icon

Riaditeľka či žiak: Kto má pravdu v školskom konflikte?

25. mar 2026

Moja sesternica je dlhoročná riaditeľka základnej školy, v oblasti kde je všeobecne menej detí a reálne hrozí aj zánik školy v blízkej budúcnosti. Asi polovica z tých mála detí je rómov a viacero deti odchádza na 8 ročné gymnázium.
Teraz k veci, kamarátka a niekdajšia spolužiačka preložila dieťa pred mesiacom na inú zs , takto musí jej syn cestovať 30km denne. Ok jej vec, ale kade chodí tade kydá na sesternicu.
Ako môže byť vinná riaditeľka napr za to, že v triede zostali dvaja biel chlapci jej syn a jeden integrovaný.
Že jej syn tam nemá kamarátov. Poznám mamičku toho integrovaného chlapca, ona má úplne opačný názor. Podľa nej je kamoškyn syn nevychovaný a rozmaznaný puberťák.Možno som zaujatá, ale z môjho pohľadu robí sesternica všetko čo je v jej silách.
Nechcem sa opýtať kto má pravdu, možno každá strana si nesie svoju časť ,,viny,, a univerzálna pravda ani neexistuje.....
Ale veľmi ma mrzí, keď počujem že za základe jej poloprávd budúcich prvákov dajú na inú školu.
Mrzí ma že škola s dlhoročnou tradíciou môže zaniknúť.
Zároveň viem že ak sa to stane tak kamarátka za to nemôže, bude to vplyvom viacerých faktorov.
Moje deti a pár ďalších z rodiny je málo na udržanie školy. Ale predsa ,prečo musí mať rodič/žiak vždy pravdu a škola.sa.ťaha do úzadia?

lukbe
•
25. mar 2026

Ak to vie tá riaditeľka školy, mala by ju konfrontovať.

autor
•
25. mar 2026
@lukbe

Ak to vie tá riaditeľka školy, mala by ju konfrontovať.

@lukbe skôr či neskôr sa to dozvie, ale teraz už pedagóg nemá takú autoritu ako kedysi. Obaja teraz už nebohý rodičia mojej sesternice boli učitelia a oni ešte niečo v obci znamenali. Zdravili sa im dopredu, nikdy som na nich nepočula takto kydať.

ullala
•
25. mar 2026

Nebola tam nejaka sikana? Vtedy za to ozaj moze riaditel, ak to neriesi. Pripadne nejaky iny problem. Nepozname ziadne suvislosti ani fakty, takze tazko k tomu zaujat stanovisko.

autor
•
25. mar 2026
@ullala

Nebola tam nejaka sikana? Vtedy za to ozaj moze riaditel, ak to neriesi. Pripadne nejaky iny problem. Nepozname ziadne suvislosti ani fakty, takze tazko k tomu zaujat stanovisko.

@ullala keby tam bola šikana už by to bolo rozkríknuté po celej obci. Ona by si to pre seba nenechala

autor
•
25. mar 2026

Všetko čo jej vadí sú pre mňa prkotinky. Napr presúvanie žiakov medzi ucebnami. V našich časoch boli v každom ročnom po dve triedy, kým teraz je v jednom slabšom ročníku 10-12 deti a polovica tried je prázdna. V prázdnych triedach sa za roky vybudovali učebne na jazyky, fyziku, chémiu, biológiu atď.
Neviem kde ako, ale v našich časoch sa na zemepis vlačili veľké mapy, na dejepis iné mapy, na biologiu kostra, a pod. Teraz sa nič nemusí navlačovať.

abbey1
•
25. mar 2026
@anonym_autor

Všetko čo jej vadí sú pre mňa prkotinky. Napr presúvanie žiakov medzi ucebnami. V našich časoch boli v každom ročnom po dve triedy, kým teraz je v jednom slabšom ročníku 10-12 deti a polovica tried je prázdna. V prázdnych triedach sa za roky vybudovali učebne na jazyky, fyziku, chémiu, biológiu atď.
Neviem kde ako, ale v našich časoch sa na zemepis vlačili veľké mapy, na dejepis iné mapy, na biologiu kostra, a pod. Teraz sa nič nemusí navlačovať.

@anonym_autor Pozri sa, každý príčetný človek si iného vypočuje a urobí si názor sám. Tvoja kamarátka rozpráva svoju skúsenosť, ako ona vidí dane veci a prečo ona s nimi nie je spokojná. Kto si ju vypočuje, urobí si svoj názor.
Klame v niečom konkrétnom? Z toho čo píšeš, som zatiaľ žiadne klamstvo nepostrehla. Popisuje určitý stav z jej pohľadu. Niekto naopak môže dané veci oceniť.
Väčšinou chce matka pre svoje dieťa to najlepšie. A to zjavne hľadá i tvoja kamarátka.

anonym_ccb07f
•
26. mar 2026

@anonym_autor ak je dieťa integrované a niekto ho považuje len za rozmaznaného a nevychovaného, tak by sa nemal ani vyjadrovať… očividne také dieťa nikdy nemal. Ku zvyšku sa ti nevyjadrím, lebo chyba je určite na oboch stranách.

zuzitko74
•
26. mar 2026

V dnešnej dobe, žiaľ, väčšina ľudí vníma akúkoľvek inštitúciu, alebo autoritu, ako nepriateľa, ktorý im ubližuje a škola a učitelia sa tiež nechtiac ocitli v tomto predsudkovom vreci.

zuzitko74
•
26. mar 2026
@anonym_ccb07f

@anonym_autor ak je dieťa integrované a niekto ho považuje len za rozmaznaného a nevychovaného, tak by sa nemal ani vyjadrovať… očividne také dieťa nikdy nemal. Ku zvyšku sa ti nevyjadrím, lebo chyba je určite na oboch stranách.

@anonym_ccb07f Mamička integrovaného chlapca je so školou spokojná, prečítaj si to, prosím, ešte raz. Chápem ťa, že ťa zabolela tá kritika, ak máš doma integrované dieťa, ale dieťa, o ktorom sa vyjadrili, že je rozmaznané a drzé, nie je integrované, integrované je to, ktoré na škole zostalo.

mimaapeto
•
26. mar 2026

tiež máme školu na dedine a nedala som tam dcérku z dôvodu že je tam veľa rómskych detí zo susedných dedín....

autor
•
26. mar 2026
@mimaapeto

tiež máme školu na dedine a nedala som tam dcérku z dôvodu že je tam veľa rómskych detí zo susedných dedín....

@mimaapeto je iné nedať tam dieťa vôbec alebo dať dám dieťa a po siedmich rokoch uprostred škol.r. prepísať inam a kydať

anonym_38c2dd
•
26. mar 2026

Tak ako si kazdy rad zanadava na starostu, primatora, tak to schytavaju aj riaditelia ZS. Tvoja sesterka sa mozno ide pre skolu pretrhnut a aj tak si nepomoze a škola zanikne a nejaky sociopat z Parchovian razi Som riaditel, kto je viac... Ty ju zbytocne riesis, vie sa obhajit aj sama a ten odideny kus, to je dnes bezne, maloktore decko je v jednej ZS 1.-8.,9. trieda, ako my. Niektori su schopni presedlat vsetky skoly v okoli a spoznat 4nasobok rovesnikov, co tiez nie je na skodu.