icon

Problémy súčasného školského systému

angelinja
15. okt 2025

Dobrý deň, neviem či mi niekto schváli tento príspevok ale čím dalej tým viac ma toto školstvo rozčuluje. Dbá sa na to , čo nie je podstatné, edupage nonstop sa tam niečo píše..kedysi nebolo žiadne edupage keď už ozaj žiak neposlúchal tak si zavolali rodiča učitelia, teraz píšu každú nepodstatnú vec, každé malé vybočenie žiaka z ich teda podľa ich vytvorenej predstavy ako žiak má byť len ticho a nič sa nepýtať už najradšej, taktiež som prekvapená z toho , že existuje kniha na vytvarnú vychovu, hudobnú výchovu na základnej všeobecnej škole, veď toto za mojich čias nebývalo...stále nejaké papierky nosia , načo majú zošity?Potom, že školy nemajú kancelársky papier ale načo?Keď majú zošity, učiteľ má predsa diktovať a žiak písať,ale nie oni im to pripravia na kancelárske papiere a majú to vypracovávať-potom že nie je papier a takto by som mohla pokračovať, aj u dobre učiaceho žiaka hľadajú stále len nejaké chyby...milí učitelia áno aj rodičia boli íní v mnulosti ale aj učitelia boli iní , áno boli prísni, buĎte prísni ale spravodlivo prísni a tam kde treba a neotravujte rodiča za každu malu banalitu a nevypisujte to rovno do edupage, co ma zarazilo bolo ze ucitelka slovenciny nam napisala nech si prinesu mobil vraj budu robit s nejakym kahoot ?neviem ani ako sa to pise, tak na jednej strane sa hovori ze deti su vela na mobiloch a na druhej strane im na slovencine prikazu doniest mobil, nehovorim o tom ze niektory ten mobil ani nemusia mat.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
amdornik
27. okt 2025
@eatm

Ahoj Angelina ja plne s tebou súhlasím ale že vo všetkom. Až na tu hudobnú a vytvarku. Ako áno zarazaju má nejaké knihy tiež. No na hudobnej je nejaká teória potrebná. Skôr by som na tých hodinách uvítala že keď už majú dnešné deti mať na vytvarku vybavenie ako do ZUŠ tak nech ich aj naplno využijú a nie že ja mám na rozkaz učiteľov nakúpiť deťom neviem aký suchý pastel olejový pastel alebo uhlík a ešte mnoho iného a cez rok sa tomaximalne suši v krabičke. Tak by mohli aj hudobnú výchovu omnoho efektívnejšie využiť nie len sa učiť o skupinách atď ale prakticky sa učiť poznať noty napr na flautach či na klavíri si brankat. A ostatné si mi akoby čítala myšlienky. My máme 4 deti. Nejde o to či ma zaujíma čo sa v škole deje ale myslím si že mnohé veci kedysi si vedel učiteľ vyriešiť s dieťaťom v škole sám a rodič o Tom ani nevedel. Teraz učiteľom všetko prekáža áno akoby mali byť stroje bez pocitov bez potreby okomentovať či pridať nejaký vhodný postreh. Môjmu synovi minule prišlo dačo len tak hlavou smiešne proste si na niečo spomenul tak hneď mi vravel že ako učiteľke neskutočne vadilo keď sa začal smiať. Že jej to musel vysvetľovať atď atď.Alebo chcel prediskutovať známku ktorú dostal tak hneď bol problém že čo si to vlastne dovoľuje. Áno som aj ja za to aby deti omnoho viac prepisovali a nech si vraví kto chce čo chce áno nech sa učia poučky naspamäť. Nech memoruju. Vždy ale že vždy platila svätá pravda že opakovanie je matka múdrosti. Ako sa deti majú dačo naučiť keď si to nebudú opakovať? Ja toto nechápem dnešní ľudia len aby sa chudatko dieťatko nenamahalo nebodaj bude niečo prepisovať a budú musieť pri ňom sedieť a dávať pozor či to má správne. Uvedomujú si dnešní ľudia že len vďaka tomu čo sa naučili na ZŠ vedia to čo vedia? A že prv sa veru veľa memorovalo? Dnešná generácia aj tak dopadá keď sa,,učia,, tak ako sa učia. Ani nevedia aké sú pohlavie. Tam speje to všetko. V škole učiteľky neučia tak ako by mali len hľadajú výhovorky ako dieťa podľa nich robí niečo čo nemá aby mohli získať asistenta lebo preboha majú v triede 30 deti. Celé zle. Si vezmite že ktoré povolanie má asistenta? Áno možno nejaký manažér má asistenta alebo riaditeľ. A ukrizujte má. Je to môj názor. Sú deti ktoré ho potrebujú ale nemyslím si že učiteľ ho potrebuje. Ak je schopný učiteľ tak naučí aj 35 deti ako učiteľ kedysi a nie dnes čo predvádzajú. Nič proti a to sa najviac budú sťažovať také učiteľky ktoré deťom budú sústavne dokazovať ako niečo nevedia a nie ako vedia. Prv boli učitelia dnes nie. Je ich len sakra malo. Prv musel učiteľ písať s kriedou na tabuľu alebo dieťaťu diktoval. Príklady sa rátali z učebníc. Prv si dieťa muselo vedieť prečítať text z vlastivedy a urobiť vycuc a napísať poznámky. A nebolo to zle. Muselo si ten text prečítať. Potom pri písaní poznámok tiež sa stretlo to dieťa s textom takže sa mu už niečo zapamätalo. Dnes majú v škole taký deň onaký deň a xy dní keď sa neučia potom majú voľné hodiny a učitelia nestíhajú prebrať učivo a následne to nevedia ako dobehnúť.doucit a odkrúti si to opäť dieťa v škole. Ako fakt je to školstvo zle. Mohlo by sa vrátiť niekoľko rokov späť. A prepisovani alebo resp diktovani poznámok nech si moderní rodičia nastuduju čo je pre ich zlatíčka také osozne. Krajiny ktoré majú najlepšie výsledky v školstve dávno vymenili technológiu za papier knihu a pero. Lebo jemná Motorika rozvíja časti mozgu ktoré nikdy technológia nerozvinie. A eštetiez je osožné pre dieťa hra na nejaký hudobný nástroj lebo rozvija čítanie s porozumením a matematické predstavy. Takže si rozhodnite milý rodičia ktorý tak chválime tie úžasné technológie. Moje deti sa učia na 1 kg sú 4 a už v škôlke vedeli čítať písať a počítať. Telefón nemajú doteraz a to najstaršie má 13 rokov ale má prečítaných viac ako 50 kníh. Krásne kreslia. A diktáty píšu na 1 cky. Matematiku dcéra chápe lepšie ako jej rovesníci chlapci v škole. Ale áno dbala som na to aby moje deti veľa prepisovali veľa čítali a rozvíjali jemnú motoriku. Prajem krásny deň

@eatm vidím, že nik na teba nezareagoval... no ale mne to jednoducho nedá...

v prvom rade vopred upozorňujem, že roky píšem na klávesnici tak, že prvé písmeno vo vete nechávam malé. v diskusiách, iste. v škole je samozrejmosťou, že použijem veľké písmeno 😀 alebo teda vo veciach úradných takisto.

pôjdem zaradom. v mnohých školách sa dopĺňajú úväzky predmetmi ako sú práve VYV a HUV, čiže tu súhlasím, ak výtvarnú neučí odborníčka, ktorá ju študovala, zbytočne diktuje deťom pomôcky od výmyslu sveta, lebo áno, nebude ich vedieť s tými deťmi všetky využiť tak, ako by mala. hudobná fajn, súhlas, deti by sa mohli učiť noty, tóny, ce, de, e, ef, atď, oktávy... mali by mať všeobecný prehľad o osobnostiach v jednotlivých obdobiach histórie. to beriem.

to, že učiteľka tvojho syna je asi nejaká úzkoprsá, lebo vyšetruje, prečo sa dieťa zasmialo, to nie je problém učiteľov vo všeobecnosti, to je problém váš. rieš si to s ňou, nezovšeobecňuj. mne keď sa dieťa zasmeje, akurát sa tak opýtam, či mám špinavý zadok od kriedy, to je celé. decká sa zasmejú a ideme ďalej. neriešim, pokiaľ sa nerehoce celú hodinu, pubertiak jeden (som na II. stupni).

memorovanie? absolútne nie. nielen ja, ale mnohí ľudia, vlastne každý, koho sa opýtam, mal problém so zapamätaním si poučiek a ak ju náhodou dnes vie odrapotať, tak ani nevie, čo to vlastne povedal/-i (mnohí). ja si nepamätám poučky ale že vôbec. pamätám si ale definície, ktoré mi dali zmysel a ktoré som pochopila. pamätám si veci z (dnešnej) geografie, ktoré sme mali možnosť vidieť na obrázkoch v knižke (dnes máme interaktívne tabule, super, deti si môžu pozrieť dokument o danej krajine, dá im to viac, ako bifľovať sa o tom, aký tam je priemysel a nerastné bohatstvo). a teda, mnoho ľudí to má tak, že zážitkovým učením alebo za pomoci prezentácie si viac zapamätajú, ako keď sa majú text nadrilovať, mnohokrát bez toho, aby chápali, čo vlastne hovoria/čítajú.

pozícia, ktorá sa nazýva asistent učiteľa, prakticky slúži žiakom. áno, v popise je možno uvedené aj niečo také, že učiteľ rozhoduje o tom, v čom ten asistent bude nápomocný, ale ver alebo nie, a dám ruku do ohňa za to, že na 99,9 % títo asistenti pracujú so žiakmi, ktorí majú zdravotné znevýhodnenie. a tá mizivá stotina možno raz za týždeň ide niečo prefotiť, lebo učiteľ sa pomýlil alebo neodhadol alebo čokoľvek. jednoducho takmer celý čas venujú oslabeným žiakom, v podstate rovnako ako pedagogický asistent. takže nemysli si, že asistent učiteľa mu uvarí kávu a potom ho zastúpi, kým si pán učiteľ tú kávu v pokoji vypije v kabinete, takto to naozaj nefunguje. sme vďační za každú silu, ktorá pomôže, lebo detí, ktoré nechápu, nerozumejú, sú nesústredené alebo sú hyperaktívne a preto robia chyby, alebo majú kadejaké "dys", tak množstvo tých detí sa blíži už k 30 % a to je alarmujúce číslo. predstav si v triede, kde je 30 detí, že 10 je extrémne rýchlych a chápavých, 10 je priemer, normálka, klasika. a zvyšných 10 je takých, že kým prvá desiatka má hotovú celú stranu príkladov, posledná desiatka ešte nedočítala ani zadanie prvého príkladu. ver či nie, takto to je, títo žiaci vedia byť extrémne pomalí a od toho sú títo asistenti, že s nimi pomaličky tieto príklady preberú, kým rýchlejší žiaci môžu napredovať. inak by to bolo o držku. ale keď neskúsiš, nepochopíš.

u nás (a vlastne doteraz v každej škole, kde som pôsobila) sa veľa píše, počíta, atď. do zošitov. možno tak na jazykoch sa využívajú tie interaktívne záležitosti viac, lebo tam pustíš aj zvuk, výslovnosť, všetko, skontroluješ pracáky apod. ale inak fakt netuším, čo ty si vychytala pre svoje deti za školu, ale ja som sa nestretla s tým, žeby učitelia vo veľkom (alebo vôbec) propagovali povedzme tomu "ničnerobenie" u detí a len im čosi ukázali. a ak takí sú, nehádž všetkých do jedného vreca, lebo je kvantum práve takých, ktorí sa snažia podporovať jemnú motoriku u detí práve tým, že deti používajú ruku na písanie.

čítanie s porozumením? no, súhlasím, je učiteľ a učiteľ. mala som na doplnenie úväzku dejepis po dva roky jednu triedu. vždy sme si prečítali o danej téme z knihy, potom pozreli nejaký kratučký dokument, ak som vhodný našla, aby mali aj predstavivosť rozvinutú k danej téme. potom som kládla otázky k textu a deti vyhľadávali a odpovedali. pýtala som sa, ako tomu porozumeli? čo týmto chcel vlastne autor povedať? čo sa tam vlastne udialo? a podobne. ale priznám, viem o kolegoch (už u nás nie sú), ktorí deťom povedali: prečítajte si a urobte poznámky. no a čo urobia deti? ak si myslíš, že pochopia text a inteligentne ho vycucnú, si na omyle. deti odpíšu do zošitov hrubo predtlačené vety z knihy 😀 😀 takže nie, ja osobne poznámkovanie knihy deťmi samotnými neuznávam. keď sa ich potom opýtaš, čo znamená táto veta, pozrie sa ako teľa na nové vráta a nevie, lebo text nepochopil... a od toho je učiteľ, že to má s tými deťmi prebrať.

čítanie kníh, ďalší tvoj výlev o tvojich deťoch. je chvályhodné, že čítajú, podporí to aj gramatiku, to je jasné. ale nemysli si znovu, že len tvoje deti čítajú. opäť kolega slovenčinár - taký postreh. každý piatok dal deťom hodiny čítania. deti si priniesli vhodné knihy (vekovo aj obsahovo - to kontroloval) a celú hodinu si čítali. niekedy potichu, inokedy niekto čítal zo svojej knihy nahlas. mne sa toto veľmi páčilo, pretože jedno ti uznám, faktom je, že dnes niektorí piataci nevedia poriadne čítať. čiže zase je to učiteľ a učiteľ. taký, čo podporuje čítanie a taký, čo vysvieti na tabuľu poznámky z literatúry (alebo ich rovno deťom rozdá a nalepte si)... nehádzať však do jedného vreca.

je to rovnaké ako s lekármi a inými profesiami. máš lekára, ktorému by si najradšej vylepila pusu na čelo, že aký je pozorný, dobrý, ľudský a po odbornej stránke dôsledný. a máš lekára, ktorému by si najradšej vylepila po papuli, lebo sa na teba vyziape alebo ťa poníži alebo ťa proste inak dá dolu. netreba ľudí zovšeobecňovať, ľudia sa nepodobajú ako vajce vajcu a rovnako ich prístup k profesii nie je totožný.

amdornik
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 no neviem. podľa mňa by nebolo od veci, keby tie červenajúce sa päťdesiatničky mali sexuálnu výchovu, iste by sa teraz tak nečervenali. a, naopak, ja by som odstránila, ale že úplne, z vyučovania ako takého náboženstvo. vierovyznanie nech si cirkev rieši vo voľnom čase.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Autor odpoveď zmazal
amdornik
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 očividne nemáš ani poňatia, o čom sexuálna výchova je. a toto je chyba. v školách máme náboženstvo, ktoré tam nemá absolútne čo hľadať, ale etickú výchovu, čo by mali mať všetci povinnú (jej súčasťou je aj výchova k manželstvu a rodičovstvu a okrajovo sexuálna výchova), tak tú dajú s náboženstvom ako voliteľnú. a potom to takto vyzerá, že ani učiteľka netuší, o čom taká sexuálna výchova asi je. však sa opýtaj v práci kolegýň etikárok napríklad..

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Autor odpoveď zmazal
viestta
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 vidm, ze mas velmi zjednoduseny pohlad na to co je zneuzivanie, potom je mi jasne, ze tebe stacia dve vety. Zneuzivanie nie je len fyzicky kontakt. Su to aj manipulativni predatori, predatori a devianti na internete (a mnoho inych foriem). Ale tebe asi skoda cokolvek vysvetlovat, ty mas vo vsetkom jasno. Ty si proti vztahovej vychove a vychove k rodicovstvu ako takej, pretoze nedajboze by sa tam deti dozvedeli to, co uz davno vedia od kamaratov, z internetu... a dozvedeli byy sa aj nieco o com nemali ani potucjy. Nedajboze by niekto uviedol ich mylne predstavy a neuplne vedomosti na pravu mieru.

roberta27
27. okt 2025

@angelinja nečítala som (radšej) komentáre vyššie, ale z pohľadu učiteľky. Žiaci by sa unudili k smrti, keby im 45 min diktujem poznámky. Dnešné školstvo- teda niektorí učitelia sa snažia žiakov aj naučiť a sprostredkovať im učivo inou formou. Keby si videla koľko papiera miniem ja, koľko poznámok žiakom vytláčam a koľko si ich lepia! A vieš prečo? Lebo mi príde neefektívne im diktovať obsah diela na pol strany. Ten čas využijeme lepšie- čítame ukážku, pracujeme s pracovnými listami, v skupinách, robíme projekty, pozeráme videá a žiaci to majú radi a naučia sa viac ako diktovaním poznámok.
A Kahoot? Ten zbožňujú 🙂 ale robíme s ním málo, nakoľko nemám veľa času zostavovať otázky.

letfenixa
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 samozrejme, že má sexuálna výchova prebiehať už v škôlke!

amdornik
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 no veď v poriadku. neviem o akom nad rámci ty stále píšeš, ale OK. odkiaľ a aké ty máš informácie, ani kristus netuší. a teda, ako pani učiteľka, musíš tušiť, že pre kolegyne, ktoré budú organizovať (podotýkam slušnú) prednášku z oblasti sexuálnej výchovy, práve kvôli takým rodičom ako si ty, budú mať zas o nejaký ten byrokratický kus práce navyše. a teda ako pani učiteľa by si mala vedieť a chápať, že všetko, čo je byrokraticky navyše, je na úkor času, ktorý strávime s deťmi... tak len podporujme byrokraciu. ja sa nečudujem, že učitelia utekajú zo školstva. mnohí ani nie pre to, že nízke platy, ale preto, lebo viac času strávia s papiermi (s Edupage), ako s deťmi...

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Autor odpoveď zmazal
letfenixa
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 pozri si na FB príspevky skupiny Tell somebody.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
viestta
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 aj u telocvikarov alebo ucitelov biologie preverujes ich osobnostny profil? Bozinku, ty si normalne utrhnuta od reality. 🙄

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
anonym_5e90a7
27. okt 2025

@zuzana76 keď som mala 15 bola som zneužitá. Dalo by sa tomu predísť, keby som mala viac informácii, ktoré by však nešli zhrnúť do 2 viet. Kvôli ľuďom ako ty - ignorantkám, dopadne podobne ako ja ešte veľa dievčat. Čo človeka, ktorý si tým prešiel bolí až fyzicky, keď si predstaví to utrpenie ďalších… takže zamysli sa nad tým, o čom tu vôbec píšeš. Lebo nemáš ani tušenia. A buď rada, že si si podobnou skúsenosťou nikdy nemusela prejsť. Lebo odvtedy ušlo veľa rokov ale do dnes sa mi to občas vynorí v pamäti a idem sa vyzvracať. Sexuálnu výchovu potrebujeme ako soľ.

Chod sa spýtať sexuálne zneužitých žien na traumu z rozhovoru o menštruácii. Ty si ozaj vypatlaná…

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
viestta
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 ako ma dieta vediet, ze ma problem so zneuzivanim ak vobec netusi, ze je obetou? Fakt je dobre, ze clovek ako ty uz nie je v skolsve. Tam treba osvietenych, kompetentnych a hlavne ludi chapajucich a otvorenych pre deti.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
anonym_5e90a7
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 ja hovorím o predchádzaní tohto problému, nie o chodení za školskou psychologičkou, keď je už po tom. Na to je už neskoro. A nie, predstav si, nemala som žiadny problém predtým, než sa to stalo. Chceš vedieť ešte jeden fakt? Spravil to neplnoletý chlapec, ktorý moje nie nebral v úvahu, avšak ak by som vedela rozpoznať kroky, ktoré robil predtým, nestalo by sa. Toť k tvojim 2 vetám, ktoré by ževraj stačili.

amdornik
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 no úžasné... moje dieťa sa cíti zle na dejepise a fyzike. nemá k týmto predmetom vzťah. mám teraz lobovať za to, aby každá prednáška učiteľa v týchto predmetoch bola odsúhlasená rodičmi? čítaš sa ty vôbec? a nečudujem sa, že si s takými názormi preč zo školstva.

zuzana76
27. okt 2025
@amdornik

@zuzana76 no úžasné... moje dieťa sa cíti zle na dejepise a fyzike. nemá k týmto predmetom vzťah. mám teraz lobovať za to, aby každá prednáška učiteľa v týchto predmetoch bola odsúhlasená rodičmi? čítaš sa ty vôbec? a nečudujem sa, že si s takými názormi preč zo školstva.

@amdornik predmety vzdelavajuce fakty su uplne nieco ine, nie su osobne, tie nezasahuju do integrity dietata.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Autor odpoveď zmazal
amdornik
27. okt 2025
@zuzana76

@amdornik predmety vzdelavajuce fakty su uplne nieco ine, nie su osobne, tie nezasahuju do integrity dietata.

@viestta no... veru pre istotu sme to jeden rok tak mali na telesnej. kolega mal chalanov a ja baby 😀 lebo rodičia sú zvláštni niekedy...

@zuzana76 no dobre. vráťme sa k biológii a učivu o rozmnožovaní. vo všeobecnosti. a potom o rozmnožovaní človeka. to je téma na 2-3 vyučovacie hodiny. toto ti nevadí? veď v tomto učive sa jasne pomenúvajú mužské a ženské reprodukčné orgány a je tam jasne vysvetlené, ako sa ľudia rozmnožujú. či to je v poriadku? sex pre vznik nového človeka? ale učiť tomu, ako predchádzať problémom, ako sa zachovať, ako povedať nie, ako to rešpektovať, atď., to už problém je? a o akom análnom sexe ty píšeš, prosím ťa?

viestta
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 az na to, ze to nie je sexualna vychova ale vztahova vychova a vychova k rodicovstvu.

amdornik
27. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 mohla si dať aj zdroj, rada si to prečítam a pozriem