jeden 🙂
@anonym_autor ty prosím ťa o čom točíš?.. to kde a koľko platíte školné ? pomôcky dieťaťu? - to je problém?.. a ideš ešte i kvety na začiatku či konci roka riešiť?.... toto ak nieje troll, tak s našou spoločnosťou je to zlé...

No a potom ten rozdiel, ked je v zahranici skola uplne bezplatna a ako rodic nemusis ani len jedno pero kupit, ci platit dopravu do skoly. Uplne vsetko hradi skola.
@kikush182329 tak ja som ani v zahranici zatial nezazila bezplatnu skolu (asi som bola v zlych statoch). Ja ked si len minuly rok rozratam, tak na jedno dieta som dala v priemere na skolu minimalbe 100e na mesiac- podotykam statnu povinnu v mieste bydliska a v tom nie su kruzky, zrps a ine vedlajsie sumy....🙄🙄ale je pravda, toaletak nenosime, u nas je zakazane ho pouzivat...🤐