Prváčka sa bojí v škole. Poraďte nám
tak už je naša Ľaľka prváčka. Noc pred prvým dnom sa budila,lebo sa bála : že tam nezapadne : blbé decké serialy !
Prvý den bola ráno nervózna, ale v triede sa deti pomaly osmelili a bolo to vpoho.
Prekvapenie ma čakalo druhý den, ked som ju brala spred jedálne, urevanú ako kon . Nikto nevedel, čo sa jej stalo. Potom z nej vyšlo, cestou domov, že tam bol chlapec z našej ulice, s ktorým sa už nekamaráti. Neverila som, ale ked sme ho z auta zbadali na zastávke autobusu a robil na nu ksichty, tak to ozaj bol on. Je od nej 2 roky starši, pristahovali sa k nam nedávno a začali sa hrat s detmi na ulici asi minulý rok. Bol taký tichý najprv, k Alici velmi pozorny až ochranársky. Najprv sa je to páčilo, ale potom z nej jedného dna vyšlo, ze ju bozkaval na pery a jej sa to nepačilo ... 😠
No moje nervy, v takomto veku UŽ ?
Pár x sa stalo, že nechcela íst von na ulicu,lebo tam bol ON a ON jej furt robi zleee. Neriešili sme to.
Ale ten cirkus v jedálni ... Vraví , že ona sa ho bojí, ale nechce mi povedať prečo.
Doma sme sa porozprávali a dohodli, že ked sa budú pred nou ON a jeho spolužiaci chichotať, tak nech si ho nevšíma,alebo nech sa na nich smeje aj ona.
Aj tak furt mrnčala, že mi tam už nepojde.
Druhý den ráno musela íst autobusom a kvoli nemu robila babke cirkus, ze nejde.
Mala natolko staihnuty žaludok, že ledva zjedla pol desiaty a na obede bol zas ON, tak cely čas revala a nezjedla nič.
Babka vravi, nech ju z obedov odhlasim, ale to nie je riešenie ...
poradte nam prosiiim ...
ano, to som aj ja chcela este napisat, ze tvoj syn je velmi statocny.
Nikdy jsem nechtela nic po mych detech "navic"...za tu "vydobitou hodinku" v parku jsme krute zaplatili vsichni s nasledkama na cely zivot...
p.s. Napsala jsem "jen" cast naseho pribehu, 😉 nas pribeh MA pokracovani, ale AZ neuveritelne nekonecny Zaver...
tzv. Policejni otevrene pripady, kdy pred Zakonem vyhrala "baba s kosou" a jednoho z hlavniho akteru naseho pripadu si sebou odnesla a tim pohrbila i spousty pravdy... (nejedna se o dite) 😉
@irriss ...neskutocne statocne dieta mas... a aj nervy... neviem co by som robila, keby take nieco urobili mojmu dietatu... ja som s nervami nevydrzala ked si skupinka asi 10 - 12-rocnych vyrastkov robili z mojej 4-rocnej dcery a jedneho asi 2-rocneho chlapceka srandu - strcili im kamene do ruky, spojili im ruky a povedali, im aby sa pobozkali a ze su manzelia... nezbila som ich... akurat nakricala... obdivujem teba i tvojho syna...
@irriss na to nemam slov... uch
spomenula som si na jednu prihodu z detstva kde v ovela miernejsej polohe fungoval podobny princip, ked dobre dieta sa snazilo vyhoviet, posluchnut...
mala som asi 8 rokov ked ma moj dedo posielal za susedom po hrusky, ja som tam nechcela ist, ale dedko stale naliehal nechapal preco sa vzpieram, tak som nakoniec isla... Nedokazala som mu povedat, co on vo svojej poctivej krestanskej dusi ani netusil... ze nas stary sused obtazuje deti, cele mesto o nom vie, lakal deti na ovocie, na kone ktore choval {ktore dieta odola pohladkat konika ze }
Tak som isla po "hrusky" a stary ma chcel dal lahnut na postel, rozopinal zips na nohaviciach, uz ani neviem ako som usla, vosla tam jeho stara, tak bol vyruseny.. fuj, ble ☹ 😠
@jolinka
To co povazujes za "len" Zakon povazuje za Trestny cin ...i slovo se uz muze stat sexualnim obtezovanim..
😉
Hruuuuuza..a pritom kazde dite ma matku.....
Ja aspon toto si nevycitam...
Protoze jsem udelala maximum a jak se rika, "Neni dulezity Vysledek, ale to, co jsme na to vynalozili"
...a ja? VSECHNO...
stary bol vychcany, to bolo u nas na dedine, kde sme chodili na prazdniny k babke, a chodil do blizkeho mesta kde sme byvali s konmi daco vozit, a tam vyuzival prilezitosti... ehm ☹ takze v dedine to vacsina ludi podla mna ani netusila, tam bolo malo deti, len tie co chodili na prazdniny, ja som bola vynimka ze som ho poznala v oboch prostrediach.
v kazdom pripade by som radila zakladatelke temy, aby bola ku svojej dcerke co najviac empaticka, snazila sa ju pocuvat, nezlahcovat jej problemy aj keby sa jej zdali banalne, Doverovat jej, ta dovera sa jej vysoko vrati...
@filipal
Mas pravdu s tim, ze je dulezite "sverovani se rodicum"...ale jakmile se dite dostane do veku, kdy chape souvislosti bezneho zivota, zacne si klast otazky typu:
zda to neni zbytecne, zatezovat mamku dalsim problem, ja si to vyresim sam...Casto se dospivajici clovek citi silny a jisty v tom, ze dokaze celit nebezpeci..Jenze kdyz je sam, tak "tlupa potvor" je v presile i kdyby to bylo stado 10ti hubenych proti jednomu , ktery vyda sily za "10" 😉
Nepripousti si to a snazi se dokazat sam sobe, ze se preci neboji...ze uz maminku u prdelky nepotrebuje..ono pokud "nepretece" odolnost, tak se snazi clovek sam vyrovnat se situaci...
Mne to syn vysvetlil tim, ze mi nechtel pridelavat starosti, byl uz ve veku, kdy chapal moji bolest a muj neustaly plac pri narozeni dvou a ne tri holcicek ☹ Nezbylo mi nez pochopit....
@irriss hm,
no vo vasom pripade empatia rodica naucila dieta byt empaticky, nezatazovat, myslim ze obaja ty i syn, ste v tej chvili urobili to najlepsie co sa dalo, a ze sa najdu zrudy co to zneuzili, je ICH vina nie vasa.
je smutne ze viac si vycita obet, ze co mohol spravit, ako tomu zabranit... nez agresor ☹
@filipal
školu do ktorej chodí nám doporučili z ped/psych poradne,lebo Alica je nadpriemerne nadaná a potrebuje iný prístup od učiteľky, u nás v škole by bola hned označená ako nepočúvna , kedže by sa tam nudila,lebo už vie čítať aj písať. A ako by sa jej už venovala učiteľka v triede s 25mi deťmi , z toho 3-5 romov? Chodí do jedinej triedy v okrese pre nadané deti s nízkym počtom /11/ žiakov,aby sa im učitelka mohla poriadne venovať a majú aj upravený učebný plán.
Odmeny vymylela poradkyna,ja vidim ze nefunguju. Vravela som v poradni aj u psychologicky , ze zmena školy nie je riešenie, kedže ona sa boji kvoli nemu vyjst na ulicu,pred dom, ked je tam. Poradkyna malu označila ako manipulatorku a hotovo. Ja viem, ze ona si vie svoje presadit,ale toto je uplne ine.
Len ako to teras riešit?
Škola nepomohla, chlapec je vraj vporiadku a vybavene.
Aj som rozmyslala, ze pojdem ku nim domov, ale co ak on povie, ze to neni pravda,co Alica hovori, co potom?
Mysliš že to nechcem riešit? To škola to zameta pod ... a už viem, že cez nich to riešit už nebudem.
V škole davaju na obede na nu pozor, sedi vedla vychovavatelky a uz tyzden ho v jedalni nestretla a domov ide vysmiata.
Pytala som sa susediek a vravia ze s nim zatial problem nemali.
Tak ako dalej?
@zvedavamt poradkyna je dobra krava...ehm 😒
uz len z toho co pises, je jasne ze mala nema traumu zo skoly ale z toho chalana... ked ho nestretne je OK
nakoniec ma aj otca, co tak poslat do rodiny muza nech sa porozprava ako chlap s chlapom... nie je podstatne co chalan povie, doma v bezpeci chraneny rodicmi pravdepodobne sa neprizna, ked aj v skole zatlkal.. 😠
treba ukazat ze sa z neho nepokakate, ani z toho ze ma otecka vojaka ci co... ☹ na rovinu povedat, my svojej dcere verime, vasho syna sa boji, tak nech sa laskave k nej nepriblizuje.
@zvedavamt bolo by dobre ak by mala mala nejaku kamaratku, aby nechodila trebars po skolskom dvore sama, sikaner vacsinou utoci ked je obet sama, lebo viac deti ked je svedkom tak sa viac veri ak je vypoved zhodna.
dakde som citala ze sikaner nie je NIKDY zdrava osobnost, takze i doma u chlapca podla mna nebude vsetko OK.
@zvedavamt ano, chapem. ked si to vsetko vysvetlila, su mi jasne tvoje pohnutky. poradkyna jednala neprofesionalne. to, ze niekto nieco vystuduje, z neho nerobi este dobreho odbornika.
je bezne, ze sa na skolach sikana ututlava. robia sa skolenia s touto problematikou pre pedagogov,, ale asi je to malo. je to ako s tyranim zien. policajti su skoleni, ako maju v pripade domaceho riesania konat a aj tak sa najde vela pripadov, ze zene nepomozu a najde sa vystrielana cela rodina..... ☹
samozrejme, ze riesenie v tvojom pripade nie je jednoduche. zda sa, ze teraz je tvoja dcera pod dohladom, strazena....mala by som skor strach, ako sa to bude dalej vyvijat. ak je dotycny chalan naozaj nasilnik, bude hladat cestu, ako sa tvojej dcerke pomstit.
podarilo sa ti zistit, co tvojej dcere urobil? skus vyhladat lepsiu psychologicku, ktora ide viac do hlbky.
@zvedavamt ... skus poradit dcerke, to co tu spominala @jolinka ... aby nikdy nechodila ani cez prestavky po dvore a po chodbach sama... aby mala pri sebe nejaku kamaratku, ktorej sa zveri... a ktora ju pripadne ochrani alebo namiesto nej tomu chalanovi vynada... alebo jej naopak doda odvahu sa mu postavit... aj ked...
mne sa stal opak, ze sa tzv. kamaratka pridala cisto zo zabavy k sikanistom... a smiala sa mi... ale to sme mali uz 11 rokov... a v puberte sa kazdy chce pacit len "vytazom"... teraz este ma sancu najst spriaznenu dusu, co sa postavi na jej stranu... ucitelia pomozu malokedy...
V škole sa o nu nebojim,lebo chlapec je v druhej budove a v jedalni ho stretne max 2x do tyzdna,možno ani tolko nie. Stretla ho jeden pondelok,tak sme mali dnes rano iny koncert. Prišla za mnou 15 min pred budikom, aby som ju rano odhlasila,len na dneees. Bola ochotna ist aj ku doktorke, bolelo ju bruško,hrdlo , bolo jej na vracanie... Je inak vynervovaná ráno,ani nič nezje kým ide do školy, chúdatko.
Velmi ma to trápi, už mám znovu chrípku,ani sa nečudujem po tolkých hádkach a nervoch každý den. Ale ráno som ju bola zaviezt ,lebo inak by nešla. Taká bola rada, ked som šla s nou až hore,lebo sme hladali bundu,čo zabudla v piatok v škole.
Mám na pláne rozhovor s chlapcom aj jeho rodičmi. Rozmýšlala som, asi by bolo lepšie v škole ako u neho doma. Len neviem, či budú v škole ochotní to zorganizovat, lebo asi spolupracujú s poradkynou, ktorá oznacila Alicu ako manipulátorku. Mne to tiež tak pripadalo, ale teras sa jej nečudujem, že skúša všetkými prostriedkami sa vyhnúť škole-ulici, kde by ho mohla stretnúť, ked sa ho tak bojí.
Dcéra sa mi priznala, že cíti hanbu, ze to, čo jej on urobil a zakaždým ,ked ho vidí ako sa baví s kamarátmi, tak si myslí, že sa smejú na nej.

@jolinka @zvedavamt
Nechtela jsem to sem psat, ale povim jak to zacalo...jen nechci, aby to bylo jako "poplach".. 😉
Berte to tak, ze se to stava jednomu z desetimilionu a tim se Vam to musi vyhnout... 😉
Poprosila jsem syna (tehdy 13ti leteho) aby vzal sestricku (tehdy 3letou) do parku ke skole..
Potrebovala jsem si oddychnout, venovat se dvojkam, uklidit...a tak jsem prosila o hodinku "pomoci" odpoledne...
Pokazde se muj syn vratil uz po 20ti minutach, kdyz odectu cestu tam a zpet..musel byt v parku pouhych 5minut...
Bylo mi to divne, myslela jsem si, ze se se segrou nudi, tak proto se hned vraci...
Jednoho dne jsem mu PRIKAZALA, ze se "musi" vratit "AZ"za hodinu....
Slibil a dodrzel...
Za tyden pote slysim, jak mluvi v loznici s manzelem a prosi:"Nerikej to mamince"..nic pro moje usi...nejsme na zadna "tajemstvi v rodine"...(mylne jsem se domnivala ☹ )..povidal mi prakticky o vsem(devcata, hormonalni zmeny..) 😉 , nemohla jsem tusit, ze neco vynecha...
Priritim se do loznice a chci hned vedet vsechno, zpanikarim a tak kricim... ☹
Muj syn mi ukaze ruce, paze maji nekolik hnisavych hlubokych dir - nasledky po tipnuti zhavych-zapalenych cigaret ...
Kricim, vynadam, proc neutikal domu, proc mi to nerekl hned ..a on "Maminko, ale ty jsi mi rekla, ze tam "musim" zustat hodinu....
Pak jsem se dozvedela, ze v parku se zdrzel vzdy jen tu chvilku, dokud neprisly "potvory"...
Chtely po nem penize, mobil, obleceni...ale nemel jim co dat..tak chtely sestricku..
cituju: "Mas velmi peknou sestricku, pujcis nam ji???"
Syn byl stresovany hodinou pobytu, kterou jsem mu "prikazala"...snazil se sestricku ochranit tak, ze ji posadil na klouzacku, ale prisly "potvory" a kazdy mu zacal tipat zprava i zleva cigarety o telo - ruce i nohy...s umyslem, ze PUSTI svou sestricku...NEPUSTIL...
Lide prihlizeli, nikdo mu nepomohl...pozdeji jsem se dozvedela, ze to byla znama parta, dospeli se bali o sve deti, jsme mensi mesto...nekdo nepomohl, nikdo nezakrocil...Policie pri identifikaci deti zjistila, ze jde o zname tvare, ktere maji v jejich "kartotece" fotky od svych 8mi let...Deti nezvladnutrelnych rodicu... 😠
Dcerka na to nikdy nezapomnela a ja si nikdy neodpustim tu vydobitou "hodinu" v parku.... 😢