icon

Prečo rodičia platia za štátne školy?

Dnes o 06:16

Ahojte maminy. Dlhšie ma hnevá jedna vec, chcem sa preto spýtať, aký k tomu máte postoj vy. Viem, na každej škole to funguje inak, tak opíšem našu situáciu.
Syn chodí na štátnu ZŠ. Tu platíme "školné" + ZRPŠ + za družinu. Za učebnice neplatíme, ale ani ich v škole poriadne nevyužívajú. Avšak doplácame za pracovné zošity, za anglický časopis a ďalšie učebné pomôcky.
Áno, nie je to veľa, je to pár eur za každú položku. Ale dokopy sa to aj nazbiera.
ZRPŠ síce nie je povinné, ale vyvíja sa na rodičov nenápadný tlak, aby prispeli. Očakáva sa to s úplnou samozrejmosťou a ak by som nezaplatila, pozerali by na mňa cez prsty.
Údajne z toho plynú synovi nejaké benefity (tie sme si však akosi nevšimli).

Tak sa zamýšľam, prečo má rodič platiť za každú s prepáčením hovadinu? Veď škola je štátna, ak by syn chodil na súkromnú, je to iné. Rozumiem, že sa platí za obedy, výlety a pod., ale načo sú tie ostatné výdavky? Mám pocit, akoby z každej strany škola len ťahala peniaze z rodičov. Chápem tiež, že školstvo na SK je v stave akom je, peniaze chýbajú. Ale prečo na to majú doplácať rodičia? Ešte k tomu keď je školská dochádzka povinná (aby ste sa niektoré nechytili tejto mojej vety, tak samozrejme že chcem aby syn chodil do školy bez ohľadu na to, či je alebo nie je povinná. Ide o princíp, tak na jednej strane je to zákonná povinnosť a na druhej za ňu musíme platiť... veď to ma pokrývať štát, nie?)

Tiež nemáme peniaze na rozhadzovanie. Keď si to človek zráta, všetky výdavky spojené so školou, od tašky, písacích potrieb, kružidiel až po prezuvky, je toho dosť a keď si k tomu prirátame ešte tie desiatky eur čo platíme škole, človek to už pocíti. A to som ešte neprirátala kvety na začiatok roka pre učiteľky a darčeky ku koncu roka...

Strana
z2
anonym_b64222
Dnes o 10:12
@anonym_164266

V zivote by som necakala, ze mi vsetko zabezpeci skola. Ved keby som nieco take cakala, dieta by sa doteraz ucilo, ze s komunizmom na vecne casy a nikdy inak. Mna tieto poplatky nejak neobtazuju, ved je to par Eur rocne a presne viem, na co aky poplatok ide. U nas teda napr. to spominane ZRPS vobec nie je povinne, je to dobrovolnez bez akehokolvek natlaku a ciastka je dobrovolna - akurat minuly tyzden som prisla na to, ze som to zabudla zaplatit a kedze je uz koniec roka, tak to uz ani nebudem riesit. My napriklad este aj 2x rocne nosime do skoly zasobu toaletakov, hygienickych vreckoviek, mydla a pod. Taktiez davam v priebehu roka ucitelke nejake baliky kancelarskeho papiera. Hracky, s ktorymi sa moje deti uz nehraju a ktore su zachovale, posuvam do skolky alebo do druziny... viem, ako to funguje v statnych instituciach a ze sa bojuje o kazdu korunu. Ak to znamena, ze moje dieta bude mat lepsi komfort, modernejsie vybavenie a pod, neobtazuje ma zaplatit nejaky smiesny poplatok. Aj ked rozumiem, ze ak ma niekto tie deti 4 a kazdemu by mal nieco zaplatit, tak to uz moze byt narocnejsie. Ale co viem, casto je to tak, ze ak je na skole viac deti z rodiny, tie prispevky sa kratia. Ucebnice sa tiez daju dedit a pod.
Btw, kvety pani ucitelke na zaciatku a na konci skolskeho roka vobec nemusis kupovat.

@anonym_164266 ty si pozadu.napriklad v takom.Svajciarsku neplatia ani cent za nic v skole.takze nema to nic s komunizmom😅

anonym_b64222
Dnes o 10:13
@anonym_93638e

Preco ta toto takto hneva,ved na to sa mas pripravit.Ja mam teraz 3 deti v zs,25eur na kazde zrps na pol roka,poplatky tiez k strave ,,zdarma,,25eur tiez na pol roka.Teraz dcere 30eur zosity na dalsi rok.Dnes isli 2ja na vylet kazdy dostal 30eur,k tomu kopec sladkosti,vodu.Buduci tyzden zase dalsi ten tak isto.Minulu nedelu bola dcera v Prahe,ta dostala 50eur a este viac sladkosti a jedla.Teraz pojdu do skoly v prirode.K tomu syn konfirmaciu a toto vsetko je v 1 mesiaci.A ty tu nariekas nad drobnymi.Co mas rozhadzane v roku sk.takze naozaj drobne.A to sme este isli syna do skolky zaviest a tam dalsich 80eur,co sa smial muz,mal som penaze uz nemam penaze.Srandu si robil.
Musis to brat ako fakt.

@anonym_93638e inymi slovami drzis hubu a krok v tomto state kde nie su peniaze na deti ale na oligarchov a ich vystrelky

mogaa
Dnes o 11:18

@anonym_autor aj PZP je povinné a platíš ho🙂

anonym_6b5c95
Dnes o 11:23

@anonym_autor no priprav sa tu teraz na hejty. 3..2..1...

anonym_5fd813
Dnes o 11:28
@anonym_6b5c95

@anonym_autor no priprav sa tu teraz na hejty. 3..2..1...

@anonym_6b5c95 nejako meškáš, či nie?

anonym_5c840a
Dnes o 12:15

@anonym_autor spravne si to pomenovala, dnesne skoly rodicov zdieraju vymenujem:

->ZRPŠ načo? Platiť netreba, nech zazeraju, nemozu ta prinutit platit!
->Obedy zadarmo neexistuju lebo ludia za ne platia!
->Edupage za ktory musis zbytocne platit internet a ucitel ti navali za seba robotu...!
->dalej umelo predrazene stuzkove za 500, 700/800€, tak tam jednoducho nepôjde
->kvety a darceky sa ucitelkam nemaju co davat, maju lukrativne prijmy, staci im

Aby sa nenazranost pedagogov este podporila, minuly rok dostali presne pred rokom krasne 800€ odmeny za ktore si nakupili klimatizacie, dovolenky alebo dalsie luxusne auto do rodiny, vidim to kazdy den, ucitelka z jedneho platu a ma nove BMW i3, Skoda Karoq alebo Volvo XC60, opakujem su to slobodne zeny bez dietata, najviac placu u nas ty ktory najviac maju, ucitelia maju u nas napriemer, dufam ze im zas a znova aj tento rok da vlada odmeny, rovno tisicku ved zas idu tepla a letne dovolenky...

V tomto state pracuju len politici, ucitelia, statna sprava, lekari a cirkev..., nenažranci.

anonym_5c840a
Dnes o 12:15
@anonym_164266

V zivote by som necakala, ze mi vsetko zabezpeci skola. Ved keby som nieco take cakala, dieta by sa doteraz ucilo, ze s komunizmom na vecne casy a nikdy inak. Mna tieto poplatky nejak neobtazuju, ved je to par Eur rocne a presne viem, na co aky poplatok ide. U nas teda napr. to spominane ZRPS vobec nie je povinne, je to dobrovolnez bez akehokolvek natlaku a ciastka je dobrovolna - akurat minuly tyzden som prisla na to, ze som to zabudla zaplatit a kedze je uz koniec roka, tak to uz ani nebudem riesit. My napriklad este aj 2x rocne nosime do skoly zasobu toaletakov, hygienickych vreckoviek, mydla a pod. Taktiez davam v priebehu roka ucitelke nejake baliky kancelarskeho papiera. Hracky, s ktorymi sa moje deti uz nehraju a ktore su zachovale, posuvam do skolky alebo do druziny... viem, ako to funguje v statnych instituciach a ze sa bojuje o kazdu korunu. Ak to znamena, ze moje dieta bude mat lepsi komfort, modernejsie vybavenie a pod, neobtazuje ma zaplatit nejaky smiesny poplatok. Aj ked rozumiem, ze ak ma niekto tie deti 4 a kazdemu by mal nieco zaplatit, tak to uz moze byt narocnejsie. Ale co viem, casto je to tak, ze ak je na skole viac deti z rodiny, tie prispevky sa kratia. Ucebnice sa tiez daju dedit a pod.
Btw, kvety pani ucitelke na zaciatku a na konci skolskeho roka vobec nemusis kupovat.

@anonym_164266 ked poberas 3000€ mesacne, samozrejme ze na tie drobne nehladis, syty hladnemu neveri...😎

anonym_5c840a
Dnes o 12:18
@anonym_93638e

Preco ta toto takto hneva,ved na to sa mas pripravit.Ja mam teraz 3 deti v zs,25eur na kazde zrps na pol roka,poplatky tiez k strave ,,zdarma,,25eur tiez na pol roka.Teraz dcere 30eur zosity na dalsi rok.Dnes isli 2ja na vylet kazdy dostal 30eur,k tomu kopec sladkosti,vodu.Buduci tyzden zase dalsi ten tak isto.Minulu nedelu bola dcera v Prahe,ta dostala 50eur a este viac sladkosti a jedla.Teraz pojdu do skoly v prirode.K tomu syn konfirmaciu a toto vsetko je v 1 mesiaci.A ty tu nariekas nad drobnymi.Co mas rozhadzane v roku sk.takze naozaj drobne.A to sme este isli syna do skolky zaviest a tam dalsich 80eur,co sa smial muz,mal som penaze uz nemam penaze.Srandu si robil.
Musis to brat ako fakt.

@anonym_93638e clovek nebude brat za fakt to ze ho umelo zdieraju, hlupy ludia platia, ty co maju rozum usetria miliony, ak beriete za normalne ze vas umelo zdieraju, vase peniaze=vasa vec, mne to pride ako parazitovanie, hlavne aby na platy ucitelov bolo...

anonym_ad8f97
Dnes o 12:23
@anonym_5c840a

@anonym_93638e clovek nebude brat za fakt to ze ho umelo zdieraju, hlupy ludia platia, ty co maju rozum usetria miliony, ak beriete za normalne ze vas umelo zdieraju, vase peniaze=vasa vec, mne to pride ako parazitovanie, hlavne aby na platy ucitelov bolo...

@anonym_5c840a Aj my sme mali na ZS takych spoluobcanov co "mali rozum". V nasej triede az 3 deti. Chudence dodnes si obcas spomeniem, ako smutne pozerali na balicky deti ci uz na den deti, na mikulasa atd. My sme sa napchavali a oni na nas pozerali. Boli sme este mali, skoda, ze sme im nevyskladali male balicky z tych nasich. Deti si odniesli spravanie rodicov, neplaticov zrps.

anonym_93638e
Dnes o 12:37
@anonym_5c840a

@anonym_5c840a tak ja osobne nie som zdierana,detom naozaj netreba robit hanbu,a vyskakovat ako umelo su rodicia zdierani.Ked na to clovek nema treba povedat ucitelke,ved to nie je hanba.Ale hanba je to robit zo seba nieco ine a detom tym blizit.A ze druhe deti vedia byt velmi zle.

zuzana76
Dnes o 12:43

@anonym_autor dnes nemas nic zadarmo, aj k lekarovi ked ides, tak obcas nieco platis, treba najst asi skolu, kde je viac socialnych pripadov, tam nebude nic nikto od teba pytat, ale treba sa pripravit na to, ze aj stav tej skoly bude taky.

zuzana76
Dnes o 12:44
@anonym_5c840a

@anonym_5c840a cize ucitel ma robit zadarmo, nema nahodou este aj dotovat tie deti? ucitel ma zarobit na urovni, ked sa to rozrata je to kolko? 20 eur za mesiac na rok, co rodica vyjde skola? to je ako nejaky strasny peniaz? Hlavne ze cigarety, slasdkosti a somariny musia byt, pripadne mamicka nechty a riasy

zuzana76
Dnes o 12:47
@anonym_5c840a

@anonym_autor spravne si to pomenovala, dnesne skoly rodicov zdieraju vymenujem:

->Edupage za ktory musis zbytocne platit internet a ucitel ti navali za seba robotu...!
->kvety a darceky sa ucitelkam nemaju co davat, maju lukrativne prijmy, staci im

Aby sa nenazranost pedagogov este podporila, minuly rok dostali presne pred rokom krasne 800€ odmeny za ktore si nakupili klimatizacie, dovolenky alebo dalsie luxusne auto do rodiny, vidim to kazdy den, ucitelka z jedneho platu a ma nove BMW i3, Skoda Karoq alebo Volvo XC60, opakujem su to slobodne zeny bez dietata, najviac placu u nas ty ktory najviac maju, ucitelia maju u nas napriemer, dufam ze im zas a znova aj tento rok da vlada odmeny, rovno tisicku ved zas idu tepla a letne dovolenky...

V tomto state pracuju len politici, ucitelia, statna sprava, lekari a cirkev..., nenažranci.

@anonym_5c840a a preco si nesla ucit? mozes mat BMW aj ty

natalka13
Dnes o 13:00
@anonym_5c840a

@anonym_5c840a
Obedy sa neplatia, stuzkova nieje skola, darceky ucitelom nieje skolska polozka,
Teraz si ako pripojena na MK? Rovnako sa mozes pripojit k edupage.

anonym_7f9c8a
Dnes o 13:01
@anonym_93638e

Musis to brat ako fakt.

@anonym_93638e tak ty asi nato máš. niektorí si to nemôžu dovoliť. Ale to už teba asi nezaujíma, že jo?

anonym_93638e
Dnes o 13:06
@anonym_7f9c8a

@anonym_93638e tak ty asi nato máš. niektorí si to nemôžu dovoliť. Ale to už teba asi nezaujíma, že jo?

@anonym_7f9c8a ja plne tomu rozumiem,ze je takych vela rodicov.Ano ja viem,ze prve plenarne rodicko je o peniazoch tak si 200eur beriem hned.Ano ja mam vtom etremny poriadok,poplatene vsetko medzi prvymi.Tiez je to blok s takeho chudobneho detskeho zivota,preto teraz na tomto si davam extra zalezat,aby bolo vsetko poplatene hned a nemusi clovek nad tym rozmyslat a mat to stale v hlave.Velmi tymto detom blizite a robite velky blok do buducnosti.Naozaj by ma strasna hanba fackovala a v hlave si rovnaka ako tvoji rodicia.No nie,nie som.

anonym_f9fd1c
Dnes o 15:20
@anonym_5c840a

@anonym_autor záleží aká škola a kde. Ak nie si spokojná, ozvi sa mi, zúčastni sa zasadnutí rady rodičov, navrhni riešenia. Teraz je ten správny čas na budúci rok, pokiaľ sa budú riešiť učebnice.
ZRPŠ nie je povinné, triedny fond tiež nie, nik ťa nemôže donútiť. Školné tu neexistuje. Obedy majú deti v miestnej škole zdarma, cestovné z okolitých dedín prepláca štát. Ostávajú PZ - tam ťa tiež učiteľ nemôže donútiť kúpiť si ich. Ak je škola šikovná, dokáže veľa vykryť zo štátnych peňazí. Ak sa učitelia nedohodnú a navymýšľajú si rôzne PZ, kupujú ich rodičia zo svojich.
Jediné, čo sa platí je družina.
@anonym_5c840a áno, zarábam tu kde bývam nadpriemer. Mám na miestne pomery luxusné auto, 20 ročnú škodovku a ešte donedávna druhé zamestnanie aby sme utiahli hypo. Nikdy som nebola na dovolenke. Odmeny určite privítame 😉 aby sme mali z čoho zaplatiť niektorým deťom výlety - potichu a nenápadne, aby to bolo deťom aj rodičom čo najmenej nepríjemné.

anonym_b1750b
Dnes o 15:21
@anonym_5c840a

@anonym_5c840a Taka zavist a pritom take jednoduche, vystuduj a chod ucit.

anonym_c44111
Dnes o 15:33

Áno, a školy sú z tých poplatkov také bohaté, že keď potrebujem pomôcky a material, s ktorými pracujem so žiakmi, tak si všetko kupujem z vlastného. Mám za tie roky už riadnu zbierku. O vybavení kancelárie ani nevravím. Rovnako si veci kupujú kolegyne. A ver, že to nie je našimi nadštandardným platmi.

anonym_b1750b
Dnes o 16:05
@anonym_c44111

Áno, a školy sú z tých poplatkov také bohaté, že keď potrebujem pomôcky a material, s ktorými pracujem so žiakmi, tak si všetko kupujem z vlastného. Mám za tie roky už riadnu zbierku. O vybavení kancelárie ani nevravím. Rovnako si veci kupujú kolegyne. A ver, že to nie je našimi nadštandardným platmi.

@anonym_c44111 Netreba to ani vysvetlovat. Ludia, ktori maju problem zaplatit svojmu dietatu pracovny zosit, nemozu dopriat ani cudzim.

anonym_93638e
Dnes o 16:18

Ja obdivujem vsetky ucitelky,ze musia riesit takychto rodicov.Keby prisli aspon normalne,slusne,ze nemaju na to,ze zena je sama alebo muz je na pnke tak vsetko sa da pochopit,na vsetko sa najde riesenie.Ale takto arogantne??

sisaka
Dnes o 17:21
@kikush182329

No a potom ten rozdiel, ked je v zahranici skola uplne bezplatna a ako rodic nemusis ani len jedno pero kupit, ci platit dopravu do skoly. Uplne vsetko hradi skola.

@kikush182329 zahraničie je široký pojem.
V Kanade síce neplatíme školné v štátnej škole, takže je teoreticky zadarmo, ale platia sa ročné školské poplatky, platí sa za školský autobus, platí sa za dozor detí počas obednej prestávky (obedy na základnej škole nie sú v jedálni, deti si nosia vlastné), platí sa za exkurzie, výlety, samozrejme za družinu a to žiadne symbolické ceny.
Deti nemajú ani učebnice (na škole je pár kusov pre učiteľov), ani pracovné zošity, na prvom stupni dostávajú pár zošitov (kúpené z poplatkov) a majú v škole k dispozícii ceruzky, pastelky, crayons, nožnice, lepidlo a pod. na druhom stupni si deti nosia svoje papiere a svoje všetky pomôcky.
Takže nie je zahraničie ako zahraničie, chcela by som vedieť v koľkých krajinách rodičia neplatia absolútne žiaden poplatok spojený so školou

anonym_b2d62b
Dnes o 17:41
@anonym_5c840a

@anonym_5c840a Ty si tej škole fakt veľa nedala, tipujem, že ZŠ bola tvoja konečná stanica. A takto si dá vlastnou hlúposťou pripravila o krásne odmeny, nové luxusné auto a pravidelný nadpriemerný plat.
Teraz určite sedíš na zadku ako každá závistlivá chudera, si registrovaná na úrade práce, poberáš hmotnú núdzu a špekuluješ ako sa vyhnúť robote a čo najviac ušetriť na vlastnom decku. Veď ho vlastne do tej drahej školy nemusíš ani posielať!

anonym_ec0db7
Dnes o 19:26

@anonym_autor koľko platíte školné?
Obedy sú zdarma, platia sa režijné náklady

Strana
z2